Overvecht-Noord eerste aardgasvrije wijk van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Overvecht-Noord eerste aardgasvrije wijk van Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Overvecht-Noord eerste aardgasvrije wijk van Utrecht

Overvecht-Noord eerste aardgasvrije wijk van Utrecht
Foto: DUIC / Marleen Stoker
De gemeente onderzoekt samen met andere partijen en bewoners de mogelijkheden om van Overvecht-Noord de eerste aardgasvrije Utrechtse wijk te maken. De betrokken partijen presenteren vandaag hun onderzoek naar aardgasvrij wonen. In 2030 moet de wijk volledig aardgasvrij zijn.

De gemeente onderzoekt samen met andere partijen en bewoners de mogelijkheden om van Overvecht-Noord de eerste aardgasvrije Utrechtse wijk te maken. De betrokken partijen presenteren vandaag hun onderzoek naar aardgasvrij wonen. In 2030 moet de wijk volledig aardgasvrij zijn.

Het beoogde stuk Utrecht waarvan de aardgaskraan straks dicht moet, telt zo’n 8.000 woningen waarvan 83 procent nog op het net aangesloten is. Het gaat om het gebied tussen de Franciscusdreef, Karl Marxdreef, Einsteindreef en Vechtdijk. Dit is een eerste stap naar het loskoppelen van het net van de gehele gemeente. Een flat aan de Overvechtse Henriëttedreef wordt als case gebruikt om onderzoek te doen naar hoe dit het beste te realiseren.

Joep Weerts, directeur Klant & Markt bij Stedin, geeft aan dat er nog ieder jaar nieuwe leidingen gelegd worden. Die leidingen gaan veertig jaar mee. De leidingen in dit deel van de stad zijn bijna aan vervanging toe. “Daarom is het zonde om nu nieuwe leidingen aan te leggen, we weten dat ze er ver voor de berekende levensduur weer uit moeten.”

Wethouder Lot van Hooijdonk vult aan: “Nu is het moment om je huis klaar te maken voor een toekomst zonder CO2. De gemeente speelt daarin graag een stimulerende rol.” Bewoners hebben in principe keuzevrijheid, maar in het regeerakkoord wordt beschreven dat Nederlanders het recht op aardgas verliezen. Dat wordt veranderd in het recht op warmte.

Op het dak waar vandaag de rondleiding plaatsvond, is een PowerNEST geplaatst. Deze installatie zet zon en wind om in energie. Ook wordt in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht een slimme gevel ontwikkeld die energie moet gaan besparen of zelfs opwekken en warmte gaan reguleren.

Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het Rijk. Als de testperiode positief uitpakt, kan het plan tot uitvoer worden gebracht. Dat betekent het dat de huidige gevels van het gebouw in geheel vervangen worden door de slimme gevels. Ook wordt er dan een extra verdieping op het gebouw gemaakt die meer PowerNESTS zal gaan huisvesten. Vervolgens kunnen deze maatregelen ook op andere gebouwen in het gebied worden toegepast.

De wijk Overvecht kent volgens de buurtmonitor met 18,2 procent het hoogste percentage bijstandsuitkeringen van Utrecht. Woningbouwcorporatie Bo-Ex ziet deze vorm van verduurzaming dan ook primair om hun woningen op den duur betaalbaar te houden. “Onze huurders zijn minder goed in staat zelf te verduurzamen, en dat is onze verantwoordelijkheid.”

Van Hooijdonk sluit af: “De energietransitie is een gigantische opgave en brengt allerlei vraagstukken met zich mee. We houden ieder bouwsteentje tegen het licht – kan het efficiënter of goedkoper, zijn er voordelen aan uitvoering op grote schaal. We moeten elkaar daarin helpen.”

Utrecht besloot eerder dit jaar al geen nieuwe huizen meer te bouwen met een aansluiting op het aardgasnet. In het klimaatakkoord van Parijs dat Nederland ondertekend heeft, staat dat in 2050 de energievoorziening in Nederland volledig duurzaam moet zijn.

 

7 Reacties

Reageren
  1. Rietje

    Hoeveel geluid en/of trilling veroorzaakt zo’n ding op het dak? Weet iemand dat ?
    Er zijn best veel mensen die erg veel last hebben van bijvoorbeeld de ventilatiesystemen die overal ingebouwd worden en andere mechanische snufjes. Oa door laagfrequent geluid.
    (Durftevragen)

  2. jan

    Wie betaalt voor mij dan een elektrische kookplaat?

  3. Angelique

    Nog nergen voor nodig, overdreven dit. Ik blijf graag heerlijk op gas koken en mijn CV-ketel kan ik tzt vervangen voor een elektrische.
    Pas als die kapot is natuurlijk, dàt is wat duurzaamheid betekent.

  4. Riiiko

    Wat gaan die mensen afzien als de stroom uitvalt. Hahaha.

  5. rvmourik

    De meeste wijken van Leidsche Rijn zijn al lang van begin af aan aardgasvrij en dat is veel meer dan 8000 woningen

  6. Vos

    Hoezo is Overvecht Noord de eerste gasloze wijk. Rijnsweerd Zuid heeft sinds 1979 uitsluitend elektriciteit en stadsverwarming. Geen enkel huis heeft daar een gasaamsluitong!

  7. F D Henderson

    De titel “eerste aardgasvrije wijk in Utrecht” is flauwe kul.
    Rijnsweerd beschikt ook niet over aardgas. Althans, de wijk die in de mid 70ér jaren is gebouwd. De oude wijk wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).