Restaurant Waku Waku verkoopt weer drinken onder luid gejuich van actievoerders Restaurant Waku Waku verkoopt weer drinken onder luid gejuich van actievoerders

Restaurant Waku Waku verkoopt weer drinken onder luid gejuich van actievoerders

Restaurant Waku Waku verkoopt weer drinken onder luid gejuich van actievoerders
Restaurant Waku Waku heeft dinsdagmiddag om 17.00 uur onder aanmoediging van een grote groep actievoerders het ‘terras’ geopend. Vanuit de zaak worden blikjes drinken verkocht. Waku Waku is op last van de gemeente gesloten omdat ze weigeren mee te werken aan de coronapas.

Restaurant Waku Waku heeft dinsdagmiddag om 17.00 uur onder aanmoediging van een grote groep actievoerders het ‘terras’ geopend. Vanuit de zaak worden blikjes drinken verkocht. Waku Waku is op last van de gemeente gesloten omdat ze weigeren mee te werken aan de coronapas.

Burgemeester Dijksma sloot maandag het restaurant omdat zij weigeren coronapassen te controleren. De eigenaren waren ook na de opgelegde sluiting van het restaurant niet van plan om dat aan te passen en bleven maandagavond ook open. Actievoerders verzamelden zich toen bij het restaurant om hun steun te betuigen aan de eigenaren van Waku Waku.

De gemeente heeft dinsdagochtend ingegrepen door het slot van de deur te vervangen. Aan het eind van dinsdagmiddag werd er weer geklust aan een van de twee voordeuren van Waku Waku. Deze keer ging de sleutel naar de eigenaar en werd er begonnen met de verkoop van blikjes drinken. Het restaurant zelf blijft dinsdag wel dicht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Rond 17.30 uur kreeg een van de voordeuren een nieuw slot.

Gesprek

De gemeente is dinsdag in gesprek gegaan met de ondernemer, waarbij ook de burgemeester een deel van de tijd aanwezig was. “Het restaurant is en blijft dicht”, zegt de gemeente na dat gesprek. “Dat betekent dat er vanaf heden in het restaurant geen gasten meer worden bediend.”

Verder is de gemeente ervan op de hoogte dat de eigenaar van Waku Waku vanavond zijn terras opent. “De ondernemer heeft aangegeven vanavond zijn terras te willen gebruiken om aandacht te vragen voor zijn standpunt en financiële situatie. De gemeente heeft zorgen uitgesproken over de risico’s voor de openbare orde. De ondernemer heeft toegezegd hier zijn verantwoordelijkheid in te willen nemen en de avond een vredelievend karakter te willen geven. Hij zal de aanwezigen hiertoe oproepen”, aldus de gemeente.

Waku Waku is zelf inmiddels een crowdfundingsactie begonnen. Na een paar uur was er meer dan een ton opgehaald.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De actievoerders zijn opnieuw van plan om tot 23.00 uur voor de deur van Waku Waku te bivakkeren. Ook voor komende dagen hebben ze acties aangekondigd. Ze zien de opening van het terras als een overwinning. De eigenaar heeft opgeroepen om het vredelievend te houden en geen overlast te veroorzaken.

Kloek

Het naastgelegen restaurant Kloek heeft op Facebook aangekondigd vanavond dicht te blijven vanwege de commotie. “Dit is een erg verdrietig besluit maar door al deze commotie voor onze deur voelen wij ons hiertoe gedwongen”, schrijft het restaurant. “Geen enkele ondernemer zit te wachten op het spelen van politie-agent aan de deur. De keuze die WAKU WAKU maakt vinden we dapper, maar door de situatie voor onze deur twijfelen we of we de veiligheid van onze gasten en het personeel vanavond kunnen waarborgen.”

53 Reacties

Reageren
 1. JR

  Bravo hoor. Een blikje cola als substituut voor een volledige maaltijd. En ondertussen stoot je je buurman het brood uit zijn mond.

 2. Robert

  Ondertussen is heel nederland op hoogte van je restaurant en heb je ook nog eens een ton aan giften binnengehaald. Ja laat geld verdienen maar over aan Jorn Luka!

 3. Bill

  Wel bijzonder dat mensen tijd hebben om de hele dag te kunnen protesteren bij een restaurant. Blijkbaar worden ze in de rest van de maatschappij niet echt gemist.

 4. JP

  “De ondernemer heeft aangegeven vanavond zijn terras te willen gebruiken om aandacht te vragen voor zijn standpunt en financiële situatie.” Aha het gaat vooral om geld. Verrassend weer. Na de ontvangen NOW loonsteun nog even een crowdfundingsactie starten voor nog eens 100k. Waarom ook niet. Wát een trieste tent.

 5. Scherpschutter

  Geweldig. Laat maar eens even goed merken wie er hier de baas is in dit land! Genoeg is genoeg. Hartverwarmend, dit protest van mensen die hun vrijheid terug claimen.

  Nou je zin, Dijksma? Totaal onnodige escalatie…Vakwerk.

 6. JdV

  Dat zou je als shoarmazaak of cafe eens moeten proberen. Dan staat de ME binnen een kwartier te ontruimen. Uiteraard is dit gewoon meten met twee maten.
  Gemeente, grijp in. Sluit de zaak. Pak de vergunning af. Leg dwangsommen op.

 7. Hans

  Het is werkelijk te stompzinnig voor woorden dat een horecaondernemer, die de afgelopen anderhalf jaar met belastinggeld/overheidssteun op de been kon blijven – zich nu op zo’n goedkope, populistische manier verzet tegen verstandige maatregelen van diezelfde overheid die ons nu door het staartje van de coronacrisis moeten loodsen. Nog even zelfdiscipline betrachten kan deze restauranthouder blijkbaar niet. In plaats daarvan speelt hij in op de onderbuikgevoelens. Weinig fraai allemaal.

 8. Wim

  Compenseert die mijnheer van Waku Waku nu de uitbater van Kloek voor zijn gemiste omzet?

 9. jan

  Waar blijven de andere restaurants! Hup actie hup. Laat je toch niet misbruiken als agent beste horeca

 10. FB59

  Sluiten deze tent. Elk woord is er een te veel.

 11. FB59

  Een KLOEK besluit van de buurman om de deuren ‘WEL dicht te houden.

 12. stefan

  Zielig verzet. Snappen ze nou echt niet dat de ongevaccineerden iedereen in gevaar brengen? Als straks de vaccinaties zijn uitgewerkt, en de regering veel te laat een derde prik gaat organiseren, liggen de ziekenhuizen weer vol. En sorry hoor, maar iemand besmetten die vervolgens op de IC overlijdt: dat is gewoon moord. Conclusie: we moeten de ongevaccineerden blijvend weren van drukke plekken in het belang van de volksgezondheid.

 13. Jd

  Slimme marketing truc, ze hebben al 160.000 euro opgehaald zag ik

 14. Paula

  Zouden alle horeca ondernemers moeten doen. Heel goed dat ze dmv crowdfunding nu budget hebben om het protest tegen dit belachelijke systeem, dat ook nog eens onwerkbaar is, kunnen blijven uitoefenen. Doorgaan en niet opgeven!

 15. Nico

  De minderheid (niet gevaccineerden) heeft weer is de grootste mond.
  En als al die mensen die daar nu protesteren na corona tijdperk is iedere week 1 keer daar gaan eten gaat het de eigenaar niet slecht. Maar ik gok dat deel van mensen tot aan gisteren niet eens wist dat Waku Waku bestond.
  En uhh, de mensen die protesteren moeten die niet werken? Of houden die net als de eigenaars van Waku Waku de hand op bij de overheid van onze belasting centen.
  Ga naar huis pak een doosje paracetamol en lees wat de bijwerkingen kunnen zijn. Kunnen zijn net als na corona prik. Voor je leest neem maar eerst een borrel voor de schrik………………..

 16. Cynthia

  Fantastisch!!!! Startschot voor alle (horeca) ondernemers !! Je bent niet alleen en we willen je steunen!

 17. Scherpschutter

  @Hans 19:26

  Ondernemers leven niet van belastinggeld. Ondernemers leven van omzet. De overheid leeft van belastinggeld. Belastinggeld dat van diezelfde ondernemers is afgenomen… Een ondernemer die belastinggeld terugkrijgt, krijgt dus niets anders dan een fopsigaar uit eigen doos dus.

  Het zou pas een schande zijn als de overheid NIET een deel van het geld van de ondernemers terug zou geven aan die ondernemers op het moment dat die ondernemers het even heel hard nodig hebben…

 18. caro

  “Conclusie: we moeten de ongevaccineerden blijvend weren van drukke plekken in het belang van de volksgezondheid”.

  Dan kun je net zo goed zeggen: we moeten alle mensen met een ongezonde leefstijl blijvend weren van drukke plekken want door hun ongezonde gedrag zijn ze extra kwetsbaar en zorgen ze voor druk op de zorg.

  Dat slaat toch allebei nergens op…

 19. Hugo Aylva

  Ik kwam tot voor kort graag bij dit restaurant, maar mij zul je hier nooit meer zien. Ze kunnen de tent wat mij betreft ook beter omdopen tot WappieWappie.

 20. Johan

  Ik reageer nooit, maar noei oei oei, wat een zure, diep trieste reacties. Men wil hier blijkbaar over elkaar heen buitelen met deugdelijkheid, polarisatie, discriminatie en apartheid. Wat een schaamteloze bittere reacties. Men kan blijkbaar niet verteren dat met een diep geworteld rechtvaardig principe, hier uiteindelijk voor beloond wordt! Niet alleen in omzet maar ook in steun met crowdfunding van inmiddels ruim 185.000 euro!!!!!! Goed voorbeeld zou moeten volgen. Wat betreft ”burgervrouw” Sharon Dijksma, ga u diep diep schamen met uw mooie woorden over diversiteit & inclusiviteit enz. Loze holle frases.

 21. Erwin

  Wie zijn die jongens en meisjes met die legerjasjes?

 22. Ano

  Nogmaals, naar mijn mening heeft dit niets meer met gezondheid te maken. Ik snap de ophef. Onlangs zijn de volgende woorden gesproken tijdens de algemene beschouwingen in de tweede kamer. Ze geven te denken:

  “Maar die QR-codes gaan dus nooit meer weg. Dié worden het nieuwe normaal, dát is waar het om ging: de QR-maatschappij, waarbij goed gedrag wordt beloond met toegang tot het sociaal-maatschappelijk leven, en slecht gedrag wordt bestraft met een rood kleurende scanner.”

 23. michiel

  Het zou erg netjes zijn als de Kloek een compensatie uit de crowdfunding krijgt uit angst voor represailles van de demonstranten.

  En dat de eigenaar van Waku Waku de rest van het geld doneerd aan ondernemers die niet op een top locatie zitten, en dagelijks keihard knokken om de zaak overeind te houden. De snackbars/cafetjes/familie bedrijfjes die geen ton in hun schoot geworpen krijgen als zij geld inzamelen.

  Dan zou er, in mijn ogen, door de eigenaar van Waku Waku pas echt een statement worden gemaakt.
  Ik ben benieuwd en blijf dit op de voet volgen..

 24. Scherpschutter

  @Stefan

  Wie 100% zeker niet besmet wil raken moet thuis blijven. Zo simpel is het. De rest neemt bewust een klein risicootje en jij gaat verder natuurlijk niet over hoeveel risico iemand wil nemen, laat staan over het lijf van een ander.

  Verder moet je me even helpen als je wil. Vaccins beschermen gevaccineerden. Toch? Dat doen vaccins. Maar volgens u zijn het de ongevaccineerden die de gevaccineerden in gevaar brengen…?

  Dus als ik u goed begrijp moeten de ongevaccineerden beschermd worden tegen de gevaccineerden door gevaccineerd te worden met hetzelfde vaccin dat de gevaccineerden niet beschermt tegen de ongevaccineerden, totdat ze gevaccineerd zijn tegen de ongevaccineerden…?

  *Krabt zich achter de oren*.

 25. Christian

  @stefan: je zit er met bijna elk van je zinnen helemaal naast. Ik pik er twee uit. Ongevaccineerden brengen niet iedereen in gevaar. Daarvoor moeten ze eerst besmet zijn met het virus. Hetzelfde geldt voor gevaccineerde mensen, die nog steeds besmet kunnen raken en anderen kunnen besmetten.
  Ongevaccineerden blijvend weren van drukke plekken in het belang van de volksgezondheid is helemaal niet waar de coronapas voor bedoeld is. Alle mensen – gevaccineerd en ongevaccineerd – mogen gewoon op zaterdagmiddag naar de stad, de winkels in, naar de dierentuin, het pretpark etc. Bovendien is de coronapas een tijdelijke maatregel, niet blijvend. Overigens las ik vandaag dat wegrestaurants niet hoeven te vragen naar de QR-code, omdat de internationale transportsector wel onderweg moet kunnen eten. Dat lijkt me meten met twee maten. Je waanzinnige teksten over moord en de derde prik bevestigen dat je niet weet waar je t over hebt.

 26. Paul

  Wat een keyboard helden hier in de comments. Blijf in liefde. Alleen samen krijgen we de overheid onder controle

 27. W.

  Mag hopen dat een deel van het geld uit de crowdfunding naar Kloek gaat om hen te compenseren.

 28. Charlotte Wenner

  Fantastisch, dat mensen deze moedige horeca ondernemers steunen. Waku Waku is al jaren bekend voor haar uitstekende keuken, gastvrij ambiance. Dat de eigenaren zo integer en principieel de deuren open willen houden voor iedereen is een voorbeeld die hopelijk veel meer restaurants en entertainment gelegenheden zullen volgen. Geen wonder dat zoveel mensen Waku Waku willen steunen.

 29. Luuk Upuuk

  Doorgeslagen polderkolder. Maar ook zo typies nederlands, afzetten tegen overheidsmaatregelen, maar als ze in de problemen komen, wel de hand ophouden. Ben benieuwd of de supporters er ook zouden zijn als het een steakrestaurant was geweest. Nee hè, dacht het niet en dat zegt wel een hoop.

 30. Aart

  Mooie actie, snap het gezijk van de buren niet zo ze hadden gewoon open kunnen gaan en deze gasten kunnen bedienen. Ducht blijven is voledig een eigen besluit.

 31. George

  Onzettend Jammer dat de andere restaurant dicht voor Waku Waku blijven voor hun eigen veiligheid en van hun personeel, waar het naartoe, ik wou van de week bij Kloek een hapje eten maar dat gaat het niet worden dankzij Waku Waku.

 32. Ron

  Goede actie,kunnen ze de zorg voor de gevaccineerde niet vast duurder maken voor latere gebreken,doen het voor de medemens,laat me niet lachen,stonden bij hamsteren winkels voortaan om in te slaan ike oke haaa
  Super actie van dit restaurant.

 33. Hum

  Ik hoorde net dat er al 200000 euro binnen is. Dat loont nog al voor 2 dagen dicht zijn. Kunnen ze mooi de rekening voldoen voor de kosten van de politie inzet.

 34. B.Hordijk

  Als deze mensen zich niet kunnen en willen houden aan deze 3G regels, die overigens aan iedereen de mogelijkheid geven overal te komen, je hoeft je helemaal niet te laten vaccineren als je dan maar een test neemt. Laten we dan maar naar een 2g systeem gaan. Gevaccineerd of genezen. Werkt in oa Duitsland en België prima. Hier kunnen we duidelijk niet omgaan met vrijere regels

 35. #DeBuren

  Goed zo Kanjers😊

  Zo doe je dat niet meegaan in deze onzin.
  Niemand word uitgesloten.
  Ik ben mega trots op iedereen die daar heeft gestaan en gaat staan voor steun echt geweldig.
  Dat laat zien hoeveel LIEFDEVOLLE mensen er zijn🥰🥰🥰

  Veel Liefs
  #DeBuren

  Ps voor alle azijnzeikers hieronder…
  ik hou ook van jou en je bent mooier als je lacht😘

 36. isabelle

  @ Hans, helemaal mee eens. Daarnaast moeten er de hele dag politieagenten bij zijn, bussen omgeleid en heeft naastgelegen restaurant Kloek geen enkele omzet meer want: gesloten door de mensenmassa op de stoep.

  En dan ook nog gaan crowdfunden. Wow…

 37. Jeffrey

  Anderhalf jaar enorm tegengewerkt en zelfs grotendeels gesloten met een fooi. Ondernemers willen geen (minimale) staatssteun. Ze willen ondernemen. Je gaat je eigen zaak niet in de weg zitten door mensen uit te sluiten met een belachelijk beleid.

  De vaccinatiegraad is hoog; dus wat hebben deze mensen te vrezen? Het grootste gedeelte van de niet gevaccineerden zullen geen of weinig hinder ondervinden van een eventuele besmetting.

  Mooi om te zien dat meer mensen opstaan. En goed om te zien dat ook de crowdfund een succes is. Tijd om te kijken hoever de corruptie in de rechtszaal reikt. Daarna wordt het tijd om onze vrijheid en democratie terug te claimen.

 38. Geenstijl@Utrecht 🤔

  Ik krijg het idee dat onze nieuwe wereldvreemde burgemeester zich moet bewijzen,zij is totaal niet de vrouw die Utrechters verbind.
  Laten we hopen dat zij gauw weggaat en de raad haar geen tweede termijn gunt.

 39. Gregor

  Dit heeft niks meer met een statement van een horecaondernemer te maken, dit is nu geworden tot een broeinest van wappies, complotdenkers en nog meer wereldvreemden met lak aan alles. Ik mag hopen dat de burgemeester het openbaar gebied voor die tent schoon gaat vegen, want dit leidt enkel tot gevaarlijke, provocerende situaties. Demonstreren doe je maar op het Jaarbeursplein of op het Malieveld. Iedereen heeft er inmiddels last van!

 40. Lexus

  Volgens mij is het controleren van de QR-code bedoeld om de ongevaccineerden, vrijwillig of om medische redenen, te vrijwaren van het virus, en niet om controle over ons leven te krijgen, zoals sommigen denken. Hoewel ik zelf gevaccineerd ben, probeer ik toch om niet besmet te raken, al zou ik daar niet erg ziek van worden, en door besmet te raken ook weer een besmettingsbron voor anderen te worden. Het is treurig dat veel mensen deze alleszins redelijke maatregel uit vermeend eigenbelang bewust overtreden en hiermee dus alleen aan zichzelf denken. Ik geloof niet dat de samenleving daarbij gebaat is.

 41. Speak Up

  Zeer domme actie. Nu wordt je waarschijnlijk op last van de rechter gesloten en waarschijnlijk ook gearresteerd plus boete van en 2600 euro en 10.000 euro. Terecht ook.

  Men had beter met collega’s horecazaken de juridische/ rechts- ongelijkheid van de nu ingevoerde maatregelen (gewoon een rommeltje onder leiding van 2 niet capabel gebleken ministers) bij de rechter kunnen aanvechten. Men had nog een zeer grote kans gehad deze rechtszaak te winnen ook.

  Door zelf te principieel te zijn en te hoog van de toren te blazen is het nu einde oefening restaurant (definitief). Dit terwijl er in meer dan de helft van de horecazaken in Utrecht niet gecontroleerd wordt op QR-codes, leert de ervaring. Deze zaken kunnen gewoon open blijven, want liggen niet onder het vergrootglas. Ik ben de afgelopen 2 dagen in 4 koffiezaakjes niet gecontroleerd. Nergens om gevraagd.

 42. Linda

  Wat fijn dat zij zo ontzettend worden gesteund in deze geweldige actie!

 43. Linda

  Wat fijn dat zij zo ontzettend gesteund worden in deze geweldige actie!

 44. Hans

  Jeffrey, u snapt het niet helemaal.

  De wereld leed – en in grote delen lijdt die nog steeds – onder een zeer ernstige pandemie. P a n d e m i e.
  Dat de horeca daarmee te maken kreeg was erg jammer voor de horeca. Maar ze werd overeind gehouden door de verzamelde belastingbetalers. Maar niet de horeca en de eettentjes hadden hier last van. Er werden duizenden mensen ernstig ziek in Nederland. Er overleden mensen. De IC’s lagen vol met covidpatienten. Dat de zorg zowat bezweek – weet u nog wel, dat gratuite applausje voor onze ‘zorghelden’? lijkt u opeens vergeten te zijn. Daar zat en zit de echte pijn.
  Dat de overheid zijn best doet om verspreiding van nieuwe varianten van het coronavirus te voorkomen door het invoeren van QR-codes, toegang d.m.v. testen en/of een verklaring van genezen kunt u niet waarderen. Dat is uw goed recht. Maar het is eveneens het goede recht, geconsolideerd door wetgeving en rechtspraak, dat het overgrote deel van Nederlandse bevolking rekent op een solide beleid wat zoveel mogelijk voorkomt dat we straks met zijn allen weer een zoveelste lock down ingaan met een variant die mogelijk vele malen besmettelijker en dodelijker is. Denkt daar even over na.
  ‘Vrijheid en democratie’. Inderdaad, de regels zoals die nu gelden zijn tot stand gekomen via de spelregels van onze parlementaire democratie. Wat u voorstaat lijkt sterk op een vorm van eigenrichting die met vrijheid en democratische waarden niets meer te maken heeft.

 45. Realist

  Wat een heisa maken de antivaxxers weer. Laat je testen of vaccineren en je kan naar binnen, zo blijft het risico voor iedereen het laagst. Maar nee, ze vinden hun eigen complottheorie belangrijker dan de algemene volksgezondheid. Hopelijk weigeren deze actievoerders uit principiële overwegingen ook uitkeringen en subsidies van diezelfde overheid.

 46. Realist

  @jeffrey. U mist volledig het punt. Het draait niet om u, het draait om de volksgezondheid. Iedereen moet daar dus iets voor laten en zijn bijdrage aan leveren.

 47. Bernhard

  Kosten voor het ontregelen van het openbaar vervoer en inzet BOA’s/politie verhalen op deze mensen. Kan makkelijk van die 200k.

 48. Wim

  @ speak up

  Dat einde restaurant valt erg mee als ik het zo lees. Sterker, heer Beukers heeft een goudader aangeboord door zich als frontman van het wappieïsme op te werpen.

 49. Janah

  Ik begin zachtjes aan terug te verlangen naar de rust van de lock down…..

 50. UTRECHTSE JANTJE

  Beste @ Bill , ik ben het helemaal met je eens hoor , toen ik die leeftijd had , van deze actievoerders …. moest ik me de pleuris werken in de bouw !! Lopen dit soort mensen tegenwoordig nou allemaal bij Sociale Zaken hun hand op te houden ……..

 51. Bromsnor

  Bromsnor ziet een verdienmodelletje opkomen, Waku Waku heeft al twee ton binnen. Hoera!

 52. Christian

  @Bernard: zullen we hetzelfde principe dan ook toepassen op voetbalwedstrijden?

 53. Jzw

  Als de eigenaar van WakuWaku écht ballen had, dan was hij de crowdfunding niet gestart viir eigen gewin, maar op zijn minst ook voor collega-ondernemers die te lijden hebben onder de gevolgen van Corona

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).