Provinciehuis Utrecht beschikbaar als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen Provinciehuis Utrecht beschikbaar als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

Provinciehuis Utrecht beschikbaar als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen

Provinciehuis Utrecht beschikbaar als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen
Bron: Wikipedia
Meerdere verdiepingen van het Provinciehuis Utrecht worden beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft het provinciebestuur besloten. In totaal kunnen er zo’n honderd mensen worden opgevangen. Er moet nog besloten worden of de opvang ook daadwerkelijk nodig is.

Meerdere verdiepingen van het Provinciehuis Utrecht worden beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dat heeft het provinciebestuur besloten. In totaal kunnen er zo’n honderd mensen worden opgevangen. Er moet nog besloten worden of de opvang ook daadwerkelijk nodig is.

Op de leegstaande verdiepingen komen twee- en vierpersoonskamers met gedeelde sanitaire voorzieningen en leefruimtes. Robert Strijk, gedeputeerde Financiën en Organisatie: “De onmenselijke situatie in Oekraïne gaat ons allemaal aan. Ook als provincie voelen wij ons verantwoordelijk om de mensen die onder afschuwelijke omstandigheden huis en haard hebben moeten verlaten, op te vangen en veiligheid te bieden.”

De gemeente Utrecht, die de opvang van vluchtelingen in de stad Utrecht coördineert, heeft enthousiast gereageerd op het aanbod van de provincie en heeft onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid en de nodige vergunningen. De resultaten hiervan waren positief. De provincie en de gemeente werken de plannen nu verder uit.

Tijdelijke woonunits

Strijk: “Wij hopen hier, door mensen in ons ‘eigen’ huis op te vangen, een bijdrage aan te kunnen leveren. We stellen ons huis in eerste instantie voor een periode van één jaar beschikbaar, waarbij we meerdere vluchtelingen voor een periode van vier weken kunnen opvangen.”

Naast de tijdelijke opvang in het Huis voor de provincie wordt onderzocht of er, voor de wat langere opvang, tijdelijke woonunits op de parkeerplaats gerealiseerd kunnen worden.

Strijk: “Hoewel deze voorzieningen zeker volstaan voor een tijdelijk verblijf, willen we duur van de opvang op deze locatie het liefst kort houden. We willen dat deze mensen, vaak vrouwen met hun kinderen, betere faciliteiten krijgen wanneer zij langer moeten blijven.”

Gemeentelijk besluit

Of er daadwerkelijk vluchtelingen in het Huis voor de provincie worden gehuisvest, is nog niet zeker. Het uiteindelijke besluit zal de gemeente, in overleg met het Rijk, nemen als duidelijk is hoe de huisvesting eruit zal zien. De gemeente verwacht hier nog deze maand uitsluitsel over te kunnen geven.

Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. mees kees

  Mooi gebaar van de provincie. Alles beter dan sport- en andere hallen. Laten we hopen dat de oorlog snel ten einde komt. Dan kan de wederopbouw beginnen. Hopelijk doneren wij en de rest van de EU dan ook heel veel wooncontainers aan Oekraïne zelf, want men zal wél graag terug naar ‘huis’ willen, maar dat huis zal in veel gevallen deels of volledig onherkenbaar zijn.

 2. Rutger

  gebeurde toch al niet veel in dat provinciehuis, provincie is een overbodige bestuurslaag, permanent ombouwen naar woningen is beter

 3. woutvr

  Het heeft me altijd al verwonderd wat het provinciebestuur in zo’n groot gebouw moest. Maar fijn dat ze het zo oplossen. Tip: Maak er veel tiny houses in: goed voor de doorstroming!

 4. Luuk Upuuk

  Ik blijf me maar afvragen waarom de wereld/europa 7 jaar geleden niet zo medevoelend was toen het Syriese vluchtelingen betrof.

 5. Koel Hoofd

  @Luuk Upuuk
  Ik heb ook een beetje moeite met die hypocriete situatie.
  De rode loper voor de een, barrières voor de ander.

 6. Fred

  @Luuk Upuuk:
  Ik vrees dat u de antwoorden op uw vraag niet ter kennisgeving wil aanvaarden maar daar een hele discussie over wil starten en daar zijn niet alle mensen die antwoord gaven toe bereid.

 7. Bert

  Dus de provincie heeft diverse verdiepingen leeg staan. Wat gebeurde daarmee voor deze virtual signalling.

  @luuk
  Het leeuwendeel van die vluchtelingen waren geen vluchtelingen, maar migranten (bron: UNHCR)

 8. Rob

  @luuk,
  Hmmm, alleen Duitsland heeft al meer dan een miljoen Syriërs en Afghanen opgenomen. Wekelijks komen er in NL 500+ mensen uit die regio binnen. Je zou je beter kunnen afvragen waarom Saudie Arabië precies 0 Syrische vluchtelingen heeft opgenomen ipv zo te willen deugen.

 9. Liza

  @ Rob

  Je kan je wel druk maken over Saudi Arabië, maar ja, wij hebben daar niks te vertellen. Wij doen wat wij doen.

  Je kan je wel afvragen (maar je weet het antwoord zelf ook wel), waarom we met dat soort regimes zaken blijven doen.

 10. Kadoendra

  @Luuk Upuuk

  In Nederland is al heel lang een legale vorm van discriminatie gangbaar en die heet willekeur.
  Daar hebben niet alleen asielzoekers mee te maken maar zo beetje de gehele onderkant van de Nederlandse maatschappij.

 11. Rob

  @liza,
  Ik maak me in deze ook niet druk Saudi Arabië maar om de hele discussie of we de ene groep bevoordelen tov de ander. Volgens mij zit dat verschil alleen maar in de hoofden van mensen die overal racisme(willen) zien.(zie mijn voorbeeld over Duitsland, 1miljoen, wir schaffen das..).

 12. Lynn

  Er wordt hier gesproken over discriminatie.

  “Wat is discriminatie? Discriminatie is mensen anders behandelen, achterstellen of uitsluiten op basis van (persoonlijke) kenmerken.” Bron: http://www.mensenrechten.nl

  Met het toewijzen van sociale huurwoningen worden Nederlanders die al 15 jaar of langer staan ingeschreven voor een huurwoning gediscrimineerd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).