Gemeente roept bewoners op om mee te denken over nieuw ontwerp Park Paardenveld in Utrecht Gemeente roept bewoners op om mee te denken over nieuw ontwerp Park Paardenveld in Utrecht

Gemeente roept bewoners op om mee te denken over nieuw ontwerp Park Paardenveld in Utrecht

Gemeente roept bewoners op om mee te denken over nieuw ontwerp Park Paardenveld in Utrecht
Een impressie van het mogelijke toekomstige park
De gemeente Utrecht roept bewoners op om mee te denken over een nieuw ontwerp van Park Paardenveld. Het park moet een ‘volwaardig en bruisend stadspark’ worden, als onderdeel van het Singelpark Noord.

De gemeente Utrecht roept bewoners op om mee te denken over een nieuw ontwerp van Park Paardenveld. Het park moet een ‘volwaardig en bruisend stadspark’ worden, als onderdeel van het Singelpark Noord.

De afgelopen jaren is Park Paardenveld in Utrecht uitgegroeid tot een populair stukje groen. Maar de gemeente omschrijft het gebied nog als ‘erg stenig en geen volwaardig stadspark’. Daarom wordt er gewerkt aan een nieuw ontwerp en roept de gemeente bewoners op om mee te denken over de plannen. De gemeente schrijft: “Het park moet straks een volwaardig stadspark zijn met in alle seizoenen van het jaar, voor jong en oud, een fijne plek om te ontspannen, te sporten, elkaar te ontmoeten en te genieten van de natuurgroen.”

Wat wel al duidelijk is dat het park een stuk groter wordt omdat een deel van de parkeerplekken en de rijbaan die het park en de bebouwing (parkeergarage) scheiden, worden weggehaald. Zo ontstaat er volgens de gemeente één aangesloten groene ruimte aan de singel.

In het nieuwe ontwerp wil de gemeente de stadsstrandsfeer behouden en het park aantrekkelijk maken tijdens alle seizoenen en voor alle leeftijden. Daarnaast moet er ruimte komen om te sporten, een goede balans tussen reuring en rust én dat moet ook allemaal nog eens duurzaam zijn.

Om zoveel mogelijk wensen en ideeën voor het nieuwe ontwerp op te halen, kunnen bewoners reageren op een vragenlijst op het online platform Denk Mee.

Erfpacht parkeergarage

Wat ook nog een rol speelt bij de herinrichting is dat de erfpacht van de parkeergarage dit jaar afloopt. De gemeente is dan ook in gesprek met de huidige erfpachter over de verschillende scenario’s voor een andere invulling van de parkeergarage. Zoals creatieve broedplaatsen, horeca, tijdelijk wonen of parkeren. Eind 2023 verwacht de gemeente daarover een voorstel te kunnen sturen naar de raad.

2024

Tussen nu en de herinrichting van Park Paardenveld wil de gemeente Utrecht het gebied levendig houden. Zo wordt er ruimte geboden aan tijdelijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld een terras in de plint van de parkeergarage. In overleg worden er tijdelijke functies en activiteiten georganiseerd zoals zomer- en winterevenementen, seizoensgebonden mogelijkheden om iets te eten of drinken, kinder- en ouderactiviteiten, culturele activiteiten en urban sports.

In de eerste helft van dit jaar wordt de verharding in het park weggehaald, groen toegevoegd en daardoor meer ruimte gemaakt voor programmering van de activiteiten. De nieuwe inrichting van Park Paardenveld moet vóór de zomer van 2024 gereed zijn. Mocht dat niet haalbaar zijn, dan starten in het najaar van 2024 de werkzaamheden van het park.

Opmerking: in een eerdere versie van dit artikel stond dat er al een ontwerp klaar ligt, dat is verkeerd. De gemeente Utrecht is gestart met het ophalen van ideeën en wensen om een ontwerp te kunnen maken.

36 Reacties

Reageren
 1. John

  Halen we nou het voetpad langs de singel opeens weg? Wat is dat nou weer, rondje singel doorbroken!

 2. W

  @john waar lees je dat precies?!?!?!?!

 3. Peter

  Laat Roost dan nog even zitten en laat die ook weer terug komen, dan blijft het levendig

 4. Ilona Westerdijk

  Een gewoon park kan blijkbaar niet, het moet en zal een pretpark worden. Jammer.

 5. MtU

  Fietsers en omrijden… Geloof je het zelf?

 6. Baliekluiver

  Best wel een ingewikkeld verhaal om een nieuwe plek voor Roost te ‘regelen’!

 7. Sjaak

  Haha wat zullen de klagers balen!!! Klagen over roost en de drukte. Nu komt er nog meer reuring voor in de plaats. Eat this!

 8. Marc

  Ik zie mijzelf nog niet omrijden daar. Waar een voetpad ligt kan ik fietsen. Het wordt fietsers al moeilijk genoeg gemaakt met dit anti-fiets bestuur dat de afgelopen jaren hier heerst.

 9. Herman

  Was al prima ingericht met die houten strandtent. Koste niets, leverde waarschijnlijk huur op..
  En nu flauwekul die geld kost en niets toevoegd….

 10. John

  @ W

  “In de eerste helft van dit jaar wordt de verharding in het park weggehaald.”

  @ Peter

  Alsjeblieft niet.

 11. Anthon

  Gelukkig dat ik op een brommer rij. Heb toch geen fietspad nodig. En trouwens ook geen verharding.

 12. Frweek

  Laat Anne-fleur het maar niet heuren

 13. Bert

  Oh nee, fietsers moeten omrijden! Snel, geef weer een paar miljoen uit zodat ze niet 10 meter verder hoeven te fietsen

 14. echte Utrechter

  Blij dat die vreselijke hut van Roost verdwenen is. Dat was een eerste stap in de goede richting. Alleen zo jammer dat er weer zo nodig -tig verschillende functies op dit kleine stukje grond gerealiseerd moeten worden.
  In Utrecht moet tegenwoordig alles een “beleving” zijn.
  Stel je eens voor dat je niet in elke hoek van de stad aan je trekken kunt komen en je, (god forbid) eens rustig een krant kunt lezen op een doodnormaal parkbankje zonder reuring……..

 15. Ihsan

  Jammer dat er geen vert ramp wordt geplaatst ter vervanging van de halfpipe. Dat de halfpipe niet veel werd gebruikt kwam omdat het geen vert was (verticale einden zijn belangrijk voor vert skaten). Nergens in Utrecht is nog een vert te vinden, terwijl er in Amsterdam bijvoorbeeld 4 staan. Jammer dat er enkel aandacht lijkt te zijn voor street skaters en skateboarders. Vroeger waren er meerdere verts in de stad.

 16. Leonie Melody

  Wat een fantasieloos ontwerp…

  Men wil de gezellige “Stadsstrandsfeer” behouden…? Waar dan in dit ontwerp ?

  Waar is het witte strand zand, waar zijn de palmen, exotische bloemen pracht, de Boulevard, Wereldse Fonteinen, Kunstzinnige zitjes, strandtent, terras, strandstoelen, wapperende vlaggen, zonnige speelse kleurrijke glas- en water Kunst werken ?

  Zou hier graag, stad ik biedt het U aan, heel wat aantrekkelijkers ontwerpen en vast velen met mij. Schrijf een vrij toegankelijke ontwerp wedstrijd uit waarop men kan stemmen en niet met de keuze uit maar 3 saaie al vaststaande ontwerpen.

  Soms mag een stad uitpakken en zich op de kaart zetten. De wereld kijkt trouwens mee men is online wereldwijd lyrisch over het terug brengen van het water, dan moet dit toch de Kers op de taart, finishing touch zijn ?

  Zie een kleurloos saai vrij recht toe recht aan “ontworpen” slootje met een steiger en een troosteloos doorsnee deprimerend fantasieloos flat plantsoentje, thats it.

  Noem het maar meteen Boulevard of broken dreams…

 17. Realist

  Gezien de populariteit heeft het parkje nu al genoeg aantrekkingskracht dus wat dacht je ervan om het te laten zoals het is en de gemeenschapscentjes lekker in de knip te houden.

 18. sjaak

  hahahaha de gemeente die vraagt om mee te denken?
  en vervolgens alles aan de kant schuift en toch doet wat ze zelf wil?
  wat een gotspe!

 19. BdV

  Roost was vaker dicht dan open, dus ook zonder Roost zal het wel lukken. En of de (brom)fietsers voor een route door het park kiezen hangt af van de inrichting. Het zou wel een leuke route zijn, zo langs een groen en bruisend parkje, maar de keuze om de beperkte ruimte volledig aan het park te geven is begrijpelijk. Alleen nog even heel goed nadenken hoe voorkomen kan worden dat het de zoveelste zee van geparkeerde fietsen wordt.

 20. Rutger

  In tegenstelling tot de werkelijkheid is er op de impressie geen fiets te zien…

 21. ja

  Lekker veel groen met zitjes en een looppad. Regel wel meteen het fietsparkeren goed anders is het snel een metalen park.
  Parken altijd mooi!

 22. sjef

  Roost terug plaatsen.

 23. Len

  Roost kan mooi in de gevel gaan zitten. Zet er maar wat geïmporteerde Zuid-Europese hotdog- en ijsbakfietsen neer, hebben de kleine ondernemers ook wat omzet.

 24. Katja

  Horeca in parkeergarage, waarom ook niet, schreeuwend tekort hieraan.
  Gewoon gras met extra bomen, gelijk minder herrie, en stank (ROOST !)

 25. Utrechtsch

  Nooit meer die afschuwelijk tent terug.

  Maak er een mooi stadspark van. Zorg dat je lekker kan wandelen langs het water. Fietsers kunnen eromheen (binnen de singels).

 26. FB59

  Nog even en de Gemeente gaat het Park Paardenvled en het Daalse Park met elkaar verbinden en dan hebben we een heus “natuurgebied” in de stad. Dan moet elke auto echt de stad uit 😉 Laat het gazon van Paardenveld aub een leuke locatie voor de zomerhoreaca blijven. Dat hoort bij de stad.

 27. Rob. H.

  Stadspark, lekker veel groen, lekker wandelen langs het water. Ik geloof dat het formaat van dat stukkie gras met die paar bomen schromelijk overschat wordt.

 28. Robert

  gewoon houden zo, gezelligheid laat zich niet vormen door gemeentelijk ingrijpen
  meestal word het er niet beter van.

 29. JdV

  Stadspark? Mooie plek voor een extra parkeergarage.

 30. Sanne

  Kom maar door met de poffertjeskraam!

 31. Binnenstadbewoner

  Fitpleintje – wordt gegarandeerd een succes – , onverharde kronkelpaadjes, gras, bomen voor schaduw, lage struiken, verschillende vegetatie, paar bankjes etc..

  Hartje centrum dus het succes van dit park staat of valt met de mate van toezicht. Zonder toezicht wordt het park overgenomen door verslaafden, overlastgevers van HC etc..

 32. Pee

  Er word toch niets met het ‘meedenken’ van bewoners gedaan .
  De bewoners worden ingelicht wat de bedoeling is en daarmee is het met de participatie gedaan.

 33. Frank Jansen

  – Meer schaduw en luwte door strategisch geplaatste bomen en struiken
  – meer bankjes
  – een eenvoudige kinderspeelhoek (glijbaantje, schommel)

  en misschien nog iets van een andere orde: een verandering van het uitzicht vanuit het park, dat nu neerkomt op het kruispunt weerdsingel – Amsterdamse straatweg. Dat kan rustieker, parkachtiger door aan de overkant ook enkele bomen te planten.

 34. Johan

  @ Frank Jansen
  Ik hoop het niet. Ik hoop dat aan de overkant nu eindelijk die stedenbouwkundige invulling komt door daar een architectonisch mooie wand neer te zetten. Dan is het rondje singel eindelijke echt rond. Aan de binnenkant het groene singelpark, aan de buitenkant een mooie afsluitende gebouwen wand.

 35. rmn

  @Robert

  Hear! Hear!

  Moeten er nou echt weer tien adviescommissies, McKinseys, en burgeradviesraden overheen? Er is helemaal geen probleem. Dat parkje wordt super goed bezocht. En ik zal zelf misschien nooit begrijpen waarom je recht naast zo een belangrijke verkeersader zou willen recreëren, of waarom je per se middelmatig voedsel van Roost in je gezicht moet steken. Maar hey, mensen doen dat. En het lijkt erop dat ze het naar hun zin hebben.

  Laat de boel nou gewoon eens lekker de boel in plaats van overal maar je zure ambtelijke stempel op te drukken. @gemeente Utrecht

 36. Lexus

  Is het nou zo moeilijk om te inventariseren wat er eventueel verbeterd zou kunnen worden en dat dan vervolgens uit te voeren? Dat zou niet alleen een gezonde samenleving opleveren, maar vooral ook onvoorstelbaar veel kosten en andere narigheid besparen. Of is gezond verstand het laatste waar een gemeentebestuur, inclusief de gekozen raad, en de ambtenarij gebruik van kunnen maken? Het lijkt er vaak wel op.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).