Plan Einstein maakt doorstart in Oog in Al: ‘Hier gebeurt wat we voor ogen hebben’ - De Utrechtse Internet Courant Plan Einstein maakt doorstart in Oog in Al: ‘Hier gebeurt wat we voor ogen hebben’ - De Utrechtse Internet Courant

Plan Einstein maakt doorstart in Oog in Al: ‘Hier gebeurt wat we voor ogen hebben’

Plan Einstein maakt doorstart in Oog in Al: ‘Hier gebeurt wat we voor ogen hebben’
Wethouder Maarten van Ooijen met één van de cursisten.
Plan Einstein, het project waarbij buurtbewoners en asielzoekers samen cursussen volgen, heeft in januari een doorstart gemaakt bij het asielzoekerscentrum (AZC) in Oog in Al. Wethouder Maarten van Ooijen nam donderdag een kijkje en is positief: “Hier gebeurt precies wat we voor ogen hebben”, aldus Van Ooijen.

Plan Einstein, het project waarbij buurtbewoners en asielzoekers samen cursussen volgen, heeft in januari een doorstart gemaakt bij het asielzoekerscentrum (AZC) in Oog in Al. Wethouder Maarten van Ooijen nam donderdag een kijkje en is positief: “Hier gebeurt precies wat we voor ogen hebben”, aldus Van Ooijen.

Plan Einstein begon ooit bij het AZC aan de Einsteindreef en was daar een groot succes. Het achterliggende idee is om asielzoekers vanaf dag één te activeren en te betrekken in de wijk. Dat moet uiteindelijk zorgen voor betere integratie.

In verband met de sluiting van het AZC in Overvecht, moest het project echter een nieuw onderkomen krijgen. In januari zijn de cursussen daarom herstart bij het AZC aan de Haydnlaan. Wethouder Van Ooijen nam een kijkje bij één van de eerste lessen om te zien hoe de herstart is gegaan.

Goed, zo blijkt. In de les Engels die Van Ooijen bezoekt zitten deelnemers met allemaal verschillende achtergronden. Sommigen waren al begonnen met de cursus in Overvecht en willen de cursus hier afmaken, anderen wonen in het AZC. De les wordt besteed aan grammatica, maar bij binnenkomst van de wethouder wordt ook de kans gegrepen om wat toepasselijk vocabulaire te behandelen.

Ervaringen

Alderman is bijvoorbeeld het woord voor wethouder en ook de verschillen tussen city hall, municipality en city council worden uitgelegd. Naderhand vraagt de wethouder de deelnemers naar hun ervaringen, en die zijn uitermate positief. “Het is een heel goed project”, vertelt een mannelijke deelnemer. “Ik heb ook heel veel goede vrienden gemaakt en ben ook de docent dankbaar voor zijn goede en duidelijke lesmethoden.”

Een vrouw vertelt: “Ik vind het fantastisch. Het is de eerste keer dat ik Engelse les volg.” Ze volgt naast Engels ook andere cursussen. “Ik wil ooit een winkel openen en dit is dan allemaal echt handig.”

Sociaal netwerk

Al gauw blijkt dat Plan Einstein niet alleen bijdraagt aan de kennis van de deelnemers, maar ook aan het sociale netwerk. Veel mensen komen hier in hun eentje en leren hier dan mensen kennen. Daar zit ook nog het verbeterpunt. In Overvecht was er een ontmoetingsruimte om dit te stimuleren, terwijl de cursussen in Oog in Al plaatsvinden op een zolder.

Daar komt dan ook verandering in, legt Niene Oepkes uit, senior beleidsadviseur van de gemeente. “Net als in Overvecht moet er een free open space komen, een ruimte waar buurtbewoners, jongeren en asielzoekers binnen kunnen lopen en elkaar kunnen ontmoeten”, legt Oepkes uit. Ook wordt het cursusaanbod nog uitgebreid. “Twee deelnemers uit Syrië en Jemen willen bijvoorbeeld samen een ICT-cursus opzetten. Zij hebben in land van herkomst ook ervaring als docent.”

Plan Einstein lijkt dus te werken. “Hier gaan we dan ook mee door”, vertelt Van Ooijen bij vertrek. “Het zaadje lijkt echt in goede aarde te zijn gevallen, maar het is nog wel maar een begin. Er zijn nog een aantal dingen waar we mee verder moeten.” De sociale interactie stimuleren middels een ontmoetingsplek, heeft hierbij prioriteit volgens de wethouder.

Betrokken organisaties

Op die manier kunnen buurtbewoners en asielzoekers elkaar weer als buren ontmoeten, vertelt Oepkes. Bewoners uit de wijken Oog in Al, Halve Maan, Lombok, Transwijk en Kanaleneiland kunnen zich ook aanmelden voor de cursussen.

Naast Engels op diverse niveaus worden er cursussen ‘ondernemerschap’ en ‘How to start a business’ gegeven. De lessen worden aangeboden door Universiteit Utrecht (UU) en de Volksuniversiteit. Cursisten krijgen bovendien bij afronding een certificaat. Naast de gemeente Utrecht, de UU en de Volksuniversiteit, zijn ook de organisaties ‘Welkom in Utrecht, het COA en de ‘Social Impact Factory’ betrokken bij het project.

2 Reacties

Reageren
  1. CorrieGM

    Goed idee. Ook prima dat mensen uit de doelgroep zelf cursussen opzetten.

  2. Hadjememaar

    Wat een mooi initiatief. Goed dat het na Overvecht doorgaat aan de Haydenlaan. Dat soort activiteiten draagt bij aan betere integratie van de blijvers en vluchtelingen die weer terug moeten hebben in ieder geval veel geleerd. Hoe staan de buurtbewoners hier tegenover? Maken die veel gebruik van de aangeboden programma’s? Gratis een cursus van de universiteit volgen lijkt me wel wat. Ik woon helaas niet in de goede wijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).