Star Lodge Hotels in Utrecht klaar voor de komst van 330 vluchtelingen Star Lodge Hotels in Utrecht klaar voor de komst van 330 vluchtelingen

Star Lodge Hotels in Utrecht klaar voor de komst van 330 vluchtelingen

Star Lodge Hotels in Utrecht klaar voor de komst van 330 vluchtelingen
In Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht is normaal gesproken plek voor zo’n 160 hotelgasten, maar in de accommodatie worden straks zo’n 330 vluchtelingen opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de afgelopen periode dan ook hard gewerkt om de capaciteit van het hotel te verhogen.

In Star Lodge Hotels aan de Biltsestraatweg in Utrecht is normaal gesproken plek voor zo’n 160 hotelgasten, maar in de accommodatie worden straks zo’n 330 vluchtelingen opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de afgelopen periode dan ook hard gewerkt om de capaciteit van het hotel te verhogen.

Dit moest in korte tijd gebeuren omdat er een schrijnend tekort is aan opvangplekken en de uitdaging is daarnaast extra groot omdat mensen ook nog eens anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden. De eerste vluchtelingen arriveerden woensdag 15 december en het is de bedoeling dat de opvangplek voor de kerst volledig wordt benut.

Star Lodge Hotels ligt aan de oostkant van Utrecht, vlakbij de gemeentegrens met De Bilt, en wordt voor een deel omringd door de Voorveldse Polder. Het COA is twee weken geleden begonnen met het aanpassen van de inrichting van het pand. De gemeente Utrecht heeft hier slechts een faciliterende rol.

Bouwmateriaal

Een dag voordat de eerste vluchtelingen er arriveerden kregen een aantal genodigden, waaronder journalisten en raadsleden, de mogelijkheid om de plek van binnen te zien. Er was goed te zien dat er nog hard gewerkt werd om het hotel gereed te maken om de mensen op te vangen. Zo lag er bijvoorbeeld in de gang nog allerlei bouwmateriaal. Angela Fine, locatiemanager van het COA, verzekerde echter dat het werk afgerond zou zijn voordat de eerste mensen zouden arriveren. “Al moeten we de hele avond doorwerken.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Het COA heeft onder meer een groot deel van het meubilair van het hotel omgewisseld met eigen meubelstukken. Ook zijn alle een- en tweepersoonsbedden uit de kamers gehaald om plek te maken voor stapelbedden. Hierdoor kunnen vier mensen op één kamer verblijven. Daarnaast beschikken alle kamers over vier lockers, zodat de vluchtelingen een plek hebben waar ze hun spullen veilig op kunnen bergen.

Volgens Fine zijn er in totaal 336 bedden, maar dit betekent niet automatisch dat er ook plek is voor 336 vluchtelingen. “Er gaat altijd wat verloren, omdat we bijvoorbeeld niet een man en een vrouw die elkaar niet kennen op één kamer willen plaatsen.”

Tent

Woensdag arriveerden de eerste vluchtelingen. Dit waren er ongeveer zestig. Dit aantal kon toen ook opvangen worden, maar voordat het totale aantal van zo’n 330 mensen er terecht kan moet er nog wel wat gebeuren.

“In de eetruimte van het hotel is, zeker met de anderhalvemetermaatregel, nog niet genoeg plek om alle mensen samen te kunnen laten eten of een spelletje te kunnen laten doen. Daarom wordt binnenkort een tent op het buitenterrein opgezet zodat alle mensen op veilige afstand kunnen samenkomen. Deze tent wordt op den duur vervangen door een Portakabin, een soort noodgebouw”, zegt Fine.

Tekst loopt door onder afbeelding

Gezinnen

Het is nog niet helemaal duidelijk wat voor mensen er in Star Lodge Hotels verblijven. Er zullen volgens Fine in ieder geval een paar gezinnen bijzitten. “De locatie is dan ook geschikt voor kinderen.” Daarnaast is ook niet bekend uit welke landen de vluchtelingen komen. Wel is bekend dat dit een tijdelijke opvangplek wordt. Vooralsnog zal het COA het hotel tot halverwege mei 2022 gebruiken.

In de tussentijd wordt voortdurend doorgezocht naar potentiële opvangplekken. Zo is bijvoorbeeld het hotel City Center Lodge aan de Wittevrouwensingel, waar sinds 26 oktober 48 vluchtelingen werden opgevangen, sinds vrijdag 11 december gesloten. “We zijn heel erg hard op zoek naar nieuwe opvangplekken en alle mogelijke locaties worden onderzocht”, zegt Fine.

Reacties

Uit de omgeving van Star Lodge Hotels zijn gemengde reacties gekomen op het nieuws over de opvang. Zo hebben sommige omwonenden en organisaties, waaronder de Universiteit Utrecht, aangegeven dat ze betrokken willen zijn bij de mensen door bijvoorbeeld activiteiten de organiseren of simpelweg te helpen met hand-en-spandiensten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Daarnaast hebben anderen hun zorgen geuit over de komst van honderden vluchtelingen. “We hebben een aantal informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarin veel mensen hun zorgen hebben geuit”, zegt Fine. “Ze wilden bijvoorbeeld weten hoe veilig de opvang is, of de coronamaatregelen worden nageleefd en wie ze kunnen bellen als er problemen zijn. Deze spanningen zien we overigens vaker wanneer een nieuwe opvanglocatie wordt geopend.”

Het COA zegt erg blij te zijn met Star Lodge Hotels als opvanglocatie. Zo sluit het volledig aan bij de wensen van de organisatie. In vergelijking met bijvoorbeeld het voormalige pand van Holland Casino in Utrecht, dat ook nog even als opvangplek werd benoemd, is het hotel al volledig ingericht voor de opvang van mensen. Daardoor heeft het COA Star Lodge Hotels dan ook in relatief korte tijd gereed kunnen maken.

Zoektocht

Vanwege onder meer de situatie in Afghanistan heeft Nederland de laatste tijd te maken met een grote instroom van vluchtelingen. Het COA biedt momenteel in heel het land opvang aan zo’n 35.000 mensen. De verwachting is dat dit aantal in 2022 oploopt tot 42.000.

Naast het creëren van opvang voor de korte termijn, zoals bij Star Lodge Hotels, zoeken de gemeente, het COA en andere spelers in de regio naar opvangplekken voor de middellange termijn en wordt gewerkt aan het versnellen van het huisvesten van statushouders. Zoals eerder gezegd is dit geen makkelijke opgave. Het is dan ook nog niet bekend waar de 330 vluchtelingen die deze maand in Star Lodge Hotels arriveren over een half jaar verblijven.

25 Reacties

Reageren
 1. Realist

  De term ‘vluchtelingen’ wordt onjuist gebruikt. Ook asielzoekers worden vluchtelingen genoemd, waarschijnlijk om het draagvlak te vergroten. Feit blijft dat er zomaar honderden migranten in een overvolle stad met serieuze problemen in de zorg en in de huisvesting geplaatst worden. Onverantwoord.

 2. woutvr

  Wat een prachtige plek, lijkt me!

 3. Lombokker

  Voor het geld dat hier aan besteed wordt kun je in de regio zelf veel meer mensen opvangen. Dat is ook nog eens eerlijker, want lang niet iedereen beschikt over genoeg geld om zich naar West-Europa te laten smokkelen.

 4. woutvr

  Zit niet te zeuren @Realist. Nou kan je eens wat doen voor je medemens en dan kom je met zo’n reactie.

 5. Scherpschutter

  Welk hotel volgt? Aan asielzoekers geen gebrek tenslotte en het woord dat je in Utrecht in aardige hotels wordt ondergebracht zal ook vast snel verspreiden…

 6. Koel Hoofd

  @Realist
  Hoezo overvolle stad?
  Wat dacht je van een overvol land?
  CBS prognose: “Naar verwachting bereikt het inwonertal in 2025 de 18 miljoen en in 2036 de 19 miljoen. De bevolking groeit vooral door migratie en een stijgende levensduur. Het aantal van 20 miljoen wordt verwacht in 2060.”

 7. Wim Vreeswijk

  Wat kost deze grap, ervan uitgaande dat de gasten geen cent te makken hebben ?

 8. Massegast

  @Koel Hoofd — En het nieuwe kabinet wenst aan de immigratie (vluchtelingen/asielzoekers zijn daar een component van) naar NL geen aandacht te besteden. In de ogen van de regering bestaat het eenvoudigweg niet. Waarom?

 9. Erwin

  @realist: hartverwarmende reactie weer.

 10. Scherpschutter

  @Massegast

  Wat moet De Regering doen dan? Ze gaat er totaal niet over. De E.U. gaat erover… De Staat der Nederlanden heeft simpelweg de marsorders van de Commissie uit te voeren. Contract is contract.

  Daarnaast is ieder mens in Nederland in potentie weer een nieuwe persoon die aangemaakt kan worden met een verse nieuwe trust waarop de Staat schuld kan aangaan. Al zou ze er wel over gaan, dan nog zou ze er niets aan doen. De Regering hengelt met liefde iedere vluchteling binnen die ze maar kan…

 11. Hadjememaar

  @Lombokker, In de regio? Bedoeld u het vliegveld van Kabul?

 12. Nina

  Nieuwe vloerbedekking voor een half jaartje opvang? 🤔

 13. Realist

  @Erwin. Het koste wat het kost opvangen van een eindeloze stroom asielzoekers in een uitzichtloze situatie is wel hartverwarmend?

 14. Bernhard

  We zitten in een coronacrisis en een woningcrisis. Waarom worden er nog zoveel mensen het land binnengelaten en deels ook nog uit veilige landen? Belachelijk.

 15. Pee

  @woutvr
  Dat is geen zeuren maar met je neus op de feiten drukken.
  Er gaan geen 13 eieren in een dozijn, en dat is nu het geval.
  Waarom moeten ze allemaal een verblijfsvergunning hebben ?
  Er moet aan terugkeer worden ingezet en niet aan nog meer opvang.
  Krijgen ze nog voorrang op woningen ook , wat discriminatie is naar de mensen op de wachtlijsten.
  Ps.
  Berichten die niet voor opvang zijn en de reden daarvoor moeten jullie ook plaatsen .
  Een paar reacties van mij worden niet geplaatst terwijl er niets verkeerds in gezegd word ,maar toch niet plaatsen.

 16. Pol

  @Realist e.a.
  “Nu zijt wellekome Jesu, lieve Heer,
  Gij komt van alzo hoge, van alzo veer.
  Wijzen uit het Oosten uit zo verren land”

  Alvast een Zalig Kerstfeest gewenst met Jezus die ook uit het Midden-Oosten kwam….

 17. Louis prins

  Veel reacties ook weer tamelijk teleurstellend. Empathie is hier veelal weer ver te zoeken. Zelf net na wandeling langsgelopen en gesproken met de kok die de catering gaat leiden vanuit Loft 88. Een verademing om met die man van gedachten te hebben gewisseld. Zijn hart brak toen hij met diverse mensen die daar zijn ondergebracht had gesproken. Respect voor die man. Je zou bijna vergeten dat er ook nog Nederlanders zijn die verder kijken dan hun auto voor de deur en een oversized televisie aan de muur van hun huiskamer.

 18. Nina

  @ Wim Vreeswijk

  Bij binnenkomst in Denemarken worden de asielszoekers geacht al hun bezittingen af te geven aangezien zij vrijheid, gezondheispdszorg en hulp wordt geboden incl. bed, bad en brood. Ze vinden in Denemarken dat dat het minste is wat je als gast kunt doen nu je in een nieuw land een nieuw leven wilt opbouwen. Best een goed uitgangspunt, vind ik.

 19. Louis Prins

  Toch weer veel teleurstellende reacties. Je zou bijna vergeten dat er ook nog Nederlanders zijn die verder kijken dan hun auto voor de deur en hun oversized televisie aan de muur van hun woonkamer. Vanmiddag langsgelopen bij dat opvangcentrum aan de weg naar Zeist. Gesproken met de kok die vanuit Loft 88 de gatering gaat leiden voor die vluchtelingen. Een verademend gesprek. Wat een empathie. Maar op de weg naar huis zag in mijn wijk Wittevrouwen weer een straatfeest met tal van mensen op elkaars lip ondanks de lockdown. We hebben nog een lange weg te gaan.

 20. Arjan Verhoeven

  “Er zullen volgens Fine in ieder geval een paar gezinnen bijzitten”

  Ik wens Loft 88 en Meneer Vink veel sterkte als mei 2022 toch mei 2030 blijkt.

 21. BdV

  Het zou zomaar kunnen dat ik het een keer niet helemaal oneens ben met Scherpschutter. Zoals bij het verbreden van de A27, ruim baan voor de auto, zo zou ook ruim baan voor een ieder die elders een betere toekomst verwacht, voor internationale belangstelling kunnen zorgen.
  Of alle gasten zich daarbij zo zullen gedragen als Jezus, die overigens niet deze kant op is gereisd, moeten we nog maar even afwachten.

 22. Cico

  @Realist: de enige die alle termen door elkaar heen gooit, ben jij. Vluchtelingen vragen altijd asiel aan, migranten kunnen geen asiel aanvragen en worden dan afgewezen.

  Maar dit semantische gezwets is uiteraard een opmaat naar dramatisch liegen over ‘honderden migranten vestigen midden in de stad’, wat ook niet waar is want 1) de overheid huisvest geen reguliere migranten en 2) dit hotel ligt letterlijk buiten de ring.

 23. Nina

  @ Louis Prins
  Catering? Toe maar. Ik wil, geloof ik, niet weten wat dit kost en nog gaat kosten….

  Las net een artikel in het AD over een gezin waarvan de eerste twee verdiepingen van het huis waren afgebrand en dat daardoor onbewoonbaar is geworden. Dit gezin komt straks op straat te staan, omdat er geen woning beschikbaar is:

  https://www.ad.nl/gezin/zoontje-van-3-stak-per-ongeluk-huis-in-brand-gezin-van-zeven-kinderen-zoekt-nieuwe-woning~a33cfe07/

  Waar zijn wij nu eigenlijk mee bezig?

 24. Toine Goossens

  @Nina,

  Wat een walgelijke reacties van u. Barmhartigheid, DE drijfveer van de Europesche, christelijke, sociaal democratie, van solidariteit gooit u ver van u vandaan.
  U zult zich wel in het Rusland van Poetin thuis voelen.

 25. An

  @scherpschutter………..
  jaloers?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).