Radio Centrum Electronica in het centrum van Utrecht gaat sluiten | De Utrechtse Internet Courant Radio Centrum Electronica in het centrum van Utrecht gaat sluiten | De Utrechtse Internet Courant

Radio Centrum Electronica in het centrum van Utrecht gaat sluiten

Radio Centrum Electronica in het centrum van Utrecht gaat sluiten
De bijzondere winkel Radio Centrum Electronica gaat sluiten. De winkel aan de Vinkenburgstraat opende in 1937. “Door economische redenen is het voor ons niet meer haalbaar onze winkel voort te zetten”, laat medewerker Alex Bothof weten.

De bijzondere winkel Radio Centrum Electronica gaat sluiten. De winkel aan de Vinkenburgstraat opende in 1937. “Door economische redenen is het voor ons niet meer haalbaar onze winkel voort te zetten”, laat medewerker Alex Bothof weten.

Van een oplader voor je telefoon, kabeltjes, verloopjes tot aan bouwpakketten voor een versterker; alles is bijna te krijgen bij Radio Centrum Electronica. “Een veelgehoorde kreet van klanten is dat als wij het product niet hebben je het nergens anders vindt”, liet Alex al eerder aan DUIC weten.

De zaak is in 1937 opgericht door de heer Van Arkel. Toentertijd bestond de zaak nog uit huisnummer vier en zes. Later is ook nummer acht toegevoegd. Na de heer Van Arkel heeft Gerard Jeuster in 1996 de zaak overgenomen en inmiddels is zijn zoon Walter eigenaar. Walter werkt het merendeel op kantoor en Alex is de man die inmiddels 28 jaar klanten van technisch advies voorziet.

Alex zei in 2015 al tegen DUIC: “Wij hebben zeker last van de opkomst van het internet dat ook goedkopere producten aanbiedt. De toekomst van de zaak is daarom ook onduidelijk. Die goedkopere producten zijn kwalitatief vaak minder goed. In de jaren ’60 en ’70 waren de apparaten veel beter toen ze nog niet uit de lagelonenlanden kwamen.”

1 november gaat de winkel dicht.

 

Gekoppelde berichten

51 Reacties

Reageren
 1. Ravian

  Zonde! Ik kon hier altijd terecht voor de moeilijk vindbare onderdelen of als ik even snel een weerstand of condensator nodig had.

 2. Peet

  Jammer,,goede service,,aardige klantvriendelijke mensen
  Zal wel weer horeca inkomen ,,,grhhh

 3. Willem

  Neeeeeeehhhhhh!!!! Boehoehoehoehoe *snif*
  Met Pijper de beste winkel van Utrecht…!!!

 4. UtrechtseSjoerd

  Begrijpelijk, maar jammer. Was altijd een goeie zaak voor impuls aankopen en verjaardagskadootjes voor mijn mede-nerds.

 5. duskey

  Erg jammer dat zo’n speciaalzaak moet sluiten. Kwam er al als een jochie van 6 jaar (althans dat is mijn eerste herinnering) en kom er nu, ruim 50 jaar later, nog steeds. Het is jammer dat de opkomst van goedkope producten uit het verre oosten, vaak van aantoonbaar mindere kwaliteit, meer wordt verkocht vanwege de prijs, dan dat er wordt gekozen voor kwaliteit.
  Ik wens Walther, Alex en de anderen veel succes voor de toekomst en hoop dat ze gauw een andere leuke werkkring kunnen vinden.

 6. Joost

  Nieuw, klein winkeltje beginnen in het centrum met de 20% van de artikelen die 80% van de omzet oplevert. De rest van het aanbod alleen via een webshop aanbieden. Voordeel: omzet vasthouden, huur en personeelkosten verminderen.

 7. Cico

  Hey, ik kocht er toevallig ook altijd kado’s voor mede-nerds. Liefst een onduidelijke stekker of relay en dan moest de ‘gelukkige ontvanger’ er heel blij bij kijken “ohhhh dat had ik nou net nodig”. Een paar maanden later krijg je dan die stekker weer terug op je eigen verjaardag: “ohhhh wat leuk dat je eraan denkt! Had ik net nodig”.

 8. w

  tja dan moet je behoorlijk wat batterijtjes en lampen per dag verkopen wil je die locatie kunnen blijven betalen…

 9. JdV

  Balen. Weer een slachtoffer van het utrechtse bestuur dat zich uitsluitend iets aantrekt van het Jaarbeurs/NS/Klepierre trio.

 10. Gerard vd Vecht

  Er zal wel een horeca ondernemer een mooi bedrag hebben geboden om te gaan rentenieren.
  Gerard vd Vecht

 11. Arjan Verhoeven

  Zeer spijtig!

 12. Karla

  Jammer, alweer een speciaalzaak die weggaat. Welke inwisselbare kledingketen of horecaconcept neemt hun plaats in?

 13. Daniel

  Dit is jammer nieuws, zeg. Ik werkte bij de Handyman in de Bakkerstraat, die nu ook al een jaar weg is, en als wij iets niet hadden verwezen we mensen graag naar de expertise en creatieve geesten van Radio Centrum! Erg jammer dat er weer zo’n begrip is weggeconcureerd door goedkope prularia van het internet…

 14. BdV

  Dat zou wel eens een idee kunnen zijn @Joost, want deze winkel is nou niet bepaald van het type dertien in een dozijn zoveelste hippe concept waar toch niemand op zit te wachten. Ik ben benieuwd of Pijper dezelfde problemen heeft; misschien passen ze samen in de Pijperwinkel als ze hun assortimenten indikken en de rest in een Centrumpijperwebshop zetten.

 15. Barend

  @ JdV

  Het is niet alleen dat het gemeentebestuur zijn oren naar dat trio laat hangen. Het is ook de toenemende onbereikbaarheid en het langlevedelolstimuleerdehoreca-beleid waardoor de ene na de andere speciaalzaak het loodje legt. Verschraling ten top.

 16. Herman

  Jammer, prima winkel voor handige spulletjes.

  Toch komen we er te weinig en geeft de ondernemer niet ingespeeld op andere tijden.
  Zo gaat dat al honderden jaren, winkels komen en gaan.

 17. joop gerritse

  Jammer. Ik woon al jaren niet meer in Utrecht, maar het is op zijn minst een jeugdherinnering… en idd, alweer een speciaalzaak minder.

 18. Niels Bokhove

  Het ergste is nog dat de geweldige kennis en ervaring van het personeel verdwijnt. Hun kundige adviezen krijg je nergens op internet. Ik kwam er vroeger graag, toen ik dit soort spullen nog nodig had. “Zoek het zelf maar uit” heerst daar.
  @ Joost: heel goed idee!! Zou voor meer winkels, die door Internet moeten sluiten, een optie kunnen zijn. In elk geval naar een goedkopere lokatie, want de klant komt graag naar ze toe.

 19. Jan

  En zo wordt de Utrechtse binnenstad steeds meer een plek om te mijden…….!

 20. Michiel

  Dit heeft niets te maken met “het Utrechtse bestuur” of de “bereikbaarheid” (de binnenstad is drukker dan ooit), maar simpelweg met concurrentie van internet en andere grote ketens. Laatste keer kan ik er voor een eenvoudige batterijoplader. Goedkoopste wat ze hadden was meer dan 30 euro. Tsja die heb ik toch maar elders gekocht. Winkel is niet met zijn tijd meegegaan.

 21. Michael

  @JdV
  Wat een geleuter en onbegrip om het Utrechts bestuur hier de schuld van te geven.
  Bijzonder jammer dat deze zaak weggaat, maar het zou een wonder zijn met dit concept in deze tijd te overleven.

 22. maarten

  doodjammer, zo een winkel is een noodzaak, en nu zijn we afhankelijk geworden van internet, waar alles minstens 24 uur duurt terwijl je het hier zo kon halen. Nog eens verarming van de voorzieningen.

 23. Rien Kalksma

  Einde van een tijdperk. Als jongen van 14 haalde ik hier 60 jaar geleden al mijn weerstanden en condensatoren. Helaas!

 24. Graagzelfs

  Heel jammer. Is er nu nog wel een goede elektronica zaak in Utrecht?

 25. Ed

  Helaas, maar ook ik kwam er de laatste jaren niet meer: andere bezigheden gekregen, een deels verschuivende interesse, en te weinig aan ze gedacht.
  Dat ze goede spullen verkopen bleek toevallig gisteravond toe iemand mij mijn multimetertje zag gebruiken. Ik vertelde dat ik dat lang geleden bij Radio Centrum gekocht had, en in de verpakking zit nog steeds de kassabon van toen: ik betaalde daarvoor 29.00 gulden op 26-1-1974.

 26. Lucas

  Ik lees hier vrij veel reacties van mensen die ‘vroeger’ hun weerstandjes kochten bij Radio Centrum. Dat is toch het probleem? Aan telefoons, laptops etc valt steeds minder te knutselen. Misschien hadden ze in moeten springen op reparatie van telefoons en laptops, verkoop van schermpjes, batterijen etc. Maar ik denk dat ook daar veel concurrentie is.

  @Joost: een online winkel in de lucht houden, voorraden houden, orders verzamelen en versturen, is ook allemaal niet goedkoop en er zijn veel concurrenten die veel meer schaalgrootte hebben. Volgens mij is het juist de expertise die zo’n zaak waardevol maakt. Maar ik denk dat er gewoon niet meer genoeg handel is voor een specialist als deze. Helaas 🙁

 27. Johan

  @ Michiel

  De binnenstad is inderdaad drukker dan ooit. Maar niet meer met een divers winkelpubliek. Dat is verdrongen door het uitgaanspubliek. Aangetrokken door pretpark Utrecht.

 28. Yoshua

  Ze kopen/kochten zelf ook de spullen in China.
  Vandaag de dag heb je niets meer te solderen aan je elektronica vol met microchips.
  Gaat de groothandel ook dicht met de winkel of blijft deze bestaan.

 29. Kees

  Jammer, kom hier nog steeds erg graag.

 30. Willemradio

  Zal zeer zeker de service en de deskundige uitleg van alle medewerkers daar enorm gaan missen. Deze maand maak ik eigenlijk net de 50 jaar vol dat ik daar mijn onderdelen haal.

 31. Louis

  Bij ons in Nijmegen is ook zo’n zelfde unieke oude winkel gesloten
  Enige waar je nu nog terecht kan met name voor reparatie en verkoop van vintage elektronica is Euromaxx
  Louis

 32. Fab

  Enorm jammer! Topwinkel met personeel dat altijd een oplossing voor je heeft.

 33. Katja

  Na de Handyman wéér een speciaalzaak (en een goede) weg. Als Bosselaar er ook mee ophoudt is Utrecht dood.

 34. Vincent

  Dank aan de mensen van de winkel! Ik heb jaren lang al mijn niet vindbare kabels en verloopsnoertjes, telefoonhouders en noem het maar op hier gekocht. Ik ga jullie missen en dank jullie voor de alwijs enthousiaste en klantvriendelijke houding!!!

 35. Aris

  Jammer maar wel begrijpelijk.
  Was een Leuk zaakje. Als er iets snel gemaakt moet worden , effen naar Radio Centrum.

 36. wim vulto

  De Slegte, Radio Centrum ,Kontakt, Aurora, Wagenaar muziek instrumenten De Utrechtse binnenstad is voor de oudere generatie zoals ik ( 72) niet erg aantrekkelijk meer. Ik ben nog opgeleid door Rens&Rens en kwam zo in aanraking met de 3 (….) Utrechtse echte elektronica zaken. Ik wens de medewerkers van radio centrum een hele leuke baan waarin zij hun kennis , kunde en handigheid mogen blijven gebruiken.

 37. Karsen

  Jammer dat nu ook een oud “conculega” er niet meer is. Tja er wordt inderdaad veel bij Webshops gekocht.

 38. Sander

  Damn! Net nu ik (weer) onderdelen nodig heb zijn ze en blijven ze dicht 🙁 ga ze zeer zeker missen. Ik kwam er altijd met plezier. Zal nu moeten uitwijken naar Ede (om de hoek bij mn werk) hopende dat die het voorlopig nog vol houdt.

 39. Jos

  Als iedereen die online zijn electronicainkopen doet en SOMS ook bij Radio Centrum zijn commentaar hier weghaalt, blijft er weinig commentaar staan. Ik ben ook schuldig aan het verdwijnen van dit soort zaken. Het internet is een te makkelijke, goed bereikbare, goed gesorteerde, goedkope winkel zonder parkeerkosten e.d.

 40. Koen

  Deze zaak kon heel gemakkelijk worden voortgezet in een andere structuur. Maar nu zijn alle mensen die elektronica componenten nodig hebben, gedupeerd. Tegenwoordig worden printplaten met hierop elektronica componenten in een oven geduwd om alle verbindingen in haar geheel te solderen. Met als gevolg dat de elektrolyse in de condensatoren gefrituurd worden. De levensduur van de condensatoren is hierdoor sterk terug gedrongen. Je kon bij Radio centrum een lijstje nieuwe condensatoren halen en zo werkte je printplaat nog 30 jaar mee. Dit voordeel is nu weg.

 41. Koen

  Mensen die een kapotte voeding kan repareren voor de buren. Kunnen dat niet meer. Mensen die stabilisatie voedingen moeten repareren met een stabilisatie IC, of zener diodes, diodes, smoorspoelen, condensatoren en nog veel meer mogen dit blijkbaar niet meer doen. De kennis om reparaties te doen is aanwezig, Radio Centrum die de componenten levert niet meer. Utrecht is een grote stad, mensen uit Wijk bij Duurstede, De Meern, Houten, Maarsen, Breukelen die het vertrouwen hadden dat ze in een grote stad als Utrecht hun componenten konden kopen, kunnen dit niet meer. Dit is een ramp voor alle mensen die elektronica gestudeerd hebben en die bereid zijn hun naasten te helpen met een klein (soldeer) probleem. Ik ben nog steeds van mening dat de winkel op een andere locatie kan worden voortgezet. Waarbij de nieuwe generatie, stage kunnen lopen en voedingen kunnen repareren voor mensen die dit niet kunnen op een boven verdieping. Het verdwijnen van Radio Centrum is een schandvlek voor het Utrechtse gemeente bestuur die geen enkel interesse heeft in voortzetting van gespecialiseerd werk, zoals elektronica en diens componenten.

 42. Theo Skylab

  Jeetje, ik kocht daar vroeger al mijn spul voor de elektronica hobby. sinds eind jaren ’70 vaste klant geweest tot aan een jaar of 10 geleden toen ben ik uit de regio vertrokken. jammer dat zo’n uniek winkeltje verdwijnt, heel veel leuke herinneringen aan radio centrum.
  Toendertijd samen met Polak (bestaat die nog?) toch wel HET adresje voor zendspul en onderdelen

 43. R Haque

  I have been living in Utrecht since 2016 and this was one of the first shop I visited to buy electronic components for my hobby. It was a great shop, they had all types of components and tools. I bought some components to repair old radios. Also different type of cables and wires. It was very useful. Now I have to buy online cheap quality products.

 44. Marco

  Helaas is een van de laatste elektronica onderdelen winkels van Nederland verdwenen.
  Ik zelf ga nu regelmatig naar Display in Haarlem.
  Voor mij erg gemakkelijk omdat ze bij het station zitten en ik zelf alleen reis via het openbaar vervoer.
  De winkel doet mij denken aan de tijd dat ze hier ook nog zaten in Utrecht en je kon kiezen tussen deze 2 winkels als het ging om bepaalde onderdelen.
  Echt jammer ik ga Radio Centrum zeker missen en ik ben denk ik niet de enige 🙁

 45. Willem

  Zo jammer! Ze hadden gewoon alles en vakkundig personeel! Jammer jammer!

 46. Jack de kriek

  Jammer me opa kwam er al mijn vader en zoon weer een icoon uit de stad.

 47. Erwin van Schaik

  Ongelofelijk jammer!
  Kom er al voor al zowat mijn hele leven voor allerlei electronica en elektro spulletjes. En dat is dan al zo’n 40 jaar! Maakte niet uit waar ik vandaan moest komen, Houten en later uit Tiel, je wist dat zij daar vrijwel altijd hadden wat je zocht. Bovendien kon je er Ook nog terecht terecht voor een goed advies. Voor onze wereld-zeilreis ben ik er nog veel geweest om nog veel onderdelen te kopen en wist Alex mij goed te adviseren. Na ruim drie jaar zijn wij weer terug en had weer wat spulletjes nodig en dacht dus weer even naar Radio Centrum in Utrecht te gaan maar helaas, de zaak was leeg! Ik ga deze zaak echt missen! Ik hoop dat alle medewerkers inmiddels weer een leuke job hebben gevonden. Ik wens hen allen veel geluk en succes. Bedankt!

 48. Tjitske Zitman

  Ben u al gesloten ? Ik woon in VS en bestel al jaren kleine lichtjes en ik heb ze weer nodig – Had geen idee dat u gesloten was Jammer want ik was nog in NL eind vorig jaar Zou graag willen bestellen als het nog kan en dan kan je het naar NL adres sturen en ik kan je betalen per NL Rabo bank

  Of laat me weten waar ik ze kan bestellen als U dicht ben

  21215 12V 50MA 10 pcs per pak E5/8TI 3/4
  RoHS
  maar ik wil wel 10 pakjes

 49. Alex Bothof

  Beste Lezer en oud klanten,
  Nu , bijna 1,5 jaar geleden, heb ik begrepen van klanten dat er nog steeds behoefte is aan technische support. Het is dus nog steeds mogelijk om advies te krijgen of een afspraak te maken voor reparatie van diversen apparatuur.
  U kunt het volgende nummer daarvoor gebruiken ; 0683080112.
  Ook is het mogelijk om uw vraag via whatsApp te stellen.Via het zelfde nummer.
  Vriendelijke groeten en tot ziens Alex Bothof (Radio Centrum)

 50. Ron

  Erg jammer. Kan gelukkig nog wel terrecht bij https://www.boris.nl/
  Echte winkel in Waalwijk.

 51. Jeroen

  goh, in mijn schooljaren kwam ik hier altijd mijn onderdelen halen.. Heerlijke winkel.. ze zijn allemaal verdwenen, die elektronica onderdelen zaken.. Wat jammer toch..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).