De proef waarbij gebruikers van snelle elektrische fietsen, een speedpedelec, op het fietspad mogen rijden in Utrecht gaat op dezelfde voet door. Er lijken weinig overtredingen of klachten te zijn, en speedpedelecers zijn tevreden.
Ruim een jaar geleden ging het experiment van start waarbij speedpedelecers een ontheffing konden aanvragen waarmee ze op het fietspad mogen rijden. Eigenlijk gelden voor speedpedelecs nog de regels voor bromfietsen, wat betekent dat zij op het bromfietspad moeten rijden. Als er geen bromfietspad is, moet de snelle fiets op de rijbaan rijden op wegen met een maximumsnelheid tot 50 kilometer per uur.
Door gebruikers van de snelle elektrische fietsen toch toegang te geven tot fietspaden moeten de gebruikers zich prettiger voelen dan op de rijbaan tussen de auto’s. Ook kan op deze manier het gebruik van elektrische fietsen gestimuleerd worden.
In het eerste jaar van de proef werden bijna 2750 ontheffingen verleend. Speedpedelecers die geen ontheffing hebben en op het fietspad rijden, kunnen een boete krijgen. Er zijn volgens de gemeente een ‘klein aantal’ boetes uitgedeeld, de precieze cijfers volgen later.
Overlast
Uit enquêtes blijkt dat gebruikers van de elektrische fiets, die maximaal 45 kilometer per uur mag rijden, tevreden zijn met de proef. Ook zijn er geen extra klachten binnengekomen, van andere fietspadgebruikers over speedpedelecs, bij de gemeente ten opzichte van voor de proef.
Wel geeft 32 procent van de ondervraagden aan weleens overlast te ervaren van de snellere elektrische fietsen, maar dit is evenveel als van gewone fietsen. Ook staal het in schril contract met de ervaren overlast van die andere elektrische fiets, de fatbike. 86 procent van de fietspadgebruikers heeft daar overlast van.
De pilot loopt nog tot juli 2025.
Gekoppelde berichten

Speedpedelec-expert Fietsersbond blij met proef Utrecht om snelle rijwielen toe te staan op fietspad
Het is een goede zaak dat in de regio Utrecht speedpedelecs op de fietspaden mogen…

Utrecht start pilot en gaat speedpedelecs toestaan op fietspad
De gemeente Utrecht gaat samen met andere gemeentes en de provincie meedoen aan een pilot…
39 Reacties
ReagerenGoed nieuws!
Evenveel last van snelle ebikes als van gewone fietsen.
Terwijl de aantallen snelle ebikes toch veel minder zijn dan de aantallen gewone fietsen?
Als gewone fiets gebruiker vind ik het prima, maar laten we dan alle fietspaden 2x zo breed maken zodat iedereen nog past.
Ik kan wel geirriteerd raken als ik uit de weg moet voor een ongeduldige ebiker. Wat mij betreft mogen ze gewoon wachten op ruimte op de andere baanhelft om in te halen.
Ik rij regelmatig met de auto tussen Maarssen en Breukelen langs de Vecht. Max snelheid 60 km. Al een paar keer een speedpedelec gezien die op het fietspad net zo hard reed als ik!
Nuh, van de speedelec hebben we geen last. Wel van fatbikes en brommers. Discriminatie via de band.
Pff, ze laten wel echt merken dat je met de speedpedelec (45KM), elektrische fiets (25km), fat-bikes, (60km) en gewone fiets in Utrecht alles kan en mag, regels Pfff die worden nauwelijks nageleefd en er wordt al helemaal niet op gecontroleerd.
Maar met je snorfiets met 25 km mag je wel tussen de bussen, auto’s en vrachtwagens rijden. Gelukkig is college er voor iedereen alleen niet voor mensen met een verbrandingsmotor, want die kunnen de boom in.
Er word een zooitje van het verkeer gemaakt.
Op het gewone fietspad? Drama. Eerst de fatbikes, toen de electrische bakfietsen, electrische fietsen en de scooters. Het is tegenwoordig levengevaarlijk om op het fietspad te fietsen met een gewone fiets. Maar het lost zich in de loop van de jaren zelf op. Niemand beweegt meer zelf. Maar de cardiologen hebben straks voldoende werk. Hart en vaatziekten, hartinfarcten etc.
wat is de maximumsnelheid op fietspaden?
Gebruikers van deze fietsen met gele bromfietskenteken moeten een ontheffing aanvragen om gebruik te kunnen maken van het fietspad?.
Je ziet ze bijna altijd op fietspaden, ook buiten de stad.
De eigenaar heeft bewust gekozen voor fiets met brommer wetgeving.
Scooters die 20 km langzamer rijden dan een speedpedelec, moeten wel op de weg.
Waarom zou je mensen die bewust kiezen voor een fiets waar je moet houden aan wetgeving voor brommers een ontheffing willen geven?
Mag oma een ontheffing aanvragen om met haar bromfiets op het fietspad te mogen, ze rijdt nooit sneller dan 30 km.
Opa mag ontheffing aanvragen om met de brommobiel over de ring van Utrecht te rijden?
Speedpedelec is een bewuste keuze, vreemd om daar ontheffing voor te verlenen.
Wat een beslissing om nog een hard rijdende fiets op het fietspad te laten rijden!
Welke bescherming krijgt/ heeft nu een fietser!
De fietser wordt al van het fietspad geduwd/gereden door de electrische fietser, electrische bakfietser, de fat-biker, de snorfietser, en nu ook door de speedpedelecer!!! En tussendoor scheurt er ook nog een brommer langs de fietser!
En dat gaat allemaal op een fietspad dat bestemd is voor de fietser!
Ik begrijp echt niet hoe de fietsersbond deze keuze maakt!
Ongelooflijk!
Er komt een dag dat de gewone fiets wordt verboden om op het fietspad te rijden. Te druk…
” Er lijken weinig overtredingen of klachten te zijn”. Een ongetwijfeld correcte maar niet- verrassende conclusie bij verwaarloosbare handhaving en een relatief gering aantal S. pedalisten.
Niets tegen S. pedelecs, maar door snelheid en kleine silhouet gevaarlijk slecht in te schatten door andere verkeersdeelnemers, vooral bij donker geklede bestuurders.
Er zijn geen klachten……waar kan je klagen?
Ze hebben mij, de gewone fietser, niets gevraagd (helaas). Oprotten met die speedpedelecs van het fietspad! Ze rijden als gekken. Ieder dag kom ik er minimaal 2 tegen op weg naar mijn werk en houden die zich aan de snelheid? Nee absoluut niet. Rijden als gekken en sneller dan de auto’s op de weg ernaast.
Mooi, ga ik lekker ook op het fietspad met mn gele plaat (benzinescooter). Anders discriminatie, want ik voel me ook niet altijd fijn op de rijbaan met mn 42 kilometers per uur! En voor wie het vraagt, ja hij is hartstikke duurzaam, tweedehands en 150 euro aanschaf vs 5k/6k voor een electrische deugfiets met gele plaat. Met het dorpse OV in deze stad en alle autopestmaatregelen blijf ik voorlopig lekker scooteren op de wat langere afstanden.
Bezopen !
Hou je eens aan de wettelijke regels, al die uitzonderingen maken het juist zo ingewikkeld.
Die mag dit, die mag het niet, die moet dat, die moet het niet doen.
Klopt Derek fietspaden moeten breder gemaakt worden zodat het veilige is voor iedereen.
Fietsersbond werk aan de winkel
Uitstekend! Eindelijk wordt er verstandig nagedacht en getest. De SP’s (snelle fietsen ZONDER ‘gas’hendel) kunnen heel goed flexibel worden ingezet op fietspaden en rijbanen. Anders dan bij de populaire fatbike is de gemiddelde SP-berijder in staat het vervoermiddel op verantwoorde wijze in te zetten en met het (fiets)verkeer mee te bewegen. Als extra slot op de deur: Daar teken je ook voor als je de ontheffing aanvraagt.
Dankzij de ontheffing is de SP in en om Utrecht een enorm veilg en efficiënt vervoersmiddels geworden wat zich duidelijk onderscheid van de fun en fatbikes met gashendel.
Uiteraard zijn er kinderziektes en moeten we bij toenemend succes naar infrastructuur kijken. Maar zo’n 15 jaar na de introductie van de SP is er dan nu eindelijk een plaatselijke(!) overheid die doorheeft welke kant het op moet met de SpeedPedelec….
Bijzonder verhaal, handhaven lijkt lastig tot onmogelijk.
Daarnaast heb je voor dit soort regelingen landelijk beleid nodig. Dit kan niet lokaal geregeld worden.
Op alle wegen in Utrecht de maximale snelheid terugbrengen naar 30 km/h. Dat is veiliger voor iedereen en kunnen speed pedelecs en scooters gewoon op de rijweg blijven, ipv het fietspad.
Verban auto’s van de weg en geef de straat aan de opgevoerde fietsvarianten. Blijft er nog ruimte over om de stoepen, groenstroken en fietspaden te verbreden ook.
Waar kan ik dan klagen over de spedelecs?
Fietspad = niet harder dan 25 km/u. De rest helm op en naar de rijbaan.
Is het voor de gewone fietser op een gewone fiets nog wel veilig?? Ik neem dan toch liever de auto, of het OV als er gereden wordt.
Als voetganger fietspad/fietsroutes oversteken is levensgevaarlijk, je kan beter een 50km/u weg oversteken.
Fietsen in Utrecht? Liever niet. Dat was tien jaar geleden wel anders.
Dat fietsbeleid werkt in de echte wereld toch niet zo goed als in de groene fantasie wereld.
@Toine Goossens
Laat discriminatie maar aan de politiek over.
@Jacqueline
Dankzij de Fietsersbond(=GL) zitten we met deze shit.
Dit is niet uit de lucht komen vallen maar het resultaat van decennia lange beleidsbeinvloeding op kosten van de belastingbetaler.
Idioterie!!!
Wachten is op aanrijdingen!
Je zal toch maar op de spoedeisende afdeling van een ziekenhuis werken! Stikt van frustraties, lijkt mij!
Dat gaat gezellig worden op die snelfietsroute binnen de bebouwde kom. Maar er is natuurlijk helemaal geen verband tussen die snelfietsroute (die in de komende maanden tussen Blauwkapelseweg en Biltse Rading wordt afgerond) en deze verlengde proef… Het zijn alleen de speedpedelecers (zeer beperkt in aantal) die grote afstanden afleggen in het woon-werkverkeer dus die moeten tot de gemeentegrens niet in de wielen gereden worden. Terwijl je je echt moet afvragen of dit nog wel over fietsen en fietsers gaat.
De gewenste uitkomst zal er komen en met het comfort en de veiligheid van gewone fietsers wordt geen rekening gehouden. Het is een religie.
Rijden als gekken. Hoort ze niet aankomen, behalve als ze ongeduldig bellen. Grotere ergernis dan wielrenners, die zie je over het algemeen niet in de ochtenddrukte op de smalle fietspaden tussen de schoolgaande kinderen
Speedpedelecs voelen zich prettiger op het fietspad dan op de rijbaan tussen de auto’s. En wat vinden de fietsers hiervan op de nu overvolle fietspaden als de speedpedelecs irritant bellend tussen de fietsers door slalommen. Omdat er volgens de gemeente een ‘klein aantal’ boetes is uitgedeeld. Dat is niet zo gek want handhaven doen we hier niet. Gebruikers van de elektrische fiets oa de speedpedelecs zijn tevreden met de proef. Iets met wc eend… De gewone fietser kan de pot op in Utrecht fietsstad met zijn progressieve gemeentebestuur treurig.
Wat een boel gepruttel en gesputter hier weer. Reagurend Utrecht laat weer van zich horen. Niet gebaseerd op enig inzicht roeptoetert men wat af. Het is dat je weet dat het hier altijd dezelfde zuurpruimen zijn die hun ei kwijt moeten en dat de zwijgende meerderheid anders in de wedstrijd zit. Anders zou je kunnen gaan denken dat dit de overheersende mening is in Utrecht. Gelukkig niet het geval…
Maar om al deze zeur- en zuursmurfen tegemoet te komen kunnen we misschien een ‘kop tegen de muur’-experiment doen?! Terug naar de jaren 70!
Laten we 1 week lang de stad afsluiten voor tweewielers. We gaan gratis parkeren waar je maar wilt. Je mag zelfs op de fietspaden parkeren (want die worden toch niet gebruikt) en je mag gewoon met je auto naar het station. Parkeer hem maar voor de deur. Geeft niet waar, je krijgt geen bekeuring. Je mag zelfs weer met je walmende dieseltje in de dan ontstane stadsfile staan en met je auto het voetgangersgebied in om je nieuwe TVtje achterin te kunnen schuiven.
Terug naar die goede oude tijd toen je nog protesteerde omdat de stad ten onder zou gaan aan het invoeren van voetgangersgebieden. De hele middenstand zou op de fles gaan, herinner je je dat nog?
Alle fietsenstallingen kunnen een weekje dicht, want iedereen die daar nu zijn fiets parkeert zet zijn auto ergens op de stoep. Een paar deugneuzen zullen in het kader van dit experiment vast bereid gevonden kunnen worden oude diesel stadsbussen op te sporen die we dan tijdelijk even omruilen voor onze fluisterstille elektrieke exemplaren. Gewoon, omdat het heerlijk is als je die testweek weer in de herrie en die ouderwetse stank kunt wandelen in de stad. En, heel fijn, je hoeft niet uit te kijken, want je hoort ze aankomen. Iets aan horen komen schijnt namenlijk een enorme pré te zijn.
Laten we dat nou gewoon eens een weekje doen. Misschien dat die mensen die niet in staat zijn vooruit te denken, maar die eerst met hun kop tegen de muur moeten, ook gaan begrijpen dat niet alles altijd kan blijven zoals het is. Dat je gezamenlijk moet zoeken naar manieren om alles draaiend te houden als je stad groeit. Dat dat soms met pijnscheutjes gaat. Maar dat je, als je achterom kijkt toch tot de ontdekking komt dat je wat opgeschoten bent met zijn allen. Dat het vandaag echt beter gaat dan gisteren.
Tegen al die pruttelaars hier zou ik willen zeggen: stop eens met alleen maar zeuren. Verdiep je er eerst eens in. Aan de reacties kan je zien dat een kwart alleen de kop heeft gelezen en de helft geen idee heeft waar het tegen te hoop loopt. Lees eens onder welke voorwaarden die ontheffing kan worden aangevraagd (een linkje zou voor een enkeling helpen DUIC) en doe nog gekker. Ga naar een fietsenzaak, zet een omgekeerde pispot op je hoofd en maak een proefrit op zo’n ding. Dwars door Utrecht. Rijd op het fietspad (en hou je aan de snelheidsbeperking) en rij vooral eens op de weg. Pak even soepel het Westplein bijvoorbeeld en geniet van middelvingers en toeterende vrachtwagens. Maar maak je geen zorgen, je hebt een helm op, dus alles komt goed.
Enfin, zorg eens een keer dat je wat meer achtergrond hebt voordat je hier wat begint te brullen. Je hebt niet overal verstand van, ook al voelt dat wel zo…
Rob H for mayor
Onderzoek van niks. De gemiddelde speedpedelec’er is blank, van middelbare leeftijd, hoog opgeleid, hoog inkomen (speedpedelec kost ca 5.000 euro) en vaak werkzaam in de publieke sector. Op irritante uitzonderingen na, gedraagt deze groep zich redelijk verantwoord in het verkeer. Men scheurt niet met 45 km/u over de Lange Vie maar past zich aan. Daarom zijn er weinig overtredingen of klachten So far so good.
Als het huidige fatbike publiek de speedpedelec ontdekt vanwege de beperkingen die er voor fatbikes aan komen, dan worden de fietspaden pas echt gevaarlijk. En dan komen de klachten vanzelf. Met daarna de verontwaardiging en volkswoede.
Op de Eykmanlaan flitst er dagelijks een langs kinderen die net kunnen fietsen.
Ik heb meer last van racefietsers. Zitten de hele tijd op hun fietscomputertje te kijken en willen te graag hun snelheid / kadans vasthouden.
Mijn referentiekader is niet de binnenstad maar juist de koningsweg en dergelijke.
@Binnenstadbewoner, waarom betrek je hier huidskleur bij? Waarom insinueer je dat ‘blanke’ mensen zich beter gedragen in het verkeer? Waarom wordt deze comment toegelaten op DUIC?
@ ihsan speedelec’ers zijn tot dusver een homogene groep (net als wielrenners) en houden zich op drukke plekken redelijk in. Daar buiten niet. Om u gerust te stellen, er zijn meer dan genoeg blanke fietshufters.
@Ihsan
Als je niet begrijpt wat er bedoelt word kan je dat gewoon vragen.
Wat jij nu zegt word helemaal niet gesuggereerd.
@Bellringer
Fijn dat jij wél verstand hebt van deze materie, alleen dit artikel (en de reacties) gaan niet over fiets versus auto. Wel goed geprobeerd natuurlijk en vooral indrukwekkend dat je daar zoveel tekst voor nodig had.
@Bellringer
Wat is dat nou voor experimenteel gewauwel?
Utrecht is een provinciestad met regionale functie en het CBS heeft daar cijfers over.
In 1971 had de provincie Utrecht nog slechts 816.000 inwoners, anno 2024 zijn dat er al 1.400.057.
Utrecht stad had in 2000 nog slechts 233.667 inwoners met 250.000 fietsen en 91.322 personenauto’s.
Anno 2024 zijn dat 374.374 inwoners met 750.000 fietsen en slechts 136.000 auto’s.
Auto’s zijn het probleem niet, dat zijn de fietsers die harder kunnen dat auto’s op het gros van de straten mogen (woonwijken hebben 30km/u regime sinds 1983), maling hebben aan alle verkeersregels omdat ze het verschil tussen aansprakelijkheid en schuldigheid niet begrijpen, en hun ego groter is dan de herseninhoud.
Je experiment nu uitvoeren is het Walhalla voor automobilisten, voetgangers en spelende kinderen. Verzekeringsmaatschappijen en zorgverleners zullen er ook heel blij mee zijn. Wanneer zullen we het organiseren?
Het zijn dan ook een bepaald type fietser waar je eigenlijk nooit echt last van hebt.