Politie grijpt in tijdens opstootje tussen verschillende groepen demonstranten in Utrecht Politie grijpt in tijdens opstootje tussen verschillende groepen demonstranten in Utrecht

Politie grijpt in tijdens opstootje tussen verschillende groepen demonstranten in Utrecht

Politie grijpt in tijdens opstootje tussen verschillende groepen demonstranten in Utrecht
Videostill Instagram
Tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen woensdagavond werd het korte tijd onrustig toen een groep tegendemonstranten opdook. Bij tussenkomst van de politie keerde de rust terug.

Tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen woensdagavond werd het korte tijd onrustig toen een groep tegendemonstranten opdook. Bij tussenkomst van de politie keerde de rust terug.

Bij een aangekondigde demonstratie in Utrecht zorgde de aanwezigheid van tegendemonstranten voor een confrontatie”, meldde de politie via Twitter. De aangekondigde demonstratie betrof een fakkeloptocht waarmee mensen hun onvrede over de coronamaatregelen wilden laten blijken. De tegendemonstranten wilden hun ongenoegen uiten over het vermeende extreemrechtse karakter van sommige demonstranten.

De fakkeloptocht trok door de stad toen in de buurt van het Janskerkhof de vlam in de pan sloeg. Op video’s die op sociale media zijn gedeeld, is te zien dat dat gebeurde op het moment dat tegendemonstranten opduiken.

Tekst loopt door onder het bericht

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Oscar Brak (@oscarbrakfotografie)

Politieagenten moesten tussenbeide komen. Agenten wisten de groepen van elkaar te scheiden en rond 20.30 uur meldde de politie via Twitter dat zowel de tegendemonstranten als de demonstranten huiswaarts waren gekeerd.

Volgens de politie zijn er naar aanleiding van de confrontatie geen personen aangehouden.

32 Reacties

Reageren
 1. Utrechter

  Liefde vrijheid geen dictatuur maar wel een ic bed incl. uitgeruste zorgmedewerkers voor ons op kosten van de gemeenschap.

 2. Baliekluiver

  Wappies die fakkeloptochten houden, veel bedreigender kunnen die gasten het niet meer maken!

 3. Speak Up

  Het neo-fascime rukt op. Onder aanvoering van de semi-fascisten en opruiers van Forum.

  Als je als spirituele hippie (“verbinden en liefde”) jezelf aansluit bij fascisten (met prinsen-/ NSB-vlaggen), dan ben je geen knip-voor de neus waard en gaat er ergens iets niet goed in je bovenkamer.

  Het is veel zinvoller om, als je het niet eens bent specifieke coronamaatregelen, daarover met de juiste personen het gesprek aan te gaan of vreedzaam protest daar tegen te richten. Dat betekent dus: jezelf niet aansluiten bij wetenschapsontkenners.

  De krachtige daadwerkelijke kritische lobby, op de huidige onnodige lockdown, komt gelukkig nu in alle provincies en gemeenten, vanuit een breed spectrum van politieke partijen, wetenschappers en opiniemakers, op gang. Je kan beter jezelf daar bij aansluiten.

  De protesten van aanstaande zaterdag, waarbij winkels (al dan niet met marktkraampjes voor de deur) en de horeca met qr-code open gaan, wordt door zo’n beetje alle burgemeesters gedoogd en zet dus veel meer zoden aan de dijk.

  Ook ik ben zeer kritisch op het gevoerde coronabeleid van de afgelopen 2 jaar, zeker omdat dit neo-liberaal beleid was en beleid waarbij politici er zo goed mogelijk uit moesten komen (imago, krachtig leider, propaganda, populisme), maar…. corona bestaat echt, is echt en doet de zorg overlopen. Ik ben een zwaar voorstander van mondkapjes categorie 2, die mensen dan ook binnen dragen, altijd> want ze werken, voorstander van vaccinaties en boosters en voorstander van het qr-code systeem.

  Ik zal nooit achter semi-neo-fascisten aanlopen wanneer dat me toevallig goed uitkomt. Ik zal nooit achter volksmenners en opruiers aanlopen. Ik zal nooit achter prinsen-/NSB-vlaggen aanlopen of achter mensen in militaire uniformen. Ik zal nooit het hippie-gedachtengoed of spiritualiteit inzetten om mijn eigenlijk erg egoïstische, egocentrische en narcistische (drammerig peuter- en kleuter-) gedachtengoed kracht bij te zetten.

  Omdat een grote groep coronasceptici dit op dagelijkse basis wel doet (en wetenschappelijke feiten ontkent, zonder expertise in de betreffende vakgebieden) en ook nog eens via sociale media de publieke opinie middels propagandamiddelen wenst te beïnvloeden, via fake- en trollenaccounts, wordt deze groep door een grote groep in de samenleving onder de wappiecategorie geschaard. Dit is de schuld van sommige wappies zelf. Alleen hebben ze dat niet door of willen ze dat niet door hebben. Iets met een spiegel.

 4. Speak Up

  Waarom is het rondlopen met NSB-vlaggen (facisme) eigenlijk niet strafbaar volgens de wet? Volgens mij zijn recht-extremistische uitingen gewoon strafbaar en hadden een flink aantal lieden, bij alle demonstraties gewoon aangehouden en gedagvaard kunnen worden (en de vlaggen in beslag genomen kunnen worden)

 5. Realist

  Tegendemonstranten zijn al net zo wappie. Als je al zo emotioneel wordt doordat mensen met een een prinsenvlag gaan lopen zit al je redelijk dicht tegen het wappieÏsme aan, dit versterkt juist de tegenstellingen. Hetzelfde geldt voor extreem linkse groepen zoals AFA of klimaatdemonstranten, het effect van dit soort extreem gedrag is juist dat ze polarisatie voeden. Alles wat er trouwens over geschreven wordt verstrekt tegenstellingen…

 6. woutvr

  Niet te veel aandacht aan schenken. We weten genoeg.

 7. Moniek

  Op de Maliebaan… Hoe bedenk je het? Het ware gezicht van deze wappies is nu zichtbaar.

 8. Francien

  Het lijkt erop dat die groep fakkeldragers zijn ware aard laat zien. Waar schuilt dan het gevaar? Bij degenen die zichzelf en de ander beschermen door middel van een vaccanatie in eigen lichaam of bij degenen die zich manifesteren als een van de meest laakbare groeperingen die we ooit hebben gezien in Nederland?

 9. cOEN

  @ Realist

  Wat heeft AFA of wat hebben klimaatdemonstranten nu weer met dit nieuwsbericht te maken?

  Als je het over polarisatie hebt, dan ben je dit nu zelf aan veroorzaken.

  Links heeft weinig met bovenstaand nieuwsbericht te maken, extreem rechts alles, behalve dat jij ze (links) nu doelbewust manipulatief aan het bashen bent.

  Wie demonstreerden er? Extreem rechts dus, naast coronasceptici en we zagen dus tegendemonstranten die iig een hekel hebben aan extreem rechts. Meer weten we niet.

 10. Gregor

  Zo zonde dat de Prinsenvlag misbruikt wordt door een stel herzenlozen. De oorsprong van deze vlag gaat vele eeuwen terug en kent een compleet andere achtergrond dan wat deze idioten doen geloven. Het is jammer dat beide “kanten” zo weinig historisch besef hebben, de WOII heeft namelijk wel meer tradities en culturele uitingen kapot gemaakt. Daar gaan de extremen aan iedere zijde telkens onterecht mee aan de haal.

 11. Lombokker

  Vooropgesteld dat het bijzonder onsmakelijk is dat Schorum voor Demagogie en/of aanverwante dwaallichten uitgerekend op de Maliebaan met een prinsenvlag lopen te zwaaien; er staat nergens in de wet dat dit verboden is.
  Dat tegendemonstranten menen dat het gerechtvaardigd is om zo’n legale demonstratie met geweld te verhinderen vind ik echter veel erger; zij ontzeggen namelijk anderen hun recht op demonstreren en vrijheid van meningsuiting.

 12. Erwin

  @realist: ken je de betekenis van de prinsenvlag wel? Zit je nou nsb symbolen te vergoelijken..?!?!

 13. Wendy

  Walgelijk…..

 14. De count

  Erwin, kijk zelf even op wikipedia. Niet selectief met de verontwaardigde nsb bril, maar gewoon met een feitelijk historische bril. Onverlet dat deze dubieuze symboliek, en het fysiek aanvallen daarvan, beiden getuigen van wat gekke kronkels in de hersenen.

 15. Don

  Hoe kan het dat dit soort demonstraties elke keer weer toegestaan worden door de gemeente utrecht en iedereen schijt heeft aan alle regels. Wanneer wordt er wel ingegrepen bestaat er een grens of moet alles maar kunnen. Je zal er als zorgmedewerker moe van weer een dag wappies met corona verzorgen maar langs fietsen. Door alles maar toe te staan creeer je juist tweedeling in de maatschappij zoals gisteren gebleken is.

 16. Bill

  @Realist: Daar ben je weer met het goedpraten van racisme. En nu weer claimen dat anderen je in die hoek duwen, zeker?

 17. Kadoendra

  Medisch gezien begrijp ik het allemaal wel, er zijn dus personen die hun gebrek aan hersens proberen te verhelpen door middel van een fakkel.

 18. Chris

  @speak up: hear, hear! erg goed verwoord en ik ben het er helemaal mee eens

 19. erwin

  @the count:

  Wikipedia:

  In de huidige tijd wordt de vlag in Nederland door de connectie met extreem rechts en het NSB verleden als controversieel gezien.

  en

  Er waren bij alle partijen voor- en tegenstanders maar alleen de aanhangers van de NSB kozen unaniem voor het oranje-blanje-bleu van de prinsenvlag. Volgens hen was dit de enige Nederlandse vlag.[11][15] Koningin Wilhelmina ondertekende in 1937, mede als reactie op deze NSB-actie, een Koninklijk Besluit waarmee de kleuren rood-wit-blauw werden vastgesteld als de kleuren van de Nederlandse vlag.

  en

  n België heeft de prinsenvlag geen extreemrechtse connotatie. (in tegenstelling tot NL dus).

  Dus wat snap je hier precies niet aan?

 20. Realist

  @Erwin. Ik heb niet aan deze demonstranten gevraagd wat ze exact met de vlag bedoelen, jij wel? Dat de vlag een negatieve connotatie heeft is mij wel duidelijk maar het is mij niet duidelijk of de demonstraten hiermee bewust verwijzen naar de NSB of ergens anders naar. De historie van de vlag gaat namelijk verder terug dan het nationaal socialisme van 70 jaar geleden. Aannames, meningen, emotie, alles loopt hier door elkaar.

 21. Bill

  @Realist: Dat is op het niveau van “misschien verwijzen mensen tijdens een demonstratie met het hakenkruis wel naar een Indiase religie, waar dit symbool ook vaak wordt gebruikt”.

 22. Moniek

  Wat denkt u, Realist, waarom deze mensen uitgerekend op de Maliebaan gaan demonstreren? Je hoeft geen complotdenker te zijn om een sterk vermoeden te hebben.

 23. cOEN

  @ Realist

  Zeer rechts claimt de wappies, prinsenvlag wordt gebruikt door NSB-achtigen + Maliebaan.

  1+1+1=3

  Ze riepen nog net niet houzee, hoezee erbij.

  If it talks like a duck, quacks like a duck, walk likes a duck, it is most highly a duck.

  Dat geldt zeker voor fascisten. Je “vragen” lijken vooral bedoeld om mensen zand in de ogen te strooien

 24. Tom de Laat

  Dat symbolen kunnen kwetsen begrijp ik heel goed, maar laten we niet ieder groepje zijn zin geven. Extreem rechts wilt provoceren met een optocht over de maliebaan. Maar zolang mensen als Jan Wijmenga dat clubje ook die erkenning geeft krijgt het pas tractie. Optochten over de maliebaan gebeuren de afgelopen jaren vooral door de studie en gezelligheid verenigingen laten we dus optochten op de maliebaan als iets positiefs zien en geen symbolen meer laten gijzelen door extreem rechts, dan zal de trots rond die symbolen ook snel afnemen.

 25. Lombokker

  @Redactie
  Ik begrijp niet dat mijn reactie hier niet geplaatst wordt.

 26. Hans

  Ach kom op. Iedereen die de Prinsenvlag verontschuldigt heeft bergen boter op z’n hoofd. Hij is zonder meer meegevoerd door deze lui om te provoceren, te shockeren en om tegenreacties uit te lokken. De associatie met de NSB is een onomstotelijk feit. Baudet en zijn kameraden afficheren zich er ook dolgraag mee. Als je met zo’n vod loopt te wapperen sluit je je aan bij het racistische gedachtengoed van die historische club. Kortom het is volkomen fout, deugt niet en met het opkomen voor ‘de vrijheid’ heeft dit geen ene moer te maken.

 27. Scherpschutter

  @Gregor

  Amen! Het hedendaagse gebrek aan algemene historische ontwikkeling is ronduit schokkend te noemen, maar wellicht nog wel schokkender is dat geschiedvervalsing gericht en bewust lijkt te gebeuren.

  Gelukkig kunnen onze kinderen binnenkort naar de scholen van Thierry Baudet. 😉

 28. De count

  Erwin, wat zeg ik nou? Niet met de nsb bril!!!!

 29. Mikkie Venema

  De antifascistische tegen
  tegendemonstranten riepen,dat was op het filmpje niet goed te horen,
  Nu niet.
  Nooit meer fascisme!

 30. Henk

  Goh, wat leert ons dit? Dat iedereen die tegen de lockdown is een wappie is en dat we ons dus maar beter allen koest moeten houden?
  Dacht het niet. Polarisatie is een middel dat actief wordt aangewakkerd om tweespalt te zaaien. De politiek is hier de schuldige. Stop met de onzinnige beperkingen en stop met het tegen elkaar uitspelen van de bevolking voor politiek gewin.

 31. RvD

  @cOEN. Op de foto in het AD staan demonstranten met een vlag met AK-Utrecht. Dit is een links autonoom, anarchistische group. Maar links heeft weinig met dit nieuwsbericht te maken?
  Extreem links en Extreem rechts zijn even schadelijk en beiden zorgen ze voor polarisatie en intolerantie.
  Helaas is Forum de enige COVID kritische partij en daarmee worden alle criticie van het COVID beleid weggezet als rechts extremistisch en wappie. Terwijl je best kritisch mag zijn en er zijn critici van links naar rechts en alles ertussen bevinden.

 32. Realist

  @Rvd. Hierbij de link: https://www.ad.nl/utrecht/opstootje-tijdens-fakkeloptocht-in-utrecht-politie-verricht-geen-aanhoudingen~ae2d7804/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).