Raad van State geeft bewoners gelijk in hun strijd tegen afvalcontainers in het Zocherpark in Utrecht Raad van State geeft bewoners gelijk in hun strijd tegen afvalcontainers in het Zocherpark in Utrecht

Raad van State geeft bewoners gelijk in hun strijd tegen afvalcontainers in het Zocherpark in Utrecht

Raad van State geeft bewoners gelijk in hun strijd tegen afvalcontainers in het Zocherpark in Utrecht
De Raad van State heeft het beroep van bewoners en betrokkenen tegen het plaatsen van ondergrondse containers in een stuk Zocherpark in Utrecht gegrond verklaard. De gemeente heeft volgens de rechter zonder goede motivatie besloten dat de containers op deze plek moesten komen.

De Raad van State heeft het beroep van bewoners en betrokkenen tegen het plaatsen van ondergrondse containers in een stuk Zocherpark in Utrecht gegrond verklaard. De gemeente heeft volgens de rechter zonder goede motivatie besloten dat de containers op deze plek moesten komen.

Protestacties en discussies in de gemeenteraad wisten het college van B&W niet te overtuigen; de ondergrondse containers in het Zocherpark nabij de hoek Nicolaasdwarsstraat en Wijde Doelen zouden er komen. Het plan was omstreden, maar de gemeente hield eraan vast.

Tegenstander stelden dat rijksmonument het Zocherpark gekoesterd moet worden. De door het college beoogde locatie ligt pal naast de drukbezochte speeltuin ‘Het Kleine Bos’ en de Agatha Snellenschool. Overlast zoals glasscherven, zwerfvuil, lawaai en stank zijn volgens de betrokkenen onvermijdelijk verbonden met afvalcontainers. Ook stelden de betrokkenen dat het besluit gevaarlijke verkeerssituaties in een omgeving met veel kinderen zou veroorzaken

De tegenstanders maakten in 2021, enkele maanden na het besluit van de gemeente, bezwaar tegen het plaatsen van de containers. Het college van B&W verklaarden de bezwaren ongegrond. Vervolgens stapten omwonden en andere betrokkenen naar de Raad van State om het besluit aan te vechten.

Uitspraak rechter

De hoogste bestuursrechter deed woensdag uitspraak en meent dat het besluit van de gemeente niet goed gemotiveerd was en het onduidelijk was welke criteria precies gebruikt werden bij het kiezen van deze plek. Zo werd er in het besluit onder meer gesproken over een document ‘richtlijnen plaatsing ondergrondse containers’, maar dit document bestond helemaal niet.

Omdat het besluit niet goed gemotiveerd is, kan dus ook niet worden vastgesteld of de locatie in het Zocherpark wel of niet een juiste plek is voor ondergrondse afvalcontainers. Daarom moet de gemeente nogmaals naar de bezwaren van omwonenden gaan kijken en een nieuw besluit nemen.

22 Reacties

Reageren
  1. Marcel Visser

    Dit bedoel ik nu. Een college en een raad die ver af staan van bewoners. Als je in overleg gaat lukt alles. Het niet meer ophalen met een vuilnis wagen van huisvuil is dan het gevolg van geen containers. Komt u, bewoners, aub is met een voorstel hoe het dan wel moet? Op de Biltstraat was hetzelfde gezeur. Nu hebben we de containers en geen stank en geen zooi meer op straat. Het is een verademing.

  2. Johan

    Heel goed. Maar…. Onze gemeente weet in het algemeen van geen wijken en gaat meestal ijzerheinig door op een eenmaal ingeslagen weg. Het zou zo maar kunnen dat hetzelfde besluit, maar dan opnieuw en beter gemotiveerd, opnieuw genomen wordt..

  3. Geenstijl@Utrecht

    Tja ambtenaren en monumenten …..

  4. utrechtse stadsbewoner

    dus…. boomers krijgen gelijk, met vuilniszakken op straat krijgen ongedierte meer ruimte. ik zeg verlies-verlies-verlies
    loop toch wat extra meters met je afval. beter voor je eigen gezondheid, beter voor ieder, beter voor de stad
    (klein beetje een idee, dat mensen met vermogen een vrinden op juiste plekken, de stad tegen houden)
    oja, een stad is een organisch gebeuren…het verandert constant….al eeuwen

  5. Koel Hoofd

    Heel bijzonder dat bewoners de Raad van State nodig hebben om gezond verstand bij de gemeente te laten indalen…
    Feitelijk is het gewoon absurd dat het nodig is want het laat zien dat de gemeente dicteert en probeert af te dwingen dat bewoners dat slikken.
    Diezelfde gemeente die al sinds 2014 vol overtuiging beweert dat ze hebben geleerd van hun standaard ‘negeer de bewoners’ beleid en alles er aan te doen om het participatie traject te verbeteren. Een beleid wat ooit leidde tot Leefbaar Utrecht alsook diens ondergang. Hoe groot kan de kloof tussen burger en overheid worden?

  6. Mien Dobbelsteen

    nu de rest van die smerige containers nog, dat de ouderwetse vuilnisman maar weer 2 x per week mag langskomen. zoals vroeger …

  7. BdV

    De dictatoriale trekjes van de Gemeente, die zo nu en dan in het nieuws komen, zijn enigszins verontrustend. Ongetwijfeld komt niet alles in het nieuws.

  8. BW

    Op DUIC wordt de term ‘NIMBY’ nog wel eens misbruikt, maar dit is het. Vrijwel iedereen is dik tevreden over het nieuwe inzamelen (paar klagers hou je altijd), maar niemand wil zo’n container voor z’n eigen deur. Mooie argumenten ook: zwerfuil, lawaai, veel kinderen’. Dat geldt voor zo’n beetje iedere locatie, maar die bakken zullen uiteindelijk toch ergens geplaatst moeten worden.

  9. Rupert Daquin

    @marcelVisser Ehhh geen stank en troep meer? Je komt er zeker nooit? Dagelijks staat het bezaaid met rommel, troep, dozen, etensbakken, wc potten. Ik heb genoeg foto’s verzameld ……… kan ze wel online zetten. Een grote vieze bende tegenover de Albert Heijn !! Geen fake news hier plaatsen a.u.b.

  10. Rutger

    Gemeente neem bezwaren van je inwoners serieus en ga gezamenlijk een plan maken als er weerstand is, moeilijker kun je het niet maken. En vaak gaat star gemeente beleid bij de rechter uiteindelijk onderuit. Train ook je ambtenaren hierop want daar begint het.

  11. Nina

    @ Koel Hoofd

    En dan ook nog liegen over een document dat niet bestaat. Het mag blijkbaar allemaal. Wat een afgang bij de Raad van State voor de gemeente Utrecht. Ik geneer me als Utrechter hiervoor.

    Verder heb ik op DUIC dit nieuws gemist:
    https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3536043/utrechtse-wethouder-van-hooijdonk-overleeft-motie-van-afkeuring-in-debat-over-windmolens

  12. Aniwe

    Waar je ook komt die ondergrondse afvalcontainers hebben helaas altijd bovengrondse problemen. Al of niet veroorzaakt omdat ze weer eens vol zijn of omdat “men” het er gewoon naast pleurt.
    Ik ben nog steeds gelukkig met mijn vuilnismensen die hier twee keer per week de boel komen ophalen!

  13. Hans Malie

    Op mijn bureau ligt een folder van de gemeente Utrecht over inwonerparticipatie met als titel: “Horen, zien en samen door”. Van participatie en samen door is geen sprake. De gemeente luistert niet naar de bewoners. De gemeente doet waar ze zin in heeft. Na het Wilhelminapark corrigeert de Raad van State voor de tweede keer de gemeente. Wanneer gaat de gemeente eens luisteren naar de vaak uitstekende ideeën van zijn bewoners?

  14. Peter Blok

    Geestige woordspeling: de Gemeente weet van geen Wijken🤭

  15. W

    Goed besluit van de Raad van State!
    Dit gemeentebestuur was onlangs wel hevig verontwaardigd toen het groen van de ‘stenen trap’ in de buurt van dit speeltuintje geschoond werd van al het onkruid! Verontwaardigd/geïrriteerd omdat een ‘groen’ kunstwerk verknoeid was!!
    En dan daar vlakbij wel zo’n vuilcontainer maken! Hoe rijmt dat toch gemeente?
    De gemeente kan beter kiezen om aan de voet van De Wijde Doelen/ Zocherplantsoen de door beeldhouwer Paulus Reinhard in 1997, vlak voor Pieter d’Honts overlijden, gemaakte prachtige markante ‘kop’ van Pieter te plaatsen!
    Pieter heeft in één van die twee huisjes boven atelier Manenburg,
    Wijde Doelen 27, gewoond en natuurlijk vanaf net na de oorlog tot aan zijn dood in 1997, in het atelier gewerkt!

  16. Marcel

    @rupert
    Fake News ? U bent niet op de hoogte
    Ik werk al 25 jaar op de biltstraat
    Bij ons nada
    En zo ja bel de gemeente

  17. Koel hoofd

    @Nina
    Dank voor de link, er komt wel meer niet op Duic.
    Dat is al de zoveelste motie van wantrouwen met het beschermende D66 handje boven het hoofdje die ze in bijna 10 jaar krijgt. Het zelfreflecterend vermogen gaat kennelijk niet verder dan in de spiegel kijken of het haar wel goed zit want dit is nou een leercurve in de vorm van een horizontale lijn…

  18. Roberto van Sparren

    @BW:

    De opmerking ‘NIMBY’ is nogal cliché en niet aan de orde. Het Zocherpark is niemands achtertuin.

    @ Utrechtse stadbewoner:

    Het tweewekelijkse buitenzetten en ophalen van vuilniszakken werkt prima. Wandel eens langs wat ondergrondse containers en laat uw zintuigen prikkelen, dan zal u waarschijnlijk inzien dat containers niet thuishoren in een monumentaal park.

  19. Roberto van Sparren

    @BW:

    De opmerking ‘NIMBY’ is nogal cliché en niet aan de orde. Het Zocherpark is niemands achtertuin.

    @ Utrechtse stadbewoner:

    Het tweewekelijkse buitenzetten en ophalen van vuilniszakken werkt prima. Wandel eens langs wat ondergrondse containers en laat uw zintuigen prikkelen, dan zal u waarschijnlijk inzien dat containers niet thuishoren in een monumentaal park.

  20. Anne Marie ten Berge

    Net als die stinkende containers is de dienstverlening van de Gemeente Utrecht ook ondergronds gegaan.

  21. W

    AnnaMarieten Berge!
    Hahaha! Touché!

  22. Mien Dobbelsteen

    @marcel ik weet niet waar jij woont, maar ik WERK aan de Biltstraat…….. en ik kan je zeggen tegenover de albert heijn en naast de brillenwinkel is het elke dag een grote vieze gore smerige bende. Daarnaast overal onkruid , echt metershoog soms… ga dat nou niet ontkennen, ook ik heb er foto’s van gemaakt hoe vies en goor het is bij mijn werk. écht goor. De biltstraat is vertroept bij het leven, was ooit een hele mooie keurige straat. Net als de amsterdamsestraatweg nu gelukkig weer is geworden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).