‘Peter den Oudsten en 24 andere burgemeesters wilden Black Friday verbieden’ ‘Peter den Oudsten en 24 andere burgemeesters wilden Black Friday verbieden’

‘Peter den Oudsten en 24 andere burgemeesters wilden Black Friday verbieden’

‘Peter den Oudsten en 24 andere burgemeesters wilden Black Friday verbieden’
Bij de Bijenkorf in Utrecht stond zaterdagmiddag een rij. Foto: Bas van Setten
De Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten, tevens voorzitter van Veiligheidsregio Utrecht, heeft samen met de 24 andere voorzitters van het veiligheidsberaad bij het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Den Haag heeft dit echter geweigerd. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof.

De Utrechtse burgemeester Peter den Oudsten, tevens voorzitter van Veiligheidsregio Utrecht, heeft samen met de 24 andere voorzitters van het veiligheidsberaad bij het kabinet gevraagd om Black Friday te verbieden. Den Haag heeft dit echter geweigerd. Dat zei de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag in het programma Buitenhof.

Het Kabinet ontkent dat er specifiek gevraagd is om een verbod, maar laat weten dat er gesproken is over maatregelen rondom Black Friday.

Black Friday is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Het is daar de dag na Thanksgiving en luidt het begin van de kerstaankopen in.

Om klanten naar de winkels te trekken worden veel producten voor lagere prijzen aangeboden. Ook in Nederland is Black Friday sinds een aantal jaar een periode van aanbiedingen.

Corona

Omdat veel mensen in deze periode hun slag willen slaan is er altijd veel winkelend publiek op de been, iets dat in deze coronaperiode niet wenselijk is. “De 25 burgemeesters hebben wekenlang met het kabinet gesproken. We hebben gevraagd om Black Friday te verbieden, maar het kabinet heeft geoordeeld dat het niet nodig was”, aldus Aboutaleb.

In Rotterdam moest de burgemeester vrijdag en zaterdag in actie komen door winkels eerder te sluiten. In Utrecht was dit echter niet nodig. De aanbiedingen van Black Friday gelden meestal langer dan alleen op de vrijdag na Thanksgiving.

Zaterdag

Zo waren er op zaterdag ook nog veel winkels in Utrecht die allerlei producten voor een lagere prijs aanboden. In het centrum van de stad leek het zaterdag niet heel erg druk. Bij sommige winkels stond echter wel een rij voor de deur. Dit was onder andere het geval bij Zara, Foot Locker, JD en de Bijenkorf.

In de Utrechtse binnenstad gelden verschillende regels die ervoor moeten zorgen dat het niet te druk wordt. Zo zijn tientallen verkeersregelaars ingezet, geldt er in verschillende straten eenrichtingsverkeer, worden bezoekers gevraagd rechts te lopen en is er een voetgangersrotonde.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Burgemeesters moeten wat minder in de verbieden stand gaan,
  Beter reguleren en faciliteren van de behoeftes van hun inwoners is beter,
  Oa niet door kortere winkeltijden maar juist door langere openings tijden waardoor en meer gespreid gewinkeld kan worden.

 2. Scherpschutter

  Zwakke leiders verbieden. Sterke leiders overtuigen. Deze burgemeester overtuigt helemaal niemand en grijpt daarom bij ieder wissewasje naar machtsmiddelen. Het ultieme zwaktebod van elke leider.

  Het toont de groeiende kloof tussen ‘leiding’ en ondergeschikten. De bevolking is het gezwabber, de totale perpectiefloosheid en het gebrek aan rationele uitleg van onze ‘leiders’ helemaal zat en kiest ervoor om het eigen pad weer te bewandelen. Massale insubordinatie en opnieuw een teken (noemde al meerdere onlusten deze week, vandaag is zelfs de voordeur van een burgemeester opgeblazen) dat men genoeg heeft van dit zwakke bestuur.

  Mensen beginnen massaal door te krijgen dat zolang de 70+’ers maar niet massaal de winkelcentra bezoeken op dit soort dagen (en dat doen ze gelukkig niet, al zag ik wel wat koppige exemplaren vandaag) dat er verder eigenlijk niet zoveel kan gebeuren.

  Een mooie dag dus vandaag! Massale burgelijke ongehoorzaamheid, spartelende bestuurders, topomzetten voor winkels die er naar snakken en fantastische deals voor koopjesjagers waarvan er velen ook dubbeltjes moeten omdraaien.

 3. geert

  Black Friday zal zijn naam wel eer aan gaan doen! Met zijn allen op een kluit
  fijn gaan winkelen omdat we het kopen maar niet kunnen laten en verder absoluut geen raad weten met de vrije tijd!

  Laten we even corona gaan snuiven in de binnenstad!

  Burgemeesters hebben natuurlijk groot gelijk! Ieder weldenkend mens kan op zijn vingers natellen dat dit consequenties gaat hebben! Is het niet bij jezelf, dan wel bij anderen. Oma straks aan de beademing???
  Den Haag heeft ook een flinke klont boter op het hoofd om dit toe te staan terwijl op andere punten niks mag! Niet uit te leggen!

 4. Kadoendra

  Al die consumentslaven hadden allemaal dezelfde gedachte; Black Friday Matters!

 5. Gerard Brugmans

  Die funshoppers gaan voor de snelle kick: nu lekker veel kopen! Net zoals alle andere verslaafden denken ze niet aan de lange termijn gevolgen van hun gedrag. Die Black Friday winkeliers trouwens ook niet, maar die staan straks als alles weer op slot gaat gewoon schaamteloos vooraan in de rij om coraonasteun te vangen. Wie dan leeft die dan zorgt, en de derde golf moet natuurlijk ook vast aangezwengeld worden…

 6. Herman

  We willen graag ons normale leven zoveel mogelijk leven. Die paar extra besmettingen nemen we dan op de koop toe.

 7. Géénstijl @Utrecht

  Ik begrijp niet waar het gezonde verstand van de mensen is gebleven, blijkbaar kan het corona virus ze helemaal niéts schelen en zeker ook niet de gevolgen voor de leefomgeving.
  Echt heel erg jammer …..🤔🤔🤔🤔🤔🤔

 8. wollie

  komkom, dat mag wel wat meer inclusief: volgend jaar Roetveeg Friday!

 9. Luuk Upuuk

  In Ierland noemen ze het Green Friday, dus waarom niet Orange Friday als ze hier Black friday gaan verbieden?

 10. JdV

  Het verhaal ligt echt wat genuanceerder. Aboutaleb blies nogal hoog van de toren maar heeft zijn keutel inmiddels weer ingetrokken. De burgemeesters hebben gesproken over black friday. Tijdens het overleg is er gesproken over een verbod. Er is NIET expliciet om een verbod gevraagd maar het is ook niet uitgesloten. Straatje schoonvegen lukt de burgemeesters dus prima. Liegen tegen de bevolking ook. Grote mond, maar het kabinet is heel duidelijk. Er is NIET om een verbod gevraagd.
  De zaken lopen uit de hand en winkels moeten op slot. De burgemeesters proberen vervolgens hun falen af te schuiven op de landelijke overheid (Wij wilden wel maar het kabinet niet) maar blijken dus gewoon een stel zwakke, leugenachtige bestuurders.

 11. Anne Marie ten Berge

  Het probleem is dat Rutte III het niet heeft aangedurfd de noodtoestand uit te roepen toen we in oorlog kwamen met het Covid 19 virus. Zie het Statuut van het Koninkrijk art 21 en art. 16. Dan had Den Haag noodwetten kunnen maken met ge- en verboden. Oorlog is een levensbedreigende crisis.

 12. Pee

  Burgemeesters kunnen zelf ook beslissen over dit soort zaken daar hebben ze de overheid niet nodig.

  @Anne Marie ten Berge
  Die noodwet is er al en ze kunnen alles verbieden via deze wet.

 13. Piet

  Meneer Scherpschutter,
  Als 70+-er háát ik funsjoppen. U kunt wat dat betreft gerust zijn en ophouden met het verketteren van 70+-ers. De meeste ouderen zijn verstandig en storten zich echt niet in het doen van dergelijke niet essentiële “boodschappen”.
  Verder hebt u een verkeerd beeld van de besmettingsmogelijkheden en hebt u ook niet meegekregen dat de meerderheid van de ziekenhuisopnames inzake corona helemaal niet gerelateerd is aan hoge leeftijden en eerder ligt rond de 50 jaar.

 14. Lexus

  Zojuist weer uit de pers vernomen dat zowel het onafhankelijke Red Team als de internisten aandringen op strengere maatregelen, omdat de druk op de gezondheidszorg anders onaanvaardbaar hoog zal blijven en de volksgezondheid nog meer in gevaar komt. Ik ben het met Scherpschutter eens dat er door de overheid veel te slap gereageerd wordt. Ook wanneer het aantal overtredingen van de regels toeneemt, zit er niets anders op dan krachtig handhaven, zo nodig met zwaardere sancties.

 15. MJPD

  @Lexus
  Het Red Team is verre van onafhankelijk en geeft ongevraagd ‘advies’ door niet ter zake kundigen zoals antrolopologen…

 16. JdV

  @Lexus: Het red-team praat peop. Op dit moment liggen er ruim minder dan 500 mensen op de IC met corona en 1200 op de gewone verpleegafdelingen. Gedurende de afgelopen weken daalt het aantal mensen in het ziekenhuis dag op dag. De internisten kunnen beter eens kritisch naar hun eigen prestaties kijken als ze dit soort aantallen niet aankunnen.

 17. Joas

  @ JdV

  Ruim 500 mensen op de IC is nog altijd 50 mensen boven de eigenlijke (pré-corona) capaciteit van de IC, die eigenlijk bedoeld is voor mensen met andere aandoeningen dan Covid. Daar is weinig “maar” aan. Rest my case.

 18. Lexus

  @MJPD en JdV: het verdacht maken van een instantie waar je het niet mee eens bent, is niet meer dan een goedkope doorzichtige truc. Het Red Team is breed samengesteld, dus ook met epidemiologen, virologen enzovoorts (voor degenen die er meer van willen weten: https://www.c19redteam.nl/).

 19. W

  Uitspraak burgemeester Rotterdam in Binnenhof klopte niet en dat heeft hij zondag al direct bevestigd.
  Burgemeesters, zeker van de grote Nederlandse steden, wilden burgemeester van een gróte stad! worden! Neem en ga dan ook voor die belangrijke beslissingen in deze tijd voor je stad/inwoners en kijk niet elke keer naar het Kabinet! Laat zien dat jullie ‘ballen’ hebben. Want als het winkelend publiek zich in bv Ommen fantastisch aan de opgelegde regels houdt, dan hoeven deze winkels toch niet veel eerder te sluiten dan de winkels in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag enz.
  En…………als iedereen nu eens eindelijk zijn hersenen/kop! gebruikt dan hebben we állemaal kans, ook de zo getroffen horecagelegenheden, om rond Kerst en Oud-Nieuwjaar misschien iets ruimte te krijgen en ook open te kunnen gaan. Maar als we ons niets aantrekken van die regels dan wordt het voor iedereen NIETS! En we willen allemaal ook zo graag in deze Kersttijd een bezoekje brengen aan onze restaurants!
  Ikzelf heb altijd de verpleegkundigen van de IC’s op mijn netvlies staan en ga NIET winkelen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).