Rechter geeft gemeente Utrecht gelijk in conflict over voormalige Zandpadboten in Industriehaven Rechter geeft gemeente Utrecht gelijk in conflict over voormalige Zandpadboten in Industriehaven

Rechter geeft gemeente Utrecht gelijk in conflict over voormalige Zandpadboten in Industriehaven

Rechter geeft gemeente Utrecht gelijk in conflict over voormalige Zandpadboten in Industriehaven
De voormalige zandpadboten in de Industriehaven
Er zijn weer ontwikkelingen in het slepende conflict over de woonarken die al dan niet illegaal in de Industriehaven in Utrecht liggen. De rechtbank heeft de gemeente Utrecht op alle punten gelijk gegeven. Dat zou betekenen dat de voormalige Zandpadboten nu toch echt weg moeten. Maar eigenaresse Marianne Nobels is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep.

Er zijn weer ontwikkelingen in het slepende conflict over de woonarken die al dan niet illegaal in de Industriehaven in Utrecht liggen. De rechtbank heeft de gemeente Utrecht op alle punten gelijk gegeven. Dat zou betekenen dat de voormalige Zandpadboten nu toch echt weg moeten. Maar eigenaresse Marianne Nobels is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep.

Het verhaal over de voormalige Zandpadboten die nu liggen in de industriehaven in Utrecht kent een lange geschiedenis. DUIC schreef er al eens uitgebreid over. In het kort komt het erop neer dat er geen geschikte vaste plek voor de boten was en dat ze daarom – in overleg met de gemeente – tijdelijk in de Industriehaven mochten liggen. Dat was in 2020 en ze liggen er nog steeds. In die tijd is ze de boten ook gaan verhuren via Airbnb.

Eigenaresse Nobels beweert dat ze meermaals toestemming heeft gehad om de boten daar te laten liggen, zonder einddatum. De gemeente meent dat de eigenaresse toestemming had om de arken in de Industriehaven af te meren tot oktober 2020. Daarom startte de gemeente Utrecht vorig jaar een traject om de eigenaresse te bewegen de boten weg te halen.

De zaak belandde uiteindelijk op tafel bij de rechtbank. Die meent dat de gemeente Utrecht zorgvuldig is geweest en dat Nobels de regels heeft overtreden.

Hoger beroep

Hoe nu verder? Nobels heeft nog tot 20 september de tijd om in hoger beroep te gaan en ze geeft aan dit zeker te doen. Ze vertelt documenten in handen te hebben die kunnen bewijzen dat ze legaal in de Industriehaven ligt. Als het aan de gemeente ligt wordt het juridische traject nu afgesloten en moeten de woonarken zo spoedig mogelijk weggehaald worden.

Opmerking: Arken, boten, woonboten, woonarken, Zandpadboten, er worden verschillende termen gebruikt. Ook de afgelopen jaren, al sinds ze nog gebruikt werden op het Zandpad, worden er verschillende benamingen gebruikt voor deze bouwwerken. Recent spreekt de gemeente over woonarken, op Airbnb staan ze omschreven als woonboten. In de media zijn de afgelopen jaren allerlei termen voorbijgekomen. De eigenaresse wil benadrukken dat het volgens haar ‘bedrijfsboten’ zijn, omdat er nog nooit iemand op gewoond heeft. Voor bedrijfsboten gelden volgens haar namelijk andere regels dan voor woonboten.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Geenstijl@Utrecht

  Ik snap überhaupt niet waarom er niet meer ligplaatsen in de stad Utrecht komen voor woonboten/arken,iets van woning diversiteit of zoiets.

 2. Steve

  Mooie plek voor het zgn. nieuwe Zandpad.
  Niemand heeft er last van daar op die locatie.

 3. Utrechtvoorutrecht

  Als je documenten hebt die je gelijk zouden aantonen, moet je die dan niet in je rechtszaak gebruiken? Roepen dat je ze hebt en in hoger beroep gaan, klinkt als tijd rekken. Ik neem aan dat de arken nog verhuurd worden? Ik vind dit heel kwalijk en onverantwoord ondernemerschap.

 4. Jelmer

  Die dame heeft het slim aangepakt.
  6k per verhuur unit per jaar minimaal.
  Dat 6x. Ze brengt graag tijd door met haar gasten.
  Hoe dan? Dank voor de 36 duizend afgelopen 5 dagen had ze 5 reviews.

  Meer plekken voor woon boten en bedrijf boten met gestplen ligplaats is iets heel anders.

  Schrijf me graag in voor een boot daar om op te wonen.
  En als ie dan verhuurt wordt krijgen de gasten de hele boot en ga ik een weekendje naar het strand.
  Airbnb gaat om huizen waar mensen wonen en tijdelijk ff niet als er gasten zijn. Geen woonruimte aan de markt ontrekken. Wat zij eigenlijk niet doet.
  Dus staan de boten 302 dagen per jaar leeg. Max 60 nachten in U

 5. Andre den braber

  Hallo vind het een raar beleid. Zandpad was altijd een goeie plek voor de boten. En toen moest het sluiten. Er zal gekeken worden voor nieuwe locatie. Maar niks. Ik geef marriane gelijk. Hoop dat je hoog beroep windt. Het is ook voor de dames beter dat Zandpad blijft. En voor Utrecht. Moet blijven.

 6. Lombokker

  Volgens mij is de advocaat van mevrouw Nobels de enige die hier beter van wordt.

 7. Koel Hoofd

  Gisteren was nog in het nieuws dat de gemeente Utrecht nog heel veel meer permanente tijdelijke opvang voor Oekrainers nodig heeft. Kunnen deze woonarken daar niet voor worden gebruikt? Terugslepen naar het zandpad (noodzakelijke infrastructuur is daar van oudsher al aanwezig) en everybody happy….

 8. W.H. de Groen

  Handigheidje van iemand die hier een leuke kostwinning uit weet te halen maar hier gaat het n.a.w. stoppen…!!!
  Neemt niet weg dat de Gem.Utrecht veel meer ligplaatsen op het water zouden kunnen realiseren om de huidige woningnood te gaan verlichten …! Dit alleen voor Utrechtse inwoners die hier reeds min.10 jaar wonen om excessen tegen te gaan.

 9. Anthon

  En dan is het of er niets is veranderd.

 10. Fvw

  Terug naar het zandpad, niks mis mee, het zandpad ziet er nu ook niet geweldig uit.

 11. Cico

  Het is prima om opportunistisch te zijn als ondernemer, maar wat die vrouw doet, is een schaamteloze poging om misbruik te maken van deze situatie. Er is een schrijnend tekort aan woningen, aan tijdelijke opvang voor vluchtelingen, studentenkamers, werkruimtes, etc. Ga lekker een hotel beginnen en kom met een serieus ondernemersplan, dit is gewoon genant.

 12. Robart

  Zo zonde om deze plekken waar werkelijk niemand wat van kan vinden op te doeken ik zou deze vaart het liefst geheel vol zien liggen met arken en woonboten. Er is gillend te kort aan ligplekken en de wachttijden op een plekje zijn in middels minimaal 10 jaar. Als je hard gilt een aantal jaren minder. Wand zo werk het bij de verdeling van een plekje.

 13. Geenstijl@Utrecht

  Er is te weinig visie in de stad Utrecht m.b.t. wonen op het water,er kunnen veel meer ligplaatsen bij komen als men wil …
  Er zijn nog zat plekjes waar je leuke ligplaatsen kan realiseren voor Utrechtse inwoners.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).