Opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers De Meern in augustus open Opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers De Meern in augustus open

Opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers De Meern in augustus open

Opvanglocatie voor minderjarige asielzoekers De Meern in augustus open
Het pand in De Meern. Bron: Google Streetview 2019
De eerst acht jonge vluchtelingen nemen in augustus hun intrek in de nieuw opvanglocatie aan de Meentweg in De Meern. Dat laat het  Centraal Orgaan opvang asielzoekers weten.  

De eerst acht jonge vluchtelingen nemen in augustus hun intrek in de nieuw opvanglocatie aan de Meentweg in De Meern. Dat laat het  Centraal Orgaan opvang asielzoekers weten.  

Het voormalige woonhuis is de afgelopen tijd flink verbouwd voor de komst van de jongeren. Op de locatie is plek voor maximaal twintig vluchtelingen van tussen de 15 en 18 jaar. Er is 24-uurs begeleiding aanwezig om de jongeren te begeleiden. Ook worden vrijwilligers betrokken die de jongeren helpen en begeleiden.

De jongeren moeten zoveel mogelijk een normaal dagritme hebben, waarbij ze naar school gaan, huiswerk maken en trainingen volgen. Zodra ze 18 jaar worden gaan ze zelfstandig wonen in een azc, het land van herkomst of een eigen woning in Nederland.

In 2019 bleek dat een groep omwonenden niet zat te wachten op zo’n opvanglocatie. De betrokkenen meenden dat er geen draagvlak was voor asielzoekers in de buurt. De locatie zou te afgelegen liggen en niet aansluiten bij de buurt. Vorig jaar bleek dat de gemeente het plan steunt.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. Pee

  Extra sloten op de deuren en ramen is geen overbodige luxe voor de buurt.

 2. AA

  Ik begeleid een Syrische asielzoeker en kan u allen vertellen dat het heeeeel moeilijk is om niet westerse asielzoekers te laten aarden in dit land. Begrijp me niet verkeerd, de meesten doen enorm hun best maar het culturele en taalkundige verschil is zo groot dat ik bij de meesten mijn twijfels heb hoe goed zij zullen meedraaien in onze kennis maatschappij. De kosten zijn in ieder geval mega. Ik hoop zelf dat er dan ook meer werk wordt gemaakt van opvang in de regio.

 3. Pieter

  Hoera over een paar maanden weer een mooi oud pand j,,verbouwd,,,

 4. Frits

  Opvang in eigen regio, dat is de oplossing

 5. Lombokker

  “Zodra ze 18 jaar worden gaan ze zelfstandig wonen in een azc, het land van herkomst of een eigen woning in Nederland.”
  Dat van die eigen woning lijkt me nogal optimistisch, maar ik kan me natuurlijk vergissen. Gezien de huidige woningnood denk ik dat er weinig draagvlak is om deze mensen daar voorrang bij te geven.
  Graag sluit ik mij aan bij de suggestie van AA, daar wil ik ook best voor betalen. Opvang in de regio is ook veel eerlijker, want lang niet iedere vluchteling heeft genoeg geld om de reis naar Noord-Europa te kunnen betalen.

 6. W

  AA.
  Meldt u uw ervaringen ook op de plekken waar men de besluiten neemt, zoals de politiek nu besloten heeft?
  Praat -of heeft u- over dit grote probleem met politici gesproken? Vaak gaat het om prestige(drammen) politieke beslissingen. Ik wens de omwonenden/buurtondernemingen veel sterkte en wijsheid.

 7. Oetski

  @AA N=1 is nooit een goede basis voor zulke vergaande conclusies. Ik ken toch echt ook Syriers die inmiddels volop meedraaien, werken, de taal spreken. Enneh…Syrië is ook een kennismaatschappij. Veel van de asielzoekers zijn dan ook hoog opgeleid.

 8. Aa

  Oetski: waar wat u zegt hoor, het is ook niet onmogelijk maar het vereist (zeker gezien de aantallen) een giga maatschappelijke opgave. Overigens lees ik mij regelmatig in over de statistieken en andere onderzoeken wat betreft asielzoekers. Ik denk dat je dan wel heel positief in het leven moet staan om daar echt enthousiast van te worden. Ik ageer dan ook niet tegen de individuele asielzoeker maar tegen het systeem waarin massa’s mensen een maatschappij in worden getrokken waar zij zich vaak niet staande in kunnen houden of volledig in kunnen integreren met maatschappelijke consequenties als gevolg. Dit nog los van het feit (ook zelf gezien) asielzoekers wachtenden voor sociale woningen verdrukken. Dit doen zij uiteraard niet uit kwade wil maar het is wel het gevolg van ons systeem.

  W.: Volgens mij is inmiddels duidelijk dat veel politici hun eigen plan trekken los van wat ervaringsdeskundigen zeggen. Verder ken ik geen politici, maar volgens mij is zelfs bij de meest liberale politicus inmiddels duidelijk dat massale opvang in dit land niet het antwoord is.

 9. Janneke

  De 24 uurs begeleiding is een goede manier om deze jongeren te helpen met zelfstandig worden en de verschillende lastige regels van een onbekend land te begrijpen. Geweldig initiatief. Probeer een soort steunfonds op te zetten voor mensen die dit menslievende idee te steunen.

 10. TeringJantje

  Ik wens de omwonenden veel sterkte!

 11. Paul

  Ook een manier om de woningprijs te laten zakken in een bepaalde omgeving.
  Over paar jaar valt er weer te lezen dat ze niet konden zien aankomen dat dit veel problemen zou creëren in de meern.

 12. Scherpschutter

  @Janneke

  Ik heb een beter idee. Waarom meldt u zich niet aan als vrijwilliger?

 13. Realist

  Ik wens de inwoners veel succes met hun nieuwe buren,het zijn altijd ontzettende aardige mensen,volgens de inwoners van Overloon zijn er geen betere buren dan deze COA bewoners.

 14. Ooginaller

  En ik wens iedereen niet zo zeer veel sterkte, maar vooral veel geluk en verdraagzaamheid. In onze wijk hebben we al sinds mensenheugenis een AZC (een tijdje terug zelfs twee) en afgezien van wat meer kleur in het park heb ik daar weinig van gemerkt en al helemaal geen last van gehad. Hoewel ik daar (als niet-linkse stemmer) toen AZC 2 eraan zat te komen zeker mijn twijfels bij had..

 15. Koel Hoofd

  AA heeft volkomen gelijk.
  Maar zolang iedereen die het ook maar waagt om kritiek te uiten op het (EU) nepvluchtelingenbeleid de mond wordt gesnoerd, zal er niets veranderen en zullen velen vluchtelingen daar erg onder lijden.

  Daarnaast zijn er ook politieke partijen die vinden dat die mensen onze slechtbetaalde shitbanen moeten gaan doen (kijk eens goed wie uw dagelijkse pakketjes aflevert…nieuwkomers, de nieuwe werkende armen die worden uitgebuit voor uw cheap shit gerief). Een van die partijen is zelfs nr 2 geworden in de laatste landelijke verkiezingen, dus die achterban is het daar kennelijk volkomen mee eens? Dat is totaal niet inclusief maar heel erg asociaal.

 16. W

  AA. Dat betwijfel ik ten zeerste! Was het maar zo! Dan waren de FvD en PVV zeker niet zo groot geweest.
  Mijn veronderstelling is bij voorbeeld: een partij als Klaver en Co. Zij leven echt met het gedachtegoed: komt u maar binnen, er is plaats genoeg in Nederland! We eten elkaar nu al op! Hij/zij vergeten hierbij dat Nederland het dichtstbevolkte land van Europa is! Dat de politici, die niet in de volksbuurten wonen waar deze mensen vooral opgevangen worden, veelal niet met probleemgevallen te maken krijgen. Dat is jammer, want dan weten ze zéker niet waarover ze praten. Luister toch eens naar de mensen in die buurten! Je moet héél goed oppassen voor maatschappelijke ontwrichting in deze. Dat is iets wat je zéker niet moet willen! Kijk naar Denemarken! Daar wordt heel sterk aan autochtone Denen gedacht. Prima. Het probleem wordt daar onderkend.
  Er is een duidelijk verschil van beleving met een groep zoals hier nu gehuisvest wordt! Mensen wiens bed in b.v. Oost, Wittevrouwen, Rijnsweerd, Tuindorp of Tuinwijk staat zijn misschien heel liberaal, stemmen D66(jippie horeca!), maar ik wil die gezinnen wel horen/zien als zij zo’n huis met zoveel alleengaande jongeren naast zich krijgen wonen! Dan wordt er wel degelijk anders gepiept, denk ik.
  Ik kan mij de angst van de omgeving heel goed voorstellen! En ik ken ook het spreekwoord: de uitzondering die de regel bevestigt. En dat de goeden onder de kwade moeten lijden. Helaas het is zo,.

 17. Scherpschutter

  @Oetaki 12:33

  Dat is feitelijk volkomen onjuist. Slechts 20% van de Syrische vluchtelingen is hoger opgeleid, dus 80% niet.

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/bijna-de-helft-van-de-syrische-vluchtelingen-voelt-zich-nu-vijf-jaar-later-nederlander~b13df0c2/

  Ruim 70% heeft na 5 jaar in Nederland nog altijd geen baan en leeft van een uitkering. Van de 30% die wel werkt, heeft 93% een flexibele baan. Van de 30% die wel werkt, heeft 83% een baan op elementair/laag niveau…

  https://www.ser.nl/nl/thema/werkwijzer-vluchtelingen/feiten-en-cijfers/arbeidsmarkt

  Ofwel, reaguurder AA lijkt volkomen gelijk te hebben. Syriers komen hier niet mee.

 18. Aa

  @W: ik erken wat u voelt. De jongen die ik begeleid is respectvol en zal van waarde zijn voor deze maatschappij. Hij woont op een plek waar de vorige bewoners (asielzoekers) weg zijn gegaan omdat zij grote geluidsoverlast veroorzaakten. In apeldoorn worden gemengde gezinnen met tien (!) mensen in een particuliere woning gehuisvest. Kortom, hoe goed je het ook probeert te zijn doen mensen hun leef gemeenschap kan totaal worden ontwricht. De grootste irritatie wat betreft GroenLinks zit hem wat mij betreft in hun opportune ideologie. Zij spreken zich hardop uit om mensen hier naartoe te halen maar fluisteren als het gaat om hun toekomst perspectief en hun integratie. Mensen begrijpen niet dat deze mensen honderden jaren Nederland zullen beïnvloeden. Dat Denemarken zich nu onttrekt aan het V Vluchtelingenverdrag vind ik derhalve niet meer dan logisch. Dat verdrag is verouderd en het recht op asiel is veel breed geformuleerd. Tegelijkertijd kan Nederland en Europa ook niet wegkijken zoals in Moria gebeurt. Neem een beslissing, stuur mensen terug of laat ze blijven. Maar je kan mensen niet de dupe laten worden van onze poldermentaliteit die in de werkelijkheid neerkomt opvleesnoch vis.

 19. Toine Goossens

  @Aa,

  Uit welk land zijn uw voorouders naar die verzameling moerassen aan de Noordzee gekomen. Of wilt u beweren dat u honderden jaren geleden al een rasechte Nederlander als voorouder had?
  In de VOC tijd trokken europeanen massaal naar Nederland omdat zij hier hun toekomst zagen. Ook toen was er werk dat slechts door immigranten werd gedaan. De doorsnee immigrant begint helemaal onder aan de kadder. De VOC heeft ca 2 miljien van hen naar Zuidoost Azië gebracht. Zo’n 15% is weer teruggekomen. De rest is grotendeels in de maalstroom van de geschiedenis verdwenen.

  In het begin van de jaren 70 bood ik vluchtelingen werk aan de lopende band. Zo betaalden zij mee aan de kosten die de vrijwilligers voor hun onderdak maakten. Dat mag in ook onze overgereguleerde samenleving niet meer. Barmhartigheid en flexibiliteit hebben plaats gemaakt voor economische uitsluiting totdat de A status is verleend.

  En tegelijk zijn wij niet opgewassen tegen de profiteurs die alles weggooien als ze hier komen, tegen de herkomstlanden die hen nooit meer terugwillen. En zijn er altijd wel mensen die hun brood verdienen door voor hen op te komen.

 20. Nina

  Ik snap dat mensen een veilig onderkomen moeten hebben, als er oorlog is. Maar om nu iedereen op te blijven vangen, als het land weer veilig is; dat is gewoon ondoenlijk.

  Daarnaast moet hun thuisland ook weer opgebouwd worden, net zoals onze voorouders dat hebben gedaan na een oorlog. Alle mensen kunnen niet uit een land vertrekken, dan bestaat het land niet meer.

  Hulp is prima, maar een permanent infuus niet.

 21. AA

  @toine: de Nederlander bestaat in mijn ogen niet en u maakt er een etnische kwestie van. Dat doe ik niet. Wat ik zeg dat opvang in dit land een mega verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Als de eerste generatie niet kan meedraaien, hoe kan dan de tweede en derde generatie meekomen. Dat is niet louter een theoretisch probleem maar beïnvloedt de continuering van sociale voorzieningen die u en ik vanzelfsprekend vinden. De situatie met de jaren 70 en nu is totaal niet te vergelijken. Niet qua aantallen en qua meeste herkomst landen. Overigens ben ik het met u eens dat statushouders onterecht uit het arbeidsproces worden geweerd. Over uitgeprocedeerden die hun eigen uitzetting frustreren ben ik overigens heel fel en de overheid is daarin nog veel te slap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).