Op bezoek bij Radio Centrum Electronica: ‘Als zij het niet hebben, vind je het nergens’ | De Utrechtse Internet Courant Op bezoek bij Radio Centrum Electronica: ‘Als zij het niet hebben, vind je het nergens’ | De Utrechtse Internet Courant

Op bezoek bij Radio Centrum Electronica: ‘Als zij het niet hebben, vind je het nergens’

Op bezoek bij Radio Centrum Electronica: ‘Als zij het niet hebben, vind je het nergens’
De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Alex Bothof (46) van Radio Centrum Electronica in de Vinkenburgstraat.


De stad zit vol bijzondere winkels met een interessant verhaal, DUIC gaat op pad om deze verhalen op te sporen. Evi Guldemeester ging deze week op bezoek bij Alex Bothof (46) van Radio Centrum Electronica in de Vinkenburgstraat.

Van een oplader voor je telefoon tot aan bouwpakketten voor een versterker: menig Utrechter vindt zijn of haar elektronica al jaren bij Radio Centrum Electronica. “Een veelgehoorde kreet van klanten is dat als wij het product niet hebben je het nergens anders vindt”, aldus Bothof. De zaak is in 1937 opgericht door de heer Van Arkel. Toentertijd bestond de zaak nog uit huisnummer vier en zes. Later is ook nummer acht toegevoegd. “Vroeger was de radio een hot item. Vandaar ook radio in de naam van de zaak, en centrum wijst op het centrum van Utrecht.” Na de heer Van Arkel heeft Gerard Jeuster in 1996 de zaak overgenomen en inmiddels is zijn zoon Walter eigenaar. Walter werkt het merendeel op kantoor en Bothof is de man die inmiddels 25 jaar klanten van technisch advies voorziet.

Van een bereik van honderd meter tot een bereik van kilometers

Bothof heeft al van jongs af aan interesse in techniek: “Als jochie van zes sloopte ik apparaten om te kijken wat erin zat. Vervolgens kreeg ik het dan niet meer in elkaar”, grapt hij. “In de jaren 80 tijdens de radiopiraterij maakte ik kleinschalige radio-uitzendingen met een reikwijdte van honderd meter. Vrienden en vriendinnen uit de buurt konden dan luisteren naar mijn uitzending, waarin ik muziek van de platenspeler speelde.” Later is Bothof serieuzere radio gaan maken met een vriend: “Die uitzending was op zondag op een vast tijdstip. We maakten dan ook jingles en die lieten we inspreken door het meisje dat in de buurt foldertjes verspreidde. Ze had een leuke stem. Ook deze zender bouwden we zelf en bereikte heel Utrecht.”

Bothof studeerde aan de LTS gestudeerd en ging vervolgens bij de technische dienst van het Academisch Ziekenhuis aan de slag. Tijdens de broederdienst is hij in plaats van zijn oudere broer vrijwillig in dienst bij het leger gegaan. “Ook hier was ik veel bezig met techniek. Voor de jongens, sergeanten en kapiteinen repareerde ik tv’s, radio’s, etc.”

Brutaliteit

Bothof was als klant al bekend met Radio Centrum Electronica en tijdens zijn dienst zag hij een oproepje voorbij komen dat ze personeel zochten: “Ik heb gesolliciteerd en hoorde maar niks. Vervolgens heb ik zeker een aantal weken lang één keer per week vanuit de kazerne gebeld.” De brutaliteit van Bothof betaalde zich uit en inmiddels staat hij 25 jaar in de zaak.

De techniek en ook de zaak is de afgelopen jaren veranderd, legt Bothof uit: “Vroeger was het een hobbywinkel en mensen met weinig verstand van techniek zag je hier niet zo snel. Toen nummertje acht erbij kwam, werd het assortiment groter en zichtbaarder. De drempel werd lager, waardoor het voor a-technische mensen toegankelijker werd.” Steeds minder mensen bouwen zelf hun apparaten.”Logisch”, zegt Bothof, “Kant en klaar is tegenwoordig goedkoper.”

“Wij hebben zeker last van de opkomst van het internet dat ook goedkopere producten aanbiedt. De toekomst van de zaak is daarom ook onduidelijk. Die goedkopere producten zijn kwalitatief vaak minder goed. In de jaren ’60 en ’70 waren de apparaten veel beter toen ze nog niet uit de lagelonenlanden kwamen.”

Bothof legt uit dat de zaak het met de populariteit van het internet zeker van de gunfactor moeten hebben: “Klanten zeggen vaker dat ze blij zijn dat wij nog bestaan en dat ze liever iets meer geld uitgeven aan een goed advies en product.” Sommige klanten komen dagelijks binnen om zich te vergapen aan alle producten. “Ik hoef ook niet perse iets te verkopen. Als de klanten maar tevreden zijn, want dan komen ze terug. En dat werkt echt zo!”

DSC_0135
DSC_0145
Radio Centrum

19 Reacties

Reageren
 1. Lex

  Echt een prima Utrechtse zaak, waar je nog stekkertjes en draadjes voor een 1 euro kunt krijgen. En vakkundig personeel dat uitstekende adviezen kan geven. Radio Centrum is een begrip voor Utrechters.

 2. Mathieu

  Inderdaad fijn dat een zaak zoals deze nog bestaat!

 3. Joep

  Topwinkel! Inderdaad een begrip in Utrecht. Ben er nog nooit niet geslaagd.

 4. Rinus Wagner

  Dit is mijn winkel.
  Koop er eens een dvi-hdmi kabel van 5 meter, kan de media markt niet tegen op!

 5. Suus

  Samen met Pijper de beste winkel van Utrecht!!

 6. Frank

  Ik heb ze sinds de 70er jaren allemaal met grote regelmaat bezocht: Radio Kontakt aan de Viestraat, Radio Centrum en Radio Display op zowel de Jacobstraat als de Lange Jufferstraat (nu Distrelec). Centrum is de laatste der Mohikanen

  In het grijze verleden werd je bij Centrum door de twee niet echt vrolijke verkopers zowat de winkel uitgekeken. Nu is dat gelukkig anders. Maar het heeft me destijds wel in de richting van Display geduwd, want dat was een goeie, goed gesorteerde zaak met jonge enthousiaste gasten. Centrum had bovendien altijd een beetje de indruk een bouwpakketten- en lichtshow- toeters en bellen winkel te zijn, waar je met je Radio Bulletin of Elektuur onderdelenlijst niet echt welkom was en je altijd de deur weer uit ging met een aantal niet leverbare c.q. niet in voorraad zijnde onderdelen, waarna je dan toch weer bij Display de rest ging halen.
  Uiteindelijk was je dan beter uit met de postorderaars die het Elektuur onderdelenpakket 100% compleet opstuurden, inclusief print. Vandaag de dag haal ik alles bij webwinkels, waar het assortiment nu eenmaal in feite oneindig is.

  Maar ik mag bij Centrum graag nog af en toe door de zaak lopen. Want het blijft toch een beetje ‘lekker winkelen voor mannen’.

 7. Herman

  Inderdaad geweldige winkel, qua onderdelen hebben ze meer en zijn goedkoper dan die vreselijke Mediamarkt. Die schreeuwen hard, maar hebben eigenlijk weinig en wat ze hebben is minstens twee keer te duur.

 8. duskey

  Helaas zien we dit soort (je zou bijna ambachtelijk zeggen) bedrijven steeds schaarser worden in de stad. In onze wegwerpmaatschappij wordt een product vernieuwd, terwijl het vaak nog goed en betaalbaar gerepareerd kan worden.
  Jammer ook dat er weinig technische opleidingen meer zijn en dus ook de interesse voor zelfbouw en ge-experimenteer grotendeels is weggevallen.
  Ik kom er al vanaf mijn peutertijd en dat is dan ook al meer dan 45 jaar geleden. Ik kan me de oude winkel nog goed voor de geest halen. Als jochie vond ik het allemaal reuze interessant.

  Ik hoop dat Alex de volgende 20 jaar ook kan volmaken, waarmee aangetoond wordt dat er ook in de toekomst bestaansrecht voor een dergelijke winkel blijft.

 9. Hans

  Radio Centrum is een geweldige winkel!
  En Alex is een buitengewoon sympathieke, deskundige en klantvriendelijke man. Ik kom al sinds mijn 13e in de winkel en dat is inmiddels 47 jaar geleden. Een tijdje geleden vroeg ik om ‘ei-isolatoren’ voor een klassieke draadantenne. En ja hoor, Alex wist ze op te duiken van de zolder. Het waren de laatste. Van porcelein wel te verstaan! Had ze ook zelf wel willen hebben bij nader inzien maar ze gingen voor een zacht prijsje over de toonbank! Inderdaad naast Pijpers – en laten we Treffers aan de Oosterstraat niet vergeten – is dit wel zo’n beetje een eilandje van wellevendheid, klantvriendelijkheid en deskundigheid in een zee van onverschillige commercie!

 10. Jan

  In mijn werkzame tijd kwam ik hier meer dan regelmatig. Was gemakkelijk, hadden er voor onze school een rekening. Daarvoor kochten we in Zeist bij Nic Jense, ook zo’n geweldige winkel. Ik werd altijd graag door Alex geholpen, maar ook de anderen deden (doen) het fantastisch. Ook de heer Jeuster was een vakman eerste klas en een persoonlijkheid in de winkel. Heb wel eens staan balen als er iemand met een tekening stond (en het soms totaal niet begreep) eb er werd alle tijd genomen om e.a. uit te leggen. Later realiseerde ik mij dat dit, als ik zelf veel tijd nodig had, een uitstekende dienst verlening was. Kom er, mede door de bouwput die het (stads)centrum, is weinig. Zal toch eens snel gaan buurten. Wens ze in ieder geval heel veel succes.

 11. Amir

  Fantastische bedrijf en fantastische personal altijd druk en hoen zijn altijd vriendelijk.

 12. Joop

  Ja Alex dit is een leuk verhaal.
  Je staat altijd klaar om een probleem rustig optelossen.
  Van de week bij je geweest voor het klik systeem.
  Ook dat is weer besteld.
  We komen elkaar vaak tegen in de Vinkenburgstraat.
  Aléén voor mij hout het werk op(je weet wel waarom)
  Maar ik kom zeker weer naar jullie toe als ik weer een probleem heb.
  Alex ik hoop dat je gezond blijft en je pensioen kan halen.

  Groetjes Joop N.F.

 13. Harry

  Deskundig kan ik niet over oordelen, maar wel altijd vriendelijk en behulpzaam. Chapeau voor deze winkel

 14. Steven

  Leuke opsteker, dit artikel! Ik kom sinds 1979 bij Radio Centrum en heb natuurlijk ook kennis aan Alex zo lang hij er werkt. Heel aardige gast! What happened to Frank? Heb ik vroeger veel van opgestoken toen ik nog bleu was op elektronicagebied.

 15. Jan

  Lang geleden, als jonge jongen, bij radio centrum mijn eerste ets-set van seno gekocht. Ik mag er nog altijd graag komen.

 16. ed baars

  leuk zaak en klant vriendelijk top

 17. H.H.Heijenberg

  Zaterdag 20 aug. ging ik vanuit Driebergen naar R C E voor 3 5.3 fittingen met klemmetjes……………………helaas die had hij niet, dan maar even naar de Oude Gracht bij ESU kijken ……….ook hij had ze niet. Dan toch maar via internet – is wel duurder –maar ik moest toch wat. Desondanks draag ik Alex een warm hart toe en zal ik het niet laten om toch zijn winkel niet voorbij te lopen.
  Henk

 18. Nog. vd Heuvel

  Leuk artikel.
  Voor mij tevens een herinering aan aan vervlogen tijden toen ik als chauffeur bij Van Gend en Loos werkte en ik een paar keer per week pakketten afleverde bij Radio Centrum met een busje van het merk Commer die het stuur rechts had. Het kreng liep altijd, had geen verwarming, geen radio en een schuifdeur die altijd uit de rail schoot. De Vinkenburgstraat was toen al een leuk straatje en nog geen wandelgebied. Ik werd in de winkel altijd snel en vriendelijk geholpen want de bus zat nog vol. Nu ruim 40 jaar later haalt mijn vrouw en soms ikzelf er krimpkous en super dun elektrischiteitdraad dan nergens anders te koop is. RadIo Centrum. Een prachtige winkel
  N. vd Heuvel te Utrecht

 19. Koen

  Deze zaak kan zeer goed voortgezet worden. Ik zie niet in waarom niet? Ik begrijp niet waarom je geen elektronica zaak kunt voortzetten in een nieuw jasje.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).