Bijzonder drijvend houten kunstwerk in de singel in Utrecht in aanbouw Bijzonder drijvend houten kunstwerk in de singel in Utrecht in aanbouw

Bijzonder drijvend houten kunstwerk in de singel in Utrecht in aanbouw

Bijzonder drijvend houten kunstwerk in de singel in Utrecht in aanbouw
Er wordt nog flink gebouwd maar het nieuwste kunstwerk van Utrecht krijgt steeds meer vorm. Het drijvende houten podium gaat gebruikt worden voor voorstellingen, presentaties, debatten en meer en zal de komende maanden in de singel liggen.

Er wordt nog flink gebouwd maar het nieuwste kunstwerk van Utrecht krijgt steeds meer vorm. Het drijvende houten podium gaat gebruikt worden voor voorstellingen, presentaties, debatten en meer en zal de komende maanden in de singel liggen.

Onder toeziend oog van hoogleraar Mirko Noordegraaf en kunstenaars Vibeke Jensen en Santiago De Waele wordt er hard gewerkt aan Akwaglot. Het houten platform moet een plek ‘voor ontmoeting en dialoog worden’, vertelt Noordergraaf. Maandag is de onthulling van het kunstwerk.

Noordergraaf is werkzaam bij de Universiteit Utrecht en betrokken bij dit nieuwste project, een initiatief dat samenvalt met verschillende lustra van de betrokkenen. “Zo vieren de universiteit en het UMC Utrecht dat ze dit jaar 385 jaar bestaan. Ook werkt de gemeente Utrecht mee, en de stad viert natuurlijk volgend jaar haar 900ste verjaardag.” Ook is Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden aangehaakt bij het project en dat viert volgend jaar ook dat 900 jaar geleden in Utrecht is gestart met het waterbeheer in de regio.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Hoewel Akwaglot een kunstwerk is wordt het ook juist een plek die gebruikt gaat worden. De verschillende betrokken instellingen willen met het platform een plek bieden waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Noordergraaf: “Een plek waar we kunnen nadenken over de stad van de toekomst en hoe die gemaakt moet worden.” Op het podium is ook ruimte voor kunst, cultuur en filosofie. Noordergraaf: “Iedereen moet iets kunnen organiseren op het platform, daar is het juist voor bedoeld. Aanmelden kan via de website.

Kunstenaars

Vibeke Jensen en Santiago De Waele werken samen onder de naam DE JENZ en zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. “We zijn aan het werk gegaan om een open platform te maken dat als een ontmoetingspunt moet voelen. Het uiteindelijke werk heeft een uitnodigende vorm dat van geen enkele kant hetzelfde eruitziet. De daken vouwen in elkaar zoals door dialoog mensen dichter tot elkaar komen.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Santiago De Waele en Vibeke Jensen

En hoe zit het eigenlijk met de naam Akwaglot? Daar hebben de kunstenaars ook uitgebreid over nagedacht. “Akwaglot combineert de uitspraak van aqua – water en zijn kwaliteiten van stroming en beweging, aanpassingsvermogen aan de omgeving en gevoeligheid; met –glot een Grieks woord voor tong dat verwijst naar ‘een tong hebben’, ‘spreken, schrijven of geschreven worden in een taal’. Het kunstwerk drijft, brengt vele tongen en manieren van spreken samen. Het is een universiteit zonder muren – open voor de hele gemeenschap.”

De komende dagen wordt er nog gewerkt aan het drijvende kunstwerk. Maandag is de officiële opening. Tot december ligt het platform in de singel en worden er regelmatig activiteiten georganiseerd. Na december gaat het kunstwerk op reis naar andere plekken waarna Akwaglot over een paar jaar aankomt in de Botanische Tuinen.

19 Reacties

Reageren
 1. PC

  Ik ben benieuwd. Maar ik ben ook benieuwd wat Truus daar op de walkant doet.

 2. Ooginaller

  @PC: Dat is volgens mij een eerbetoon aan verzetsheldin Truus van Lier. Elk jaar komen daar narcissen in de vorm van haar naam uit de grond.

 3. Aktriese

  Maar dat is leuk! Ook tof dat er dingen op georganiseerd worden. Daar kunnen dan veel mensen van genieten want geluid wordt altijd goed versterkt op het water. Kannie wachte!

 4. Herman

  @PC, Truus is Truus van Lier. Een verzetsheldin die wordt herdacht middels haar naam in bloemen.

 5. Rob H.

  Leuk initiatief! Daar worden Scherpschutters belastingcenten weer uitstekend besteed!

 6. Uuutje

  Het probleem met Utrecht begint een beetje te worden dat er veel te veel tegelijk gedaan en georganieerd wordt. Stuk voor stuk goede ideetjes, maar iets met door de bomen het bos niet meer zien.

  Zo krijg je juist het tegenovergestelde van samen, met elkaar, als stad iets beleven; als je alles maar tegelijk laat plaatsvinden.

  Dan krijg je geen dialoog buiten je bubbel meer en breng je ook geen mensen samen. Dat zijn ook verder een beetje holle termen geworden. Subsidiewoorden als ik heel cynisch ben.

  Ook jammer dat er juist op dit stuk singel ook weer van alles georganiseerd moet worden. Juist op het stuk singel waar mensen al uit zichzelf samenkomen. Je hebt eerder kans dat je die mensen wegjaagd. Zonde van het uitzicht en de borders ook.

 7. Scherpschutter

  @Rob H

  De Gemeente Utrecht beschikt niet langer over Scherpschutter’s belastingcenten. Scherpschutter is intussen woonachtig in een prachtige plattelandsgemeente waar de paar overbodige politici die er zijn wel beter weten dan houten platen tegen elkaar schroeven op kosten van belastingbetalers en het nog kunst noemen ook…

 8. Wim

  Is die singel net weer uitgegraven, wordt tie alweer volgeplempt.
  Utrechtse leegtevrees.

 9. Ton

  Je ziet helaas steeds vaker lelijke hekken in een muziekkiosk om hangoverlast te voorkomen.
  Een drijvende kiosk is dan een vriendelijkere oplossing.
  Jammer dat deze maar aan twee kanten open is.
  Jammer ook dat er weer zo’n woordenbrij omheen moet.
  ‘Communicerende daken’ ?

 10. Theo

  Dialoog die mensen dichter bij elkaar brengt?
  Waar komt dat idee vandaan?
  Ik maak het nooit mee.

 11. RABE

  Jammer PC. Heb je niet opgelet op school.
  Ooginaller geeft het antwoord.

  Wel weer een beetje onzinnige besteding van ons belasting geld.
  Utrecht kan geen cent op zak houden.

  Heel vervelend.

 12. Moniek

  Kan de scheepvaart er nog door?

 13. Bea

  Jammer dat de bouw van dit project de prachtige bloemenpracht langs de singel vertrapt heeft. Daar is nu op dit stuk niets meer van over.

 14. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  Een prachtige plattelandsgemeente zonder geflipte hysterische politici??
  Ik ben zo jaloers op je…..

 15. Koel Hoofd

  Hoe lang zou het duren voordat daklozen het als tentje herkennen en gaan bewonen?

 16. Uuutje

  @ Koelie not so koelie

  Wat let je om ook te verhuizen? Buiten Utrecht is het op veel plekken goedkoper hoor! Bespaar jezelf veel ellende en ga!

 17. Omar

  Ik woon hier en vind dit prachtig !!!!

 18. Pol

  Waar is de welstandscommissie gebleven?

 19. Kees Spelt

  Zo vlak bij het conservatorium is het een uitstekend platform, waarop muzikanten in opleiding hun kunsten in het openbaar met echt publiek in de openbaarheid kunnen laten klinken. Ook valt te denken aan voordrachtskunstenaars en andere solisten.
  Op die plek in de bebouwde kom, moet je natuurlijk wel rekening houden met de bewoners. Dus hou het voor de kleinkunst, letterlijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).