Politie deelt voor duizenden euro’s aan boetes uit aan studenten IBB | De Utrechtse Internet Courant Politie deelt voor duizenden euro’s aan boetes uit aan studenten IBB | De Utrechtse Internet Courant

Politie deelt voor duizenden euro’s aan boetes uit aan studenten IBB

Politie deelt voor duizenden euro’s aan boetes uit aan studenten IBB
Archieffoto IBB - Lisanne Bijker
De politie heeft 17 boetes uitgedeeld van 390 euro per stuk aan studenten die wonen aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. De studenten zouden de noodverordening die van kracht is vanwege het coronavirus hebben overtreden.

De politie heeft 17 boetes uitgedeeld van 390 euro per stuk aan studenten die wonen aan de Ina Boudier Bakkerlaan in Utrecht. De studenten zouden de noodverordening die van kracht is vanwege het coronavirus hebben overtreden.

Het is niet voor het eerst dat de studenten die in het IBB-complex wonen te maken krijgen met de coronaregels. De studenten wonen daar in grote groepen samen, ze delen daarbij keuken, woonkamer en badkamers. Toch geldt voor de bewoners niet de uitzondering dat ze buitenshuis geen anderhalve meter afstand hoeven te houden. Deze uitzondering is er wel voor samenwonenden gezinsleden.

Studenten, belangenbehartigers en politieke partijen kaartten dit dilemma al eerder aan omdat de bewoners van het IBB regelmatig werden aangesproken op het overtreden van de regels, terwijl de studenten dachten niks fout te doen. Studentenhuizen worden echter niet als huishouden gezien, benadrukte de gemeente.

Afgelopen Koningsdag was het raak. Agenten hebben in totaal 17 boetes uitgedeeld, zo bevestigt een woordvoerder van de politie. De bekeuringen voor het overtreden van de noodverordening hebben een hoogte van 390 euro.

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
  1. Bram de Goede

    Achterlijk binnen wel samen en buiten niet. Dat geldt ook voor lat relaties mogen ook niet samen zijn al weet je van elkaar dat je de afgelopen 4 weken allebei geen koorts hebt gehad mag je toch niet samen zijn zonder afstand. Geef de mensen verantwoordelijkheid en laat aan hen over of afstand zinvol is. Laat gezond verstand voorgaan.

  2. Leon

    Bespottelijk.

  3. Erwin

    Fijn dat de politie de prioriteiten op orde heeft. Laag fruit pakken is natuurlijk makkelijker dan criminelen aanpakken. Succes jongens!

  4. Utrechtvoorutrecht

    Maar voor de belastingdienst zijn samenwonende studenten wél een huishouden, want dat scheelt weer huurtoeslag. Lekker pragmatisch.

  5. Marian Lewkowitz

    Niet aardig , in onze straat werd uitgebreid woningsdag gevierd de regels werden overtreden, maar geen politie gezien, ik wil niet klikken, maar het klopt niet, arme studenten pakken, bah

  6. Piet

    Heel goed! De eerste keer kan je nog zeggen ‘we dachten niets fout te doen’. Maar daar kom je nu echt niet meer mee weg. Daarbij geven de BOA’s en politie vaak genoeg een mogelijkheid om geen bekeuring te krijgen door de aanwijzingen op te volgen dus zullen ze dat hier ook niet hebben gedaan.

  7. René

    @ Marian Lewkowitz heeft volledig gelijk. Ik zag zondagavond en maandag overal in Utrecht groepjes oranjeklanten Koningsdag vieren en alle regels aan de laars lappen. Het is niet fair om dan alleen de studenten (die het in deze tijd toch al niet gemakkelijk hebben, terwijl ze qua oplopen en verspreiden van Corona niet in de risicogroepen zitten) te beboeten.

  8. Wim

    Macht wellust van de BOA,s
    De regels zijn ingesteld om besmetting te voorkomen , wat voor huisgenoten dus niet gebeurt,
    Regels zijn ervoor om met verstand te gebruiken niet om te scoren

  9. Ben

    Belachelijk, hoe kan je nou een studentenhuis niet als huishouden zien. Zij delen keuken, woonkamer en badkamer en dan op straat moet je ineens 1.5 meter afstand houden dat snapt toch niemand…

  10. geert

    Prima, de regels mogen dan wat dubbel zijn gezien wat een huishouden inhoud, voor buiten is er meer dan genoeg gewaarschuwd en wist men waar men aan toe was.
    Ja studentjes, jullie zijn niet alleen op de wereld!
    Weer een goede les voor de toekomst!

  11. ilvy

    Ook studenten moeten zich aan de regels houden, zo moeilijk is het niet.

  12. Kerel

    Wat vreemd is in dezen, is dat het groen rondom de IBB privéterrein is en geen openbaar groen. Het groen is als tuin van de verschillende huishoudens aangemerkt.

    Ook zijn de ‘gangen’ en gemeenschappelijke ‘keukens’ volgens de landelijke overheid en belastingdienst WEL 1 huishouden. Dat zouden ze dan in de ‘tuin’ ook moeten zijn.

    Neemt niet weg, zoals al eerder aangehaald, dat de studenten er verstandiger aan zouden doen om met z’n 3’tjes in de tuin te zitten ipv met 15. Ook om dergelijke situaties en discussies te voorkomen.

    Het is echter onduidelijk of de BOA’s in dezen wel juist hebben gehandeld, zeker omdat landelijke en lokale overheid het niet met elkaar eens zijn.

    Daarnaast zijn er de afgelopen week overal mensen te vinden die de regels aan hun laars lappen, zeker rondom Koningsdag. En op andere plekken is er niet of minder bekeurd. BOA’s die geïnterviewd werden, waren er zelfs trots op dat ze bepaalde overtredingen niet hoefden te beboeten “omdat het wel meeviel”.

    Hier worden minimale overtredingen, die in ook nog eens in een grijs gebied plaats vinden meteen keihard beboet.

    Het lijkt eerder op een persoonlijke studentenhaat van de BOA’s in kwestie, zoals je die hier op DUIC wel vaker tegenkomt. Want studenten ‘zijn maar import’ en maken het ‘authentieke Utrecht’ van de ‘Utregter’ kapot. In hoeverre dat waar is…tja, ik weet dat de komst van studenten de stad ook heeeeeeel erg veel brengen. Waarschijnlijk zoveel meer dan de overlast die (sommige) studenten met zich meebrengen. Als je studenten al als 1 groep kan zien. Het zijn net mensen he. Ze komen er in allerlei soorten en maten.

    Deze zelfde BOA’s laten het wel al jaren na om de overlastgevende hanggroepjongeren en bendes in Tolsteeg, Hoograven, Kanaleneiland, Overvecht e.d. succesvol aan te pakken. Rondom de bende van Ridouan T hebben we goed kunnen zien hoe deze hanggroepjongeren 9en we hebben het dus letterlijk over deze jongeren de zware criminaliteit in rollen.

    We hebben ook van de week weer gezien, dat het deze jongeren zijn (als ze wat ouder zijn), die al dan niet onder invloed van lachgas, in hun autootjes van Kanaleneiland naar Overvecht scheuren via Oog in Al. Al dan niet als dealertje zijnde. Daarmee vallen door hun gedrag onschuldige slachtoffers.

    Of laten we FCU-hooligans maar lekker coke dealen vanuit de Galgenwaard zelf nota bene; een publiek geheim dat iedereen kent,

    Utrecht heeft al 20 jaar een probleem met deze jongeren, maar er is geen succesvol beleid of urgentie om hier iets aan te doen. Maar laten we maar 15 studenten die bij elkaar op de gang wonen gaan beboeten. Dat is lekker makkelijk.

  13. Ruud Parée Meijer

    Klink-klare-nonsens wat deze Boa’s hier uithalen.

    Ik raad deze studenten aan gezamenlijk een advocaat in de hand te nemen en deze boetes aan te vechten.
    Wat hier gebeurd is meten met Twee Maten.
    Voor gezinsleden geldt de regel niet.
    Terechte opmerking die @UtrechtvoorUtrecht maakt voor de belastingdienst zijn deze studenten wel degelijk samenwonend.

    Onder de noemer; Duurzaam samenwonen houdt in dat u met een ander persoon blijvend een gezamenlijke huishouding voert.
    Er is sprake van een gezamenlijke huishouding als u samen met andere uw hoofdverblijf in dezelfde woning heeft en financieel voor elkaar zorgt.

    Hier is dus wel degelijk sprake van duurzaam samen wonen.
    Immers studenten zorgen wél degelijk voor elkaar te meer zij een gezamenlijk huishouden voeren.
    Woonkamer, badkamer, keuken en toilet worden gedeeld.
    Het onderhoud door Alle uitgevoerd, evenzo in veel gevallen samen gekookt word om zo de kosten laag te houden.

  14. Wouter

    @Kerel: dank voor deze bijdrage, helder verwoord.

  15. Bernhard

    Hier in Overvecht zie ik overal samenscholingen op parkeerplaatsen. Daar wordt nooit geschreven.

  16. Jos

    @ geert

    Mensen die over studentjes en oudjes e.d. praten, zijn zelf niet serieus te nemen, simpelweg omdat ze de ander niet serieus nemen.

    We hebben het hier gewoon over volwassen Nederlanders en volwassen Utrechters. Je spreekt ze volwassen aan als hun gedrag niet door de beugel kan en houdt ze daar voor verantwoordelijk, maar je behandelt ze, ook als zaken goed gaan, gewoon als volwassene (en werkende) Nederlanders. Want dat zijn het.

  17. Jannes

    Uit de reacties hier blijkt volgens mij wel dat deze actie niet bepaald veel sympathie oplevert voor zowel de 1,5m regels als voor de politie/handhavers. Hopelijk zet dit de beleidsmakers aan het denken. Op deze manier is iedereen de regels namelijk snel zat en dan vrees ik dat wij nog verder van huis zijn. Doe hier svp iets mee politie!

  18. Wim Vreeswijk

    Terwijl de handhaving in Utrecht tussen 2017 en 2019 met ruim 60% (!) is terug gelopen.Bron: schriftelijke vragen aan het College van B & W van 7 april 2020. In Overvecht liep het aantal handhavingen zelfs met 70% terug. Kennelijk wil de politie, uit angst voor provoceren, ernstig terughoudend zijn met handhaven en verbaliseren. Zo kwamen er nog niet zo lang geleden in de Kanaalstraat enkele dienders ernstig in de problemen toen er een massa volk op ze af kwam. De belangen van de gemiddelde Utrechter worden ondertussen ernstig geschaad door deze afwezigheid. Wel gaat men demonstratief studenten aan de IBB-laan massaal bekeuren terwijl ze m.i. wèl als een samenwonende groep kan worden beschouwd net zoals echtparen of andere relaties. Het zal m.i. juridisch flink aanvechtbaar blijken.

  19. Niels Bokhove

    Ik schreef het al eerder: ook al hebben die studenten misschien gelijk, waarom tonen ze buiten de deur niet gewoon SOLIDARITEIT met degenen voor wie dat virus wél gevaarlijk is? Waarom toch willens en wetens een uitzondering voor jezelf opeisen? Er wordt voortdurend op gehamerd: SAMEN moeten we deze crisis te boven komen. Bij dat SAMEN horen ook studenten, zo simpel is het. Maar ja, lol onder elkaar is kennelijk belangrijker. Asociaal en egoïstisch, ik kan het niet anders noemen.

  20. Prioriteiten

    Goede reactie van Kerel. De reden waarom lijkt mij simpel: een student betaalt die boete wel, zal de BOA niet uitschelden of in elkaar slaan en betaalt de lening bij DUO vervolgens terug. Die andere groepen daarentegen, ik vraag het mij af hoe dat gaat. Het lijkt de weg van de minste weerstand te zijn, dus waarom niet? Misschien dat dit niet zo is, dan hoor ik het graag van een betrokkene/expert op dit gebied.

    Persoonlijk zie ik het ook hier in het winkelcentrum: echt een vieze bende qua hangende mensen en daarmee samenhangend zwerafval, blowen, schelden. Ik heb de handhaving daar echter alleen nog maar zien optreden tegen studenten die fietsen waar het niet mag op een regenachtige rustige dag. De weg van de minste weerstand dus.

    Begrijp mij niet verkeerd: studenten (en ook anderen) zouden soms wel iets beter afstand mogen houden. Maar spreek mensen daarop aan zoals je ook anderen daarop aanspreekt. En aangezien het vreemde tijden zijn, zou ik de huishouden-regel niet te stringent uitleggen.

  21. Bernhard

    @Prioriteiten: Eens. Ik heb hier eerder geroepen dat de studenten zich ook gewoon aan de regels te houden hebben, en dat blijft zo. Maar dat men uitgerekend op Koningsdag hierin gaat handhaven en zich daarin ook nog eens uiterst selectief toont… dat roept bij mij ook weerstand op. Het lijkt alsof men alleen tegen bepaalde groepen durft op te treden.

  22. wollie

    @prioriteiten de studenten wisten dat ze risico op een boete liepen nadat er wekenlang gewaarschuwd was op het complex.

    @karel zoals eerder besproken: privéterrein betekent niet dat het terrein bij één huishouden hoort. onze gezamenlijke gazon voor tachtig huishoudens is ook privéterrein maar een samenscholing van een familie van zes (kids, ouders en grootouders) werd gewoon bekeurd.

  23. Angelique

    Ik vind het vooral mooi om dit soort artikelen te lezen, ze komen met een bepaalde regelmaat terug en het komt er steeds op neer dat studenten een lesje in volwassenheid geleerd krijgen, waar ze niet op zitten te wachten. Zoals het argument: “De IBB zei niks”. Ja jongens & meisjes, je bent nu volwassen, dus je huisbaas is niet verantwoordelijk voor jou, zoals dat thuis was. Les 1…

    Of het argument: “we deden het al de hele week”, ja zo werkt dat, eerst is men een beetje tolerant om niet overdreven streng te zijn, zo heb je de ruimte om een beetje buiten de lijntjes te kleuren en daarna gaat men handhaven als blijkt dat je niet met die vrijheid om kan gaan. Les 2…

    Goed om te zien dat we als maatschappij de opvoeding van deze officiel-wel-maar-eigenlijk-net-niet-volwassenen oppakken.

  24. Kerel

    @ wollie

    Een samenscholing van 1 gezin is geen samenscholing en zou helemaal niet bekeurd mogen worden. Ook niet als dat gezin 6 leden heeft.

    Het is zelfs in strijd met de regelgeving zoals afkondigde door de landelijke overheid. De BOA’s hebben daarmee dus de opzichtige fout nummer 2 gemaakt. Het geeft je te denken over de kwaliteiten en de capaciteiten van de Utrechtse BOA’s, die als je ze ooit hebt meegemaakt altijd te denken geven.. Het gezin hoeft die boete helemaal niet te betalen en kan deze gewoon aanvechten.

    En over dit privéterrein, zoals ik dat nu al vaker heb aangehaald, bestaat geen onduidelijkheid. Het is OFFICIEEL aangemerkt als de tuin (staat alleen geen hek of muur omheen) van het IBB-complex, bedoeld voor de afzonderlijke HUISHOUDENS van het IBB-complex, die volgens de landelijke overheid EN de belastingdienst, gezien worden als 1 huishouden en als gezin. De leden krijgen namelijk geen huurtoeslag, de leden maken gezamenlijk schoon (of niet) de gezinsleden doen gezamenlijk boodschappen en eten merendeels gezamenlijk en worden ook door de overheid als 1 financieel huishouden gezien.

    Desalniettemin, adviseer ik nu en heb ik ook al eerder gedaan, zouden de studenten niet met z’n 15’en in de tuin moeten gaan zitten.

    En het punt is nu net, wat hier aangekaart wordt, of het maar de vraag is of er hier regels gebroken worden. Daar is veel onduidelijkheid over. Sowieso zijn het symboolregels, want deze 15 mensen zitten de hele tijd op elkaars lip en kunnen dus elkaar buiten niet meer besmetten dan binnen. En nu net DAAR is de hele regelgeving voor bedoeld. Het verspreiden van het virus tegengaan en nu net DAT hou je met deze absurde boetes op deze wijze niet tegen. Een rechter zal dat ook zien.

    Het nutteloos naleven van regels en het nutteloos opleggen van boetes is in strijd met de gedachte achter de Nederlandse rechtsgang.

    Het echte punt dat overeind blijft is dat ik overal mensen tegenkom die zich niet aan de regels en richtlijnen houden. Mensen, geen gezinsleden, die met 4 of meer mensen samen komen en samen optrekken, zonder 1,5 meter afstand. Zeker op Koningsdag. En diezelfde BOA’s treden nooit op tegen gedrag van stadsgenoten dat grenst aan het criminele, omdat ze zich dan zorgen maken over de eigen veiligheid. Wat is dan eigenlijk de functie van deze BOA’s? Mensjes pesten (ik zeg het niet snel)?

  25. Jolanda

    Tja, als je naar de gymtoestellen bij IBB keek, dat was echt een lustobject voor het Covidvirus. Blij dat dat nu eindelijk gesloten is. Waarom hebben studenten een andere positie dan ik?

  26. Gbrie

    Laat die bekeurende agenten en/of boa’s eerst maar eens boetes uitschrijven voor kiezen die winkelen met een mondkapjes en handschoenen en die vervolgens in de struiken gooien alvorens weg te rijden. Dat geeft veel meer besmettingen dan studenten die samenwonen en dus ook buiten samen mogen lopen. Ik zou trouwens ook niet weten waarom ik niet samen net een relatie samen buiten zou mogen lopen. Ik bepaal wie ik zie en hoe. Het is een flagrante mensenrechtenschending als dat niet meer kan en als ik niet zelf kan bepalen wie ik zie en wie niet.

  27. Koel Hoofd

    Studenten zijn zogenaamde intelligente jong volwassenen.
    Waarom is het dan zo moeilijk voor ze om zich aan de regels houden die voor alle volwassenen gelden?

    En nee, het groen grondom de IBB flats is géén privé terrein, het is de openbare ruimte.

  28. 'n utrechter

    Simpel, kortgeding aanspannen tegen de staat. Laat de rechter maar duidelijkheid geven . Dit is zo met 4 maten wegen. Lokale overheid , belastingwetgeving, etc.

  29. Lisa

    Handhaaf liever op het hangtuig in Hoograven of durven de boa’s niet? Kan ik me voorstellen zonder wapen.

  30. IBB bewoner

    @ Koel Hoofd

    Roeptoetert.

    Het is privé terrein; er staan (stonden) witte bordjes in het gras bij oprijden parkeerterrein. Is gewoon tuin. Zo staat het ook in de huurcontracten.

    Daarnaast houdt men zich aan de regels gesteld door de landelijke overheid. Studenten in studentenhuizen worden aangemerkt als 1 huishouden, 1 gezin. Die hoeven geen afstand te bewaren in de binnen- of buitenruimte, omdat het zinloos is. De enige die daar van afwijkt zijn de BOA’s van de gemeente Utrecht en de gemeente Utrecht zelf.

  31. Peet

    Volkomen terechte boete
    Laat ze ook maar weekje meelopen op de Corona afd van het diakonessenziekenhuis

  32. Mark

    De studenten bij IBB waren na eerdere incidenten en waarschuwingen al op de hoogte van de regels, maar waren het er niet mee eens. Ze overtraden de regels bewust, dan niet jammeren over een boete. Zorgmedewerkers werken vast graag nog harder door op de IC’s om de studenten hun BBQ niet te laten missen. Wel hebben ze pech dat ze niet in een studentenhuis met achtertuin wonen, daar was het op veel plekken ook lekker feesten dit weekend, uit het zicht van de handhavers. Maar die studenten zijn niet minder fout bezig. Parken werden ook schoongeveegd op een aantal plekken dus de acties zijn er niet op gericht om arme studenten te ‘pakken’. Dezelfde regels gelden voor iedereen en zijn voor sommige anderen nog veel ingrijpender.

  33. wollie

    @kerel

    “Mensen, geen gezinsleden, die met 4 of meer mensen samen komen en samen optrekken, zonder 1,5 meter afstand.”

    precies, daar mag op gehandhaafd worden. ook als een gezin met opa en oma (dus uit ander huishouden) gaat picknicken. fijn dat we het eens zijn

  34. Michiel

    Het zou beter zijn als deze studenten de regels voor een huishouden aanhouden. Dat betekent ook, als er één iemand in huis ziek is, allemaal thuis blijven. Mogelijk zijn er dan namelijk meer mensen in huis ziek. In huis op elkaars lip zitten en dan in de tuin afstand houden heeft weinig toegevoegde waarde. In huis ook afstand bewaren is onmogelijk.

  35. Jeroen

    @Kerel. Met z’n drieën zeg je? Dan zou je ook snoeihard beboet worden, mag niet met meer dan twee. Zo zie je maar weer, regels zijn volstrekt onduidelijk.

  36. Jaap

    @ peet

    Dus er zitten 5 mensen bij elkaar op het gras, die ook een gang delen. Hoezo is dat een terechte boete dan? Ze hebben binnen toch al de hele tijd close contact? Dan kunnen ze elkaar buiten toch niet ineens besmetten? Daar is de regelgeving toch voor bedoeld? Dat je niet extra en nieuwe contacten opzoekt en toelaat? Daar is hier toch geen sprake van?

    Als deze studenten zichzelf isoleren van de rest is er eigenlijk dus ook niets aan de hand.

    @ mark

    Feestjes organiseren is niet netjes nu, maar de studenten zijn daar niet de enigen in. Als ze alleen met hun huisgnoten in de tuin zijn overtreden ze de regels trouwens niet. Dat mag gewoon.

    Denk dat deze studenten nauwelijks een gevaar voor anderen vormen.

    De mensen die in de stad, bij de bouwmarkt en ikea gaan winkelen echter niet. Die kunnen het virus aan externe contacten doorgeven en rond laten gaan. Duizenden tegelijk. Raar dat dit volgens regelgeving dan wel mag. Regelgeving klopt dus niet. Deze mensen zijn allemaal fouter bezig dan deze studenten.

  37. Toine Goossens

    Ik zie met belangstelling uit naar de procedure die over deze situatie gevoerd zal gaan worden. De kern van die procedure wordt: ‘Is het redelijk en billijk dat personen die tot één huishouden gerekend worden, anders worden behandeld als het een heel groot huishouden betreft’.

    Alvorens de rechter zich over de vraag van de redelijkheid en billijkheid buigt zal hij de werkelijke feiten onderzoeken.
    1. Behoren de geverbaliseerde personen inderdaad tot één huishouden?
    2. Hebben deze personen aangetoond dat zij tot één huishouden behoren?

    Als beide vragen met ja te beantwoorden zijn, dan zal de rechter op grond van redelijkheid en billijkheid de boetes kwijt schelden.
    Als het antwoord op de 1e vraag nee is, dan blijven de boetes zonder voorbehoud staan.
    Als het antwoord op de 1e vraag ja is, en op de 2e vraag nee, dan maakt de rechter een afweging. Was het namelijk redelijk en billijk van de verbalisanten om te verbaliseren omdat de betrokkenen niet (konden) aantoonden tot één huishouden te behoren?

    Dan doet zich de vraag over de verdeling van de bewijslast voor. Die bewijslast is aan de studenten en niet aan de overheid, (de BOA’s). Slagen zij niet in het bewijs, dan blijven de boetes in stand.

    De beginselen van het recht zijn heel duidelijk en simpel. En vooral, zij zijn wederkerig. Nee zeggen voldoet niet, alleen aantonen voldoet.

  38. IBB-er 2

    Hé IBB bewoner, dat is bijzonder. In onze contracten staat daar HELEMAAL niets over.
    Je fabuleert veronderstel ik, Kerel Jaap.

  39. IBB-bewoner

    @ IBB_er 2

    Misschien moet je het huurcontract wat beter lezen.

    Het groen is bedoeld als ontspanningsruimte/ buitenruimte/ ‘tuin’ voor de bewoners. Niet voor derden

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).