Plek voor ontmoeting Akwaglot in de singel in Utrecht ligt er vooral verlaten bij Plek voor ontmoeting Akwaglot in de singel in Utrecht ligt er vooral verlaten bij

Plek voor ontmoeting Akwaglot in de singel in Utrecht ligt er vooral verlaten bij

Plek voor ontmoeting Akwaglot in de singel in Utrecht ligt er vooral verlaten bij
Het bijzondere houten bouwwerk Akwaglot werd in juni onthuld in de singel in Utrecht en is een ‘plek voor ontmoeting en dialoog’. Tot op heden ligt het platform er echter verlaten bij. De afgelopen zes weken is er een ‘handjevol’ activiteiten geweest en voorlopig staat er nog maar 1 bijeenkomst op de agenda.

Het bijzondere houten bouwwerk Akwaglot werd in juni onthuld in de singel in Utrecht en is een ‘plek voor ontmoeting en dialoog’. Tot op heden ligt het platform er echter verlaten bij. De afgelopen zes weken is er een ‘handjevol’ activiteiten geweest en voorlopig staat er nog maar 1 bijeenkomst op de agenda.

Het drijvende houten podium is een initiatief van de Universiteit Utrecht en UMC Utrecht en is gebouwd ter ere van het lustrum van beide instellingen. Op de website van Akwaglot, zoals het werk heet staat: “Op en rond het drijvende kunstwerk Akwaglot, in de Utrechtse singel gebeurt van alles vanaf juni 2021.”

Agenda

Theater, dans, zang, andere culturele activiteiten, discussies en lezingen zouden er moeten plaatsvinden op de ‘plek voor ontmoeting en dialoog’ zoals het bord bij het podium beschrijft. Voorlopig gebeurt er maar weinig. Sinds de opening eind juni, zes weken geleden, wordt het platform nauwelijks gebruikt. Een woordvoerder stelt dat er een handjevol bijeenkomsten is geweest. Wie de agenda van Akwaglot bekijkt ziet dat er voorlopig alleen op 23 augustus een borrel gepland staat.

Een van de betrokken medewerkers van de Universiteit Utrecht laat weten dat er inderdaad weinig gebeurt rondom het platform. Hij wijt het gebrek aan activiteiten aan de coronamaatregelen en vakantie. Wel zouden er ondertussen activiteiten georganiseerd worden, die later die jaar nog moeten plaatsvinden.

36 Reacties

Reageren
 1. Natte Otter

  Het is voornamelijk een chicane in het water. Heb je eindelijk een mooie singel, gooi je er wat kunstzinnig hout in, waar je niet op mag…

 2. Lexus

  Hoeveel mensen kunnen daarop wanneer je, zoals het hoort, de anderhalve meter afstand in acht neemt? Dan zijn er voor theater, dans en zang voorlopig toch betere plekken denkbaar. Wanneer het kunstwerk slechts als podium gebruikt wordt, zou het bijvoorbeeld gelegd kunnen worden in de singel bij het Lepelenburg of het Paardenveld, beter dan bij het Willemsplantsoen. Al hoop ik wel dat het geluid daarbij dan niet of slechts weinig versterkt zal worden. Er is al zoveel herrie in de stad.

 3. WvR

  Anders geformuleerd:
  “Zeldzaam lelijk multiplex gevaarte blijkt geen publiekstrekker”

 4. wollie

  kan ik ‘m huren om mee de Singel rond te varen?

 5. Zuilen030

  Maak er een patatzaak van. Komt de aanloop vanzelf.

 6. Don

  Er schijnt belangstelling te zijn vanuit de biomassa centrale.

 7. A. Van der Horst

  Echt lelijk bij de mooie singel lijkt net of er nog iets ligt wat vergeten is weg te halen, past totaal niet bij onze weer zo prachtige singel. Dat is mijn mening.

 8. EB

  Als je er een hek omheen zet, wordt ie niet gebruikt nee.

 9. Probleem

  Ik had liever gezien dat deze instanties hadden geinvesteerd in een ontmoetingsplek voor achterstandswijken. Wellicht minder prestigieus maar het getuigt wel van meer invoelendheid in deze samenleving.

 10. Peter van Zoest

  Op ontwerpschetsen was te zien dat het ding ook kleurtjes kreeg. Daar is tot nu toe ook nog niks van terecht gekomen.

 11. Steve

  Ik zou zeggen, plaats m in het Maximapark.
  Daar past ie beter.
  Nu ligt ie lelijk op een plek, waar ie totaal niet hoort.

 12. Marko

  Meteen weghalen en de UU en UMC als goedmaker het bedrag dat dit gekost heeft overmaken aan een goed doel. Er is daar kennelijk geld over, dus iets meer mag ook. Dat het lelijk is en de nieuwe singel meteen flink heeft verpest is misschien een kwestie van smaak, maar het gedrocht is ook totaal niet functioneel. Juist daarom ook uitleg aan inwoners van Utrecht (misschien via gemeenteraad?) hoe het zover heeft kunnen komen en hoe men dit soort dwalingen voortaan gaat voorkomen.

 13. Sabine

  We kunnen er ook een klimmuur van maken?

 14. Pieter

  Tja, zou het misschien zo kunnen zijn dat in de praktijk men geen interesse heeft, dit in tegenstelling tot in hun universitaire beleefwereld?

 15. Ooginaller

  Even een paar maandjes drogen, de bijl van de buurman lenen en dan kan hij prima in mijn vuurkorf. Lekker warm deze winter.

  Maar even serieus. Die walvis was geinig, maar dat betekent toch niet dat er in de toekomst voortdurend allerlei even enorme als foeilelijke abstracte gevaartes in de nieuwe singel worden gedropt? Wat een epische mislukking dit.

 16. wollie

  mijn biodanzaclubje zoekt nog oefenruimte. laddertje mee, komt goed.

 17. JdV

  Ach, een hoop mensen hebben leuk geld verdiend aan een verder volkomen nutteloos cultureel dingetje. Standaard in 030.

 18. Johan

  Hier komen twee discussie samen: de waardering van kunst en de Utrechtse neiging elke leegte op te vullen.
  Over de intrinsieke waardering van dit werk laat ik me verder niet uit.
  Maar dat de gemeente toestaat om in die net herstelde singel weer een obstakel neer te zetten is bizar en onvergeeflijk.

 19. Esrin W.

  De “Plek voor Ontmoeting” welke veel beter bezocht wordt zijn de Utrechtse parken.
  https://www.duic.nl/algemeen/utrechtse-parken-vanaf-vandaag-ook-weer-in-de-nachturen-open/

 20. echte Utrechter

  Ik ben nog het meest verbaasd over het feit dat ik hier verbaasd over ben…. hoe is dit drijvende gedrocht in godsnaam toch weer mogelijk in Utrecht?

 21. Utregter

  Het ligt in de weg, belemmert het uitzicht, ziet er niet uit, heeft totaal geen toegevoegde waarde en ontsiert de omgeving.
  Prima stukje hout voor het eindejaars vreugdevuur. Geld had beter gebruikt kunnen worden dan voor dit soort onzinnige “projecten” waar niemand op zit te wachten.

 22. Peter

  Wie bedenkt zoiets??????
  Pure geldverspilling

 23. Janah

  Geef mij de muurschilderingen , waarvan er gelukkig steeds meer verschijnen, maar. Zij zorgen echt voor verfraaiing van het stadsbeeld, meer dan dit soort onbegrepen houtwerk, dat alleen voor de happy few van de stad misschien betekenis heeft.

 24. Theo

  Het heet ‘drijvend’ maar het staat op palen.
  Hoe eerder dit zinloze gedrocht weggehaald wordt, hoe beter.

 25. Katja

  Haal het toch weg, verpest het doorzicht over de singel vanaf de Klompébrug.

 26. Miffy

  Inderdaad grote faal om daar iets lelijks te plaatsen dat in de praktijk niet eens voldoet aan het excuus van functionaliteit. Wanneer worden beslissers nu eens eindelijk verantwoordelijk gehouden en hier zoals in het echte leven ook op afgerekend? Dat hoeft niet eens onmiddellijk een ontslag of andere (minder zwaarwegende) sanctie te betekenen, maar een aantekening of formele berisping is toch wel het minste lijkt me. Het is lekker strooien met andermans geld, helemaal als je toch niet accountable bent; wordt bij de gemeente eigenlijk behalve met aanbestedingen ook met business cases en evaluaties gewerkt?

 27. Val

  Geef het een andere plek waar het wel als kunst kan worden gezien.
  Op deze plek dus echt niet eerder een obstakel

 28. Natte Otter

  Helemaal eens met je @Janah.

  Overigens mag je ook initiatieven en kado’s weigeren @Gemeente Utrecht. Dit soort gepruts wordt ik niet blij van.

 29. Rob

  Wat mij betreft erg slecht in de markt .,,,, TIP,,,,
  Leuk zondag middag concerten
  Nieuwe bandjes

  Promoot deze boot !!!
  Wand zo gebeurd er niets.

 30. Herman

  Verplaatst dat ding naar het Berlijnplein. Daar kan tenminste alles!

 31. Dick Holsheimer

  Weinig zeggen dan maar!
  Elk woord wat hier aan besteed wordt is er een te veel!

  Nou eentje dan: walgelijk!

 32. Pee

  Het heeft de uitstraling van een eendenkooi.

 33. Niels

  Komt dat zien ! Na vele jaren wachten is onze singel bijna weer helemaal rond.
  Nog even wat houtresten verwijderen en we kunnen er dan eindelijk van gaan genieten !

 34. Ronald

  Of iets mooi of lelijk is, is natuurlijk arbitrair.

 35. Ties

  Ik vertegenwoordig artiesten en heb de organisatie benaderd, wat blijkt: er is nul budget voor de inhoud / de artiesten. Dus daar heb je de verklaring voor waarom het zo stil is. Erg droevig want artiesten hebben juist nu speelplekken met gages nodig, en dan ook nog vlaggen met dat dit een plek voor verbinding en connectie moet zijn… het is beledigend. Maak snel budget vrij of haal het weg, want op deze manier is het vooral een extra middelvinger naar de behoefte aan kunst en verbinding. Iets waar ik niet dagelijks aan herinnerd hoef te worden als ik er langs fiets. En zo heeft het kunstwerk exact de tegenovergestelde uitwerking, dat zal de ontwerper toch ook niet willen?

 36. Marcel de Korte

  Weg met die rotzooi!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).