PVV niet blij met levensgroot standbeeld van Che Guevara in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant PVV niet blij met levensgroot standbeeld van Che Guevara in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

PVV niet blij met levensgroot standbeeld van Che Guevara in Utrecht

PVV niet blij met levensgroot standbeeld van Che Guevara in Utrecht
Foto: Bas van Setten
De PVV is ontstemd over het levensgrote standbeeld van Che Guevara dat geplaatst is in Utrecht. Het bronzen object staat in de nieuwe beeldentuin op de Croeselaan. De PVV vraagt zicht af waarom er een beeld moet komen van deze ‘homofobe’ man in een stad als Utrecht. 

De PVV is ontstemd over het levensgrote standbeeld van Che Guevara dat geplaatst is in Utrecht. Het bronzen object staat in de nieuwe beeldentuin op de Croeselaan. De PVV vraagt zicht af waarom er een beeld moet komen van deze ‘homofobe’ man in een stad als Utrecht. 

Op de Croeselaan zijn acht verschillende kunstwerken geplaatst, waaronder een levensgroot standbeeld van de revolutionair Che Guevara en de Romeinse Julius Caesar.

De standbeelden zijn een creatie van Christian Jankowski. De kunstenaar was gefascineerd door de levende standbeelden die hij in Barcelona zag en besloot deze living sculptures in brons te gieten.

Discussie

Het plaatsen van een levensgroot standbeeld van Che Guevara zorgde na berichtgeving op DUIC echter ook voor veel discussie. Honderden mensen reageerden op het initiatief, veel vroegen zich af waarom er in Utrecht zo’n standbeeld moet komen.

De PVV vraagt nu om opheldering bij het gemeentebestuur. De politieke partij schrijft over wandaden die zouden zijn begaan door Guevara en noemt hem homofoob en een moordenaar. De politieke partij wil dan ook graag zien dat het standbeeld weer wordt weggehaald.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Ton

  Maar beste mensen, dit is toch helemaal geen eerbetoon. Een ‘held’ met een geldbakje aan zijn voeten ?? Hij staat niet eens op een sokkel en oogt met die sigaar en die blik ook bepaald niet heldhaftig. Het is hooguit een eerbetoon aan straatartisten die voor standbeeld spelen.
  Overigens, misschien zouden we veel meer ‘helden’ naast hun sokkel moeten zetten, voeten in het gras, geldbakje aan de voeten.

 2. Nicole

  Waarom staat homofoob tussen aanhalingstekens? Dat is een gegeven. Het was een terrorist, een guerrillastrijder, die mensen executeerde die het niet met hem eens waren. Alles voor de vrijheid, het was zijn eigen slogan. Ik begrijp niet dat je denkt dat op een steenworp afstand van het 24 oktoberplein waar pas geleden 4 mensen het leven lieten door geweld en terrorisme je een terrorist een plek kan geven. Dat hij hier een soort cultstatus verwierf doordat men een leuk foto van hem op shirtjes drukte met hippe slogans maakt de man geen mindere moordenaar.

 3. Harry

  Ben altijd tegen persoonsverheerlijking dus weg er mee en smelt maar om in een paar eieren voor bij de Haas.

 4. BW

  PVV moet zich realiseren dat weghalen wel een precedent schept. Er zijn goede argumenten om het beeld van Che Guevara weg te halen (overigens is het verwijt van homofobie nieuw voor mij), maar met dezelfde argumenten moet je dan óók beelden weghalen van oude VOC-ers en volgens mij is NL daar nog niet helemaal klaar voor.

 5. Angelique

  Waar zijn de mensen nu, die tegen de J.P. Coenstraat waren?

 6. wollie

  svp omsmelten tot motorfiets.

 7. mark

  Ton: dan had je dus ook een beeld van een andere willekeurige straatartiest kunnen kiezen. Alleen wordt het dan een ode aan een slecht acterende Roemeen op de Dam. dat bekt niet zo lekker.

 8. klaas

  Raar dat niemand het over alle gruwelijke wandaden van dictator Ceaser heeft; inspiratiebron van dubieuze dictators wereldwijd. Velen malen erger dan Che denk ik.

 9. w

  degenen die dit beeld uitsluitend zien als eerbetoon aan Che Guevara begrijpen het niet.

 10. Luuk

  @angelique Hier! Ook dit is een bizar eerbetoon aan een moordenaar. Snap de verheerlijking van che echt totaal niet. Net als de verheerlijking van Caesar.

 11. Herman

  Ik ben niet zo blij met de PVV, maar daarom mogen ze er van mij toch zijn.
  Dat noemen we een open samenleving, sommige dingen maken je blij, anderen niet.

 12. Frits

  @Angelique
  Waar zijn de mensen nu, die voor de JP Coenstraat zijn?

 13. Piet

  Laten we heel de wijk Voordorp maar van straatnamen veranderen. Want niet alleen Che heeft daar zijn straatje maar ze zijn bijna allemaal een terrorist volgens het toen geldende regime.

 14. Che

  Er gaat niks boven het geluid van stampen op lange tenen in de middagzon.

 15. Cohen

  Het neerhalen van standbeelden om onze (koloniale) geschiedenis uit te wissen of mensen die vinden dat er teveel schilderijen van ‘witte’ professoren op universiteiten hangen. Het toont aan dat we in een regressieve periode van verwarring zitten van de Westerse beschaving. Rechtse bewegingen verzetten zich hier terecht tegen. Maar dan moeten die rechtste clubs natuurlijk niet het zelfde doen wanneer er een keer een beeld van een bedenkelijk links figuur staat.

  Voor educatieve doeleinden zou men erbij kunnen zetten wat voor soort man dit was.

 16. Bernhard

  @Cohen: Die hele discussie gaat om het al dan niet verwijderen van verwijzingen naar Nederlandse historische figuren die niet van onbesproken gedrag zijn. Guevara is ook een controversieel figuur, maar heeft niks met Nederland te maken gehad.

 17. JdV

  @che. Helemaal mee eens. Kijk maar naar het onderwijsmeldpunt. Of de uitslag van de recente verkiezingen. Heerlijk, dat stampen op linkse tenen. Met de gelaarsde rechtervoet. Moet veel vaker gebeuren.

 18. Cico

  Ik zou me eerder druk maken over Caesar. Pleegde diverse malen genocide, massamoorden, plunderingen, et cetera. En oh ja, hij was ook een briljant generaal. Geschiedenis heeft altijd meerdere perspectieven.

 19. Wim Vreeswijk

  Als we toch allerlei eerbetonen gaan verrichten voor buitenlanders in Utrecht, waarom niet een eerbetoon aa de eigenn Utrechtse patriotten die reeds in de 80er jaren van de vorige eeuw de hedendaagse rampspoed voor Utrecht voorspelden en dit zonder professionele beveiligers !.

 20. Piet

  @ JdV

  Ah, de aap komt uit de mouw, haat en rancune drijven u. Lekker volwassen.

  Overigens mag een mens gewoon links zijn in Nederland, ongeacht wat u of wie dan ook daarvan vindt. Wilt u dat inperken, dan komt u aan de universele rechten van de mens en bent u precies datgene waar met name de linkerkant bijv. het Forum, van beschuldigt.

  Oftwel, nou ja, dat kan eenieder inmiddels wel zelf bedenken.

 21. Wim

  Ik ben ontstemd over het bestaan van de PVV in Utrecht,
  Weg met die club!

 22. Willem

  Er moet een wet komen die straatartiesten verbiedt nog langer te poseren als een historisch personage. Als die wet er was geweest zou het allemaal niet zo ver zijn gekomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).