Populaire piano Utrecht Centraal wéér vernield Populaire piano Utrecht Centraal wéér vernield

Populaire piano Utrecht Centraal wéér vernield

Populaire piano Utrecht Centraal wéér vernield
De piano op station Utrecht Centraal is voor een tweede keer in korte tijd vernield. Enkele toetsen van de nieuwe stationspiano zijn kapot en sommigen produceren helemaal geen toon meer.

De piano op station Utrecht Centraal is voor een tweede keer in korte tijd vernield. Enkele toetsen van de nieuwe stationspiano zijn kapot en sommigen produceren helemaal geen toon meer.

De nieuwe piano is vorige week op het station neergezet nadat de oude eind oktober was vernield door vandalen. De nieuwe gereviseerde vleugel is ondanks de vernielingen nog wel te bespelen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Irritant

Volgens een passant die de bekende soundtrack van de film Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain speelt is de piano goed te gebruiken maar zijn de kapotte toetsen wel ‘irritant’.

Of de stationspiano met opzet is vernield is niet bekend. Volgens een lezer van DUIC zou er bier over de toetsen zijn gevallen.

Gekoppelde berichten

35 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  We hadden het kunnen weten. Je hoeft daarvoor geen helderziende te zijn. En dan nog dat lachwekkende zinnetje, Of de stationspiano met opzet is vernield is niet bekend. Alsof het beleg van de toetsen er vanzelf afvalt. Wees nou wijs NS, zet die vleugel s avonds nou gewoon achter slot en grendel, en haal hem s ochtends weer te voorschijn. Zoveel moeite kan dat toch niet zijn. Dan hebben degenen, die genieten van het bespelen van dit instrument er veel en veel langer plezier van.

 2. Bernhard

  Zet er een paar goede (!) hoge resolutie camera’s op en/of plaats het ding in een soort kooi die alleen overdag geopend is.

 3. Kadoendra

  @Hetty

  Een vleugel iedere avond achter slot en grendel zetten kost wel degelijk veel moeite.
  Hij moet dan iedere keer naar een andere ruimte gereden worden en de volgende ochtend weer terug gebracht worden en kan dit door slechts 1 persoon gedaan worden of zijn er meer mensen voor nodig?

  Overigens vind ik het een trieste geschiedenis dat de vleugel weer stuk is want voor mij draagt die vleugel bij aan de Ziel van Utrecht.

 4. MJPD

  @Hetty
  Zullen we alle openbare voorzieningen maar achter slot en grendel gaan plaatsen vanwege het tuig? Parkbankjes weghalen om overlast “op te lossen” bijvoorbeeld?

 5. Ton

  Afschuwelijk. En het ging toch al jaren goed.

 6. Herman

  Weg met dat ding, Zet er een juke box neer, dat levert ook nog geld op.

 7. Scherpschutter

  Haal gewoon weg dat ding. Er is in de eerste plaats geen enkele rationele reden te bedenken waarom er op een treinstation een muziekinstrument zou moeten staan…Pianospelen doe je maar lekker thuis of op een plek die daarvoor ingericht is.

  Tijd dat we weer eens even normaal en volwassen gaan doen in Utrecht en kappen met dit soort infantiele hippiefantasietjes.

 8. Nlz

  Is er een ongeschreven regel dat er op de stationspiano’s ALTIJD muziek uit de film Amelie gespeeld moet worden?! Dan snap ik het slopen wel, dan is het waarschijnlijk iemand die er in de buurt werkt en diezelfde deuntjes toch eens een keer zat wordt.

 9. Bill

  Het hele idee is juist dat het niet rationeel hóeft te zijn maar dat het gewoon leuk is.

  Ik neem ook gemakshalve maar aan dat brutalisme de voorkeursarchitectuurstijl is van Dhr./Mw. Scherpschutter 🙂

 10. Scherpschutter

  @Bill 16:26

  Nee mijnheer, het IS niet leuk. U VINDT het leuk. Groot verschil. Veel mensen ergeren zich ook kapot aan dat gejengel op dat ding door ongetalenteerde amateurs die het instrument niet meester zijn. U doet net alsof er een objectieve universele maatstaf voor het begrip ‘leuk’ bestaat, waar dit per definitie arbitrair is.

  Haal dat ding weg uit de openbare ruimte en zet lekker thuis een vleugel neer als u dit zo leuk vindt. Dit hoort niet in een openbare ruimte thuis.

 11. Keizerstraatbewoner

  Sluipschutter – en met hem vele anderen – begrijpt niet dat er mensen zijn die niet genoeg geld hebben voor pianoles of een piano. En dan hebben we het nog niet eens over de mensen die vanwege buren niet thuis op een instrument kunnen spelen. Stop met janken Sluipschutter en toon jezelf volwassen. Verdiep je eens in wat muziek voor mensen kan betekenen. Dat heeft niks met hippiefantasietjes te maken, maar met eeuwen oude tradities en gewoontes. Helaas zijn er mensen zoals jij die daarvan vervreemd zijn.

 12. MJPD

  Ah, Nlz is dus de dader… 🙂

 13. Kadoendra

  @Bill

  De heer Scherpschutter snapt niet veel van de hedendaagse economie.
  De hedendaagse mens wil zich laven aan zaken die emoties opwekken.
  Daarom geven de mensen tegenwoordig hun geld meer direct uit dan dat ze zoals vroeger jarenlang zaten te sparen voor later.
  Vakanties (toeristische industrie 2 de economie van de wereld), uitgaan, etc.
  Een mooie, interessante en leuke stad sluit niet alleen het beste aan op de hedendaagse economie maar ook op de wensen van alle weldenkende stadsbewoners van Utrecht.

 14. Wouter

  Wat ontzettend stom dat ie nu alweer kapot is. Volgens mij moet er aardig wat geweld aan te pas komen om een vleugel zo toe te takelen…

  @Scherpschutter: ik hoop dat je thuis een stuk gezelliger bent. Mijn hemel. 🙄

 15. Bill

  @Scherpschutter waarom bepaal jij eigenlijk wat er wél en niet in een openbare ruimte zou moeten horen?

 16. Scherpschutter

  @Keizerstraatbewoner

  Wat heeft dit in hemelsnaam van doen met een discussie over of een piano in de openbare orde thuishoort?

  Er zullen ook mensen zijn die geen geld hebben voor een chemiecursus, vliegtuiglessen of quantum mechanica…Moeten we daar dan ook maar op een station iets voor neerzetten? Zucht…

  @Kadoendra

  Ook dit slaat nog niet eens als een tang op een varken in een discussie over of een piano op een station thuishoort. Wat is dit nou weer voor een wazig gebazel?

  Beoefen dit soort hobbies lekker op plekken die daarvoor bedoelt zijn. Niet in een publieke reizigersruimte. Hoe moeilijk is het zeg?

 17. Cico

  Altijd weer die sentimentele Amelie riedeltjes, ben er allergisch voor geworden. Ik hoor zelden echt mooie pianomuziek, zoals Chopin, Beethoven, Satie, etc. Best gek, we hebben immers een conservatorium in Utrecht. Trakteer de passant eens op goede muziek.
  Overigens ben ik niet erg onder de indruk van twee vernielingen, die vleugel staat er al jaren. Richt er duidelijk een camera op, of laat het meteen live steamen via een webcam. Kunnen mensen optreden

 18. MtU

  Blij dat er nog mensen zijn die niet alleen maar lopen te jagen en jakkeren, maar ook even de tijd nemen om wat piano te spelen of er naar te luisteren. En niet iedereen hoeft een concert-pianist te zijn; een beetje amateur kan ons al vermaken. Alleen de Scherpschutter verwacht blijkbaar van elke pianist die zich laat horen Concertgebouw-kwaliteit, lijkt het.
  En, @Scherpschutter: het is geen kwestie van onvolwassen doen van Utrecht. Deze piano’s staan op tal van grotere stations.

 19. Koel Hoofd

  Ik kan pianospelen en weet dus ook hoe kwetsbaar het instrument is.
  Daarom vind ik het volkomen achterlijk van de NS om een vleugel op te offeren voor de beleving van een oerlelijk, lekkend, winderig rotstation.
  Een instrument moet je koesteren, dat betekend vooral niet in de openbare ruimte (zeer slecht voor het instrument) neerzetten zodat er debielen op los laten gaan (gegarandeerde doodsvonnis voor het instrument). Die marketing muts die dat verzonnen heeft zou ontslagen moeten worden voor wanprestatie.

  @keizerstraatbewoner
  je emotionele argument slaat helemaal nergens op.

 20. Scherpschutter

  @MtU 22:10

  Nee, ik verwacht niet dat iedere pianist op een station van “Concertgebouw-kwaliteit” is. Ik verwacht simpelweg geen piano’s op treinstations…Treinstations zijn er om reizigers efficient vervoer van punt a naar punt b te bieden. Niet om passanten gewild of ongewild te ‘trakteren’ op herrie die door een zooi ongetalenteerde dronkelappen wordt geproduceerd op een van belastinggeld betaald instrument dat om de haverklap gemolesteerd wordt…

  Laten we kappen met deze kinderachtige waanzin! Het begint hier steeds meer op de Efteling te lijken, met piano’s, botanische tuinen, tentoonstellingen en zen-rustruimtes..op een fucking STATION. We zijn toch geen kinderen van 5?!

  Wat ze in andere steden doen moeten ze zelf weten, maar dit is Utrecht! De stad waar het credo “doe ff normaal dan doe je al gek genoeg” nog niet eens zo gek lang geleden in het intussen verwoeste DNA geprogrammeerd stond.

 21. Dagelijkse OV reiziger

  Er wordt met regelmaat gespeeld door studenten van het conservatorium. Er is van alles te horen op die piano, klassiek, jazz, pop, rock etc. En ja soms ook gepingel van iemand die (nog) onbekwaam. Maar soms ook een groepje conservatorium studenten. En op vele stations en luchthavens in Europa staan piano’s en vleugel. Geen zin om te luisteren, vervolg gewoon je weg. Binnen luttele seconden ben je buiten gehoor afstand en kan je weer genieten van de stadse herrie of het binnenkomen van treinen. Camera’s plaatsen, daders opsporen en laten betalen.

 22. Dagelijkse OV reiziger

  @Koelhoofd en als de vleugel verder naar achteren het station in zou worden geplaatst? Meer toezicht, minder vocht en wind.
  Of evt binnen de check-in/uit poortjes.

 23. Joske

  Sowieso de Piano achter de poortjes zetten (al is dat een schijnmaatregel, die poortjes, want zwartrijden en door de poortjes gaan zonder kaartje is nog steeds easy peasy). Iin de avond rond ‘sluitingstijd’ gewoon de piano verrijden naar het NS kantoor, dat via de stationshal te bereiken is. Hij staat ook in zo’n dom hoekje daar.

  Leert meteen dat het miljoenenontwerp van het nieuwe Utrecht CS een farce is. Kan nu al niet de toegenomen drukte aan in de spits en heeft zeer veel sociaal onveilige hoekjes (denk ook aan de kluisjes en de hoekjes op verdieping 1. Als de horeca daar over een paar jaartjes weg is en er leegstand is heb je een nog groter probleem met rondhangend tuig dan je nu al hebt).

 24. Joske

  De piano is gewoon bedoeld om het wachten op de trein te veraangenamen. Voor zowel een reiziger die wil spelen als reizigers die willen luisteren.

  Het niveau is 90% van de tijd meer dan prima, omdat er mensen op spelen die kunnen spelen (anderen duren helemaal niet) en de ‘concerten’ zijn vaak van korte duur. Dus als je het beu bent, luister je niet. Na 25 meter ben je buiten gehoorafstand. In de winkels en in de bedrijfjes hoor je de piano al niet.

  Dan de locatie. Die is sowieso verkeerd. hij staat vlakbij 1 uitgang. Terwijl hij gewoon ergens centraal hoort te staan. In het midden van de stationshal zou het meest logische zijn, omdat dan alle perrons goed te bereiken zijn in ene korte tijd. Hij staat dan ook voor zowel publiek als beveiligers midden in het zicht en er is volop sociale controle.

  Na 0.00 zou de klep ook dicht gemaakt kunnen worden met een aantal sloten erop en er zou bijvoorbeeld een extra kap overheen kunnen, voorzien van sloten. Na de ochtendspits, rond 9 uur, zou de piano dan weer ‘speelklaar’ gemaakt kunnen worden.

 25. B.W.van Driel

  Reactie op piano vernielingen.

 26. Margriet

  Afgelopen maandag rond 17.00 uur werd er door aangeschoten en agressieve personen op gespeeld
  Ik meldde het de NS beveiligers die geheel ergens anders stonden
  Een dag later gebeurde hetzelfde
  Ik vrees dat zonder toezicht opnieuw vandalen zullen toeslaan en de piano als instrument waarderen

 27. Margriet

  Afgelopen maandag rond 17.00 uur werd er door aangeschoten en agressieve personen heel wild op de piano gespeeld
  Ik meldde het de NS beveiligers die geheel ergens anders stonden
  Een dag later gebeurde hetzelfde
  Ik vrees dat zonder toezicht opnieuw vandalen zullen toeslaan en de piano als instrument niet zullen waarderen

 28. VincentDV

  Wat is de functie van een station? Welke nevenfuncties zijn daarbij aanvaardbaar? Wat is gewoon, wat is normaal? En wie bepaalt dat?

  Mensen die zeggen dat “een piano niet op een station hoort” weten kennelijk wat “hoort”. Dat moet dan wel een universele, hogere wijsheid zijn want de gewone mensen zijn het er zelden over eens.

  Hoort een wachtruimte op het station of hoort dat niet bij “efficiënt van punt A naar punt B vervoeren”? Een wachtruimte vervoert immers niet. Een kiosk? Hoort die op het station? Is het wellicht zo dat alles en alleen dat wat rond 1970 op een station ‘hoorde’ ook nu op een station hoort?

  Het dikke boek met de universele, hogere wijsheid bestaat niet en wat ‘hoort’ is wat mensen op een bepaald moment leuk of prettig vinden. Op dit moment vinden veel mensen het aangenaam om het wachten op te luisteren met pianospel. Het hindert niemand (enkel een paar azijnpissers maar die vinden altijd wel iets om over te klagen) en het brengt veel mensen plezier.

  “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” is een uitspraak voor mensen die graag willen dat de hele wereld denkt en doet zoals zijzelf (misschien omdat die grote boze wereld dan wat minder eng is). Zulk gedachtengoed past misschien in een kalifaat maar niet in een open, vrije maatschappij.

  De wereld is gelukkig divers en er is ruimte voor veel meer dan het gedachtengoed van bekrompen geesten.

 29. G.H.

  @Scherpschutter: Kent u station van ‘s-Hertogenbosch? Het dient puur als plek om mensen in, uit en over te laten stappen. Afgezien van een kiosk op een perron is er geen enkele voorziening. Ik vermoed dat het een station naar uw hart is gezien het hierboven door u geschrevene.
  De meeste mensen ervaren het echter als een kille gure plek die ze het liefst zouden mijden.
  Onlangs werd ik, ‘s avonds laat onderweg naar huis, verrast door iemand die een prachtig klassiek stuk speelde. Ik ben geen kenner van klassieke muziek, welke componist het was weet ik helaas niet. Ik heb wel even de tijd genomen om naar de muziek te luisteren en het in me op te nemen. Een onverwacht mooie ervaring in een verder weinig verheffende dag.
  Dat heeft voor mij niets met Efteling-taferelen te maken, maar alles met wat Utrecht maakt tot wat het is: levendig, verrassend, een echte stad kortom.

 30. Gerard

  Het steeds plaatsen en opbergen van een vleugel is niet mogelijk door één persoon, maar het bedienen van een mitrailleur wél hoor.

 31. Erwin

  Alsof Scherpschutter als fervent autorijder ooit op het station is (geweest).

 32. W

  Van dit soort verschrikkelijke vandalisme worden we hier zo moe van!!!
  Pak die vernielers aan en laat ze betalen!!! Pak ze in hun portemonnai!
  En………….zet die piano in ieder geval binnen! de poortjes. Als dat al iets zou helpen.

 33. Gerard

  @MtU
  Erwin 24/11/2019 – 13:32
  Alsof Scherpschutter als fervent autorijder ooit op het station is (geweest).
  😂😂😂

 34. wollie

  piano in een glazen hok, open aan bovenkant, waar je alleen met je ovchipkaart in kunt.

 35. BdV

  Waar de piano ook zou moeten staan en of je de muziek nu over het algemeen wel of niet kunt waarderen, het gaat over vandalisme, dus doe iets met de bekrompen daders in plaats van iets met de piano te doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).