Provinciehuis Utrecht langer beschikbaar gesteld voor opvang Oekraïense vluchtelingen Provinciehuis Utrecht langer beschikbaar gesteld voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Provinciehuis Utrecht langer beschikbaar gesteld voor opvang Oekraïense vluchtelingen

Provinciehuis Utrecht langer beschikbaar gesteld voor opvang Oekraïense vluchtelingen
Bron: Wikipedia
Drie verdiepingen van het provinciehuis Utrecht worden langer beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben een voorstel gedaan aan de gemeente om de opvang van de vluchtelingen in het provinciehuis te verlengen tot eind 2024. Op dit moment worden er 237 Oekraïners opgevangen op deze locatie.

Drie verdiepingen van het provinciehuis Utrecht worden langer beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben een voorstel gedaan aan de gemeente om de opvang van de vluchtelingen in het provinciehuis te verlengen tot eind 2024. Op dit moment worden er 237 Oekraïners opgevangen op deze locatie.

De provincie heeft voor de opvang van vluchtelingen sinds mei 2022 drie etages beschikbaar gesteld in het provinciehuis. In het afgelopen jaar zijn de drie etages in het provinciehuis stapsgewijs in gebruik genomen en is er gezorgd voor plekken waar mensen kunnen koken en eten en waar kinderen kunnen spelen. Op dit moment zijn alle kamers in gebruik.

De provincie had de verdiepingen in het provinciehuis voor een jaar ter beschikking gesteld, maar die periode wordt nu dus verlengd. De gemeente Utrecht moet officieel nog een besluit nemen over het voorstel van de provincie.

Werkruimte

Ondanks de verlenging van de opvang van vluchtelingen komt er in het provinciehuis ook meer werkruimte beschikbaar. Die ruimte was in coronatijd niet nodig, maar sinds het opheffen van de coronamaatregelen werken er volgens de provincie weer steeds meer mensen op kantoor. Een aantal etages dat eerst aan anderen werd verhuurd, komt nu weer vrij, waardoor er in het gebouw meer werkplekken voor medewerkers van de provincie komen.

14 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Mooi initiatief maar geeft ook aan dat dit provinciehuis veel te groot is voor Utrecht, deze was ooit al aangeschaft voor de megaprovincie Utrecht/Noord Holland Flevoland maar dat ging niet door. En je wilt ook niet weten wat 3 verdiepingen aanpassen van kantoor naar wonen kost.
    De provincie kost sowieso te veel geld versus wat het oplevert.

  2. Wim Vreeswijk

    Er is kennelijk sprake van structurele leegstand waardoor er nu 3 verdiepingen beschikbaar zijn voor vluchtelingen. Kennelijk is indertijd bij de bouw van het prestigieuze provinciehuis wat vele miljoenen gemeenschapsgeld heeft gekost geen rekening gehouden met de kans op structurele leegstand. Hierbij vraag ik me ook af wanneer het provinciehuis een sluitende exploitatie heeft met al die niet kapitaalkrachtige, nieuwe inwoners ?

  3. woutvr

    Waren er geen woningen nodig in Utrecht? Nou, ziedaar, mooie plek hiervoor. En dat kan de provincie mooi weer terug naar z’n oude stek.

  4. Harm

    In dit opzicht ben ik blij dat de rente nu hoog is. Kan de overheid niet makkelijk meer geld lenen. Misschien wordt dit wel het jaar dat er geen extra geld meer is. En er dus moet worden gelet op de uitgaven! Geintje, er komt gewoon weer een fors hogere afval, water en gemeente belasting.

  5. Realist

    Dus, bevorder thuiswerken voor kantoorpersoneel. Het is simpel, het is bewezen dat het werkt, scheelt files en in dit geval levert het ook nog eens extra woonruimte op. Kuddegedrag is kennelijk niet af te leren…

  6. Ch

    Vreeswijk zou het liefst de oekrainers de grens over zetten. Je staat er weer fris op Vreeswijk!

  7. Koel Hoofd

    @Peter @Wim
    Kom mensen, we zijn in 2020 opgehokt wegens covid-19 en pas recentelijk weer officieel geheel vrijgelaten. Oekraine oorlog begon begin 2022, toen was nog het advies ‘zoveel mogelijk thuiswerken’. Die leegstand was tijdelijk, en met de stikstof, zieligheidshuisvesting en energietransitie taken welke de provincies door de strot worden geduwd, zijn die overige kantoren heel rap weer bezet met ambtenaren en jonge onderzoekers. Het zit immers ook op steenworp van de Uithof en “Land Use Change and Sustainability (in EU)” is een wetenschappelijk onderzoeksonderwerp…

  8. Henkje

    Oorspronkelijk was dit de ING-bank.

  9. Luuk Upuuk

    @ Wim Vreeswijk, dit gebouw is niet gebouwd als Provinciehuis maar als Hoofdkantoor van de toenmalige VSB-bank (later Fortis-Bank).

  10. Hans

    De slechtvalken hebben er ook een onderkomen!

    https://youtu.be/xiPM3jC5Zr0

  11. Nina

    Wat ik niet goed snap, is dat er grote delen van Oekraïne als veilig worden bestempeld. Waarom niet opvang in de eigen regio met (financiële) hulp van de EU en ons land?

    Het is toch beter om mensen te behouden voor een land in nood om het later weer op te kunnen bouwen. Nu heb je kans dat mensen in een ander land aarden en niet terugkeren. Dat laatste zag ik in de jaren 1990 bij een collega uit Kroatië gebeuren. Hij zei letterlijk er geen zin in te hebben zijn geboorteland weer op te bouwen.

  12. Paulus

    @Henkje: nee, fortis bank.

  13. Hans

    @ Nina

    Ik denk Nina, dat de situatie en de geestesgesteldheid. van de meeste Oekraïners een totaal andere is dan die van anderen die van elders gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Het moreel om iets voor hun land te betekenen is – dat is mijn indruk althans – indrukwekkend groot. Dat zie je niet alleen terug in de onverminderde drive om de Russen terug te dringen, ga er maar aanstaan – maar ook aan allerlei initiatieven die nu al plaats vinden om de boel weer op te bouwen, te repareren en te stabiliseren. Een interessant item daarover was vanmiddag te beluisteren bij de VPRO op radio 1, ‘Bureau Buitenland’. “ De oorlog is nog in volle gang, maar steden in Oekraïne sorteren al voor op de wederopbouw. Gemeenteraadsleden, ambtenaren én bewoners vergaderen online over de toekomst.”
    Verder geloof ik dat ons grote bescheidenheid past en dat we niet te snel moeten oordelen in deze humanitaire ramp waarbij Rusland de agressor is en Poetin gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. De mensen die hier nu wonen – en vaak ook al werken – hebben het volste recht daartoe, zij verdienen ons aller respect en moeten kunnen blijven rekenen op onze bescherming zo lang dat noodzakelijk is. Want: de tweede of derde militaire grootmacht van deze wereld is over hen heen gewalst en blijft dat voorlopig op buitengewone brute wijze doen.

  14. Vissers

    @Nina waar haal je die wijsheid vandaan?

    MinBuZa zegt namelijk:

    Rood: niet reizen

    De kleurcode van het reisadvies voor heel Oekraïne is rood. Dit betekent dat het te gevaarlijk is om daar naartoe te reizen. Wat uw situatie ook is: ga er niet naartoe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).