Oud en Nieuw in Utrecht; 38 arrestaties, één agent gewond en 20 autobranden Oud en Nieuw in Utrecht; 38 arrestaties, één agent gewond en 20 autobranden

Oud en Nieuw in Utrecht; 38 arrestaties, één agent gewond en 20 autobranden

Oud en Nieuw in Utrecht; 38 arrestaties, één agent gewond en 20 autobranden
Vuurwerk. Archiefbeeld DUIC
De politie heeft 38 arrestaties verricht tijdens de jaarwisseling in Utrecht. Ook is er een agent gewond geraakt nadat er zwaar vuurwerk werd gegooid.

De politie heeft 38 arrestaties verricht tijdens de jaarwisseling in Utrecht. Ook is er een agent gewond geraakt nadat er zwaar vuurwerk werd gegooid.

De mensen zijn onder andere aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, het plegen van vernielingen, openbare dronkenschap en het gooien van zwaar vuurwerk. 23 van de arrestanten zijn minderjarig.

De gemeente Utrecht spreek over een ‘onrustige jaarwisseling’ in Overvecht, Kanaleneiland en Geuzenwijk. Meerdere keren moest de Mobiele Eenheid worden ingezet om groepen jongeren te bedaren. Dat was op de Wolgadreef en de Tigrisdreef in Overvecht, de Marco Pololaan in Kanaleneiland en in de Van der Marckstraat en de Jacob Simonsz. de Rijkstraat in Geuzenwijk.

Bij een incident aan de Tigrisdreef is een agent gewond geraakt nadat er zwaar vuurwerk werd gegooid. Hij was op dat moment bezig met een arrestatie. De agent liep een gescheurd trommelvlies op. Ook is de man die in de boeien werd geslagen gewond geraakt. Hij is met letsel aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht.

Brandweer

Ook op andere plekken in de stad zijn hulpverleners bekogeld met vuurwerk. Dit was onder andere het geval bij een autobrand aan de Marshalllaan. In totaal moest de Utrechtse brandweer tijdens Oud en Nieuw twintig keer uitrukken voor een voertuigbrand.

“Helaas is er ook bij de start van het nieuwe decennium weer sprake van vernielingen en autobranden. Betreur het zeer dat we zelfs de ME hebben moeten inzetten op enkele plekken. Het kan toch niet zijn dat dit nodig is bij een jaarwisseling dat een feestelijk moment voor iedereen moet zijn”, schrijft burgemeester Jan van Zanen in een reactie.

Volgens de voorlopige rapportages van politie, brandweer en de ambulancedienst was het vannacht in de overige delen van de stad overwegend rustig.

Meldingen vuurwerkoverlast
Het aantal vuurwerkoverlast meldingen in 2019 opnieuw gestegen. In de maanden september, oktober en november stond de teller op 731 meldingen, tegenover 109 in dezelfde periode vorig jaar. In december zijn daar nog 2279 meldingen bij gekomen.

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Kortom: alle jaarlijkse drukte en ophef was weer eens voor niets en het was weer een mooi feestje met alleen wat baldadige jongeren in prachtwijken die wat vervelend zijn geweest en wat bezopen anderen die vervelend deden.

  Een mooi begin van 2020!

 2. Henk

  Utrecht kampt al jaren met autobranden en geweld rond oud en nieuw. Hier is een oplossing voor: meer camera’s neerhangen.

  Echter, er zijn een paar politieke partijen in Utrecht die actief tegen camera’s in de openbare ruimte zijn en in het bijzonder D66.

  Onder het mom van hele vage ver weg denkbeelden (politiestaat! 1984!) worden pragmatische oplossingen om zeep geholpen en de burger is de dupe. Wat jammer is, want D66 was vroeger wel van het pragmatisme.

  D66, maar ook Groenlinks en de piratenpartij hebben niet door wat voor impact het heeft wanneer je auto in de fik wordt gezet en de overheid geen flikker voor je doet.

  Het is heel simpel bij de volgende verkiezingen: kies voor een partij die veiligheid wel belangrijk vindt.

 3. Robertjc

  Opvallend dat uitgerekend de wijken waar mensen met de beste opleidingen en de hoogste inkomens wonen, zich op een vrolijk gebeuren als oud en nieuw, zo achterlijk en agressief gedragen. Zou het een nieuw psychologisch fenomeen zijn, dat mensen die ons grootste respect krijgen gedurende de rest van het jaar, hun woede en frustratie afreageren op hen die hen voortdurend in bescherming nemen? Of heeft iemand bedacht dat ‘de Beste Wensen’ hun langste tijd wel hebben gehad, en dat het de hoogste tijd is voor geworden voor ‘Ongelukkig Nieuwjaar’?

 4. Bernhard

  Toevallig dat het weer om kansenjilongeren uit de prachtwijken gaat. Veel harder afstraffen.

 5. Gerard Brugmans

  En zo brokkelt het draagvlak voor die merkwaardige vuurwerk ‘traditie’ steeds verder af. Wordt het niet ook eens tijd dat we die als brave middenstanders vermomde vuurwerkdealers gaan aanspreken op hun verantwoordelijkheid? Want als je er kennelijk niet mee zit om geld te verdienen aan die ellende zou het wel zo stoer zijn om daarna ook mee te betalen aan de maatschappelijke schade die ermee wordt veroorzaakt!

 6. Francien

  Robertje, je hebt iets niet begrepen van de stad. Waar het onrustig is en rotzooi wordt getrapt, zijn juist de wijken met de mensen met de laagste inkomens. En helaas lijkt dat voor sommigen synoniem te moeten zijn met asociaal. Jammer, want dat hoeft zeker niet. Maar ik woon middenin zo’n wijk en er is dus een klein aantal idioten die heeeel veeeel overlast geven. Je zou willen dat de ouders van die koters hun kinderen in de hand en thuis jouden. Wij zijn de wijk ontvlucht, omdat er de laatste 2 jaar rondom ons auto’s in de fik zijn gegaan. Je doet dus geen oog meer dicht in nieuwjaarsnacht.

 7. Sjors

  Het is triest dat de maatschappij zo hard is geworden, wat is toch aan de hand met sommige mensen, er wordt in het nieuws gezegd kleine incidenten, ik vind van niet het mag gewoon niet, blijf met je handen van de hulpverleners af, en dan te bedenken dat misschien wel paar van klootzakken gewoon bij jou werken en ondertussen leuk doen bij de nieuwjaarsborrel zonder te weten wat voor leed ze hebben aangericht, ik wordt er ziek van als ik er aan denkt.

 8. Trol

  Henk….er is werkelijk geen enkel bewijs dat cameratoezicht werkt. Op plekken waar camera’s hangen (binnenstad), is geweld en misdaad niet afgenomen. Bovendien zou jouw plan betekenen dat op elke vierkante meter een camera moet hangen. Enig idee hoe dat voor elkaar te krijgen? Verder is oud en nieuw sowieso een kansloos proleten feest. Rijke wijk of niet. Maar onder het mom van traditie (lol als dat je cultuur en traditie is en je oud en nieuw en vuurwerk, inclusief marginaal feestje belangrijk vindt….. maar goed) moet dit in stand blijven.

 9. Hans

  Zolang de vuurwerktraditie niet wordt uitgebannen blijft het doormodderen met die jaarwisseling. Maar het gaat zeer beslist helpen als er voortaan een centrale vuurwerkshow wordt gegeven door mensen met verstand van zaken die bovendien niet beschonken zijn. Want vuurwerk en alcohol is een giftige cocktail. Volwassenen die vuurwerk afsteken en daarbij ook nog eens dronken rondlopen zijn erg slechte voorbeelden voor de jonkies. Onder verwijzing naar het drama wat zich afgelopen oudejaarsnacht in Arnhem voltrok. Een algeheel verbod op consumentenvuurwerk moet er hoe dan ook komen. Komt dat er niet dan blijft de zaak tot in het oneindige ontsporen.

 10. Martijn

  Ach de bekende (probleem)wijken, niks nieuws. Heb het dit jaar bij vrienden in Zuilen gevierd, prachtig vuurwerk en sociaal gebeuren op straat. Maar was wel iets beter gedeelte dan de Geuzenwijk. Eigen wijk Nieuw Engeland lag er prima bij, buren had hier en daar al geveegd en troep bij elkaar op de straathoek gezet. Dus zo kan het ook. Ik vraag me af of een algeheel vuurwerkverbod nou gaat voorkomen dat een paar rotte appels zich misdragen met O&N.

 11. Sjors

  De tijd zal het leren of er in de Toekomst maatregelen worden genomen, met andere woorden de bal ligt bij de Politiek kijken of ze er wat mee doen met dit terugkerend probleem elk jaar. Suc6es!

 12. Koel Hoofd

  Mensen niet zo cynisch, er is hoop voor dit decennium!
  Ons gemeentebestuur wil gemengde inclusieve wijken. Dus binnen 10 jaar (en 44.000 nieuwe woningen verder) gebeurd deze traditionele puinhoop in alle wijken en doet iedereen vrolijk mee.

 13. Boas

  @ HENK

  Groen Links en de Partij voor de Dieren zijn de enige die vood het rationeel verstandigste verbod op particulier vuurwerk zijn, al jaren.

  En wat je ook van Jesse Klaver vindt, hij heeft vrijwillig op zijn vrije dag/ nacht meegelopen met de nachtdienst van de haagse politie tijdens oud en nieuw. En je wil niet weten wat hij heeft meegemaskt tijdens een zgn relatieve rustige nacht.

 14. Hans

  @Martijn
  Met alle respect, Martijn. Maar het zijn vooral de factoren in de omgeving: alcohol, vuurwerk + slechte voorbeelden , die de ‘rotte appels’ creëren, dus: als we die factoren (o.m. vrije verkoop vuurwerk) veranderen zal ook het verloop van zo’n uit de hand gelopen traditie mee- veranderen. Ik geloof wel in zo’n verbod. In elk geval moet er iets gedaan worden om dit tij te keren.

 15. JdV

  @hans. Ja, want als het verleden iets heeft bewezen dan is het wel dat als je iets verbied het probleem daarmee is opgelost. Dat heeft goed gewerkt. Kijk maar naar alcohol, drugs of wapens. Allemaal zwaar verboden (geweest). En met prima resultaten.. Geen dronken mensen van onder de 21. Geen drugsmisbruik. Geen dagelijkse schietpartijen. Allemaal dankzij goedgelovigen zoals Hans die denken dat verbieden de oplossing is. Slaap en deug maar lekker verder.

 16. Scherpschutter

  Martijn 16:44

  Natuurlijk niet. Laagbegaafd tuig blijft laagbegaafd tuig. Verder moeten we vooral niet vergeten dat legaal vuurwerk vrijwel nul problemen oplevert. Het is voor 99% het illegale spul dat voor wat kleine probleempjes zorgt links en rechts. Het verbieden van het onschuldige spul zou alleen maar averechts werken. Dan haalt namelijk iedereen illegaal spul. Iedereen weet dat de handhaving een lachertje is.

  Laten we nou gewoon eens ophouden met dat gejammer om een vuurwerkverbod. Zoveel plezier, een keer per jaar, in 6 jaar een gehalveerd aantal slachtoffers: het is nu wel genoeg met de rubberentegelflauwekul in Utrecht.

  Vier doden en een paar honderd gewonden. Waar hebben we het over? In een land met 17.000.000 inwoners. Er zijn vandaag letterlijk nu al meer doden en gewonden in Nederland gevallen…door mensen die van een trap vielen. Letterlijk!

  Trappen verbied je toch ook niet?

 17. [email protected]😉

  Het wordt tijd dat onze burgemeester eens hard en eerlijk optreedt tegen dit soort tuig.
  Gewoon uit hun woningen zetten,wie niet horen wil moet maar voelen net als de rest van het gezin, dan pas zal je zien dat deze asociale gasten beter gaan nadenken voor ze iets gaan dóen.
  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zo ook onze burgemeester.

 18. Katja

  Stop vuurwerk !

 19. Gerard Brugmans

  Voor alle vuurwerkfanaten die denken dat ze zich nu nog steeds onder een vuurwerkverbod uit kunnen draaien: zo’n verbod betreft natuurlijk niet alleen de verkoop maar juist ook het afsteken. Als elk afgestoken stuk vuurwerk straks per definitie een strafbaar feit wordt doet het er niet meer toe in welk buitenland het is gekocht. Handhaving wordt dan ook een stuk overzichtelijker en realistischer.

 20. cas

  @ Hans, wensdenken zal in dit geval weinig uitmaken met geweld, vernielingen en overlast. Misschien een brandwond minder, maar denk maar niet dat er ineens niets meer gaat gebeuren….

 21. W

  Hoe beleven onze gemeenteraadsleden in de buurt waar zij wonen de vuurwerkoverlast? Merken zij ook de angst, onmacht en woede?

 22. Rinke Doornekamp

  Een verbod op de verkoop van alle vuurwerk is denk ik de enige manier om een einde te maken aan deze oudejaarsavond waanzin!

 23. ann

  @martijn lekker sociaal al die vernielingen in Zuilen.
  Tijd dat onze burgemeester eens optreedt en vuurwerk niet meer toestaat voor particulieren. Liever een vuurwerkfeest centraal. Meerdere landen doen dit en dat gaat heel erg goed op allerlei fronten. Maar ja de centen he, die vuurwerklobby verdient een aardige duit aan vuurwerk. Gaan zie ook alle schade betalen.. Dat lijkt me een mooie deal.

 24. Janah

  Omdat we een aantal jaren geleden hebben afgesproken dat het leven een feest zal zijn voeden we ons rijkelijk met drank en drugs en consumeren er op los. Daar hoort een explosieve viering op het einde van het jaar bij.
  De beste wensen nog…

 25. Bert

  @henk

  Nope, alle camera’s die er tot nu toe bij zijn gehangen in Nederland hebben niet bijgedragen tot een significante daling van criminaliteit. Dat geldt ook voor Londen: de stad met de meeste camera’s per burger; dat heeft geen daling opgeleverd.

  Vuurwerkverbod heeft ook geen zin, van Sep t/m 30 dec is al het vuurwerk wat afgestoken sowieso illegaal en al het vuurwerk daf problemen geeft, is sowieso illegaal. Nitraatbommen kan je nou niet echt in de winkel kan kopen.

  Wel typisch dat de problemen altijd in dezelfde wijken optreden (zowel hier als In Amsterdam): duidelijk Sterre, Storm en Vlinder die zich aan het misdragen zijn.

 26. JdV

  @Gerard Brugmans: Handhaving is nu ook al erg overzichtelijk hoor. Elk vuurwerk dat word afgestoken voor 31 december 18.00 uur is een overtreding. Is dat overzichtelijk genoeg voor u? Maar net zo goed als dat er nu niet gehandhaafd wordt zal dat echt niet veranderen als het ook na 18.00 op 31 december niet mag worden afgestoken. U zult zelfs zien dat de overlast en het aantal slachtoffers gaan toenemen als gevolge van het verbieden van legaal vuurwerk. Laten we die toegenomen kosten en gewonden dan vooral ten laste laten komen van de idioten die pleitten voor een verbod op legaal vuurwerk.

 27. Gerard Brugmans

  Beste @JdV: zoals eerder aangegeven zal bij een algemeen vuurwerkverbod ook de verkoop van vuurwerk via bijsnabbelende middenstanders niet meer mogen plaatsvinden. Daardoor komt een groot deel van die troep in ieder geval al niet meer op straat. Vuurwerkjunkies die dan toch nog steeds (buitenlands) vuurwerk afsteken worden dan ineens heel wel heel erg zichtbaar (en hoorbaar). Het zal vast wel even duren voordat we echt van alle ellende af zijn, maar het categorisch afwijzen van elke denkbare maatregel helpt in ieder geval niet mee om een einde aan deze waanzin te maken.

 28. Meneer Harmsen

  Stoppen met roken, afvallen, biologisch eten, drink met mate , het milieu allemaal overheids campagnes om de bevolking aan te moedigen. Maar om 0.00 even niet dan barst de hel los. Het lijkt the Purge wel (een film over legaal criminele gedrag omdat het gezag het niet meer aan kan) .Complete oorlogsgebieden ontstaan op oudjaarsdag al je kan niet eens over straat. Auto’s in de fik, agenten en hulpverleners belaagd huizen en monumenten in brand. Volgend jaar op oudejaars dag alleen vuurwerkverkoop van 12 tot 16.00 uur en afsteken van 0.00 tot 1.00 uur op aangewezen plek door de gemeente.Dit is mijn voorstel hier laat ik het bij. Happy Newyear !

 29. VoorCameratoezicht

  Cameratoezicht draagt wel degelijk bij aan de veiligheid van een stad. Daarnaast levert het de maatschappij ook nog veel op per gedeëscaleerd incident (€21.000!). Een geweldsincident is zo ontzettend duur door materiële schade maar ook immateriële schade. Denk bij materieel aan gesloopte auto’s, bushokjes, het uitrukken van politie/ambulance etc. Denk bij immaterieel aan het veiligheidsgevoel van de stad, traumazorg en ga zo maar verder. Lees anders het rapport van Sander Flight (2018) – Evaluatie cameratoezicht Utrecht 2018..

 30. Trol

  We kunnen wel zeggen verbiedt dit, stop dat. Heeft geen zin. Daarmee geef je toe aan het feit dat de maatschappij en handhaving gefaald heeft. Plofkraken: sluit pinautomaten, vuurwerk overlast: verbiedt vuurwerk. Politieagenten en andere hulpverleners zelf willen heus wel, maar worden tegen gehouden door politiek en leiding die zijn zich liever bezighoudt met politiek correct deugen, loze kreten, baantjescaroussel, statistieken etc.

  De criminelen, raddraaiers etc. weten dat ze ermee wegkomen en daar ligt het probleem.

 31. Koel Hoofd

  Kom op mensen, gebruik heel even het rationele verstand.
  Zo lang er open grenzen zijn en grensbewaking niet mag van de EU, heeft een totaal vuurwerk verbod totaal geen zin omdat het totaal niet te handhaven is. Het is simpele maar politiek correcte prietpraat wat slechts een goed gevoel achter laat.

  Het begint allemaal bij het gebrek aan opvoeding thuis en de exclusiviteit van onze inclusieve samenleving. Immers, als je niet links lult terwijl je rechts vult, hetero hollander of -nog erger- een man bent, de daad bij het woord voegt, beter kan rekenen dan emotioneel praten, geen Bsc/Msc titel maar bc/drs titel heeft of een echt vak heeft geleerd, en godbeterehet ouder dan 40 bent, dan hoor je er niet bij.
  Dan ben je namelijk een klimaatontkennende fascistische extreem rechtse laagopgeleide populist die de gore moed heeft om zelf de eigen rotkoters op te voeden in plaats van dat deskundige anderen te laten doen.

 32. Joske

  @ Koel Hoofd

  Gaat het allemaal nog wel een beetje?

  Je hebt door dat je te veel in praatjes van deze of genen bent gaan geloven en het contact met de realiteit in sneltreinvaart aan het verliezen bent?

  Aangezien handhaven juist niet te doen is met te weinig operationele agenten in dienst is een algeheel verbod het beste. Het is dan juist controleerbaarder. Alles wat je ziet of hoort kan op de bon en gemeld worden. Het is dan nog steeds niet gezegd dat de politie aan iedere knal dezelfde prioriteit geeft, maar dat kunnen zij dan zelf het beste inschatten. Een verbod is juist vanuit liberaal oogpunt een hele goede. De vrijheid van de 1 mag nooit de veiligheid en de vrijheid van de ander in gevaar brengen. Dat is een belangrijk liberaal uitgangspunt. Aangezien er miljoenen Nederlanders op 31 december gedwongen in hun huizen opgesloten zitten, omdat het buiten simpelweg te onveilig is, zelfs levensgevaarlijk, lijkt me dit liberale principe juist zwaarder wegen zelfs. Gelukkig denkt een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking volgens recente onderzoeken er inmiddels ook zo over. Hoe heeft het zover kunnen komen dat mensen denken vanuit een pleziertjes levens van anderen (en dieren) in gevaar te mogen brengen?

  Geloof het of niet, maar de buitengrenzen van de EU zijn stiekem de best bewaakte ter wereld. Er zijn politici die je anders willen doen laten geloven. Waarom zouden ze dat doen? Stel je die vraag eens? Daarnaast. Strenge grenzen leiden tot enorme oncontroleerbare stromen van mensen via mensenhandel. Precies wat we zien in Europa. Via het illegale circuit. Smokkel via onherbergzame grensgebieden. Maar goed, Daar doelde je natuurlijk niet op. Je doelde op vuurwerk de grens mee overnemen.

  Je kan ook zeggen. Je weet dat het niet mag. Mensen kunnen zich ook vanuit zichzelf aan de regels houden.

  Raar trouwens dat landen waar Nederlanders hun vuurwerk kopen, er zelf veel minder problemen zijn met vuurwerk. Zo mag er in België zo goed als niks zelf afgestoken worden.

  Apart, dat zogenaamd links lullen in een land dat al vanaf Lubbers (en Thatcher en Reagan) een neo-liberale koers vaart en waar de markt regeert. Dat kan je niet echt links noemen. Achtereenvolgens Lubbers, Kok, Balkenende (met Bos) en Rutte voeren en varen allemaal dezelfde neo-liberale, dus rechtse, koers.

  Je hebt door dat het vooral je schrijfsels zijn en wat er uit je mond komt dat je waarschijnlijk diskwalificeert; dan wie of wat je bent? (Precies de reden waarom er eigenlijk emancipatiebewegingen van diverse groeperingen zijn in de samenleving> zij willen afgerekend worden op wat zij presenteren en niet bij voorbaat op wie zij zijn, daar waar zij weinig aan kunnen doen).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).