Recordaantal boetes in Utrecht door uitbreiding betaald parkeren Recordaantal boetes in Utrecht door uitbreiding betaald parkeren

Recordaantal boetes in Utrecht door uitbreiding betaald parkeren

Recordaantal boetes in Utrecht door uitbreiding betaald parkeren
Een elektrische scanauto. Foto: DUIC / Agnes Peijster
Het aantal parkeerboetes in Utrecht is vorig jaar weer flink toegenomen. In totaal werden er 112.411 boetes uitgeschreven. De toename komt vooral doordat er in steeds meer gebieden betaald moet worden om te parkeren.

Het aantal parkeerboetes in Utrecht is vorig jaar weer flink toegenomen. In totaal werden er 112.411 boetes uitgeschreven. De toename komt vooral doordat er in steeds meer gebieden betaald moet worden om te parkeren.

Als het aan het college van B&W ligt moet overal in de stad betaald worden om te parkeren. Zover is het nog niet, toch moet er op steeds meer plekken al betaald worden. Dat is ook terug te zien in de aantallen bekeuringen.

Zo werden er vorig jaar 112.411 parkeerboetes uitgeschreven. Dat is een stijging van bijna 12.000 ten opzichte van het 2022. De gemeente zelf geeft als reden ook op, de uitbreiding van het aantal gebieden met parkeerautomaten. De stijging van het aantal boetes is al jaren aan de gang. Wie bijvoorbeeld teruggaat naar 2019 ziet dat er maar 51.000 bekeuringen werden uitgeschreven.

Gekoppelde berichten

43 Reacties

Reageren
 1. de Kreek

  Kunnen ze weer veel linkse hobby’s veroorloven.

 2. Jeroen

  Verkapte belastingheffing… Goeie manier om iedereen die ook maar een beejte bijdragt aan de economie van de stad en daar een auto voor nodig heeft, weg te jagen.

 3. TJA…

  Iets meer dan 2000 per week.
  Dat moet toch beter kunnen…

 4. Katja

  Volstrekt logisch, als het percentage hetzelfde blijft bij uitbreiding, neemt het aantal toe.

 5. Koel Hoofd

  Daar was het onze slinkse gemeente ook om te doen.
  Nou die fietsers nog.

 6. Geenstijl@Utrecht.

  Nou ja dan is er in iedergeval genoeg geld voor linkse hobby’s moet je maar denken.

 7. Bill

  Ja, de kosten van het wanbestuur en ideologische vergezichten binnen deze stad moeten ergens van worden betaald. De auto als melkkoe is in dezen een gewillig slachtoffer.

 8. Nico

  De toename komt vooral doordat er in steeds meer gebieden betaald moet worden om te parkeren.
  En hier is het de gemeente dus om te doen. meer boetes meer handen vrijven i.v.m. al dat extra geld dat binnenkomt. Niet het millieu of leefbaarheid of te weinig parkeerplekken, nee puur hebzucht om de gaten in de begroting voor een deel te kunnen dichten welke ze zelf hebben veroorzaakt en om niet te hoeven bezuinigen op hun stokpaartjes. Zelfs in wijken waar geen parkeerdruk of parkeerplaatsen te kort is moet betaald parkeren worden ingevoerd.

 9. Antje

  Kunnen de gemeente belastingen gelijk verlaagd worden

 10. Don

  Tja zo kom je van je begrotingstekort af en kan de gemeente utrecht doorgaan met het verbrassen van belasting geld aan onzinnige dingen. Overal betaald parkeren invoeren ook daar waar het niet nodig is. Je voert een onmogelijke parkeer app in of hoe het ding ook mag heten en cashen maar.

 11. Rob H.

  En wederom, wordt er eens gehandhaafd, is het WEER niet goed!

 12. Mojoman

  Wat dacht je van die autootjes die op de automatische piloot kentekens registreren zonder dat nagegaan wordt wat er aan de hand is. Laden lossen hup op de foto.
  Al die autootjes en bezwaren en terugdraaien boetes, het kosten handen met geld.

  Dit college van hobby bestuurders met een absoluut gebrek aan competenties en niet gestoord door al te veel kennis, heeft het niet op verkeer in de stad. Zij begrijpen ook niet dat verkeer deze stad in de genen zit, kruispunt van spoor-, water- en autowegen weet je wel!?!
  Geen auto’s willen maar ozo blij met alle inkomsten.
  Dat is nog eens boter op je hoofd hebben zeg.

 13. Mojoman

  Wat kost zo’n elektrische scanauto nou? Per jaar……
  Hoeveel zijn er daarvan?
  Wat zijn de opbrengsten tov het eerdere systeem zonder die autootjes?
  Wegen die op tegen de kosten en overlast voor burgers?

 14. Jens

  Wordt het betaald parkeren ingevoerd vanwege het milieu? En kan de gemeente dan aantonen dat door het parkeerbeleid minder geparkeerd wordt??? Denk het niet, dus gewoon extra inkomsten.

 15. HenQie

  HenQie heeft gelukkig net op tijd dit zinkende schip verlaten. Ontkenners: wacht maar tot je later groot en uitgelanterfanterd bent, en een keer echt aan het werk moet.

 16. Arthur

  Voor een politieke partij die dit soort fratsen wil terugdraaien liggen er kansen. In Utrecht echter volstrekt kansloos, want iedereen daar is tegen auto’s.
  De beste optie dus: auto wegdoen en kijken waarmee het gat in de begroting gaat worden gevuld.

 17. Wilma

  Dat mensen vereenzamen door dit beleid daar denkt niemand over na bij de gemeente. En dit gebeurt écht! Mensen krijgen geen visite meer….

 18. Rar

  Na het betalen van loon blijft misschien de helft over(uitgaande van 100 boas), dus het valt nog wel mee. Veel mensen vragen nu zelf betaald parkeren aan voor hun deur als het te druk wordt, dan moet je ook betalen boor iemand anders deur.

 19. Utrechtvoorutrecht

  Ik hoorde laatst dat je een boete kunt voorkomen door parkeerkosten te betalen. Dát is de melkkoe, die boetes zijn voor hufters die denken dat regels er niet voor hen zijn.

 20. Holger

  Er zijn nog wel goedkope plekjes! Zie https://www.parkeren-utrecht.nl/

 21. Autovrij

  Hoe meer des te beter. Op weg naar een autoluwe cq autovrije (binnen)stad!
  En idd ook fietsersoverlast aanpakken. Fiets (en horeca-) vrije Neudeplein graag.

  Voor visite bestaat er ov(-fiets) en taxi.

 22. Piet

  Volgens mij heeft de gemeente het liefste geen boetes maar dat iedereen zijn/haar parkeerkosten netjes voldoet dat levert het meeste op. Maar aangezien er nog steeds veel mensen denken geen rekening te hoeven houden met anderen(lees; asociaal zijn) en daar onderuit proberen te komen is het goed dat de gemeente een keer handhaaft.

 23. W.

  @HenQie: echt werken is boor losers. Sterkte man! Ik ga ff op de fiets naar een koffietentje. Mijn werkdag zit er al weer op 😃

 24. Bromsnor

  Bromsnor heeft wat rekenwerk gedaan. In 2024 is de parkeerbelasting begroot op 54 miljoen (evenveel als de rioolheffing of de afvalstoffen heffing), ongeveer 6 miljoen daarvan is boetes. Significant toch? Bromsnor hoort niemand klagen over de rioolheffing of de afvalstoffen heffing. Bronsnor klaagt niet over de parkeerbelasting.

  De drie bovengenoemde heffingen zijn samen ongeveer gelijk aan de onroerend goed belasting.

  Bromsnor zeurt niet over de belasting die hij betaald. Hij is blij met de faciliteiten die de stad biedt. Hij wil voor geen geld ergens anders wonen.

 25. Peter

  Als je ziet hoe hard die wagens van de parkeercontrole door de straten jakkeren verbaast het me niet dat er zoveel extra geld wordt binnengehaald.

 26. Sj

  Logisch toch? Groter gebied, meer boetes

 27. Pee

  Degenen die zo tegen auto’s zijn mogen worden opgehaald door een bakfiets als ze wat overkomt om naar het ziekenhuis gebracht te worden .
  Bij brand moeten ze emmertjes overhevelen want de brandweer rijd in een wagen.
  politie nodig dan moet de politie op de fiets komen dus zal nooit op tijd zijn .
  @Rar 22/4/2024 – 19:57
  Veel mensen vragen betaald parkeren aan omdat ze denken dan een parkeerplek te krijgen en dat de parkeerdruk afneemt dat zien ze dus helemaal verkeerd .
  Maar eenmaal betaald parkeren ingevoerd word het niet meer teruggedraaid.
  Wegenbelasting voor fietsen invoeren .
  verplichte verzekering met kentekenplaatje achterop de fiets .
  Ieder jaar een verplichte APK voor de fiets .
  Flitsers inbouwen bij stoplichten zodat ze de door rood fietsende ook kunnen bekeuren .
  Ook de voetgangersbelasting mag ingevoerd worden , hoe meer je loopt des te meer moet je gaan betalen .
  Het word tijd voor een heel andere wind in Utrecht want dit beleid is tegen de inwoners , op een paar na die denken dat we terug naar paard en wagen moeten .
  Auto’s horen bij een stad wie dat niet vind die mogen naar het platteland vertrekken die hebben niets in een stad te zoeken.

 28. HenQie

  W.
  Allemaal leuk en aardig, tot de bubbel ineens barst, de eierstokken gaan rammelen en tegen je zin in tussen het plebs in de file vaststaat en je je kinderen van de opvang moet halen.. dan is het ineens niet zo leuk 😛

 29. W

  @HenQie: haha die tijd ligt ver achter me hoor, volgend jaar 57. Maar fijn dat je me als een jong ding inschat.
  Over welke bubbel heb je het eigenlijk?

 30. Alain

  @henQie
  Geen idee van de doorsnee kinderopvang, maar bij die van mij is de verhouding papa’s vs. mama’s die brengen/halen redelijk in evenwicht, dus het clichematige “moeder die de kinderen haalt” mag intussen wel bij oud vuil.

  En praktisch niemand komt met de auto. Het is Utrecht, als het wat verder is dan te belopen/fietsen: de (elektrische) bakfiets is de koning van het kindervervoer.

  Bij de basisscholen zie ik het percentage autogebruikers al wel wat oplopen, maar volgens mij ontmoedigen de scholen het (gevaarlijk om auto’s bij al die kinderen te hebben). Voor de middelbare school gaan die kids uiteraard maar lekker zelf op de fiets of met het OV.

 31. IIB

  Helemaal eens met @ Pee!
  En @autovrij ga lekker op een eiland wonen Jezus Christus zeg!

 32. Koel Hoofd

  @Arthur
  Met de WOZ, bij privaatbezitters valt namelijk altijd wel wat te halen wat de linkse schulden moet betalen.

  @Bromsnor
  Ik zie anders al jaren dat de faciliteiten van de stad verloederen terwijl de belastingen en heffingen steeds hoger worden.

 33. Autovrij

  @Pee en IIB:

  Ik ben niet tegen auto’s! Wel vooral tegen privé-autoBEZIT. Druk autoverkeer is in de grote stad juist niet meer van deze tijd.
  Uiteraard blijven alle hulpdiensten gebruik maken van auto’s. Die hebben door minder druk verkeer dan juist een kortere aanrijtijd.
  Daarnaast blijft er ov en taxi’s.
  En intussen woon ik al op een eiland, namelijk de steeds meer fietsvriendelijkere stad Utrecht!
  En ja, ‘Utrechtvoorutrecht’ heeft gelijk: gewoon parkeergeld betalen voorkomt boetes.

  Overigens vind ik dat fietsers zich ook behoren te gedragen in het verkeer!

 34. Karel

  Je kan er van alles van vinden maar wat ik mij afvraag is er geen sprake is van discriminatie (ongelijkheid). De parkeergelden worden niet alleen voor het parkeren gebruikt maar gaan ook de algemene pot in dus betaald de parkeerder meer aan algemene belasting dan de niet parkeerder en dat is een vorm van ongelijkheid of te wel discriminatie iets wat volgens mij niet mag. Welke jurist duikt hier eens in………

 35. R.Jansen

  Utrecht is al lang niet meer voor utrechters, mensen van buitenaf gaan bepalen hoe we hier leven , het autoluw maken zal Utrecht uiteindelijk economisch gezien de das om doen, dit is dan ook een kwestie van tijd en zal Utrecht onaantrekkelijk maken voor ondernemers.

 36. W

  Wat mij betreft wordt het parkeren weer gratis. Het was namelijk vroeger heel helder: rechtse rakkers in de auto, linkse rakkers op de fiets. Maar nu rijdt iedereen op de fiets. Dat kan toch zo niet doorgaan! Gemeente doe er iets aan.

 37. Elsbeth de Groot

  2019: 51.000 bekeuringen
  2023: 112.411 bekeuringen (een stijging van bijna 12.000 ten opzichte van het 2022)

  Katja: “Volstrekt logisch, als het percentage hetzelfde blijft bij uitbreiding, neemt het aantal toe.”

  Volgens Katja is het inwoneraantal in 2023 meer dan het dubbele van 2019.

 38. Annie72

  Naast het feit dat overal betaald parkeren wordt ingevoerd is de hoogte van de parkeerkosten onacceptabel. Buiten de singel (nagtegaalstraat) 6,50 per uur! Maar goed, we krijgen er natuurlijk wel weer een mooi ingericht stadskantoor voor terug. *sarcasme*

 39. Nina

  @ Rob H.
  “En wederom, wordt er eens gehandhaafd, is het WEER niet goed!”
  Deze boetes zijn vooral voor eigen inwoners, schat ik in, aangezien voornamelijk tussen 6-7 uur een scanauto rondrijdt. Maar goed, daar zullen de cijfers wel niet van bekend worden.

  @ Bromsnor
  Hopelijk blijf je goed ter been, want anders is in Utrecht wonen nog een hele uitdaging.

  @ W.
  Je snapt dat jouw kopje koffie op het terras:

  – vanuit Colombia per vliegtuig of vrachtschip wordt aangevoerd in NL
  – daarna met vrachtvervoer naar de DE-fabriek gaat
  – waar een productieproces volgt
  – om vervolgens per vrachtvervoer naar de groothandel te gaan
  – en uiteindelijk met een autobus naar jouw favoriete koffietentje
  wordt gebracht

  voordat jij het kan nuttigen?

 40. cas

  @ Rob H, dit is geen handhaven, maar luie ambtenaren rondjes laten rijden zonder hinderlijke en gevaarlijke situaties aan te pakken. Handhaven is gevaarlijk gedrag in het verkeer of openbare ruimte aanpakken. Bellende bestuurders. afval dumpingen, fout parkeren op stoepen en invalide parkeerplaatsen. Vandalen aanpakken en eens iets doen tegen al die berovingen in leidsche rijn. Dat is handhaven.

 41. M.A

  Moeder werd door broer opgehaald om naar ziekenhuis te gaan klep auto voor rollator broer binnen om moeder van 98 op te halen gescand bekeuring Protest aangetekend gewoon betalen
  Moeder aan huis gekluisterd krijgt geen bezoek meer door parkeerapp Bezoekers zijn ook op leeftijd kunnen niet meer op de fiets of komen van buiten Utrecht
  Bedankt ambtenaren voor jullie asociale beleid

 42. M.A

  Door jullie asociale beleid met app krijgt mijn moeder van 98 geen bezoek meer bedankt

 43. Slimpie

  Mijn reactie is niet geplaatst dus ik probeer het nóg een keer:
  Wat heb ik gedaan? Ik heb mijn auto geschorst omdat ik geen betaalde parkeerplaats kreeg en toen parkeerde ik op betaald parkeren zonder vergunning. Ik had de autoverzekering wel gehouden .
  Maar zonder parkeervergunning moeten de Boa’s bonnen schrijven. Laatst stond er een Boa te huilen op de schouder van een agent die ze erbij geroepen hadden. Boa: “ik snap er niets van, ik schrijf me gek aan boetes, maar van deze auto zijn er geen gegevens, het is een spookauto !” De politie: “Tja, het is niet onze taak deze auto te arresteren. Voor spook spelen mag. Dat is niet verboden in de APV. Fijne dag. “

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).