Politieke jongerenorganisaties protesteren bij Ulu-moskee in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Politieke jongerenorganisaties protesteren bij Ulu-moskee in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Politieke jongerenorganisaties protesteren bij Ulu-moskee in Utrecht

Politieke jongerenorganisaties protesteren bij Ulu-moskee in Utrecht
Jonge Democraten, JOVD, DWARS, Jonge Socialisten, PINK!, PerspectieF en Oppositie.
Verschillende politieke jongerenorganisaties hebben vanmiddag een verklaring voorgelezen waarin zij zich uitspreken tegen de uitlatingen van PVV-lijsttrekker Henk van Deún. Hij gaf gisteren aan dat hij de Ulu-moskee liever ziet afbranden.

Verschillende politieke jongerenorganisaties hebben vanmiddag een verklaring voorgelezen waarin zij zich uitspreken tegen de uitlatingen van PVV-lijsttrekker Henk van Deún. Hij gaf gisteren aan dat hij de Ulu-moskee liever ziet afbranden.

Van Deún deed zijn uitspraken gisteren op de radio bij BingoFM. Hij zei: “Wij hebben liever dat hij afbrandt, bij wijze van spreken.” Ook gaf hij aan: “Wij zijn echt tegen moskeeën in dit land. Wij erkennen de islam niet als een godsdienst. Het is een ideologie, net als nazisme.”

Nadat de PVV-lijsttrekker zijn uitspraken had gedaan ontstond er meteen commotie. Verschillende andere Utrechtse politici spraken hun verontwaardiging uit over de uitlatingen van Van Deun.

Onacceptabel

Verschillende politieke jongerenorganisaties kwamen vandaag bijeen bij de moskee om ook een reactie te geven. “Als politieke jongerenorganisaties zijn wij voorstander van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en godsdienst. De manier van aanzetten tot geweld tegen een gebedshuis dat al jaren in harmonie samenwerkt met de stad en diens overheidsinstanties in onacceptabel.” Verder ook: “Hoewel er volgens Van Deún voor moslims geen plek in Utrecht lijkt te zijn, is bij ons iedereen welkom.”

De reactie van de jongerenorganisaties sluit af met een oproep aan de PVV-lijsttrekker: “In de moskee is een stilteruimte voor mensen van alle geloven en overtuigingen, waar ze kunnen nadenken. Misschien zou een bezoekje aan de moskee voor meneer Van Deún niet eens zo slecht zijn; wellicht dat hij dan een keer nadenkt voordat hij wat zegt.”

Overigens heeft de PVV-politicus al toegegeven dat zijn woordkeuze niet heel handig was: “Ophef over een wat onhandige woordkeuze van mij, maar wij willen moskeeën ook in Utrecht sluiten en natuurlijk niet dat ze afbranden. Geweld kan en mag nooit.”

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Een beetje mosterd na de maaltijd, want van Deun heeft zijn keutel al weer grotendeels ingetrokken. Zonde om daar een vrije middag voor op te nemen. Al zullen deze dappere social justice warriors er ongetwijfeld een een enorm goed gevoel van krijgen.

  Met daadwerkelijke brandstichting zal het ook zo’n vaart niet lopen. De rechts-extremisten die vorig jaar in Enschede een molotovcocktail tegen een moskee gooiden hebben daarvoor 4 jaar cel gekregen. Uit te zitten in de extra beveiligde inrichting Vught. In die kringen zullen het dus echt niet gauw in hun hoofd halen om nog een keer zo’n stunt uit te halen.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Politieke huichelaars verenig u, en spreek samen uw afkeer uit, mensen dit neem je toch niet meer serieus, deze politieke schertsvertoning.
  De woorden van de PVV er worden uit zijn verband getrokken om politieke munt te slaan, schaamteloze vertoning.

 3. Paultje

  Jaja….links krijgt weer rode vlekken want er zijn gelukkig wat mensen die de bezorgdheid van de gewone Utrechter en Nederlander willen verdedigen in het ons kent ons College wereldje van Utrecht.

  Dat ze daarbij notabene steun zoeken van Denk, de partij die vrouwen en homorechten aan zijn laars lapt en de spreekpop van dictator Erdogan is zegt genoeg en een reden te meer om de politiek eens goed op te schudden in Utrecht. Daar hoor je deze politieke “correcte”partijen nooit over, nee sterker…ze zoeken partnership….de omgekeerde wereld!

  Ik zou tegen alle bezorgde Utrechters zeggen…stem maar eens op de PVV, al was het om ook het auto’tje pesten eens voorgoed de stad uit te jagen!

  Ben het zeker niet met alle standpunten van de PVV eens , maarde arrogantie en opdringerigheid van de linkse yuppen moe maar eens een paar jaar de

 4. Ihsan

  @Paultje, ga nou niet liegen over Denk. Ben geen fan van ze, maar ze komen meer op voor homorechten dan de PVV.

 5. Ben

  Alle religies zijn onderdrukkend. Nou ja, als het maar niet bij mij in de straat is. :-O

 6. VoordorpPaul

  @Ihsan..DENK opkomen voor homorechten..vergeet dat maar, das een lulsmoes voor de komende verkiezingen en nog wat. Het antwoordt van Van Deún is idd uit z’n verband getrokken en dan meteen de reacties van de de sneuneuzen van de politieke jongerenorganisaties en de partijen uit de gemeenteraad. De persoon van de (hopelijk niet) komende DENK-partij in Utrecht heeft de pvv-reactie zelf uitgelokt, maar daar wilt zwaar links in Utrecht niets van weten. Zij houden liever hun roze bril op hun gok. Nee…de partijen kunnen in Utrecht beter openstaan voor PVV-deelname, want pappen, nathouden, wegkijken en smijten met gemeenschapsgeld…daar zijn we nu wel klaar mee dacht ik zo. Het wordt tijd voor actie, want doorgaan op deze manier…Utrecht is al bijna gesloopt door de jaren heen door B&W en de raad. Tijd voor grote veranderingen en stoppen met de dure hobbies van de wethouders die de burgers door de strot worden gedouwd. Gelukkig stapt er al 1 wethouder op na de verkiezingen. Hopelijk gaan de andere 3 (die ik voor ogen heb) ook snel weg.

 7. Fred

  Ishan

  Jouw reactie zegt weer heel veel hoe moslims tegen de ” boze blanke” wereld kijken.

  Totaal geen zelfkritiek tav de zeer hoge criminaliteit onder allochtonen…totaal geen zelfreiniging over de standpunten van een partij als Denk. Ook geen grote initiatieven om het jonge tuig aan te pakken waardoor allochtonen een slechte naam hebben en op deze manier houden…altijd heeft een ander het
  gedaan.

  Ik volg jou nu al een tijdje en je bent er altijd als de kippen bij om te reageren….alleen als het in je straatje past. Daardoor word integratie steeds moeilijker in een open samenleving als de onze.

  Mij is altijd geleerd…als je je ergens niet thuis voelt die je er wat aan of ga je ergens heen waar het wel fijn is. Dit mooie land biedt iedereen…ja iedereen dus ook moslims alle kansen…alleen maar afgeven is ondankbaar.

 8. Ihsan

  @Fred, als je mij al een tijdje volgt zou je moeten weten dat ik atheist ben.

  1: “Totaal geen zelfkritiek tav de zeer hoge criminaliteit onder allochtonen”
  Nederlanders van Turkse afkomst zijn minder vaak verdachte van een misdrijf dan autochtonen met een gelijk gemiddeld inkomen. Men vergeet graag te melden dat gebrek aan inkomen en kapitaal de grootste bron is van criminaliteit. Als wij groepen migranten vergelijken met autochtonen in een vergelijkbare inkomensgroep verdwijnen de verschillen in criminaliteit, of slaan in veel gevallen juist om. Migranten zijn tenslotte op veel vlakken benadeeld, maar zijn in eerste instantie toch gekomen om te werken. Te werken aan de ontwikkeling van hun land van vestiging, maar ook aan zichzelf. Waarom zou ik dus volgens u zelfkritiek moeten hebben terwijl groepen als Turken, Iraniers, Chinezen juist minder crimineel zijn?

  2:”Totaal geen zelfreiniging over de standpunten van een partij als Denk.”
  Ahum. Ik heb persoonlijk vóór de verkiezinen van 2012 de PvdA gewaarschuwd om Kuzu niet op de lijst te zetten omdat hij te conservatief was. Hij maakten reclame op een (redelijk onbekende) Turks-Nederlandse “nieuws site” waar verkapte bedreigingen waren geuit richting politici die op de ‘Turkse boot’ hadden meegevaren tijdens de Gay Pride. Ik heb hem eerst persoonlijk aangeschreven, maar toen ik geen reactie kreeg heb ik het gemeld bij de PvdA. Ik zou nooit van mijn leven PvdA of Denk stemmen. Het moge dus duidelijk zijn dat ik zeer sceptisch ben richting Kuzu en Ozturk. Ik heb ze echter in hun tijd als kamerlid nooit op homofobe uitspraken kunnen betrappen, en ik heb zelfs een homo leren kennen die actief is binnen Denk. Verder weet ik niet wat de specifieke standpunten van Denk zijn. Ik bemerkte onlangs pas dat zij het opnamen voor homorechten toen ik een commissievergadering zag. Daar was ik blij door verrast. De PVV werkt openlijk samen met homofobe partijen in Europa en Wilders is lovend over Rusland, een zeer homo-onvriendelijk land.

  3: “Ook geen grote initiatieven om het jonge tuig aan te pakken waardoor allochtonen een slechte naam hebben en op deze manier houden…altijd heeft een ander het gedaan.”
  ? Waarom zou ik in mijn posts op Duic voorstander moeten blijken van ‘grote initiatieven om het jonge tuig aan te pakken’? Wat heb ik te maken met jong tuig? Ik ben nog nooit in aanraking geweest met de politie. Als u denkt dat criminaliteit van anderen afstraalt op mij, dan is dat uw probleem, niet het mijne.

  4: “Ik volg jou nu al een tijdje en je bent er altijd als de kippen bij om te reageren….alleen als het in je straatje past. Daardoor word integratie steeds moeilijker in een open samenleving als de onze.”
  Ik hoef niet te integreren. en ik snap niet waar u dat idee vandaan haalt. Ik ben gewoon een Nederlander met Nederlands bloed, Nederlands paspoort, Nederlandse opvoeding. Ik heb alleen een exotische naam.

  5: “Mij is altijd geleerd…als je je ergens niet thuis voelt die je er wat aan of ga je ergens heen waar het wel fijn is.”
  In plaats van weg te rennen ga ik liever de confrontatie aan om mijn omgeving beter en eerlijker te maken.

  6: “Dit mooie land biedt iedereen…ja iedereen dus ook moslims alle kansen…alleen maar afgeven is ondankbaar.”
  Ik weet niet hoe dat slaat op mij, want ik ben al sinds mijn 10e overtuigd atheist. Kansen zijn er, maar we hebben een zwaar gesegregeerd onderwijssysteem, wat helaas toch niet altijd gelijke kansen biedt voor kinderen op ‘witte’ en ‘zwarte scholen’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).