Overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken, is dat nog van deze tijd? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken, is dat nog van deze tijd? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken, is dat nog van deze tijd? Dat is de vraag

Overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken, is dat nog van deze tijd? Dat is de vraag
GroenLinks Utrecht heeft een initiatiefvoorstel ingediend om vuurwerkvrije zones in Utrecht aan te wijzen. Binnen het gemeentebestuur zijn er verschillende opvattingen over hoe schade en overlast beperkt moeten worden. Volgens het college kost het tijd om een traditie te hervormen. Het overweegt een invoer van vuurwerkluwe zones, in plaats van vuurwerkvrije. Is overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken nog wel van deze tijd? Dat is de vraag.

GroenLinks Utrecht heeft een initiatiefvoorstel ingediend om vuurwerkvrije zones in Utrecht aan te wijzen. Binnen het gemeentebestuur zijn er verschillende opvattingen over hoe schade en overlast beperkt moeten worden. Volgens het college kost het tijd om een traditie te hervormen. Het overweegt een invoer van vuurwerkluwe zones, in plaats van vuurwerkvrije. Is overal in de stad vuurwerk kunnen afsteken nog wel van deze tijd? Dat is de vraag.

Jan van Zanen, burgemeester Utrecht

‘Het veranderen van een traditie vergt tijd’

“Het afsteken van vuurwerk en de overlast vóór en tijdens nieuwjaarsnacht is al enkele jaren onderwerp van maatschappelijk debat. Daarom is het sinds kort alleen tussen 31 december 18.00 en 1 januari 02.00 uur toegestaan consumentenvuurwerk af te steken. Uit bewonersmeldingen blijkt dat de meeste overlast veroorzaakt wordt door de harde knallen van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk voorafgaand aan de jaarwisseling. Bij de vorige jaarwisseling heeft de gemeente geïnventariseerd of dieren en kwetsbare groepen mensen gebaat waren bij een vuurwerkluwe zone. Dat heeft geleid tot het instellen van zulke zones bij dierenverblijven. Dat is niet voor niets gedaan, voor de komende jaarwisseling worden verdergaande initiatieven genomen. Er zijn verschillende ideeën over het afsteken van vuurwerk en de manier waarop we schade en overlast moeten voorkomen. Een grote groep inwoners ziet het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling als traditie. Anderen willen het niet meer. Hoe dan ook, het veranderen van een traditie vergt tijd.”

Steven de Vries, raadslid GroenLinks en indiener van het initiatief

‘Utrecht blijft achter’

“Het draagvlak om overal vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling neemt af in Nederland. Op een aantal plekken is vuurwerk ook gewoon niet logisch, denk aan de overlast voor flora en fauna langs bijvoorbeeld de oostkant van Utrecht. Reeën migreren en leven daar en schrikken soms enorm van de knallen. Dat kan weer gevaarlijke situaties voor automobilisten opleveren. Iedereen baalt van de directe schade van vuurwerk, maar ook indirect is het schadelijk: voor de luchtwegen. Daar komt bij dat de politie en andere hulpdiensten gerichter ingezet kunnen worden als er op minder plekken vuurwerk afgestoken wordt; er kan effectiever worden gehandhaafd. Ik wil niet alles verbieden wat mensen leuk vinden, dus ik ben ook niet voor een volledig vuurwerkverbod in Utrecht. Maar Utrecht blijft achter; er zijn nu drie vuurwerkluwe zones en dat is te weinig. Het vraagt wel om maatwerk. Een centrale vuurwerkshow is tevens een goede manier om het vuurwerkgebruik van consumenten op een positieve manier te verminderen. Hartstikke leuk toch, om met z’n allen naar een klok te kijken, vuurwerk te zien en een glas champagne te drinken?”

Remko Kundersma, vrijwilliger en bestuurslid Vogelopvang Utrecht

‘In natuurgebieden hoort geen vuurwerk’

“Wij hebben dit jaar nog niets gehoord over een vuurwerkluwe zone bij de Vogelopvang Utrecht. Vorig jaar was die er wel voor het eerst, omdat vogels willen wegvliegen bij de knallen in de buurt. Er werden borden opgehangen met streng kijkende vogels. Dat was wel het minste wat er moet gebeuren om doden in de vogelopvang te voorkomen. Ik kan moeilijk inschatten hoe effectief de borden zijn geweest. Incidenteel werd er nog wel vuurwerk afgestoken, maar in tegenstelling tot andere jaren waren er de volgende dag geen dode vogels. Er is een bord blijven hangen van vorig jaar, maar volgens mij wennen mensen daaraan en moet het elk jaar weer opnieuw worden aangegeven. Het is moeilijk in te schatten waar verder vuurwerkvrije of –luwe gebieden moeten komen, in elk geval vind ik dat er in natuurgebieden geen vuurwerk hoort.”

Ben Jongerius, eigenaar Intratuin Utrecht – Koningsdal Vuurwerk

‘Los eerst de problemen met illegaal vuurwerk op’

“Als er aantoonbaar overlast is door legaal vuurwerk, dan zijn vuurwerkvrije zones prima. We hebben de afgelopen twee jaar al verkorte afsteektijden en wij verkopen pas drie dagen voor Oud en Nieuw. Als branche zijn we ook actief bezig excessen tegen te gaan. Zo hebben we de zogenaamde babypijltjes en Romeinse kaarsen niet meer in de verkoop. Uit rapportages bleken die producten te vaak oogletsel te veroorzaken. Er is alleen al ver vóór de afsteektijden ellende van vuurwerk, dat is dus van de illegale handel. Tijdens de afsteektijden zijn scholen in Utrecht gesloten en is de overlast daar minimaal. Daarnaast zijn er veel verzorgingshuizen zonder problemen met vuurwerk. Wel zul je merken dat de komende periode al vuurwerkoverlast zal zijn, al is het dus nog niet in de handel. Er is geen vuurwerkhandelaar in Nederland die nu al verkoopt, omdat ze dan hun vergunning op het spel zetten. De knallen van illegaal vuurwerk zijn ook nog eens veel harder. Het is te gek voor woorden dat de illegale stroom niet kan worden gestopt en dat het de legale handel de kop moet kosten. De overheid moet eerst maar eens zorgen dat de grenzen dichtgaan voor illegaal vuurwerk. Laten we daarna verder kijken.”

31 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Geen idee. Als het hard regent waarschijnlijk niet. Maar serieus, waar komt toch die drang bij dit stadsbestuur vandaan om elk miniem detail in het leven van de inwoners te beinvloeden. 3 uurtjes vuurwerk afsteken per jaar, waar gaat het over. Als alle bewoners in een straat of wijk willen afsprekengeen vuurwerk af te steken kan dat toch gewoon. Moet de overheid dat nou weer oppakken. Niet echt liberaal voor een vvd burgemeester.

 2. Anowie

  Sinterklaas is het land nog niet uit en het volgende gezeik begint alweer!
  Die ene dag in het jaar waarop miljoenen Nederlanders genieten van mooi vuurwerk, waar maak men zich druk om.

 3. Claudia

  Nee zeggen tegen vuurwerk kun je bijna niet. Dan gaat je kop eraf. Maar is het oke dat er elk jaar weer voor veel geld vernielt wordt, dieren al een poos van slag zijn omdat er nu al harde knallen te horen zijn, de norm van uitstoot van rotzooi met 40x de norm overschrijdt, mensen de straat niet meer over kunnen. En dat allemaal in kader van een traditie? Past die troep in deze tijd? Van Zanen ziet graag dat we als burgers zelf aangeven dat je liever geen vuurwerk in je straat hebt. leuk voor die buurten waar bewoners met elkaar overleggen en buurtfeestjes vieren maar een groot deel van de mensen heeft dit contact niet. dus liever geen poster voor je raam anders heb je vuurwerk door je brievenbus. Handhaven van vuurwerkluwe plekken of nabij uitzonderingsplekken gaat niet. puur omdat het niet te doen is. Een knal is seconde werk en dan is de afsteker alweer weg naar de volgende plek. Ook niet met het vuurwerkdetectie apparaat. Als we de traditie willen behouden en al die ellende willen voorkomen doen dan van dat geld een centraal vuurwerkfeest. gratis voor iedereen in Utrecht. gecontroleerd knallen en nog een feest waar je dan iedereen kan ontmoeten. en dan geen particulier vuurwerk meer. Slappe hap dat een burgemeester niet nee durft te zeggen. Al wordt het algauw als betutteling afgedaan, feit is dat het op veel fronten wel taak is van de gemeente. veiligheid, gemeenschapsgeld, milieu noem maar op. Dat zou pas getuigen van pit dat er nu eens iemand opstaat en zegt kappen met die hap. in plaats van halfzachte voorstellen.

 4. Erik

  “Het draagvlak om overal vuurwerk af te steken tijdens de jaarwisseling neemt af in Nederland”.

  Waar haalt Steven de Vries die wijsheid vandaan? Toch niet uit dat volstrekt ongeloofwaardige Meldpunt Vuurwerkoverlast van GroenLinks? Dat Meldpunt waarbij het mogelijk is om onbeperkt meldingen te doen vanaf één IP-adres, al dan niet met behulp van een verzonnen mailadres? Dat Meldpunt waar één fanatieke Groenlinkser in zijn eentje dus een heel dorp op kan zadelen met honderden meldingen?

  Wel een opluchting trouwens dat betuttel-ayatollah De Vries niet alles wil verbieden wat mensen leuk vinden. Dank U wel, meneer De Vries, voor Uw grootmoedigheid.

  Overigens: wij steken op Oudjaarsavond vuurwerk af met de hele buurt. We betalen het zelf, ruimen alles netjes op en doen het veilig (gebruik van afzetlint en vuurwerkbril). Wij laten ons deze gezelligheid NIET afpakken door mensen als meneer De Vries.

 5. Humbly

  Als het aan links ligt mogen we onze tradities bij de vuilnisbak deponeren en kunnen we ons beter bezig gaan houden met vasten suikerfeest en ritueel slachten want dat zijn dingen waar je ze niet over hoort !!! Nou ieder zijn traditie de onze is zwarte piet vuurwerk en belasting betalen…..is er nou echt niets belangrijkers waar ze zich druk over kunnen maken ?

 6. Lekkage

  Yes, we can and yes we want!

 7. Berend

  Alle rotzooi, kruitdampen, herrie, opgeblazen afvalbakken, beschadigde auto’s, verloren ogen en handen en geflipte dieren − enkel ter vermaak van een steeds verder slinkend DEEL van de bevolking − zijn niet meer van deze tijd.

  Een paar decennia geleden nam je dat misschien allemaal voor lief, maar in een tijd waarin het milieu meer dan ooit onder druk staat vind ik het niet meer zo vanzelfsprekend om onder de noemer ‘lacheuhhhh toch?!?!’ een dag lang de publieke ruimte te vervuilen, vernielen en de luchtkwaliteit een enorme dreun te verkopen.

  Het organiseren van een aantal prfessionele vuurwerkshows, verspreid over de stad, zou ik een prima alternatief vinden.

 8. jos stelling

  Heeee Steven de Vries, goed ideetje man. geen vuurwerk in natuurgebieden enzo. Ga je het zelf een beetje in de gaten houden? Politie en hulpverlening heeft het al druk zat! Sterkte!

 9. bas

  Het is niet dat de tradities veranderen, maar de angst voor extreem pre en extreem tegen mensen. Als je maar lang genoeg je individualistische mening begint rond te schreeuwen en een media circus erbij haalt gaat de politiek ineens zwichten. (zwarte piet als voorbeeld)

  Ik vind de vernielingen ook niet kunnen, de gewonden hadden in 95% beter moeten opletten (lekker zelf bommetjes maken…. tsja je hebt gegokt en een oog verloren, misschien hadden ouders ook even kunnen opletten) en het milieu staat bij mij even 3 uur buitenspel.

  Als we op deze manier doorgaan met regeltjes blijft er niets meer over van keuzevrijheid. Dan mensen geen vuurwerk willen afsteken is prima, maar accepteer gewoon dat het er nou eenmaal is die dag.

 10. Laurens

  Tuurlijk, heel links Nederland is erop uit om jullie je laatste pleziertjes en tradities te ontnemen, want dat is het enige dat links Nederland wil. Heeft niets te maken met de tientallen omstanders (waaronder veel jonge kinderen) die elk jaar weer met ernstig en blijvend oogletsel in het ziekenhuis belanden. Omdat de buurman met z’n dronken harses zijn tradities iets te uitbundig aan het vieren is. Omdat de puber aan de andere kant van de straat het maar onzin vindt dat er veiligheidsvoorschriften zijn. Omdat je met illegaal vuurwerk pas echt goed kunt laten zien wat voor vent je bent.

  Je hebt tradities, maar je hebt ook voortschrijdend inzicht. Sommigen dan.

 11. Natte Otter

  Simpel verhaal: bijna alle overlast komt in de periode dat het toch al verboden is. En dan ook nog een aanzienlijk deel van een periode dat er geen legaal vuurwerk verkocht wordt.

  Een verdere beperking heeft dus totaal geen zin. Handhaving heeft zin.

  Qua vernieling: probeer maar met legaal vuurwerk iets op te blazen. Het spul dat overlast geeft is al ruim en breed verboden.

  Het is allemaal niet zo moeilijk.

  Centraal afsteken of verder verbieden heeft geen zin als het gaat om overlast beperken. Het gene dat 90% van de overlast geeft is op een of meerdere manieren al verboden.

 12. beestje

  Beste Erik, fijn dat jouw buurt het gezamenlijk doet. En opruimt. Maar in veel buurten is dat helaas anders. De hele maand november word ik verrast met knallen. Het is een utopie te denken dat elke straat dat kan regelen. Mooi niet. Want de mensen die nu al afsteken willen dat helemaal niet,. Die willen hun eigen gang gaan, en rotzooien wanneer zij willen. En die schromen niet om brandend vuurwerk onder mijn auto te gooien, en zich dan rot lachen dat de boel onder de motorkap blijft hangen. Maar ik sta doodsangsten uit. En natuurlijk is het niet normaal dat de politie extra mankracht moet inzetten, en de mensen in de poliklinieken zich rotwerken om idioten op te lappen.
  Ik ben gek op vuurwerk. Maar aangezien veel mensen zich niet wat gedisciplineerder kunnen gedragen vrees ik dat deze traditie (zo lang bestaat die nou ook weer niet) ook langzaam maar zeker verdwijnt. Want we leven voor een deel in een ik-maatschappij, en die figuren verpesten het voor de sociaal ingestelden. Wij willen alleen maar veranderen als het ons uitkomt. En dat is kwalijk.

 13. Kuch

  En het gepiep over tradities afpakken begint weer.

  Er zijn mensen pro-vuurwerk en er zijn er mensen voor centraal gereguleerde shows.

  Dat zijn in beide gevallen miljoenen mensen. De hardste schreeuwers hebben geen gelijk. Er zijn mensen die plezier hebben aan vuurwerk en er zijn mensen die heel veel overlast hebben of erger.

  Daarnaast is deze traditie flink uit de klauwen gegroeid. De schade in deze vorm en het leed die veroorzaakt worden, waren er vroeger nog niet. Samen met de welvaartsstaat zijn ook de uitgaven aan vuurwerk zo erg gestegen en is de schade flink toegenomen.

  Het is niet niet erg om gewoon simpwelweg rekening te houden met elkaar. Dat doe je als vrienden, buren, straatbewoners, wijkbewoners, stadbewoners, collega’s. Of je ze nu mag of niet of dat je hun opvattingen deelt of niet. Ongeacht hun afkomst. Rekening houden doe je met mensen met wie je, dicht op elkaar, samenleeft. Anders wordt het van kwaad tot erger.

  Dat betekent dus minder plekken waar vuurwerk afgestoken mag worden en dat betekent ook tolerant zijn tegen 2 uur lang geknal, niet langer aub.

  Als je hier niet mee kan leven, dan ben je geen knip voor de neus waard. En dat ben je ook niet als je niet kan leven met een kleine aanpassing als roetvegen ipv egaal zwart, minus rode lippen, kroes haar en gouden oorbellen. Als je niet aan dit soort kleine tegemoetkomingen kan doen ben je gewoon een naar iemand. Iemand die vol zit van haat, inkzwart is, negatief is en iemand die bang is, te veel nieuws kijkt, want nieuws is vergif en niet meer door heeft dat de feiten compleet anders liggen. WE worden niet overspoeld door migranten of moslims. Als je gewoon naar CBS.nl gaat kun je de cijfers erbij pakken. ZIJ bepalen helemaal niet hoe wij moeten leven. De aanpassingen aan zwarte piet worden doorgevoerd door Nederlanders die vanuit eigen initiatief bepalen dat tijden veranderen. Dat komt niet door Sylvana, die uit alleen haar mening en dat mag ze, net zo goed als dat jij dat mag doen, als je het fatsoenlijk houdt. Mensen hebben recht op een mening. Mensen hebben geen recht op het zeer onfatsoenlijk feitenvrij bashen van mensen.

  Kap met het inkzwart pessimisme, met het negativisme, met de haat.

  Doe zelf iets voor je medemens, voor je buurtgenoten, je vrienden, je collega’s, voor vreemden voor mensen die je niet mag. Laat dat niet aan de overheid over. Ga zelf dingen doen. Leer mensen kennen, ga praten met ze, dan zie je dat het allemaal wel meevalt.

  Stem iig geen PVV, VVD, CDA, PvdA of D’66

  Die hebben hun kans gehad, die hebben het al wel eens voor het zeggen gehad.

 14. Kuch

  @ Laurens

  Hou toch eens op met : “links Nederland dit, links Nederland dat”

  Links Nederland, dat zijn gewoon je buren, wellichte en aantal vrienden van je, je collega’s, je straatgenoten.

  Kap toch eens met dat wijzen en met die haat.

  Zijn waarschijnlijk genoeg rechtse mensen die gek worden van vuurwerk.

  Mensne laten zich tegenwoordig niet meer in het linker of rechter hokje drukken.

  Qua mensen beschermen ben ik erg links, maar ook erg voor echte vrije handel bijv., wel op basis van regels en afspraken, maar niet gesubisdieerd door de overheid, om maar eens wat te noemen.

 15. JdV

  Kuch is weer lekker aan het raaskallen. Maar wel een gratis stemadvies, dat dan weer wel. Hij kan zich beter Zucht gaan noemen.

 16. RB

  Prijsvraag: Wat wil Groen Links volgende week verbieden?

 17. waldorff

  @Bas: Je kraamt onzin uit.
  In het rapport “vuurwerkslachtoffers 2015-2016″staat dat 45% van alle opgenomen slachtoffers (482) omstander was.
  Van deze 482 opgenomen slachtoffers was 53% jonger dan 20 jaar. In 64% van alle gevallen ging het om legaal vuurwerk.

  Kortom, veel jonge omstanders zijn de dupe van anderen die zo graag ‘hun’ legale vuurwerk willen afsteken.
  En dan was oud-en-nieuw 2015-2016 relatief rustig, oud-en-nieuw 2014-2015 had men 574 opnames.

 18. Jan

  @Kuch, hear hear. Ik ben het roerend met je relaas eens.

  Al dat gelul over links dat je plezier afneemt. Wat een kolder is dat en bovendien meer een taak die weggelegd is voor een partij als de VVD.

  Ik beleef totaal geen plezier aan dat achterlijke geknal. Sterker nog, ik ken genoeg mensen die er bang van worden en liever niet meer de straat op gaan. En dat kan ik heel goed begrijpen, want er zit altijd wel een holbewoner bij die het fantastisch vind om strijkers naar je hoofd te gooien. Het is echt niet meer van deze tijd.

  Het gaat hier om empathie. En wie empathisch vermogen mist, tja, die zal ongetwijfeld helemaal blij worden van wekenlang knalvuurwerk her en deer neergooien voor de voeten van anderen. Die mensen zijn in de minderheid en schreeuwen dus ook het hardst. De rest zit gewoon rustig te wachten op passende maatregelen van de gemeente.

 19. Frits

  Overlast komt vooral door illegaal vuurwerk, dat los je niet op door mensen die zich netjes gedragen aan te pakken.

 20. Rietje

  Jvd
  3 uurtjes?! Serieus?! Als dat het was zou (bijna) niemand er over zeiken.
  Hier begint het in september/oktober en gaat het door tot februari als je geluk hebt. En dan heb ik het niet over onschuldige rotjes.
  Gigantische ontploffingen. Ik heb wel eens gedacht dat de ramen er uit zouden vliegen. Favoriet tijdstip is rond middernacht, als je net een beetje slaapt.
  Oudjaarsnacht waan je je in een oorlogsgebied.
  Het zal jouw auto maar zijn die opgeblazen wordt, of jouw kind wat blind raakt. Ook voor de dieren is het een verschrikking. Zowel huisdieren als de buiten-dieren. Ik heb hier mijn dieren al weer een paar weken op de kalmerende middelen. Panisch zijn ze.
  En dan zijn er nog de mensen met ademhalingsproblemen die door de vieze lucht er bijna in blijven.
  En die afstekers maar janken. Boehoe, ze komen aan mijn speeltje. Ik mag ook nooit wat wheheheee…
  Ze hebben het zelf gecreeerd dat mensen het spuug en spuugzat zijn.
  Opzouten met die zooi.

 21. bas

  @ waldorf, bla bla bla zie het als een voorbeeld.

 22. Bernd

  een groot en groots vuurwerk op 1 plek is mooie oplossing en scheelt de particulier veel zakgeld

 23. JdV

  @Rietje. Beetje dom he, het verschil niet weten tussen illegaal en legaal afsteken. Lezen is best wel lastig maar gelukkig gaat onzin typen beter. De burgemeester start een discussie over de paar uurtjes dat er legaal mag worden afgestoken. Buiten deze periode mag het niet. Niemand pleit er voor onbeperkt of maandenlang vuurwerk afsteken. We hebben politie om de regels te handhaven. Dus je slaat de plank zoals meerdere reageerders volslagen mis. Wellicht kun je beter reageren op een ander forum waar minder moeilijke stukken worden bediscussieerd.

 24. meer co2,nu!

  Hee, Groen ‘links’. PANG! da’s schrikken hè?

 25. roland

  GroenLinks Utrecht

  GA ERGENS MET ZE ALLE IN EEN WEILAND STAAN EN KOM NIET MEER TERUG WANT ZULKE GROEPEN MAKEN HET LEVEN VAN DE GEWONE MAN EN VROUW KAPOT
  zwarte piet mag al niet meer mm ik smeer me smoel gewoon zwart en zo als wilders al zegt als ze me willen stoppen dan moeten ze me ……………

 26. Geenstijl@Utrecht

  Vrijheid, blijheid, ik steek geen vuurwerk meer af ivm het milieu, maar om anderen hun plezier te ontzeggen nee, ik zie wel meer in voorlichting wat de gevolgen zijn van onze vuurwerk traditie, dan kan iedereen een bewuste keuze maken lijkt mij.
  Ik denk dat onze groene rakker Steven meer tijd kan stekken in voorlichting dan te roepen voor de bühne of om aandacht te trekken voor zijn groen personage in het Haagse bolwerk.

 27. Bert

  Dus omdat men last heeft van voornamelijk illegaal vuurwerk en op tijden dat het niet toegestaan is, denkt men het op te lossen door het te verbieden. Mooi, die maakbaarheidsgedachte…

 28. Kuch

  En rechts reagurend Nederland is weer massaal aanwezig hoor.

  Nogmaals. Stop eens met die domme, debiele rechts-links tegenstelling die in het normale leven helemaal niet bestaat.

  Op sommige politieke punten denk ik links en op andere rechts en dat geldt voor zovelen onder ons.

  Als je ‘links’ uit de weg wil ruimen, dan ‘ruim’ je dus je collega’s, straatgenoten en wellicht vrienden uit de weg, die er gewoon, want daar gaat het om, een andere mening hebben. Nou, nou, wat een probleem.

  Mensen die trouwens denken dat die blonde poedel de redder gaat zijn, nou, ik help jullie alvast uit de droom. De beste man stemt altijd met de VVD mee, tegen sociale voorstellen, die in jullie/ ons belang zijn in. Alle dingen waar hij zegt voor te zijn, goede oudere zorg, goede zorg, etc., heeft hij zelf om zeep geholpen door zijn eigen stemgedrag in de kamer. Daarnaast wordt deze man, net als de LPF destijds, financieel gesteund door de dubieuze zaken- en vastgoedwereld. Aangezien hij geen partij is hoeft hij gene openheid te geven over wie hem geld geeft. De mensen die hem geld geven eisen daar een bepaalde politiek voor terug die tegen het belang van de grote meerderheid ingaat waardoor wij allemaal er financieel en maatschappelijk op achteruit gaan; en de kleine elite, waar Wilders gewoon een deel van is, of in ieder geval wie hij vertegenwoordigt, gaat er natuurlijk weer enorm op vooruit.

  Wilders= establishment, zit zo’n beetje het langst in de kamer van iedereen, aan het pluche geplat dus, en vertegenwoordigt nog wel de naarste groep ook, de groep die zich koste wat kost, ten kosten van iedereen, zelf verrijkt.

  Zijn uitingen zijn puur voor de bühne, om wat stemvee te trekken, die er vervolgens weer massaal intrappen. Zie je bij Donald “Duck” ook.

 29. Kuch

  je zou maar rekening houden met je medemens……

  Sterker nog, iedereen die dat niet doet en zijn eigen plezier er doorheen duwt ten koste van andermans leed is gewoon tuig; en tuig verdient het niet om naar geluisterd te worden.

  Weg met het tuig en uitschot in Nederland en dat is rechts reagurend Nederland en daar is een steeds grotere groep Nederlanders groot voorstander van!

 30. Anna

  Als er simpelweg geen particulier vuurwerk te koop is dan is het gauw opgelost. Voorlichting helpt geen moer aangezien mensen gewoon lak hebben aan, lawaai, milieu, dierenleed. Die bewuste consument die dat wel doet hoeft geen voorlichting die doet het al niet. Daarom heet het bewust. En zo blijven er zat mensen die dus gewoon schijt hebben aan anderen. Onder het mom pak ons onze rotjes niet af. Dus gaan we het weer lekker accepteren dat er veel gemeenschapsgeld verdwijnt, ongelukken, angstige dieren en ouderen, wekenlang nu al knallen (ja die zijn er nu al regelmatig) , milieuellende onder het mom wat is het toch gezellig dat Oud en Nieuw. Want er wordt ook heel veel geld verdient aan deze zooi.
  Ik vraag me af wanneer de maat vol is en de verantwoordelijkheden(lees die de mogelijkheden hebben hier iets aan te doen) ballen tonen en ook zeggen kappen met die hap. Hoeveel auto’s er nog vernield worden of ernstige ongelukken. Want meestal dempt men de put pas al het kalf al verdronken is.

 31. Laurens

  @Kuch
  Lees m’n reactie ajb. even voordat je begint te steigeren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).