Een niet religieuze, neutrale maar stijlvolle plek ‘om van de ene naar de andere fase in je leven te gaan.’ Zo omschrijven de intitiatiefnemers van Volti Lento het crematorium dat zij graag zouden openen in Tivoli aan de Oudegracht. Naast een crematiecentrum willen zij Tivoli omtoveren tot hotel en Grand Cafe. Ook moeten er woningen in het pand komen.
Volti Lento is een initiatief van theatermaker Leon Giesen, in samenwerking met architect Albert Turk en adviseur Hans Kars. ‘Met het wegvallen van de kerk vallen ook de rituelen rondom de belangrijkste momenten in het leven voor veel mensen weg,’ schrijven de initiatiefnemers in hun plan. Volti Lento wil de plek zijn voor eigen rituelen rondom de crematie, in het hart van Utrecht.
Volgens de initiatiefnemers past de functie van crematorium goed bij Tivoli. Het is vroeger immers een weeshuis en een klooster geweest. In de grote zaal dans je op de skeletten. De grote zaal krijgt in het plan een dak van glas om de ruimte transparant en licht te maken. Op de plek van het podium komt de crematieruimte.
Meerdere partijen strijden om Tivoli
Meerde partijen hebben een plan bedacht voor de herbestemming van Tivoli Oudegracht. Onder andere St Stadsherstel, USDV U Dance, Sarah de Koff,muziekschool Ceres, cultuurhôtel, KondorWessels-St. Kuub, Studio 32 – Pieternell Linssen, Mondoleone, Short Stay Facilities en 4Kunsteducatie zouden het pand graag betrekken. In de tussentijd is Kyteman kandidaat om het pand te huren.
10 Reacties
ReagerenNou, doe maar niet…. Het was een cultuurpaleis, het is een cultuurpaleis en het moet een cultuurpaleis blijven…! Hotel, Grandcaf’e daarentegen een aardig plan, maar in combinatie met…. Mooie jazz/bluesclub `a la New York een optie…? Hebben we in Utrecht niet, en prima in te passen.
JA HALLO…. Als dit het wordt kraken we het opnieuw! Maak er gewoon een goeie club van. Beetje live muziek… beetje dansen…. en geen 10 bewakers aan de deur zoals op het Vredenburg.
Tivoli was ooit eeuwenlang een weeshuis en Jacob van Eijck (1590-1657) werd in de Weeshuiskerk begraven. De grond onder Tivoli werd dus rond 1657 al als begraafplaats gebruikt en voor zover bekend zijn de overblijfselen nooit geruimd.
Een crematorium in Tivoli brengt de historie een klein beetje terug.
Oja.. Jacob van Eijck was in 1628 beiaardier van de Domtoren en is grondlegger voor het huidige carillion van de Janskerk en de Domtoren.
Wat een dwaas plan.
Ik kom wel eens in Utrecht Centrum. Daar is een overschot aan kledingzaken, schoenwinkels en eetgelegenheden. Dus een crematorium lijkt me geen slecht plan, vooral als je er ook kan eten en schoenen kan kopen. En kleding, dat ook natuurlijk.
Crematoria horen in afgelegen gebieden te staan, bijvoorbeeld in Vleuten.
Ik dacht eerst aan een grap, maar als je er wat langer over nadenkt…juist niet wegstoppen zoals voorgaande persoon suggereert, maar midden in het centrum. Hoort bij het leven. Ik voorzie praktische problemen, maar daarvoor is vast wel iets te verzinnen.
Nah, zal Groen Linx wel niet goed vinden al die lijkstoeten op de gracht. Tenzij het met paardjes gaat natuurlijk. Maar wie loopt er dan achteraan om de poep op te ruimen??? Schijtplan!
Geweldig idee. Sluit aan op zowel traditie als huidige Zeitgeist. “Crematoria horen in afgelegen gebieden” is passé. Veel begraafplaatsen en crematoria hebben tegenwoordig een cafe. Ontmoetingsplekken waar je bijna vanzelf over iets anders praat dan kleding, schoenen en eetgelegenheden. Maar dat mag het ook hoor…..leven en dood liggen tenslotte in elkaars verlengde….
Met de stand van de medische wetenschap worden mensen mbv chemicalien steeds ouder. Gevolg is dat een stoffelijk overschot eerder als chemisch afval gekwalificeerd moet worden. Een m.e.r. zal dan zeker negatief beslissen.