Protest bij Kromhoutkazerne tegen wapenhandel | De Utrechtse Internet Courant Protest bij Kromhoutkazerne tegen wapenhandel | De Utrechtse Internet Courant

Protest bij Kromhoutkazerne tegen wapenhandel

Protest bij Kromhoutkazerne tegen wapenhandel
Beeld: Steven de Groot
Een kleine groep demonstranten kwam vrijdagmiddag bijeen voor de Kromhoutkazerne. Zij protesteren tegen de vergadering van de Nederlandse wapenlobby die daar op dat moment plaatsvindt, en de 13 miljard euro die Europa gaat investeren in de wapenindustrie.

Een kleine groep demonstranten kwam vrijdagmiddag bijeen voor de Kromhoutkazerne. Zij protesteren tegen de vergadering van de Nederlandse wapenlobby die daar op dat moment plaatsvindt, en de 13 miljard euro die Europa gaat investeren in de wapenindustrie.

Een groepje van krap 20 demonstranten verzamelt zich op de parkeerplaats voor de Kromhoutkazerne. Boven hun hoofd wappert de Nederlandse vlag. Bij de poort van de kazerne staat een groep marechaussee die de demonstranten aandachtig in de gaten houdt. Er zijn bijna net zoveel beveiligers als demonstranten.

Benjamin Baars (27), werkzaam bij Stop de Wapenhandel, legt uit: “Europa heeft 13 miljard euro vrijgemaakt voor de ontwikkeling van nieuwe wapens. Er wordt gezegd dat dit gebeurt om ons te beschermen, maar ondertussen wordt het geld gebruikt om de export van wapens te stimuleren. In plaats van dat de wapens de wereld veiliger maken, maken ze de wereld alleen maar instabieler doordat ze terecht komen in gebieden als Jemen en Saoedi-Arabië.”

(Tekst gaat door onder afbeelding)

Demonstrant en initiatiefnemer Benjamin Baars

De geluidsinstallatie staat inmiddels. De microfoon wordt doorgegeven aan sprekers van Stop de Wapenhandel, Niet in Mijn Naam en de Extinction Rebellion Utrecht. Allemaal steken ze even fel af tegen de wapenindustrie, en allemaal weten ze waar het geld wel heen moet.

“Wij zeggen: steek die 13 miljard in de verduurzaming”, zegt Baars. “Veel van de problemen waar we zogenaamd wapens voor nodig zouden hebben, kunnen opgelost worden door de klimaatverandering tegen te gaan. Het conflict in Jemen bijvoorbeeld, of de vluchtelingenproblematiek, hebben beide het veranderende klimaat als oorzaak. Dat los je niet op met meer wapens, maar met een verstandig klimaat- of ontwikkelingsbeleid.”

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Woehahaha.” Werkzaam ” bij Stop de Wapenhandel? Vertel? Welk product maakt dit bedrijf, hoeveel omzet en winst maakt de onderneming, wat is zijn functieomschrijving en onder welke CAO vallen ze?
  Subsidieslurpen uit de belastingcenten die zijn opgebracht door hardwerkende Nederlanders is niet hetzelfde als werken hoor.Het juiste woord is parasiteren, niet werken.

 2. wollie

  heeft die meneer met de blauwe jas nou geen broek aan?

 3. Herman

  Die linkse kan zo het museum in, zo zagen de meeste eruit in de jaren 70. Toen kwamen er ook heel wat meer demonstranten dan nu.

 4. Niet-naïef pacifist

  Gisteren toevallig het Nationaal Militair Museum in Soesterberg bezocht met onder meer een interessante tentoonstelling over de Koude Oorlog. Hoe potsierlijk het demonstratietje misschien ook mag lijken, in 1961 was het de generaal en president van de Verenigde Staten Dwight Eisenhower, die de wereld waarschuwde voor de macht van wat toen het ‘militair-industrieel complex’ genoemd werd. En iedereen die bijhoudt wat er in de wereld aan de hand is, weet dat dit beslist geen voltooid verleden tijd is. Ik vind bovenstaande reacties dan ook beschamend, respectloos en getuigend van een volstrekt gebrek aan historisch en politiek besef.

 5. Cor

  Zo, JdV hoort ook voor het eerst van z’n leven van een non-profitorganisatie ?

 6. JdV

  @cor: nee, JdV hoort voor het eerst in zijn leven dat iemand die demonstreert voor een non-profitorganisatie dit als “werken” beschrijft.

 7. Cor

  @JdV: Als bestuurslid, onbezoldigd. Grote schande!

 8. Berk

  Misschien kan JDV voor het eerst in zijn leven zn grenzenloze cynisme en bitterheid eens van zich af werpen. Schandelijke reactie op mensen die daar voor best een goede zaak staan (en die nog wel ergens in geloven), of ze nou worden gesubsidieerd of niet.

 9. Pieter

  @ Wollie

  Dat noem je een korte broek; een heel erg raar fenomeen bij warme temperaturen en het voorjaar/ zomer.

  @ JdV; non-profitorganisaties draaien met name op leden en donaties en vaak helemaal niet op belastinggeld. Het is ze dus redelijk vrij om zelf te bepalen hoe ze die middelen inzetten, als het maar hun doelen ten goede komt. Het is zelfs slim om mensen in dienst te hebben die zorgen voor een structuur, zodat juist het geld goed ingezet wordt en niet over de balk gesmeten wordt

 10. Niet-naïef pacifist

  @ Berk. Ik zou JdV niet zozeer een cynicus willen noemen als wel als iemand die een heel beperkte visie op economie heeft: iemand die alles vertaalt naar geldelijk profijt, ofwel iemand die overal de prijs maar nergens de waarde van kent. Dergelijke mensen, die je in groten getale aantreft in het rechtse politieke spectrum, verdienen ons medelijden, maar ze zijn niet ongevaarlijk.

 11. Reactionaire rechtse zak.

  “Dergelijke mensen, die je in groten getale aantreft in het rechtse politieke spectrum, verdienen ons medelijden, maar ze zijn niet ongevaarlijk.”

  Een heerlijk pareltje, recht uit het marxistische boekje. Proficiat kameraad.

 12. Reactionaire rechtse zak.

  Niet-naïef pacifist 26/5/2019 – 16:35
  “Dergelijke mensen, die je in groten getale aantreft in het rechtse politieke spectrum, verdienen ons medelijden, maar ze zijn niet ongevaarlijk.”

  Een heerlijk pareltje, recht uit het marxistische boekje. Proficiat kameraad.

 13. cas

  Ja ja, een paar huizen verduurzamen gaat de wereld van oorlogen afhelpen…. Sommige mensen zitten echt veel te lang aan die wierook te snuffelen. Het hele klimaatwoord heeft zijn betekenis verloren door dit soort idiote die te onpas gebruiken bij alles wat er gebeurd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).