Studentenorganisaties boos over ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen Studentenorganisaties boos over ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen

Studentenorganisaties boos over ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen

Studentenorganisaties boos over ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen
Archieffoto IBB - Lisanne Bijker
De Utrechtse gemeenteraadspartij Student & Starter en de belangenorganisaties VIDIUS, FUG en BoKS zijn boos over de ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen. Politie en handhaving zouden de afgelopen tijd zonder goede redenen huisfeestjes afbreken.

De Utrechtse gemeenteraadspartij Student & Starter en de belangenorganisaties VIDIUS, FUG en BoKS zijn boos over de ‘onrechtmatige handhaving’ bij Utrechtse studentenhuizen. Politie en handhaving zouden de afgelopen tijd zonder goede redenen huisfeestjes afbreken.

De partijen vinden dat studenten, zolang ze geen overlast veroorzaken, binnen hun eigen huishouden een gezellige avond moeten kunnen hebben. De afgelopen tijd hebben ze echter veel verhalen ontvangen dat studenten gesommeerd werden te stoppen met een feestje of samenkomst zonder dat daar goede redenen voor zijn.

Fouten

De politie ging enkele weken geleden ook de fout in bij een huisfeest in Rijnsweerd. Bezoekers van dat feestje kregen een boete maar dat bleek later onterecht te zijn. Er zijn namelijk helemaal geen coronaregels voor samenkomsten in een privéwoning. Ook afstand houden in een woning is niet verplicht. Boetes kunnen dan ook niet uitgeschreven worden.

Hoewel het wellicht niet altijd verstandig is mag er volgens de huidige coronaregels gewoon thuis een feestje worden gevierd. Feestjes mogen wel gestopt worden als er overlast wordt veroorzaakt.

‘Halfnaakte mensen’

Student & Starter vroeg recent nog om opheldering bij de burgemeester over een ander bericht. De politie meldde via sociale media een huisfeest met halfnaakte mensen gestopt te hebben. Volgens de bewoners was dit een sensatieverhaal van de politie.

Myrthe van Mil, woordvoerder veiligheid bij Student & Starter: “Wij hebben veel verhalen ontvangen waarbij van overlast geen sprake was, terwijl ook deze huizen werden gesommeerd om te stoppen. Dat betekent dat er opgetreden wordt tegen zaken waar niet op gehandhaafd mag worden.”

‘Onwenselijk’

Van Mil schrijft verder: “Ook ontvangen wij signalen dat handhaving bijna permanent aanwezig is op studentencomplexen als Ina Boudier-Bakkerlaan en Tuindorp West Complex en dat de beheerders van SSH-complexen een actieve rol zouden aannemen in het aanspreken van studenten. Dit heeft begrijpelijkerwijs veel invloed op de sfeer binnen de complexen.”

Het is volgens Student & Starter volstrekt onwenselijk dat de politie bepaalt wat wel en niet mag achter de voordeur. Van Mil: “We willen dat de politie stopt met het onrechtmatig afbreken van feestjes en andere activiteiten die enkel met eigen huisgenoten worden georganiseerd. Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat hij of zij doet achter de voordeur.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Esrin W.

    Dit is dan het tegengasbericht wat contrastmateriaal moet zijn voor al die andere verhalen waarin er gewoon wél terecht beboet is? Ga toch weg. Bij mij in de straat zijn in een paar weken tijd voor hetzelfde huis nota bene al twee keer een hele trits boetes uitgedeeld omdat in de nachtelijke uren een Corona feestje door de politie is beeindigd. Mooie exodus was dat toen het huis werd leeggehaald en er circa 15 op de bon werden geslingerd. Laat maar rinkelen die kassa.

  2. MJPD

    Goed voorbeeld van de 2-matensamenleving waarin we al jaren leven, maar waarin de uitwassen nu aan het licht komen voor de meesten.

    Het is natuurlijk veel gemakkelijker voor handhaving om studenten en brave burgers met een BSN te beboeten…

    Echter, als het gaat om de handhaving op jongeren en dat met name op de welbekende “””jongeren””‘, dan wordt er stelselmatig weggekeken en komt men niet opdagen vanwege capaciteitsgebrek. Capaciteit die met name ook wordt besteed aan het zoveel mogelijk binnen harken van parkeerboetes, overdag en de enige keren dat we handhaving door onze straten zien rijden.

  3. Koel Hoofd

    Mensen zoeken de grenzen op en worden bestraft.
    Het is nu wel wetenschappelijk aangetoond dat jonge mensen niet (erg) ziek worden maar corona wel verspreiden. Dat niet willen erkennen maar wel moord en brand schreeuwen bij handhaving is een beetje raar.

  4. Kadoendra

    Vroeger waren het alleen maar mensen met een bijstandsuitkering die boos waren, terwijl heden ten dage het er sterk op lijkt dat de meerderheid van Nederland boos is.

    Overigens zit er ook al heel veel jaren een meneer in de Tweede Kamer die ook altijd boos is.

  5. Lexus

    “Iedereen heeft het recht om zelf te bepalen wat hij of zij doet achter de voordeur.”

    Volgens de redering van Van Mil zouden de koning en de koningin zonder probleem feestjes van meer dan honderd personen kunnen houden in Huis ten Bosch. Willen we dat wel?

    Ik hecht zeer aan privacy, maar een ongewone situatie, zoals de tegenwoordige, vraagt mijns inziens ook om ongewone regels. Zo nodig zouden dan ook geconstateerde overtredingen binnenshuis beboet moeten kunnen worden.

  6. Joas

    Het is helemaal niet zo dat men achter de voordeur zomaar feestjes mag organiseren.

    Dat mag alleen samen met leden van hetzelfde huishouden. Volgens mij is er laatst een uitspraak van de rechter geweest dat studenten geen huishouden vormen (ook al zijn er genoeg argumenten om aan te geven dat dit wel zo zou zijn, vind ook ik).

    Een volwassene mag momenteel 3 andere bezoekers buiten zichzelf (of een gezin van bijv. 2 of 4) ontvangen. Natuurlijk mag er niet zomaar achter de voordeur gecontroleerd worden, dat mag inderdaad alleen bij overlast. Toch is het zo dat de regel staat. Kennelijk is het ook zo dat er overlast gemeld is, misschien wel door de SSH zelf of door de complexbeheerder, daar is zo iemand nota bene voor. Het hoeven niet altijd de buren te zijn die overlast melden. Overigens mag ook de SSH momenteel als eigenaar en beheerder van de panden gewoon een verbod op huisfeestjes instellen. Dat mag zij namelijk altijd al doen. Gelet op de maatschappelkijk situatie en haar maatschappelijke verantwoordelijkheid zou ik het prima billijken wanneer zij dit doet en daar ook in optreed en handhaaft.

    Het is namelijk een dikke middelvinger van deze studenten EN van Student en Starter (nota bene volksvertegenwoordigers) om je momenteel egoïstisch en onverantwoordelijk op te stellen. Zeker richting horeca en cultuursector, die ernstig de dupe zijn van besmettingen die zich met name via huizen en huisfeestjes verspreiden alsook de zorgmedewerkers of poiltieagenten.

  7. Kadoendra

    @Lexus

    “Zo nodig zouden dan ook geconstateerde overtredingen binnenshuis beboet moeten kunnen worden.”

    Volgens mij zijn b.v verkeersboetes in Finland inkomensafhankelijk en dit heeft als doel dat personen die kapitaalkrachtig zijn boetes ook serieuzer nemen.

    Halfnaakte mensen die een huisfeest houden bereik je wel door middel van een boete want bij deze mensen is het geheel duidelijk dat ze te weinig geld hebben om kleding te kopen
    Maar de mensen die een huisfeest houden in dure en luxe bontjassen bereik je niet met dezelfde boete want een knoop op zo’n dure en luxe bontjas kost minstens het tienvoudige van het boetebedrag!

  8. D

    @Joas
    Er is helemaal geen regel die stelt hoeveel mensen jij thuis mag ontvangen, het is een dringend advies!
    Mits het geen overlast veroorzaakt bepaalt iedereen zelf hoeveel mensen hij of zij thuis wil ontvangen.

  9. Angelique

    Toen de politie verkeerd zat in Rijnsweerd was er nog sprake van een noodverordening, ondertussen is er veel veranderd en is er toch wel juridisch kader voor handhaving?

  10. Harry

    Het is gewoon asociaal om nu te gaan lopen feesten. Klagen dat dit een grondrecht is, is lachwekkend, we willen allemaal wel 24 uur feesten maar zo zit het leven niet in elkaar. Beboeten die hap, alleen al voor het signaal

  11. Nina

    @D
    “Gefeliciteerd” met je uitleg en daarmee legalisatie om asociaal gedrag ten toon te kunnen spreiden terwijl nu van ons allemaal een bijdrage wordt gevraagd tijdens een pandemie.

  12. OM

    Als ik de reacties zo lees bekruipt mij een heel naar gevoel. Uit angst gaan we bepalen wat anderen wel en niet mogen. Zelfs handhaving van aanbevelingen achter de voordeur op straffe van fikse boetes is voor sommigen volstrekt toelaatbaar en zelfs wenselijk.
    Wat is de volgende stap? Mensen bestraffen voor het hebben van ongewenste gedachten? Zij die niet meehuilen met de wolven in het bos uitsluiten of opsluiten?

  13. Knuppel

    Er staat toch “enkel met eigen huisgenoten”? Als ze met z’n tienen twee WCs, twee douches en één keuken delen, lijkt me dat ze best in hun gezamelijke woonkamer iets leuks mogen doen. Corona-technisch maakt dat niks uit. Het alternatief van bij anderen op bezoek gaan, is minder wenselijk. En het alternatief van nog meer uur alleen binnen ol je kamer zitten, ook niet.

  14. Joas

    @D

    De studenten VINDEN (enkele studenten dan) dat zij geen overlast veroorzaken; ER IS dus wel degelijk overlast gemeld. Miisschien door andere studenten die zich storen, de complexbeheerder die natuurlijk gewoon eigenhandig kan en mag bepalen wanneer hij overlast ervaart, niet-student buurtbewoners die daar ook gewoon wonen (de Sterrenwijk ligt erachter, aan de overkant van de straat naast de HKU liggen inmiddels alweer vele jaren startersappartementen en andere apparrementen).

    Daarnaast heb ik ersntige twijfels over het huisgenoten verhaal. Net of geen andere bewoners vanachter andere huisdeuren daar aanwezig zijn of vrienden van buiten. Vannacht heeft de politie alweer 8x feestjes moeten beëindigen daar (zie ander nieuwsbericht). 8 acties van minimaal 2 agenten. Agenten die dus op dat moment niet beschikbaar zijn voor ander belangrijk werk. Laat het eens even op je inwerken.

    Daarnaast besmetten studenten elkaar veelvuldig in huissituaties. Studenten gaan natuurlijk gewoon boodschappen doen en reizen in het weekend massaal (meer dan voor corona lijkt het wel) naar pappie en mammie en besmetten zo indriect hele families. Ga maar eens in de treinen op maandag en vrijdag kijken wie daar allemaal met trolleykoffertjes de treinen meer dan behoorlijk vol maken en waar het allemaal naar toereist. Ook hebben studenten bijbanen (die voor niet studenten vaak hun gewone baan zijn) en gaan studenten wel degelijk nog naar bibliotheken, studieplekken en collegezalen, wel minder, maar het gebeurd.

    Er zijn trouwens ernstige vermoedenns dat treinen enorme brandhaarden van besmettingen zijn. Zeker aangezien 3 op de 10 mensen nog steeds weigert mondkapjes te dragen en mensen daar dciht op elkaar langdurig in een kleine ruimte zitten. Van 60% van de besmettingen is de herkomst niet bekend. Treinreizen zouden zomaar eens daar filnk voor veranwtoordelijk kunnen zijn. De reden dat hier niet over gesproken wordt is een krachtige lobby van NS en andere OV-bedrijven, vanwege financiële belangen.

    Studenden (sommigen)> onverantwoord> treinreizen> deel zonder monkap> besmettingen.

    Zo snap je zomaar waarom die bestemmttingen en ziekenhuisopnamens (daarvoor doen we het nog steeds) zo fokking traag afnemen.

    Waarom kunnen die studenten trouwens niet gewoon met 4 of 5 leuke huisgenoten borrelen en een film kijken? Of met de muziek wat zachter het met een kleiner groepje huisgenoten gezellig hebben. Waarom dit gedrag over de rand? Ze gedragen zich meer als pubers dan als studenten.

  15. Manou De R.

    Right:

    https://www.duic.nl/algemeen/politie-grijpt-in-op-ibb-in-utrecht-op-acht-adressen-werd-flink-gefeest/

  16. D

    @Joas
    Ik zeg niet dat het verstandig maar jij zei dat het een regel is en dat iedereen maar 3 mensen in huis mag ontvangen en dat is niet waar. Dat is alles wat ik zei.

  17. Lexus

    @Kadoendra: voor mij mogen het ook taakstraffen zijn, bijvoorbeeld op een IC-afdeling, maar dan zal er wel eerst een rechterlijk vonnis moeten worden geveld en de rechterlijke macht is toch al zo zwaar belast.

    @OM: natuurlijk geeft dat een naar gevoel, maar in een noodtoestand gelden, tijdelijk, nu eenmaal andere regels. Het asociaal gedrag van een aantal jongeren geeft mij, en vele anderen met mij, ook een naar gevoel. Want dat is hoogstwaarschijnlijk niet tijdelijk.

  18. Joas

    @ D

    Het is wel een regel, alleen mag de politie niet zomaar bij mensen achter de voordeur controleren, moeten ze vanwege een andere reden achter de voordeur zijn (geluidsoverlast), mogen ze wel degelijk mensen beboeten en deze mensen naar huis sturen. Dit gold al tijdens de eerste golf en geldt nog steeds. Het enige dat de rechter besloten heeft is dat de boetes omlaag moesten en dat het strafblad verdween. Boetes staan nog steeds en mensen mogen weggestuurd worden. Ken de regels.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).