Politie grijpt in op IBB in Utrecht; ‘Op acht adressen werd flink gefeest’ Politie grijpt in op IBB in Utrecht; ‘Op acht adressen werd flink gefeest’

Politie grijpt in op IBB in Utrecht; ‘Op acht adressen werd flink gefeest’

Politie grijpt in op IBB in Utrecht; ‘Op acht adressen werd flink gefeest’
Studentenwoningen van SSH aan de IBB.
Agenten moesten afgelopen nacht bij acht adressen van het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan ingrijpen omdat er sprake was van geluidsoverlast. Er zouden uit de omgeving meerdere meldingen zijn binnengekomen.

Agenten moesten afgelopen nacht bij acht adressen van het studentencomplex aan de Ina Boudier-Bakkerlaan ingrijpen omdat er sprake was van geluidsoverlast. Er zouden uit de omgeving meerdere meldingen zijn binnengekomen.

Agenten die vanwege de meldingen poolshoogte gingen nemen zagen dat er op acht adressen ‘flink werd gefeest’. “Hiervoor hebben de bewoners van deze acht adressen een bekeuring gekregen voor de geluidsoverlast”, is te lezen op sociale media.

De politie zegt dat de muziek en het feestgedruis tot ver in de omliggende wijken te horen waren, en dat omwonenden hier veel last van hadden. “Ik hoop dat de bewoners van de studentencomplexen elkaar ook durven aan te spreken, dan kan een hoop overlast voor andere wijkbewoners bespaard blijven.”

Onrechtmatig

Vrijdag deden de belangenorganisaties VIDIUS, FUG en BoKS én de Utrechtse gemeenteraadspartij Student & Starter hun beklag over ‘onrechtmatige handhaving’ bij studentenhuizen in de stad.

Politie en handhaving zouden de afgelopen tijd zonder goede redenen huisfeestjes afbreken. Wel gaven de partijen aan dat geluidsoverlast niet getolereerd hoeft te worden.

Gekoppelde berichten

42 Reacties

Reageren
 1. Mia

  Huisfeestjes mogen niet, dus hoezo ontechtmatig handelen?

 2. Koser

  “Jank jank jank we worden weer onrechtmatig veel gecontroleerd en jullie verpesten alles en we mogen nooit wat”. Het relaas van “volwassen” studenten, zeg maar gerust kleuters.

 3. Volwassen

  Politieke partij student en starter, moet zijn verantwoordelijkheid nemen
  Niet de politie aanspreken op hun werk
  Maar de studenten die maling hebben aan coronabesmettingen
  Via via komen de besmettingen bij ouders andere familie etc
  Ellende ellende
  Dus student starter,,laat zien dat jullie een volwassen partij zij
  Spreek studenten aan op gedrag
  Dat is ook jullie taak

 4. HArry

  Laat die studenten toch! Ze worden niet ziek, zitten midden in de ontdekking van hun leven en dan gaan de angstige goedgelovige lemmingen bepalen dat ze niets meer mogen?

  Laat ze toch!

  Vrijheid, liefde en geluk staat boven alles.

 5. HArry

  Omdat met de huidige testen geen verschil wordt gemaakt tussen een besmet en besmettelijk persoon zeggen de testuitslagen geen ene donder.

  Alleen besmettelijke personen zijn een potentieel gevaar. En dat betreft maar een klein percentage waarvan ook maar een nog kleiner percentage ziek wordt en nog veel kleiner percentage daarvan dan weer bijna altijd met bijkomende gezondheidsproblemen overlijdt.

  Ik zou de studenten willen adviseren buiten of met goede ventilatie te feesten. Dan is het risico minimaal.

  Laat je dus niet bang maken, maar blijf lekker zelf nadenken. Het leven is een feestje. En zie je even geen slingers. Zie dat dan door de vingers.

 6. Ingrid Weerts

  Jank jank jank reaguurders, vooral. Zoals te lezen in het artikel zijn er boetes uitgedeeld voor geluidsoverlast, niet voor overtreding van de coronamaatregelen. Een feestje houden in je eigen huis met je eigen huisgenoten is prima volgens de regels. Dat is niet anders dan ze tegenkomen in de woonkamer. Heeft niet zoveel met volwassen zijn te maken dus. Ga anders zelf even volwassen zijn en iets nuttigs doen met je zaterdag, in plaats van politieke partijen die rechtvaardigheidsvragen over het behandelen van studenten als tweederangsburgers online uitkafferen. Joe.

 7. Angelique

  Vragen verantwoordelijkheid te nemen is al uitkafferen? oef!

 8. Scherpschutter

  Wel potverdikkeme…Zijn er nou nog steeds mensen die proberen een leuk en gezellig leven te leiden? Onacceptabel! Is immers niet vrijwel iedere vorm van menselijk plezier intussen verboten?

 9. Marcel

  Zolang ze geen externe mensen aanwezig hebben is het niet echt sociaal gevoelig maar daar zijn het ook studenten voor, die leven in hun eigen ego bubbel. Geluidsoverlast kan natuurlijk sowieso niet.

  En daarnaast hebben ze geen feestje nodig om de corona maatregelen compleet te negeren.

 10. Lexus

  Willen we de tweede en volgende golven afremmen vóór er voldoende gevaccineerd is — en dat zal nog wel een half jaar duren –, dan zullen de regels onmiddellijk moeten worden aangescherpt. De overheid schiet hierin vooralsnog ernstig te kort. Er mag vooral geen onduidelijkheid over gelaten worden wat niet toegestaan is: iedere bijeenkomst waar de besmettingskans groot is — en dat zijn vooral bijeenkomsten binnenshuis, dus ook studentenfeestjes — dient verboden en zwaar beboet te worden. Dat is heel vervelend, maar het kan niet anders, willen we de verspreiding van het virus tegengaan. Zuur? Welnee, verstandig.

 11. Michael

  @Ingrid
  De enige die het door heeft.
  Topwijf!

 12. Reiger030

  De Rijksoverheid heeft de keuze gemaakt om achter de voordeur geen corona maatregelen te verplichten, deze keuze is mede gemaakt door het woonrecht. Anderzijds worden huisfeesten wel als ongewenst gezien en grijpt de politie onder het mom van geluidsoverlast in.
  Dat is niet geheel netjes, want de politie misbruikt geluidsoverlast nu om huisfeestjes te stoppen (omdat het binnen de corona regels niet verboden is).

  Voor de goede orde: alle begrip dat de politie ingrijpt bij feesten etc. waar ook externen op afkomen (kans op verspreiding besmetting), maar op de IBB complexen vormen vele studenten een gezamenlijk huishouden. Zij mogen dus samen eten, douchen, schoonmaken, etc., maar als ze de muziek of feestverlichting aanzetten grijpt de Utrechtse politie in. Dat is opmerkelijk.

  Het is ook niet dat de politie Utrecht pré corona tijd de moeite nam om wekelijks 8 huisfeesten te stoppen op de IBB. Vroeger vond de politie het allemaal prima (en hoefde je als omwonende ook niet te bellen..).

  Kortom, ook al is het voor de beeldvorming niet netjes dat de studenten (binnenhuis) gaan feesten, hebben ze wel degelijk een punt.
  Tip voor de studenten: overdag binnenshuis feesten tot 22:00 uur, dan kan de politie ook niet optreden voor geluidsoverlast.

 13. Wim

  Duidelijk dat deze studenten nog niet klaar zijn voor volwassen deelname aan het maatschappelijk leven. Eerst maar eens uitpuberen voor ze losgelaten worden op de medemens.

 14. Betweter

  @Ingrid @Reiger030
  Inderdaad!
  Je hoefde als bewoner van de IBB pre-corona ook niet te bellen voor onveilige situaties, dan had de politie wel wat beters te doen. Maar in deze tijd zijn ze er als de kippen bij om iedereen die ook maar een kik geeft te beboeten. Ook wanneer ze met hun eigen huis een activiteit hebben waarbij het geluidsniveau beperkt is.

 15. Herman

  Laten we toch lekker feest vieren, het leven is immers een feestj!

 16. Kadoendra

  Hierbij een toepasselijk stukkie muziek!

  Beastie Boys – Fight For Your Right – YouTube
  http://www.youtube.com › watch

  (You Gotta) Fight for Your Right (to Party!) – Wikipedia
  nl.wikipedia.org › wiki › (You_Gotta)_Fight_for_Your_Right_(to_Party!)

 17. Esrin W.

  Goed te lezen in ieder geval dat de kassa weer rinkelde. Thumbs up!

 18. Joas

  De studenten VINDEN (enkele studenten dan) dat zij geen overlast veroorzaken; ER IS dus wel degelijk overlast gemeld. Miisschien door andere studenten die zich storen, de complexbeheerder die natuurlijk gewoon eigenhandig kan en mag bepalen wanneer hij overlast ervaart, niet-student buurtbewoners die daar ook gewoon wonen (de Sterrenwijk ligt erachter, aan de overkant van de straat naast de HKU liggen inmiddels alweer vele jaren startersappartementen en andere apparrementen).

  Daarnaast heb ik ersntige twijfels over het huisgenoten verhaal. Net of geen andere bewoners vanachter andere huisdeuren daar aanwezig zijn of vrienden van buiten. Vannacht heeft de politie alweer 8x feestjes moeten beëindigen daar (zie ander nieuwsbericht). 8 acties van minimaal 2 agenten. Agenten die dus op dat moment niet beschikbaar zijn voor ander belangrijk werk. Laat het eens even op je inwerken.

  Daarnaast besmetten studenten elkaar veelvuldig in huissituaties. Studenten gaan natuurlijk gewoon boodschappen doen en reizen in het weekend massaal (meer dan voor corona lijkt het wel) naar pappie en mammie en besmetten zo indriect hele families. Ga maar eens in de treinen op maandag en vrijdag kijken wie daar allemaal met trolleykoffertjes de treinen meer dan behoorlijk vol maken en waar het allemaal naar toereist. Ook hebben studenten bijbanen (die voor niet studenten vaak hun gewone baan zijn) en gaan studenten wel degelijk nog naar bibliotheken, studieplekken en collegezalen, wel minder, maar het gebeurd.

  Er zijn trouwens ernstige vermoedenns dat treinen enorme brandhaarden van besmettingen zijn. Zeker aangezien 3 op de 10 mensen nog steeds weigert mondkapjes te dragen en mensen daar dciht op elkaar langdurig in een kleine ruimte zitten. Van 60% van de besmettingen is de herkomst niet bekend. Treinreizen zouden zomaar eens daar filnk voor veranwtoordelijk kunnen zijn. De reden dat hier niet over gesproken wordt is een krachtige lobby van NS en andere OV-bedrijven, vanwege financiële belangen.

  Studenden (sommigen)> onverantwoord> treinreizen> deel zonder monkap> besmettingen.

  Zo snap je zomaar waarom die bestemmttingen en ziekenhuisopnamens (daarvoor doen we het nog steeds) zo fokking traag afnemen.

  Waarom kunnen die studenten trouwens niet gewoon met 4 of 5 leuke huisgenoten borrelen en een film kijken? Of met de muziek wat zachter het met een kleiner groepje huisgenoten gezellig hebben. Waarom dit gedrag over de rand? Ze gedragen zich meer als pubers dan als studenten.

 19. Robert

  # ingrid/reiger
  Misschien is geluidsoverlast niet de reden van bezoek .meer zeg ik maar niet

 20. Rob

  # HArry
  Ik kom deze onverandwoordelijke kleuters wel tegen in de jumbo.
  Denk daar maar eens over na.🤧

 21. Lexus

  @Robert: dat dacht ik ook. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Maar ik vind het geen goede zaak dat geluidsoverlast aangegrepen wordt om te verbaliseren vanwege overtreding van de coronaregels. Op dit punt schiet de overheid gewoon te kort. Er moeten duidelijke regels komen en op grond daarvan moet worden gehandhaafd, niet op een oneigenlijke manier. En ja, daarvoor zal ook een stuk privacy moeten worden ingeleverd. Het is niet anders, willen we het virus de baas worden.

 22. Kadoendra

  @Robert

  “Misschien is geluidsoverlast niet de reden van bezoek .meer zeg ik maar niet”

  Studeeroverlast?

 23. Binnenstadbewoner

  Goede aanpak.

  Via studenten gaat corona door de hele samenleving heen. Die studenten hebben een bijbaan waarin je hen tegen kan komen, gaan naar jouw sportschool, doen boodschappen in jouw supermarkt, reizen in hetzelfde OV naar hun ouders, die ouders gaan weer naar hun werk waar zij jouw collega zijn en gaan weer naar hun ouders die flink op leeftijd zijn etc..

 24. Huibnost

  Het ks mij niet zo opgevallen gisteren.IK vind het walgelijk dat omwonenden zo reageren.Ze rijden hier overigens nu wel vaker rond dan vroeger.Ik vind het laffe acties.Die studentjes durven ze wel te pakken.Dat is makkelijk verdienen zo.Ik snap niet dat ze daarvoor ook nog eens een bonus mogen opstrijken.Geef alle uitkeringstrekkers en AOW-ers ook maar eens een bonus.een smartphone met die app en een gratis abonnement, een voorraad mondkapjes voor een jaar op gezinsbasis en gratis waspoeder. Maar dat is in strijd met de hypocriete regelgeving van het ministerie van asociale zaken.

 25. Justin

  Oh, we moeten de studenten weer even de grond in trappen! Duivelskinderen, allemaal!

 26. Stuurvrouwtje aan wal

  Stuurvrouwtje is blij voor de IBB-studenten dat ze met hun 10 huisgenoten gewoon nog feestjes kunnen houden. Feesten hoort er zó bij in die fase.

 27. Lexus

  @Huibnost en Justin: wat een erbarmelijk en onterecht gejank! De afwijzende reacties hierboven gaan helemaal niet over ‘de studenten’, maar over degenen die overlast veroorzaken en/of waarschijnlijk de coronaregels overtreden.

 28. Joas

  @ justin

  Er wordt hier niemand de grond in getrapt. Er wordt hier op basis van argumenten gepraat. Ik zie wel Student en Starter en bewoners van de IBB in een ander artikel jengelen als kleuters wiens speeltje wordt afgepakt. Het is gewoon onverantwoord om dit jaar op een dergelijke manier te feesten. Over een tijdje kan dit echt wel weer. Ik borrel gewoon met 3 man op afstand. Ook gezellig.

 29. Arno

  Politie gaat in tegen : Artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens !
  Ze moeten zich schamen .

 30. Lexus

  @Arno: geen enkel grondrecht is zo absoluut dat het in een noodtoestand niet tijdelijk kan worden opgeschort. Uiteraard dient die opschorting wel volgens het in een rechtsstaat geldende recht te worden geregeld en vervolgens gecontroleerd. Zonder nu te zeggen dat in Nederland alles ideaal is, heb ik daar wel voldoende vertrouwen in.

 31. Verbeek

  jullie leren het niet he en maar feesten denk ook eens aan andere mensen die dr eigen wel.aan de regels houden

 32. Huibnost

  @ Lexus

  Ik woon op de IBB-laan en heb op de desbetreffende avond geen overlast ondervonden.

 33. Joas

  @ Huibnost

  Andere mensen overduidelijk wel. Jij bent niet de maat der dingen.

 34. G.H.

  Verbeek: Welke coronaregel is er volgens u overtreden?

 35. Huibnost

  @Joas
  Wat een aanmatigende ijdelheid.Ik heb hier dertig jaar ervaring en woon nu in een zelfstandige woning op de IBB.Het is al die tijd vaste prik op de vrijdagen en zaterdagen dat er luidruchtig gefeest wordt tot wel 5 of 6 uur in demorgen.Het is heel gebruikelijk dat daarbij tientallen tot wel honderden mensen op een avond komen die daarvoor tegenwoordig ook 5 tot 10 euro betalen en waarvoor actief geflyerd wordt,maar zulke feesten zijn er volgens mij de laatste tijd niet.
  Dat is echt veel minder en mij is deze week niets opgevallen dat ineens bijzondere overlast veroorzaakte de afgelopen dagen.
  De mensen wonen hier met 15 op een eenheid met één gemeenschappelijke woonkeuken en dan wil je soms gewoon onder elkaar ook wel eens feestelijk ontspannen.en dan gaat de muziek hard.
  Het is mij niet opgevallen dat dat die dag in extreme mate gebeurd is.En als er overlast is,dan kan gewoon gevraagd worden of de muziek wat zachter kan en hoeft er niet meteen een razzia plaats te vinden en bekeurd te worden.
  Ik snap ook niet dat iedereen zich zomaar laat bekeuren.Er is gewoon tijd genoeg gewoon de eigen kamers in te gaan alvorens ze binnengelaten worden,want zomaar de deur inbeuken,mag ook niet.
  Waar het hier volgens mij om gaat is dat er altijd van die naargeestige lieden zijn
  die het een ander niet gunnen om wat plezier te hebben en die zich valselijk voordoen alsof zij een hogere moraal dienen .
  Het is een wat aparte cultuur hier,waar ik zelf nooit zo aan mee heb willen doen,
  maar waar ik me ook nooit gestoord heb.
  En je ziet tegenwoordig ook vaak dat er in de huizen niet meer gerookt wordt en
  dat mensen die roken dat dan buiten doen.
  Wat dat betreft zijn ze hier dan weer veel socialer dan veel omwonenden.

 36. Joas

  @ Huibnost

  Wat een aanmatigende reactie zeg.

  1) Er zijn klaarblijkelijke feitelijke overlastmeldingen, zoals ook duidelijk in het artikel vermeld staat, waar de politie terecht op reageert,

  2) Wel eens er over nagedacht dat de SSH zelf niet blij is met feestjes momenteel en dat zij diegenen zijn die de overlastmedlingen doen via de huismeesters? SSH heeft ook haar bewoners opgeroepen zich verantwoord te gedragen en dus geen feesten te geven. Zij zijn nog altij de huisbaas en eigenaar en hebben hier zeker wat over te zeggen.

  Er mag op basis van overlast gewoon wettelijk opgetreden worden tegen feestjes en JA dan gelden ook de coronaregels van 3 bezoekers bovenop een huishouden. Er is nog geen rechter die zich daar tegen heeft uitgesproken bij mijn weten. En aangezien meerder personen op de bon ZIJN geslingerd, weet je al dat het hier dus niet over huisgenoten gaat.

  Om te verwijzen naar een soort van pré-coronatijdperk gaat nergens over. Andere tijden, andere omstandigheden. Leef je onder een steen ofzo?

 37. Huibnost

  Het is eigenlijk wel afgesloten zo,maar wat me nog opvalt is dat het zo nadrukkelijk om overlast gaat en niet om overtreding van de coronaregels.In het laatste geval worden betrokkenen vaak meteen geverbaliseerd en is dat ook min of meer de richtlijn.
  In het geval van overlast geldt toch over het algemeen dat men eerst in gesprek gaat.Wordt hier dan maar meteen geverbaliseerd omdat betrokkenen niet te pakken zijn op overtreding van de coronaregels.
  Als je iemand op de ene grond niet kunt pakken,dan maar op iets anders ,hoewel daar in de praktijk een meer tolerante uitvoering geldt?Dan denk ik dat de betrokkenen die tegen deze willekeur reageerden groot gelijk hadden.Of dat voldoende is om dat gelijk ook te halen is natuurlijk weer iets anders,maarhet lijkt me zeker iets om tegen in verzet te gaan.

 38. Joas

  @ Huibnost

  Het is helemaal niet klaar. Dat bepaal jij niet.

  De overlast gaat over heet feestje, geluid.

  Het verbaliseren over het organiseren van feesten met bezoek van buiten (al dan niet betalend soms), bezoekers die geen bewoner/ huishouden zijn. Illegale feesten dus.

 39. Huibnost

  @Joas
  Nee het is zeker niet klaar .Ik zou adviseren in beroep te gaan tegen de boetes vanwege het ogenschijnlijk willekeurig karakter zonder een goed gesprek vooraf.

 40. Huibnost

  @Joas
  En ik zei juist,dat die grote feesten met betalende bezoekers er volgens mij de laatste tijd niet meer zijn en dat het gewoon gaat om 15 mensen die in één huis wonen,misschien met een paar bekenden.En als er dan aangebeld wordt,gaat de muziek heus wel zachter als daarom gevraagd wordt.

 41. Jan

  @Joas Even aanvullend op Huibnost, hoewel vroeger dat zeker gedaan werd, er vinden nu GEEN feestjes plaats waar voor wordt geflyerd of betaald of anderszins buitenstaanders naartoekomen. Dat laat de sociale controle (want die is er ook bij ‘wetteloze en kleuterige’ studenten) niet toe. Ook wij hebben door dat we ons inhouden om weer sneller terug naar de universiteit te kunnen. Sluit dat uit dat er geen asociale studenten zijn die lak hebben aan de regels? Nee. Zijn dat er meer dan in een willekeurige andere bevolkingsgroep? Zeker niet.
  ALLE boetes die avond zijn uitgeschreven voor geluidsoverlast, en of dat overlast was is discutabel. De politie had enkele meldingen gekregen en ging toen systematisch alle huizen (meer dan 200 op de IBB) waar muziek te horen was, bekeuren. Ik ken een huis waar niemand in de woonkamer was, maar er stond muziek aan en het raam stond open. Resultaat: bekeuring.
  Als jij biertjes drinkt met 15 mensen met wie je 30 m2 woonkamer deelt en al het sanitair, ga jij de besmettingskans niet verhogen.
  Je verhaal over het doen en laten van de studenten slaat ook nergens op. Bijna al die bewegingen die jij noemt zijn toch noodzakelijk. Moeten we anders niet gaan werken en onze huur niet betalen? Of geen boodschappen doen en verhongeren? Wil jij beweren dat jij geen familieleden meer ziet?
  Als er bij ons ook maar één iemand (van de vijftien!) ziekteverschijnselen laat zien gaan we allemaal in quarantaine en volgen we de GGD, vaak zelfs strenger dan dat nodig is, omdat we niet 2 weken op 12m2 willen doorbrengen. What more do you want from us??

 42. Piet

  Overigens is het wel degelijk verboden om meer dan 3 gasten van buiten je huishouden te ontvangen. Zie ook Den Haag afgelopen nacht. De politie mag alleen niet zomaar binnenvallen

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).