Problemen rond Galaxy Tower in Utrecht stapelen zich op; opdrachtgever in financieel zwaar weer Problemen rond Galaxy Tower in Utrecht stapelen zich op; opdrachtgever in financieel zwaar weer

Problemen rond Galaxy Tower in Utrecht stapelen zich op; opdrachtgever in financieel zwaar weer

Problemen rond Galaxy Tower in Utrecht stapelen zich op; opdrachtgever in financieel zwaar weer
Het volgende hoofdstuk dient zich aan in het problematische verhaal van de Galaxy Tower, bij het Jaarbeursplein in Utrecht. De 90 meter hoge toren moest een heuse eyecatcher worden. De bouw begon in 2018 en zou in 2021 afgerond zijn. Maar de opdrachtgever en aannemer kregen ruzie over geld. Dat is nu zo geëscaleerd dat de opdrachtgever in financiële problemen is gekomen en probeert een faillissement te voorkomen.

Het volgende hoofdstuk dient zich aan in het problematische verhaal van de Galaxy Tower, bij het Jaarbeursplein in Utrecht. De 90 meter hoge toren moest een heuse eyecatcher worden. De bouw begon in 2018 en zou in 2021 afgerond zijn. Maar de opdrachtgever en aannemer kregen ruzie over geld. Dat is nu zo geëscaleerd dat de opdrachtgever in financiële problemen is gekomen en probeert een faillissement te voorkomen.

We schreven al bijna twintig verhalen over de Galaxy Tower nabij het Jaarbeursplein en voorlopig lijkt daar geen einde aan te komen. De grote vraag is tegenwoordig; komt het bouwwerk ooit wel af? In de toren moeten ruim 300 woningen en een Amrâth-hotel met zo’n 250 kamers komen. De bouwplaats is echter ontmanteld en het schiet allemaal niet meer op.

De bouw van de Galaxy Tower begon in de eerste helft van 2018. De Lelie Vastgoed (DLV), een dochterbedrijf van Amrâth, is de opdrachtgever. Ballast Nedam is de bouwkundig aannemer. Deze twee partijen hebben het met elkaar aan de stok. Dit is zo geëscaleerd dat Ballast Nedam het werk heeft neergelegd, haar retentierecht uitoefent en de bouwplaats ontmantelde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Tientallen miljoenen

De aanleiding voor het geschil is kort gezegd geld. Er zijn flinke vertragingen ontstaan in de werkzaamheden, de partijen kunnen het er niet over eens worden wie daar financieel voor verantwoordelijk is. Er zijn tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid.

De afgelopen jaren stonden de partijen meerdere malen tegenover elkaar in de rechtbank, onder meer over het retentierecht dat Ballast Nedam uitoefent. Dit betekent dat Ballast Nedam de bouwplaats niet vrijgeeft aan opdrachtgever De Lelie Vastgoed, totdat het geschil is opgelost. De rechter besloot dat Ballast Nedam het recht heeft om dit te doen.

Over het grote vraagstuk, wie er verantwoordelijk is voor welke kosten, loopt nog een zogeheten bodemprocedure bij de rechtbank. Daar is dus nog geen uitsluitsel over.

Financiële problemen opdrachtgever

In september werd er een nieuwe uitspraak van de rechtbank in Utrecht gepubliceerd. Daaruit blijkt dat het geschil zo lang duurt dat de schulden van De Lelie Vastgoed te hoog worden. Als er niet snel iets gebeurt, dreigt er insolventie, wat weer uit kan monden in een faillissement. Uit het document blijkt dat de totale schuldenlast van het bedrijf nu bijna 70 miljoen euro is.

Er loopt daarom nu een WHOA-procedure. De rechtbank heeft bepaald dat er een onafhankelijk deskundige komt die de impasse moet doorbreken en gaat helpen met het zoeken naar een oplossing voor de schuldenlast van De Lelie Vastgoed. Als die oplossing er niet komt voorziet het vastgoedbedrijf dat ze ophoudt te bestaan.

18 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Dat vastgoedbedrijf gaat failliet want de kosten lopen gewoon verder op tijdens de stroperige juridische procedures. Dus de toren komt niet af.
    Utrecht kan maar beter vast gaan bedenken wat te doen met het casco.
    Staatssecretaris vd Burg zoekt nog opvangplekken voor duizenden statushouders en is bereid om daarvoor in de buidel te tasten. Misschien een ideetje?

  2. Cico

    Ik vind het nu al een eyecatcher. Een iconische ruine van 40 jaar neoliberalisme, waarin ‘de markt’ op magische wijze alles oplost. En goedkoper! Niet dus, alles is duurder en de marktpartijen vechten elkaar de tent uit bij een zuchtje economische tegenwind. Logisch, denk toch aan de arme aandeelhouders, er moet winst worden gemaakt. Die arme zielen hebben geinvesteerd! En er is van alles beloofd, goed rendement. Gelukkig is er voldoende geld om eindeloos rechtzaken te voeren terwijl de ruine verder afbrokkelt.
    En al die huizenzoekers mogen ernaar kijken, je hebt als suf burgertje zonder huis helemaal nul invloed op die private sector, dus dit kan nog heel lang door etteren.

  3. Kees Laans

    Ja super ideaal voor statushouders, want voor de gewone burger hebben we geen geld om woonruimte te bouwen.

  4. Herman

    Mooi monument om de grootheidswaanzin van de foute vastgoedwereld te tonen.
    Zo’n half afgebouwd gedrocht dat langzaam vervalt.

  5. JdV

    Ach, er komt vanzelf een andere partij die de boedel opkoopt. Die gaat de woningen nog wat duurder maken want dat kan prima. Mooie plek om te wonen. Goed voor de doorstroming dat er zo 300 appartementen vanaf pak hem beet 600k tot 3 miljoen bijkomen. Wonen in Utrecht mag wat kosten.

  6. DeGroot

    Met zo’n ordinaire naam was het het wachten op gedoe. Het woord “Galaxy” heeft toch 0,0 binding met Utrecht. Blijkbaar het gebouw ook niet! Ja, ik weet dat dit lekker kort door de bocht is! 🤔🤗

  7. Joost

    Hopen dat het niet te koud wordt deze winter. Gebouw is verre van waterdicht. Volgezogen isolatiemateriaal dat kapot vriest en uitzet kan de buitengevel kapot drukken. Bevroren vochtplekken zullen het beton geen goed doen, om over de installaties die er al wel in zitten of zijn voorbereid maar te zwijgen…

  8. Statler

    Ik kan er naast zitten maar bij overheidsprojecten komen kostenoverschrijdingen en conflicten ook nogal eens voor. De ontstane gaten worden dan vaak door de deelnemers aan de Nederlandse staat -wij dus- gedicht Zie dus niet veel verschil met dergelijke problemen bij private projecten.
    Er moet door enige partij – en dat kan dus zomaar de overheid zijn – bijgestort worden.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

  9. Don

    En onze wethouder Eelco Eerenberg al weer druk met het volgende megalomaan prestige object de 140 meter hoge woontoren langs de A2. Vraag me af wanneer dit college eens de puinzooi opruimt die ze al aan hebben gericht in plaats van nieuwe ellende en nog grotere tekorten te veroorzaken.

  10. wollie

    leuk pandje voor Samsung

  11. Pragmatist

    Ik vraag me af hoe het afgespeeld zou hebben als dit bij de bouw van de nieuwe Hoog Catharijne overkwam. Verschillende bestemmingsfunctie weliswaar. Zou de interieur van de HC dan nog steeds zo enorm veranderd hebben?

    Ik krijg nog steeds nostalgische gevoelens voor de oude HC met de mcdonalds van 20 jaar geleden. De nieuwe HC (en mcdonalds) heb ik gewoon weinig mee. Voelt niet zoals het oude. Evenmin voor deze hoge torens met New York achtige namen voor mensen in hoge posities. Zal waarschijnlijk nog duurder zijn dan de twee bestaande hotels naast het station.

  12. W.H.de Groen

    Het lijkt mij toch fijner voor alle partijen dat dit project afgerond gaat worden maar duidelijk is dat het geschil maakt dat een faillisement van Lelie Vastgoed hier voorhanden is wanneer ze niet op korte termijn de problemen uit de lucht gaan krijgen. Al met al gaat dit proces de nodige tijd in beslag nemen waarbij zo’n bouwplaats niet echt het panorama van Utrecht-stad goed zal doen. Het lijk mij dan ook dat dit voldoende reden is voor de gemeente Utrecht om hierin de nodige stappen te gaan ondernemen om dit zooitje weer vlot te gaan trekken, waarbij er een bemiddelingspoging ingezet kan gaan worden..! Dergelijke “slecht doordachte” projecten brengen indirect financiele schade toe aan de stad en het lijk me dan ook dat er een termijn gesteld moet gaan worden om de boel weer in het gareel te gaan krijgen.
    Laat hierbij wanneer een bemiddelingspoging niet slaagt gepaard gaan met een boete-traject wat recht doet aan de opgelopen schade.

  13. Koel Hoofd

    @Don
    Ah, het bekende democratisch incontinentieprobleem.
    Colleges/kabinetten zijn nooit zindelijk en ruimen dus ook nooit hun zelf veroorzaakte ideologische puinhopen op. Die opruimen is de ondankbare taak van de kiezer die daarvoor iets anders zal moeten stemmen en vervolgens de broekriem kan gaan aanhalen om er voor te betalen.
    Om er vervolgens achter te komen dat ‘new boss, same as old boss…’

  14. Rottebert Peermans

    Ik denk dat Apple iPhone hier achter zit om Samsung te f*#ken.

  15. Michiel

    @cico
    Wat stelt u dan voor? Dat de gemeente Utrecht zelf opdrachtgever en financier van het bouwen van woontorens en hotels wordt? Met wiens geld? En wie draait er dan op voor de overschreden kosten (nogal eens een dingetje, zeker bij overheidsprojecten)? Of misschien moet de gemeente dan ook zelf maar bouwbedrijf worden, dan gaat het vast allemaal véél beter.
    Lekker makkelijk om weer af te geven op “de markt” of “neoliberalisme” wat dat dan ook moge zijn.
    Geschillen kunnen overal ontstaan, ook tussen marktpartijen, maar zéker ook binnen de overheid.

  16. Leendert Bliekendaal

    Dit is precies wat marktwerking inhoud en waar de regelgeving etc stopt. Hoezo woning tekorten etc.. Dit is lekker spelen met Nederlands Grondgebied.

    Als de wil er is dan is dit conflict zo opgelost zonder inbreng van beide partijen. Grond invorderen en betaalbaar woningen bouwen om als Overheid nu eindelijk eens aan de grondwettelijke plicht te voldoen om conform de grondwet te zorgen voor voldoende betaalbaar wonen en werken voor iedere Nederlander. Voor niet Nederlanders regelt de VN dit maar.. Daar zijn de regels bedacht voor immigranten.

  17. HansK

    Ballast Nedam heeft nogal eens een conflict. Laatst nog in Groningen bij de bouw van de stikstoffabriek. Misschien dat ze ook eens naar de eigen organisatie zouden moeten kijken.

  18. Dirk

    Hoe langer ze wachtten hoe meer de vierkante meter opbrengt. Het is dus in het voordeel van iedereen dat dit langer gaat duren dan nodig. Zelfs een eventuele opkoper (Ballast?) zal baat hebben om de procedure langer te laten duren omwille van een hogere huur/verkoopprijs aan de particulier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).