Primeur voor Utrecht: installatie om grondstof uit doorgespoeld wc-papier te halen Primeur voor Utrecht: installatie om grondstof uit doorgespoeld wc-papier te halen

Primeur voor Utrecht: installatie om grondstof uit doorgespoeld wc-papier te halen

Primeur voor Utrecht: installatie om grondstof uit doorgespoeld wc-papier te halen
Een nieuwe primeur voor Utrecht: bij de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn is de eerste installatie van Nederland geopend waarmee een waardevolle grondstof uit al het doorgespoelde wc-papier gehaald kan worden. Deze installatie moet bij alle nieuwbouwprojecten van rioolwaterzuiveringen gebruikt gaat worden.

Een nieuwe primeur voor Utrecht: bij de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn is de eerste installatie van Nederland geopend waarmee een waardevolle grondstof uit al het doorgespoelde wc-papier gehaald kan worden. Deze installatie moet bij alle nieuwbouwprojecten van rioolwaterzuiveringen gebruikt gaat worden.

Ieder jaar spoelen Nederlanders ongeveer 180.000 ton wc papier door het toilet. Dat papier bevat een waardevolle grondstof: cellulose. Met de nieuwe installatie kan die grondstof uit het doorgespoelde papier gehaald worden.

Dit zorgt voor co2-reductie, er wordt energie bespaard, er zijn minder verstoppingen en het project is ook nog rendabel. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil daarom zulke installaties veel vaker gaan inzetten.

Hergebruik

De grondstof, cellulose, wordt verbeterd en op de markt gebracht als Recell. Dit kan weer gebruikt worden in de weg- en waterbouw, (bio)chemicaliën en biobased-bouwmaterialen zoals gevelbeplating en verkeershekken. KWS, een belangrijk bedrijf in de wegenbouw, heeft al toegezegd de cellulose te willen gebruiken bij het maken van asfalt.

Het waterschap gaat ook onderzoeken of het mogelijk is van de cellulose oeverbeschoeiingen te maken. Hoogheemraad Nanda van Zoelen: “Als dat lukt worden we afnemer en gebruiker van onze eigen grondstoffen. Circulair in meerdere opzichten.”

11 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Goed initiatief. Benieuwd naar de gebruikte technologie, maar dat is beroepsdeformatie.

 2. Scherpschutter

  Nou, dat is zeker geen primeur. Dergelijke installaties draaiden al in 2017…

  https://nos.nl/artikel/2180502-doorgespoeld-wc-papier-is-geld-waard

  Verder natuurlijk erg benieuwd naar tot hoeveel belastingverlaging dit leidt…?

 3. FH

  Is het niet logischer dat we het na gebruik in een, goed-sluitend, vuilnisbakje doen en daarna bij het gft? Dan hoeft alleen urine, poep en evt wat allervieste papier doorgespoeld. Scheelt veel water.

 4. Moniek

  Dit is het paard achter de wagen spannen; dat is altijd duurder en het levert geen belastingverlaging op

 5. Koel Hoofd

  @Statler @FH
  Op een ton asfalt zit hooguit 2 kilo cellulose, die overige 998kg is zand, grind en bitumen. Dat cellulose wordt gebruikt ipv plastics die in conventioneel asfalt zitten waardoor het asfalt “duurzamer en milieuvrindelijker” zou zijn.
  2 kilo wc papier zijn een hoop wc rollen en klinkt heel circulair…
  Echter, 2 kilo plastic wat niet in het milieu komt maar functioneel in een weg wordt opgesloten is nog veel beter voor het milieu.

  Dus wat @FH zegt is feitelijk een veel betere manier om veel meer cellulose te kunnen recyclen. Kunnen ze dan ook gelijk doen met luiers (papier EN plastics). Alleen haalt de verwende westerling daar toch echt de neus voor op om dat toe te passen.
  Concreet voorbeeld: op die wijze wc papier scheiden van de uitwerpselen was de norm op Cyprus omdat de leidingen met paar cm doorsnede echt te klein waren voor papier. Maar dankzij het massatoerisme kunnen ze er nu tampons en maandverband door de plee spoelen…

 6. Zuur

  @ss
  Daarom staat er dan ook primeur VOOR UTRECHT.

 7. Geenstijl@Utrecht

  Zeer interessante uitvinding, daar wordt je vrolijk van als regelmatig toilet bezoeker,dat je bijdraagt aan bruine recyclebare producten.

 8. Rottebert Peermans

  In voedingmiddelen wordt ook cellulose gebruikt, o.a. als verdikkingsmiddel. Straks zit mijn poep dus in jullie mond.

 9. Cico

  Het internet heeft duidelijk een aanzuigende werking op de meest briljante geesten

 10. Adriaan

  @Scherpschutter:
  Goed gezien, dat was de voorloper, dit gaat net een stap verder, er zijn steeds meer afnemers die een waardeketen creeren. Upcycling ipv downcycling…

 11. Scherpschutter

  @Zuur

  Leest u altijd alleen de titel van artikelen? Als u namelijk ook maar 1 alinea verder had gelezen, dan had u geconstateerd dat daar stond en staat: “Bij de rioolwaterzuivering in Leidsche Rijn is de eerste installatie van Nederland geopend waarmee een waardevolle grondstof uit al het doorgespoelde wc-papier gehaald kan worden.”

  Diepe, diepe zucht…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).