PFAS in sloot in Utrecht; zwemmen en water gebruiken voor moestuin wordt afgeraden PFAS in sloot in Utrecht; zwemmen en water gebruiken voor moestuin wordt afgeraden

PFAS in sloot in Utrecht; zwemmen en water gebruiken voor moestuin wordt afgeraden   

PFAS in sloot in Utrecht; zwemmen en water gebruiken voor moestuin wordt afgeraden   
In een sloot die achter de brandweerkazerne aan de Sartreweg in Utrecht loopt zijn PFAS-stoffen gevonden. Voor de zekerheid wordt nu afgeraden om in het water te zwemmen en ook is het advies om het slootwater niet te gebruiken voor de moestuin. De PFAS is hoogstwaarschijnlijk via blusschuim het water ingesijpeld.

In een sloot die achter de brandweerkazerne aan de Sartreweg in Utrecht loopt zijn PFAS-stoffen gevonden. Voor de zekerheid wordt nu afgeraden om in het water te zwemmen en ook is het advies om het slootwater niet te gebruiken voor de moestuin. De PFAS is hoogstwaarschijnlijk via blusschuim het water ingesijpeld.

PFAS zijn stoffen die slecht afbreken en schadelijk zijn voor het milieu. Het wordt in veel verschillende producten gebruikt waaronder anti-aanbakpannen, verf, cosmetica, waterafstotende kleding en in blusschuim.

De bodem van het terrein achter de brandweerkazerne, dat aan de sloot grenst, is als gevolg van blusoefeningen verontreinigd met PFAS. In januari van dit jaar werden de stoffen ook gevonden in het oppervlaktewater van de sloot. “We hebben de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de GGD en advies gevraagd”, schrijft het college van B&W.

 

Tekst loopt door onder de foto

Onzekerheden

De GGD adviseert nu om niet in de sloot te zwemmen. “Dit wil niet zeggen dat zwemmen in de sloot daadwerkelijk leidt of heeft geleid tot een relevant gezondheidsrisico.” Ook wordt afgeraden om het slootwater te gebruiken voor de moestuin. “Er zijn te veel onzekerheden en kennishiaten om het gezondheidsrisico goed te kunnen inschatten. Daarom is het beter het zekere voor het onzekere te nemen.”

Inmiddels liggen er plannen om de bodem achter de brandweerkazerne in het najaar te saneren. De verwachting is dat er daarna geen PFAS meer de sloot instroomt. In het voorjaar van 2025 wordt het water opnieuw onderzocht om te kijken of te verontreiniging is afgenomen.

RIVM

Tot slot schrijft het college dat er op dit moment geen vastgestelde normen zijn voor PFAS in oppervlaktewater. “Uit recent RIVM onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking momenteel via voedsel en drinkwater meer PFAS binnenkrijgt dan de gezondheidskundige grenswaarde. Dit maakt dat in principe elke extra blootstelling onwenselijk is.”

14 Reacties

Reageren
  1. Geenstijl@Utrecht.

    Tja welvaart en zijn uitwerking op de mens …

  2. Melody

    Misschien, als men dat niet al van plan was na de sanering) een idee om de oefeningen in een soort bak, met randen / wanden te houden en een afvoer (niet op de sloot…). Misschien ook voor de oefeningen met iets wat biologisch afbreekbaar is of gefilterd /hergebruikt kan. Meer transpiratie hierin zou behalve interessant wel geruststellend zijn.

  3. Melody

    P.s. En hoe moet dat nu met de moestuinen ???
    Staat wel weinig in dit artikel, lijkt me erg belangrijk voor degenen met een moestuin, tuin, natuur eromheen.

  4. Miffy

    Wat jammer ik was juist van plan om in die sloot te gaan zwemmen vanmiddag

  5. Jelmer

    Tja pfas vrij blussen met alleen water.
    Of gewoon laten affikken.
    Lastige keuze milieu of milieu.
    Pfas maar accepteren en hopen dat je geen kanker krijgt.

  6. W

    @melody: transpiratie?

  7. Erik van Beek

    Drie van de grootste volkstuin complexen van Utrecht grenzen direct aan dit water: Ons buiten, de Pionierd en De Driehoek. Als deze blus chemicaliën echt direct geloosd zijn is dat misdadig. Ik gebruik dit water in mijn ecologische gifvrije tuin!

  8. Statler

    @Melody:
    mogelijk ter geruststelling: de regelgeving m.b.t. PFAS houdend blusschuim was al aangescherpt, en de PFAS in blusschuim zijn nu mogelijk al geheel of gedeeltelijk uitgefaseerd. Wat in deze sloot zit is oud zeer wat waarschijnlijk door de huidige bewustwording “boven water” is gekomen.

  9. Katja

    Wat voor gevolgen heeft het voor het waterleven ?

  10. Sten

    Ik gebruik al jaren water uit deze sloot voor mijn moestuin. En vele anderen doen dit ook, gezien de grote moestuinparken die rondom liggen. En blijkbaar is deze vervuiling al jaren bekend bij de gemeente. Fraai is dat, ze hadden op z’n minst de omgeving moeten informeren.

  11. Toine Goossens

    Gelukkig valt het voor de moestuiniers met de toxiciteit van PFAS wel mee. De alarmsingalen die de GGD’s en de media verspreiden gaan over mogelijke gevolgen, niet over giftigheid.

    Dit is te lezen op de website waarzitwatin.nl, gemaakt door VeiligheidNL en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van:

    Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
    Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
    De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

    https://waarzitwatin.nl/stoffen/pfas

  12. Toine Goossens

    In beginsel zijn alle stoffen toxisch. Roken, drinken, snuiven, slikken en spuiten; Het gaat allemaal over mogelijk giftige stoffen. Ook medicijnen kunnen giftig zijn. De kern is of de ingenomen hoeveelheid een gevaar voor de gezondheid is.
    Alle stoffen die producenten of handelaren op de markt brengen ondergaan een uitgebreid onderzoek naar toxiciteit. Wat op de markt komt is veilig.

    We gebruiken steeds meer verschillende stoffen, medicijnen en drugs waarvan de effecten op de langere termijn onduidelijk zijn. Het is de massaliteit, veroorzaakt door de hoge bevolkingsdichtheid én door individueel meergebruik, wat op de lange termijn risico’s met zich mee brengt. Daarom is de overheid alert op PFAS en faseert dat uit.

    In flora en fauna ligt dat gevoeliger. Dat zijn namelijk subtiele evenwicht systemen die veel sneller verstoord raken dan de menselijke gezondheid.

  13. Soete Michel

    Wat Toinne Goossens schrijft en zeer correct.
    Alle stoffen die opgenomen worden zijn vanaf een bepaalde concentratie giftig.
    De vragen zijn dan als volgt:
    Was er ooit ergens een giftige concentratie,, de wetenschap is verre van eenduidig tot nu toe.
    De volgende vraag: is de concentratie hier en nu te hoog. Er zijn normen die overschreden zijn maar volgens het gros van onderzoekers zijn die veel te streng wegens onzekerheidsfactoren die vorzichtigheidshalve erin gecalculeerd worden, sommige zeggen het over enkeletientallen keren te streng, anderen we 100 keer en meer.
    En wat brengt de toekomst. Wat de voornaamste en meest gekende vervuiler PFOS en PFOA niets anders dan verbetering. Ik vermoed dat de snelheid waarmee dat gaat afhankelijk is van plaats en tijd, bodemgesteldheid, droog, nar weer enz maar voor PFOS worden halfwaardetijd rond de 3,5 jaar vermeld..
    Een grote fout die dikwijls gemaakt wordt is in de interpretatie van het ewoord bioaccumulatief. Het lichaam is gen plastiek vuilnisbelt die altijd maar groter wordt. Er vindt ook uitscheiding plaats. Bij eenzelfde constante vervuilingsbron gaat de concentratie in het lichaam naar een peil waarbij er evenveel uitgescheiden als opgenomen wordt en dat peil is dus al dan niet giftig.
    Voor PFOS en PFOA het peil en dus ook de concentratie in het lichaam want deze stoffen mogen niet meer gemaakt worden. De toekomst ziet er dus gunnstig(er) uit.

  14. Nina

    Het drinkwater dat uit de kraan komt,rook afgelopen week zeer ranzig. Geen idee hoe het komt, maar ik drink het niet meer. Bah.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).