Roeiverenigingen en gemeente Utrecht maken afspraken om roeien op Merwedekanaal te behouden Roeiverenigingen en gemeente Utrecht maken afspraken om roeien op Merwedekanaal te behouden

Roeiverenigingen en gemeente Utrecht maken afspraken om roeien op Merwedekanaal te behouden 

Roeiverenigingen en gemeente Utrecht maken afspraken om roeien op Merwedekanaal te behouden 
Drukte op het Merwedekanaal. Foto: Triton
Drie roeivereniging in Utrecht hebben samen met de gemeente afspraken op papier gezet om het Merwedekanaal toegankelijk te houden voor de roeisport. Ruim 2500 roeiers maken meerdere keren per week gebruik van het water dat door de stad loopt. In het verleden hebben de verenigingen meermaals hun zorgen geuit over het gebruik van het kanaal.

Drie roeivereniging in Utrecht hebben samen met de gemeente afspraken op papier gezet om het Merwedekanaal toegankelijk te houden voor de roeisport. Ruim 2500 roeiers maken meerdere keren per week gebruik van het water dat door de stad loopt. In het verleden hebben de verenigingen meermaals hun zorgen geuit over het gebruik van het kanaal.

Het Merwedekanaal is populair, er wordt niet alleen geroeid, er varen ook bootjes en tijdens zomerse dagen wordt er volop gezwommen. De roeiverenigingen Triton, Orca en Viking hebben eerder aan de bel getrokken dat het roeien in de toekomst moeilijker wordt omdat het steeds drukker wordt. Ook de komst van extra bruggen over het water, onder meer door de bouw van de nieuwe stadswijk Merwede, kunnen voor hinder zorgen voor de roeiers.

Eerder betaalde de gemeente ook al ruim tienduizenden euro’s zodat toproeiers van de Utrechtse verengingen konden gaan trainen in Vianen. In Utrecht is zelf eigenlijk nu geen plek meer voor deze groep. In de toekomst zou er mogelijk nog nieuw roeiwater kunnen komen in polder Rijnenburg, maar dat is niet snel gerealiseerd.

De drie verengingen hebben wel de wens om ook zo veel mogelijk gebruik te blijven maken van het Merwedekanaal. “Dit blijft het hart van de roeisport in Utrecht en een belangrijke maatschappelijke voorziening voor de stad”, aldus het convenant dat de sportpartijen met de gemeente hebben ondertekend.

In de overeenkomst staan afspraken en wensen over nieuwe bruggen, doorvaarthoogtes en -breedtes en de inrichting van de oevers. Ook wordt er gekeken naar toekomstige ontwikkelingen in het gebied die kansen of problemen kunnen opleveren.

Het volledige convenant is hier te bekijken. (PDF)

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
 1. De count

  Raar weer hoe de gemeente omgaat met haar topsporters. Roeien kan nu eenmaal maar op een beperkt aantal plekken in de gemeente, misschien maar op 1 plek zelfs.

 2. Baliekluiver

  Mocht u (net als ik) tot de suffertjes behoren die gewoon betalen voor een sport accommodatie, dan leest u hier hoe uw collega’s van de roeivereniging dat aanpakken. Gewoon ergens wat openbaar terrein kapen en dan heel hard gaan schreeuwen, hoog van de toren blazen en belachelijke eisen stellen als er iemand in de buurt dreigt te komen. Ik stel dan ook voor dat we op het Vredenburg tennisbanen, in het Griftpark voetbalvelden en in het Wilhelminapark atletiekbanen gaan aanleggen. De gemeente utrecht heeft de convenanten vast al klaar liggen!

 3. Bram de Goede

  Roeiverenigingen zijn belangrijk voor de buurt, daarom maak een roeibaan in Overvecht of de Uithof dit verlevendigd deze buurt. Investeer in deze buurten als gemeente, deze kunnen wel wat levendigheid gebruiken. Het Merwedekanaal is een vaarweg en niet geschikt als wedstijd roeibaan.

 4. Lombokker

  Ik heb zelf niets met roeien, maar fijn voor deze verenigingen dat er wat meer duidelijkheid komt. Nederlandse roeiers behoren tot de wereldtop, terwijl er verhoudingsgewijs maar heel weinig geld naar toe gaat. Daar mag de overheid, in dit geval de gemeente Utrecht, best wel wat faciliteiten voor beschikbaar stellen.

  Al meer dan 20 jaar zie ik die jongens en meiden hier dagelijks trainen, ook als het slecht weer is. Dat zie ik liever dan bij mooi weer de ene na de andere praam met schreeuwende dronkenlappen en keiharde teringherrie “muziek”.

 5. Herman

  2.500 roeiers, op papier vast wel.
  In de praktijk roeit een deel en zitten de meesten in de clubhuizen hun sociale leven te onderhouden.

 6. BW

  @Baliekluiver
  Roeiers betalen wel degelijk voor hun accomodatie, vrij fors zelfs. Ze betalen alleen niet voor het gebruik van de openbare buitenruimte. Net zo min als hardlopers, wielrenners, skaters etc.

  Neemt niet weg dat het na gerealiseerde en geplande nieuwbouwprojecten zoals de Dichterswijk en de Merwedestrook praktisch niet erg haalbaar lijkt om (sport)roeiers op dat drukke water te laten roeien. Zoals op meer plekken in de stad: het wordt gewoon te druk.

 7. Chris

  Ik ben zelf roeier en heb op het MWK ook last van sportvissers die weigeren hun hengel op te halen. Natuurlijk mogen ze daar vissen (denk ik) maar het is voor en roeier onmogelijk om met een boog om al die dobbers heen te varen, als ze al te zien zijn. Het is vele malen eenvoudiger om de hengel even om hoog te houden, vissen lijkt me niet echt een sport waar het om seconden gaat

 8. Kees

  Roeien kan prima op een simulator.
  Iedere sportschool staat er vol mee. Waarom zo’n enorm ruimtebeslag door klein groepje?

 9. Paul

  @Kees, fietsen kan ook in een sportschool, net als lopen. Winkelen kan thuis online, voetballen kan in een zaaltje en tennissen kan met een pingpongtafel.

 10. Baliekluiver

  Als je ervoor kiest om je sport op de openbare weg te gaan uitoefenen ben je een normale weggebruiker zoals iedereen. Maar het voorbeeld van @Chris over de dobbers van de vissers geeft goed aan hoe de de praktijk is op het kanaal. Kijk, pas op, wij komen eraan, het kanaal is van ons en iedereen moet aan de kant!

 11. Wim

  @ Kees

  Voetballen kan je prima op FIFA 2022

 12. Len

  Ik heb het idee dat roeiers een beetje gezien worden als de wielrenners van het water.

 13. Wies

  Enerzijds hoort roeien bij een studentenstad. Anderzijds is het natuurlijk ook zo dat dit stuk kanaal in de toekomst in één van de meest dichtbevolkte stadsdelen ligt. Die bewoners willen het kanaal ook graag gaan gebruiken. Zoeken naar een alternatief is ook een idee.

 14. kanaalvaarder

  De roeiers zijn een gevaar op het water. Eigenlijk een soort wielrenners die achterstevoren op de fiets zitten en het verdommen om een spiegel te gebruiken om te zien of ze ergens tegenaan rijden. Op de weg zou niemand dat accepteren. En als je naar ze roept of ze niet over je heen willen varen vinden ze vaak ook nog nodig om daar arrogant op te reageren. Gewoon verbieden of spiegels verplichten.

 15. Realist

  @Chris. Ik ben geen roeier en geen visser maar een visser zal daar zeker een andere mening over hebben. Het is gewoon samen delen op een beperkt stuk water.

 16. Rottebert Peermans

  Laat die studenten lekker een eigen kanaal graven dan kunnen ze daarmee doen wat ze willen.

 17. MB

  De roeiers zijn welkom hoor. Willen hun coaches op het fietspad dan alsjeblieft ook rekening houden met de overige weggebruikers? Gisteren stond er eentje midden op het drukke fietspad stil te appen. Is dat soort gedrag niet precies wat roeiers anderen verwijten?

 18. Angelique

  Ik vind dat die roeiverenigingen een veel te groot deel in de melk te brokkelen hebben.
  Ze hebben goede actievoerders daar, zoveel is duidelijk.
  Maar of de gemiddelde Utrechtse burger of bezoeker hier beter van wordt is maar zeer de vraag.

 19. Koel Hoofd

  Ruim 15 jaar geleden fietste ik er 2x per dag langs.
  Elke dag werd er geroeid, in weer en wind want dat doen sporters.
  Er waren ook hengelaars, daar roeiden die roeiers ongestoord op hoge snelheid langs…
  Geen zinnig mens die bedacht om daar te gaan zwemmen want het is vaarwater en er zwemmen ratten in. Men had nog gezond verstand….

  En toen kwamen de millennials….
  Ratten? Dat zijn toch die schattige huisdieren?
  Ziekte van Weil? Is dat een griepje?
  Vaartwater? Die woonboten kunnen toch helemaal niet varen?
  Verboden te zwemmen? Daar heb ik maling aan want dikke ik Ikke IK is belangrijker dan alle anderen….

  In pakhembeet 2000 waren er een kleine 200.000 inwoners.
  Anno 2022 zijn dat er al 358.000 en zijn de woningprijzen verdrieeneenhalfvoudigd
  Sporters moeten dus wijken voor de achterlijke recreanten die opgehokt worden in peperdure konijnenhokjes zonder balkon op de 6e en hoger…
  Als het er 450.000 inwoners zijn, dan is er veel te weinig openbare ruimte over om nog je armen en benen te kunnen strekken en sporten doe je maar virtueel voor het multimediascherm in je woonkamer..

  U kent intussen wel het dogma van D66/GL, megalomanie is belangrijker dan gezond rationeel verstand en leefbaarheid is nu enkel belangrijk voor de generaties in een hele verre toekomst…

 20. Denise

  Ga je hobby ergens anders uitoefenen dan. Dit is de omgekeerde wereld. Mogen de auto’s van de snelweg zodat ik een marathon over de a 12 kan lopen.

 21. Jan

  Over (opgeëist) privilege gesproken.

 22. Rob H.

  Ik vind de meefietsende coaches, die spookrijden en nergens rekening mee houden, eigenlijk veel irritanter. En je kunt een grote bek krijgen ook, als je er w2at van zegt, als je bijna aangereden bent.

 23. Herman

  Roeiers zijn meestal (oud) studenten, ook hebben zij prima netwerk via hun oud leden en hun ouders en vrindjes.
  Dus die hebben hun belangenbehartiging prima voor elkaar. Op die manier legt een klein groepje sporters (de meeste van die 2.500 roeiers komen niet verder dan de bar) een enorm beslag op een schaars goed, ruimte. Velen anderen willen daar ook gebruik van maken.

 24. Stadsie

  Eigen roeiers eerst

 25. PeterH

  Er wordt al ruim een eeuw op het kanaal geroeid. Enige zorgvuldigheid met het belang van dergelijke gebruikers lijkt me daarom wel wenselijk. Gelukkig is roeien wel iets meer dan alleen barhangen, maar niets mis met een sportkantine toch?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).