Plannen herontwikkeling ‘Koffiekwartier’ gepresenteerd aan gemeenteraad Plannen herontwikkeling ‘Koffiekwartier’ gepresenteerd aan gemeenteraad

Plannen herontwikkeling ‘Koffiekwartier’ gepresenteerd aan gemeenteraad

Plannen herontwikkeling ‘Koffiekwartier’ gepresenteerd aan gemeenteraad
Archieffoto Douwe Egbertsfabriek. Foto: Bas van Setten
De omgeving rondom de Douwe Egberts-fabriek moet op de schop, vinden de ondernemers uit het nieuw gedoopte ‘Koffiekwartier’. Zij laten dit weten in een visiedocument dat aan de gemeenteraad is overhandigd, waarin ze ideeën presenteren waarmee ze het straatbeeld van het gebied willen verbeteren, en meer mogelijkheden om in de openbare ruimte te verblijven willen creëren. 

De omgeving rondom de Douwe Egberts-fabriek moet op de schop, vinden de ondernemers uit het nieuw gedoopte ‘Koffiekwartier’. Zij laten dit weten in een visiedocument dat aan de gemeenteraad is overhandigd, waarin ze ideeën presenteren waarmee ze het straatbeeld van het gebied willen verbeteren, en meer mogelijkheden om in de openbare ruimte te verblijven willen creëren. 

Het ‘Koffiekwartier’, zoals de ondernemers het noemen, ligt tussen de Vleutenseweg, de Spinozaweg en de Keulsekade (Merwedekanaal). Naast de DE-fabriek zijn er horecagelegenheden, diverse bedrijven en woningen.

De stukken infrastructuur rondom het gebied zorgen er volgens het document voor een barrière, die de aansluiting op de rest van de stad hindert.  Volgens het rapport is het straatbeeld er nu kil, staan er teveel hekken en er worden teveel auto’s op straat geparkeerd. Door hier verandering in te brengen hoopt men aan te kunnen sluiten op recreatielocaties De Nijverheid, de Werkspoorkathedraal, de Muntsluizen en Soia.

Plannen

De herontwikkeling van het gebied moet volgens de visie in drie stappen gebeuren. In eerste instantie moeten er vier plekken aangepakt worden. Het gaat om de Steenovenweg, de Vleutense Vaart, en de Keulsekade ter hoogte van de DE-fabriek en horecagelegenheid Blend. De ondernemers willen picknickbanken en ander straatmeubilair plaatsen. Ook moet er meer groen komen, om het aantrekkelijk te maken hier tijd door te brengen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De visie voor het koffiekwartier. Bron: Flux

In de tweede fase, die in 2035 klaar moet zijn, moet de hele openbare ruimte worden heringericht. Meer groen, meer fietspaden en wandelpaden moeten leven in het gebied blazen. Ook willen ze er een brug of een pont over het Merwedekanaal, naar stadsstrand Soia. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een stadsdeel gerealiseerd te hebben waar gemengd wordt gewoond en gewerkt, en waarin dit verder ontwikkeld kan worden.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

17 Reacties

Reageren
 1. Douwe Elders

  Oeh dat is wel lange termijn, maar wel een geweldig leuk plan! Kannie wachten!

 2. Jantientwintig

  Komt er ook een theehoek ?

 3. GeeWee

  Het is een industrieterrein met verdwaalde horeca. Wordt het een horecaterrein met verdwaalde industrie? Hoe dan ook, ik hoop dat we de DE-branderij kunnen behouden voor Utrecht!
  (@DUIC: noem het geen koffiefabriek, zoiets heet een koffiebranderij.)

 4. JdV

  Ik denk dat het hele koffiekwartier tegen de vlakte moet. Prachtige plek om een mooie nieuwe woonwijk te bouwen, ondernemers verplaatsen naar Lage Weide.
  Onteigeningsprocedures nu vast opstarten, dan kan er over een aantal jaren worden gebouwd. Das beter dan een bankje en een stukje gras hier en daar.
  Darkstores horen klaarblijkelijk niet in de stad maar op industrieterreinen, dan deze bedrijven toch zeker ook.

 5. Koel Hoofd

  Feit: het is een verkeersluw piepklein buurtje in een uithoek begrensd door water en drukke wegen maar wel verbonden door 2 bruggen en goed oversteekbare kruispunten. Voor horeca en recreatie een C-min-locatie vanwege het ontbreken van ‘buurtvreemde recreabea latte consumenten’ in een industriële uithoek, maar voor bedrijven (DE, Gamma etc.) een goed bereikbare binnenstedelijke A-locatie, en voor de huidige bewoners lekker rustig.

  Het artikel impliceert dat het de (horeca/lifestyle) ondernemers zijn die het buurtje tot een drukke A/B1 recreatielocatie -met zelfs een publiekstrekkend brug/pontje Merwedekanaal- willen maken zodat zij meer omzet kunnen maken en een betere concurrentiepositie verkrijgen (vanwege de geografische afstand is ‘aansluiting met’ niet eens van toepassing maar policor borrelgebral) t.o.v. andere recreabea latte life style A/B1-locaties elders in de stad.

  Leuk bedacht hoor, na 2 jaar corona-infuus nog eens op kosten van ten koste van de belastingbetaler meer inkomsten realiseren terwijl men voor een dubbeltje op de eerste rij van een verder lege zaal zit. Het is gewoon slecht ondernemerschap en gebakken lucht marketing, de reden waarom het algemene ondernemersvaardigheden diploma ooit wettelijk verplicht was.

  Regels 1, 2 en 3 van ondernemen zijn: locatie, locatie en locatie en dat is waar de doelgroep is. Zij hebben gekozen voor een uithoek waar hun doelgroep niet wil zijn en straks ook niet meer hoeft te komen omdat er veel betere locaties dichterbij zijn (nieuwe Th. A Kempisplantsoen, Cartesius ecobubbel, MWKZ enclave, dakterrassen van leeftorens met binnentuin op de 15 verdieping of bosgevels bij jaarbeurs e.o. en etc. enz.). En al het verkeer wat nu over de Th. a Kempisweg rijdt, gaat straks via de Vleutenseweg om dat nieuwe blok heen richting LRC/Vleuten, A2, Lageweide en de Cartesiusweg.
  Dat koffiekwartierbuurtje is en blijft voorlopig een horeca/recreatie C-min-locatie, lekker rustig voor bewoners en goed bereikbaar voor DE en Gamma, maar niet voor buurtvreemde latte recreabea geschikt.

  @JdV
  Hoezo nou weer gelijk onteigenen?
  Het huidig politiek economisch klimaat is zodanig ongunstig voor succesvolle ondernemingen dat zelfs de DE zomaar zeer ongewenst grensoverschreidend gedrag kan gaan vertonen door bijvoorbeeld naar de UK te verkassen. Een voorbeeld van zwaar grensoverschreidend gedrag wat de Gamma zomaar kan volgen dankzij online bestellingen en fietsflitskoeriers met verblijfsvergunning die het klusje gratis bij je thuis voor je komen doen. Gewoon D66/GL stemmen, dan wordt het leven een groot grensoverschrijdend feestje.

 6. Vaute Ambtenaar

  En straks zeker klagen dat de bewoners last ondervinden van de koffiebranderij. Net als Cereol in Oog en al.

 7. Scherpschutter

  @GeeWee 14:23

  Het is onbestaanbaar dat D.E. in het huidige vijandige ondernemingsklimaat in Utrecht gevestigd zal blijven. Dankzij links zal er over 5-10 jaar geen enkel productiebedrijf meer in Utrecht gevestigd zijn. Personeel is onbetaalbaar, het groeiende aantal regels zijn niet te doen, de bereikbaarheid van Utrecht gaat totaal naar de klote, de belastingen zijn angstaanjagend, er komen meer en meer carbon credits en energietechnisch wordt productie al helemaal een drama met onbetaalbare stroom en stroomuitval.

  D.E. zal vertrekken uit Utrecht. Honderd procent zeker. Het is slechts een kwestie van tijd.

 8. Fred

  @ss: prima toch al DE verdwijnt van die plek?
  Dat het personeel onbetaalbaar zou zijn, ligt dat tegenwoordig ook al aan links? LOL
  Overigens geloof ik daar niets van ; over het algemeen draaien dit soort laagwaardige industrieën op goedkope uitzendkrachten.

 9. Katja

  Alweer een kwartier ?

 10. Scherpschutter

  @Fred

  Of de duizenden ontslagen werknemers daar ook blij mee zullen zijn…

  Wel, het ligt in ieder geval niet aan rechts dat personeel schreeuwend duur is, Fred. Er is immers geen rechtse politiek (minimale overheid, maximale marktwerking, geen sociaal stelsel) in Nederland. Er is louter links (maximale overheid, minimale marktwerking, kolossaal sociaal stelsel).

  Socialisme is wat D.E. (en ieder ander productiebedrijf) de komende jaren de stad uit zal jagen. Het zou mij niet verbazen als D.E. naar het vrijere U.K. verhuist.

 11. Paul

  Het is waar mee begonnen zou kunnen worden om kunstenaars in te schakelen om de torens van D.E een kleur rijk landmark te maken.
  Tevens kan er gekeken worden hoe het kanaal nog verder als aantrekkelijke route noordwaarts kan worden ontwikkeld. Kan het begin van het Merwede kanaal niet ontwikkeld worden tot leuke jachthaven ?
  Jammer zijn de zichtlijnen vanaf de Vleutense weg westwaarts, hier mist een mooi hoogte punt, ipv de Gamma nu.
  Dit gebied kan ook niet los gezien worden van het armoedige spinozaplantsoen….ik heb daar aan het kanaal gewoond en vond het komen en gaan van schepen erg de moeite waard.

 12. Rob H.

  Tientallen jaren rechts beleid in Nederland, maar het is de schuld van Links dat de productie uit Nederland verdwijnt.

 13. Scherpschutter

  @Rob H.

  Verklaar u nader en doe dat per omgaande. Over welk rechts beleid heeft u het in vredesnaam? U zult 5 concrete voorbeelden noemen met zorgvuldige en uitgebreide onderbouwing waarin u beargumenteert waarom er volgens u sprake is van ‘rechts beleid’.

 14. Rob H.

  Toeslagenaffaire;
  Uitkleding zorg;
  Uitkleding politietaken;
  Uitkleding onderwijs;
  Afbraak sociale woningbouw / verhuurdersheffing;
  Optuigen belastingparadijs voor brievenbusondernemingen;
  Stikstofbeleid;
  Afbraak defensie.

  Wilt u nog meer voorbeelden van rechts beleid?

 15. WP

  @Scherpschutter, Er is vanaf zeg 1980 slechts 8 jaar een periode geweest dat een linkse partij het grootst was. En ook toen was het samen met rechts.

 16. WP

  Het lijkt mij zeer voordehand liggend dat DE een ander plekje toegewezen krijgt met een betere toegang naar de snelweg. Ik vind het geen probleem als de gemeente Utrecht en/of de provincie Utrecht daar ook de portemonnee voor trekt. Ik weet niet of DE daadwerkelijk eigenaar is van de grond, maar dat zal toch ook wel at opleveren. In die hoek kunnen best flinke torens staan in het verlengde van LRC. Vooral veel groen en lucht inhouden

 17. Pee

  @Rob H.
  Zijn dat zaken die rechts hebben veroorzaakt?
  Nog even en je beweerd dat de instroom van vreemden ook door rechts komt.
  @WP
  Dat klopt niet wat je nu beweert.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).