Opvang voor Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht tijdelijk gesloten: ‘De locatie is overvol’ Opvang voor Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht tijdelijk gesloten: ‘De locatie is overvol’

Opvang voor Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht tijdelijk gesloten: ‘De locatie is overvol’

Opvang voor Oekraïners in Jaarbeurs Utrecht tijdelijk gesloten: ‘De locatie is overvol’
De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht is tijdelijk gesloten omdat de locatie overvol is. “Doordat er geen zicht is op andere beschikbare opvangplekken in Nederland is er een onhoudbare situatie ontstaan”, schrijft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Voor kinderen en kwetsbaren wordt zolang het kan nog een uitzondering gemaakt.

De opvang voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht is tijdelijk gesloten omdat de locatie overvol is. “Doordat er geen zicht is op andere beschikbare opvangplekken in Nederland is er een onhoudbare situatie ontstaan”, schrijft de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Voor kinderen en kwetsbaren wordt zolang het kan nog een uitzondering gemaakt.

Eerder deze maand waarschuwde Jaap Donker, directeur van de VRU, al dat de druk op het aanmeldcentrum hoog is. Ook zei hij dat steeds meer mannen uit Oekraïne zich melden bij de Jaarbeurs, terwijl dit in het eerste jaar na het uitbreken van de oorlog vooral kwetsbaren, vrouwen, kinderen en gewonden waren. Deze druk leidt nu onder meer tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy.

Pijn in het hart

Jaap Donker: “Met pijn in het hart moeten we de poorten van onze Oekraïne HUB tijdelijk sluiten. Voor kinderen en kwetsbaren maken we, zolang het kan, nog een uitzondering. Als er weer opvangplekken beschikbaar komen in Nederland openen we de poorten weer voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Gezien de onhoudbare situatie wil ik een dringend verzoek doen om landelijk meer plekken te organiseren of om ons als uitvoerders een andere opdracht te geven.”

Op dit moment zijn er volgens de VRU in Nederland geen opvangplekken meer beschikbaar voor Oekraïners en ook zou er geen zicht op nieuwe plekken zijn. Vluchtelingen die nu in de Jaarbeurs verblijven, kunnen dan ook niet doorstromen. Daar komt nog eens bij dat zich dagelijks vijftig tot zeventig nieuwe mensen uit het Oost-Europese land melden in Utrecht.

Tachtig

“Hierdoor is de HUB zo vol geraakt dat de VRU helaas genoodzaakt is om deze tijdelijk te sluiten voor mensen die nieuw arriveren. […] Aan de mensen die zich nieuw melden en niet kwetsbaar zijn vragen we om zelf in verblijf te voorzien”, schrijft de VRU. De opvangplek opent de deuren weer zodra het aantal mensen dat op die plek moet overnachten minder dan tachtig is en er ruim voldoende beschikbare opvangplekken zijn.

Vluchtelingen uit Oekraïne hebben in Nederland en de andere landen van de Europese Unie bescherming. Ze mogen onder voorwaarden vrij reizen in de EU. Vluchtelingen uit Oekraïne hebben ook in alle lidstaten van de EU recht op opvang, onderwijs voor kinderen, werk en medische bijstand. In Nederland zijn meer dan 100.000 vluchtelingen geregistreerd. In Polen en Duitsland zijn de meeste Oekraïense vluchtelingen, deze landen vangen ieder meer dan een miljoen mensen op.

6 Reacties

Reageren
 1. Iop

  Laat eerst de meerderjarige mannen luisteren naar de oproep van Zelenski en de Oekraïense ambassadeur in Nederland om terug te keren om het te gaan verdedigen.
  Zal de opvang ook ontlasten.

 2. Gerard Schreijer

  Ja, makkelijk gezegd dan gedaan!
  Is het niet beter om te zeggen ” voor zover mogelijk?”

 3. IIB

  Niet normaal dat überhaupt zoveel er zijn!

 4. M

  De eerdere uitspraken van directeur Donker dat het ‘steeds meer mannen’ of ‘bijna alleen maar mannen’ zijn die deze druk veroorzaken hoeven niet herhaald te worden. Er klopt namelijk geen kant van. Een ieder die om wat voor reden die hal van binnen ziet ziet een 50/50 mix van mannen/vrouwen (en kinderen).

 5. WvR

  @M 27/2/2024 – 19:53
  Ik heb geen idee. Maar ik zie geen enkele reden aan het woord van directeur Donker te twijfelen, en nog minder reden jouw woord meer gewicht toe te kennen. Misschien is de ratio man/vrouw tegenwoordig 50/50, terwijl die voorheen 40/60 was. Of misschien ben je niet zo goed in schatten.

 6. Champ

  Ik zou Mono Keijzer willen voorstellen om een jaartje te gaan werken in Oekraïne. Een baantje dat lekker dik betaald. En dat het hele gezin meeverhuist. Een volledig betaalde vakantie van de Nederlandse belastingbetaler mag ook. Doe ik niet moeilijk over en ik denk dat vele mensen er in Nederland ook geen moeite mee zouden hebben. Ze blijft beweren dat het daar zo veilig is dus laat haar dat dan maar een keer bewijzen. 😉

  Er zitten maar 2 landen tussen Nederland en Oekraïne. Daar in Oekraïne vechten ze ook voor onze vrijheid hier in Nederland. (dit dringt bij veel mensen blijkbaar nog niet helemaal door) Wat kan mij het schelen als er steeds meer mannen bij zitten? Zolang zij zich weten te gedragen in dit land en bijdragen zie ik het probleem niet.

  Ik kan zo 10 landen opnoemen waar we beter mensen van kunnen weren simpelweg omdat ze veel verder liggen dan Oekraïne en een andere cultuur hoogachten dan de onze. Dat schept genoeg ruimte om mensen uit Oekraïne te blijven opvangen.

  Niet iedere man is geschikt om deel te nemen aan een oorlog. De krankzinnige gedachten dat elke man dat wel is is absurd! Het op een manier in de media brengen zoals vooral sommige extreem rechtse politici doen is misselijkmakend en is enkel gericht op meer verdeeldheid te creëren in dit conflict. Pas echt op voor dat soort grifters! Ze geven 3x niks om de mens en doen alles puur voor eigen gewin. Ze liggen bij alles dwars en spuwen de ene naar de andere conspiracy.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).