Naast windmolens en woningen wordt er ook al lang gesproken over roeiwater in polder Rijnenburg in Utrecht. Uit recent onderzoek blijkt dat het mogelijk is om een ronde roeibaan aan te leggen van zo’n 4,5 kilometer lang, waarbij ook nog een stadsstrandje is ingetekend. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de roeiverenigingen en overhandigd aan de gemeente om te overtuigen dat het roeiwater er moet komen.
Wonen, schone energie, recreatie en ruimte voor roeiers; volgens de roeiverenigingen kan het allemaal goed samenkomen in polder Rijnenburg. Er is al langer behoefte aan meer roeiwater in Utrecht, wedstrijdroeiers weken eerder al uit naar Vianen omdat er te weinig plek was in de gemeente. Daarbij komt ook nog eens dat het Merwedekanaal steeds drukker wordt en de roeiers in het gedrang komen.
In de polder staat een energielandschap op de planning, met zonnepanelen en windmolens en er moeten woningen komen. In het coalitieakkoord van het huidige college staat verder dat er onderzocht moet worden waar er ruimte is voor roeiwater. Dat zou in polder Rijnenburg kunnen zijn maar het college sluit Vianen ook niet uit.
Recent hebben de Utrechtse roeiers onderzoek laten doen naar de mogelijkheden van sportfaciliteiten in Rijnenburg. Uit dit onderzoek blijkt dat het roeiwater ruimtelijk ingepast kan worden, ook zou het de samenleving niet veel extra geld gaan kosten.
Kosten
Eerder ging men nog uit van een rechthoekige roeibaan van 120 meter breed en 2,2 kilometer lengte. In het recente onderzoek gaat men uit van een ronde roeibaan van zo’n 4,5 kilometer lang. Het water wordt dan een stuk smaller waardoor eventuele bruggen een stuk minder kostbaar worden. De kosten moeten onder meer gedragen worden door de opbrengsten uit woningbouw en overheidsfondsen.
In het ontwerp worden ook andere voordelen genoemd zoals recreatiemogelijkheden en zwemwater. Het water kan ook helpen tegen hittestress. Daarbij zou het ook zo zijn dat er sowieso een heleboel oppervlakte water aangelegd moet worden om alle bouwplannen mogelijk te maken.
De voorzitters van de Utrechtse studentenroeiverenigingen Pien Kuiper (Triton) en Sarah Sedee (Orca) zijn blij met de uitkomsten. “Het roeiwater in de stad Utrecht is al jaren te krap en dat wordt alleen maar erger. Onze wedstrijdroeiers en roeisters moeten noodgedwongen uitwijken naar Vianen, terwijl Rijnenburg op half uurtje fietsen van onze huidige locatie ligt.”
Of het roeiwater er ook echt gaat komen is overigens nog onzeker. De roeiverenigingen zijn uiteraard positief, maar in 2020 leek roeiwater in de polder juist niet haalbaar. Het is afwachten hoe het college en uiteindelijk de gemeenteraad het recente onderzoek waardeert en wat de volgende stappen zijn.
16 Reacties
ReagerenJe ziet aan alles dat roeiers vooral studenten zijn.
Slim plan en ze kennen de juiste wegen.l via hun old boys netwerk Nu nieuw plan, sausje net wat mooie woorden erbij.
Ondertussen betreft het een plan met enorm ruimtebeslag, waar slechts een beperkt aantal sporters gebruik van zal maken.
Waar halen die roeiverenigingen het geld vandaan? Het is niet eens gemeentegrond maar grond van de lokale boeren. Projectontwikkelaars willen geld verdienen aan huizenbouw en een gemeente dient allereerst te investering in de benodigde infrastructuur.
Of gaan de roeiverenigingen zelf graven?
Tip: huur een veldje ergens nabij of op de Uithof; plaats daar 100 droog roeisets die aangesloten worden op de energiecentrales zodat ze kunnen ‘sparen’ voor een eigen roeiwatervoorziening. Of hebben ze daar geen energie voor?
Succes en sterkte.
Goed dat dit weer extra aandacht krijgt. Sport lijkt soms bijzaak maar is erg belangrijk voor lichaam en geest. En dat de meer dan 2000 sporters met hun ongeveer 160 boten alleen nog terecht zouden kunnen op het steeds drukkere dichtbebouwde Merwedekanaal in Utrecht zelf is geen goed toekomstbeeld. Fijn dat stad en provincie samen naar een beter beeld kijken waar roeien op meer plaatsen mogelijk wordt.
Gebruik van maken oké Herman, maar er profiteren veel meer mensen van. Alle omwonenden en medegebruikers van het merwedekanaal bijvoorbeeld, want dat roeien zal toch érgens blijven gebeuren. En als je de huidige situatie ziet, krijg je bepaald niet het idee dat die roeiers alles zo goed weten te regelen via hun ‘old boys network’. Die snap ik niet, er wordt nu zo’n 150 jaar op hetzelfde krappe kanaal geroeid, is dat zo’n succesverhaal?
Maar slim plan, daar zijn we het over eens.
Het belangrijkste aan een roeivereniging is de bar. Voor die paar fanatiekelingen die daadwerkelijk gaan sporten is het niet de moeite om zo’n ingrijpend plan te ontwikkelen. Maar ja, roeiverenigingen zijn gewend aan een voorkeursbehandeling, dat krijg je er niet zomaar uit!
Hoe komen ze er toch bij dat het Merwedekanaal steeds drukker wordt. Het is nog nooit zo rustig geweest. Tot 20 jaar geleden was er nog industrie vaart, 30 jaar geleden zelfs nog zeer drukke vaarr. Dus in het meer dan 100 jarige bestaan van de roeiverenigingen mogen ze nu de handjes in elkaar klappen. Dat kleine nieuwe haventje bij de Wilhelminawerf zou ook veel overlast voor de roeiers veroorzaken. Wat een ophef en er is dus helemaal niets aan de hand.
@The Soecial One, dat roeien op Merwedekanaal gaat prima en dat kan nog heel lang zo blijven.
Voor de echte top ligt bij Rotterdam en in Ansterdam een prachtige wedstrijdbaan.
En de meeste roeiers zijn meestal te vinden in het clubhuis. Roeien is een corporate sport, ze zijn dus heel goed in drinken.
De schaarse ruimte in de polder is veel beter te gebruiken. Voor een meer met strandje heb je veel minder ruimte nodig.
@herman: er zijn 4 roeiverenigingen in Utrecht. Je hebt overduidelijk geen idee waar je het over hebt.
De polder Rijnenburg is een soort panacee tegen alle kwalen van de stad. Woningbouw, schone energie, sport. Je kan er alles parkeren, maar intussen ben je die prachtige open polder voor altijd kwijt.
Mooie boel, Utrecht wordt al jaren onder druk gezet door 1 sportvereniging. Onevenredig veel geld en invloed krijgen ze, als je het mij vraagt
@ massegast, lege en mooier polders met gras genoeg verder op, die niet ingesloten zijn 2 drukke snelwegen. De hoofdassen van Nederland notabe.
@angelique: 1?! Het betreft 4 verenigingen
“De kosten moeten onder meer gedragen worden door de opbrengsten uit woningbouw” Het ene na het andere plan voor sociale huur, middenhuur en koopwoningen onder 3 ton, strandt momenteel omdat de financiering niet rond te krijgen is. En dan moet dat ook nog uitgemolken worden voor een elitaire sport. Hoe kom je er op?
@S, ik fiets al jaren langs Merwedekanaal en het clubhuis. Zie best boten varen, maar clubhuizen (met viertank, dat zegt al genoeg, puilen uit.
@ Massegast
Zo gaat dat al eeuwen, want de stadsranden schuiven op waardoor de weilanden verdwijnen. De meesten van ons wonen op een voormalig weiland of stukkie groen.
Dit gaat pas stoppen, als de bevolkingsgroei stopt, maar daar ziet het niet naar uit.
Bron: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/01/bevolking-in-2022-bijna-twee-keer-zo-snel-gegroeid-als-een-jaar-eerder
@Marcel 59: een paar vragen. Noem eens een niet-elitaire sport als je wil? Wat zouden we volgens jou wel mogen faciliteren qua sport? Krijgen hockey en voetbal niet genoeg in Utrecht?
Verder bekritiseer je het hele idee van stadsplanning. Je bouwt iets voor mensen en krijgt daar rendabele publieke voorzieningen voor terug. Streep de mensen weg en de publieke voorzieningen zijn ook verdwenen. Voor je het weet woon je in Houten. Dat zou trouwens misschien een prima optie zijn voor je, behalve dat daar eens per jaar een roeiwedstrijd wordt gehouden.