Roken bij Utrechtse bushaltes vanaf 1 januari 2022 verboden Roken bij Utrechtse bushaltes vanaf 1 januari 2022 verboden

Roken bij Utrechtse bushaltes vanaf 1 januari 2022 verboden

Roken bij Utrechtse bushaltes vanaf 1 januari 2022 verboden
Bushaltes in de gemeentes Utrecht en Nieuwegein zijn vanaf 1 januari 2022 rookvrij. De gemeentes en U-OV willen op die manier werken aan een rookvrije generatie. De gemeente Utrecht loopt met het rookvrij maken van de haltes naar eigen zeggen vooruit op de eigen planning; Utrecht wil in 2035 een rookvrije generatie.

Bushaltes in de gemeentes Utrecht en Nieuwegein zijn vanaf 1 januari 2022 rookvrij. De gemeentes en U-OV willen op die manier werken aan een rookvrije generatie. De gemeente Utrecht loopt met het rookvrij maken van de haltes naar eigen zeggen vooruit op de eigen planning; Utrecht wil in 2035 een rookvrije generatie.

De komende weken worden gebruikt om in de informatieborden in de 701 bushaltes posters op te hangen. In de bussen zelf komt voorlichting voor passagiers. “Het moet normaal worden dat plekken waar kinderen komen rookvrij zijn. Maar ook daar waar mensen in het dagelijks leven soms even moeten wachten, zoals bij bushaltes. We monitoren of het afkondigen en communiceren van rookvrije zones voldoende is voor gedragsverandering of dat er in de toekomst aanvullende acties nodig zijn”, zegt wethouder Eelco Eerenberg.

De provincie Utrecht begon samen met U-OV eerder dit jaar al met het rookvrij maken van de tramhaltes in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Bij alle tramhaltes hangen nu posters van de Rookvrije Generatie, waarop staat aangegeven dat roken hier niet gewenst is. 

De gemeente Utrecht werkt al langer aan het rookvrij maken van openbare plekken in de stad. Zo mag er sinds eerder dit jaar niet meer gerookt worden op kinderboerderijen en dierenweides en zijn sinds september alle Utrechtse musea rookvrij.

Gekoppelde berichten

39 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Grappig. In het bushokje roken is dan verboden? Er naatst niet? Of een aantal meter er vandaan niet? Wat dan gecontroleerd gaat worden door boa’s met meetlinten op zak. Proest.

 2. isabelle

  En wie gaat dat handhaven?

  Ik zie geen enkele controle bij het OV op zwartrijden, mondkapjes, eten in de bus. Je kan en mag doen waar je zin in hebt.

  Een rookverbod bij bushaltes past in dat rijtje. Enkel een poster ophangen en dan ‘monitoren’ of dit de gewenste gedragsverandering oplevert, is natuurlijk kansloos.

 3. guus

  Oh, en wie gaat dit handhaven?

 4. Janah

  Geweldig initiatief! Jammer dat ook dit niet gehandhaafd zal worden. Een zelfde soort symbool wetgeving als gsm gebruik op de fiets ( en in de auto)

 5. Gerrit

  Roken per 1 januari verboden bij Utrechtse Bushaltes.

  Hoe gaan we dit verbod en alle andere regels in vredesnaam in deze stad handhaven??
  Ik denk aan:
  * Verbod om op de fiets te telefoon in de hand te hebben om te appen of te bellen!
  * Verbod om door rood licht te rijden!
  * Verbod om tegen het verkeer in te rijden!
  * Verbod om fietsen en scooters te parkeren daar waar het niet is toegestaan!
  * Verbod om ‘s avonds zonder licht of reflector te rijden!
  * Verbod om in het verkeer lachgas te gebruiken!
  * Verbod om harder te rijden dan de aangegeven snelheid!
  * Verbod om met een scooter op een fietspad te rijden!
  * Verbod om voorrang te nemen in plaats van te ontvangen?
  * Verbod om je auto te parkeren op een invalidenparkeerplaats?
  * enz. Enz. Enz.

  10000 agenten en BOA’s er bij in Utrecht??

  Regels stellen door de overheid is prima en noodzakelijk, maar zorg dat ze nageleefd worden.
  Want anders lacht iedereen de overheid uit.

 6. RABE

  Ik denk niet dat het werkt. Kijk eens naar de peuken die worden neer gegooid. Er blijven altijd mensen die geen rekening willen houden met hun omgeving. Het zou mooi zijn “als” het lukt.

 7. G. de Vries

  Veel rokers zonderen zich al vaak af, al wachtende bij bushaltes, als er meer mensen staan.
  Ik heb meer last van mensen die zich niet aan de coronaregels houden in het ov: geen mondkapje( of alleen over de mond) en geen afstand houden.

 8. Lombokker

  Zo, poeh hee, dat heeft wethouder Eelco Eerenberg toch maar mooi voor elkaar gekregen. Proest . . .

 9. RvD

  Het Utrecht Science Park is al weer wat maanden ‘rookvrij’ ook bij de bushaltes, handhaving faalt en ook de ‘aanspreekteams’ zijn in geen velden of wegen meer te bekennen.

 10. Hns

  Je moet toch wat als gemeente. Als je meegaat met de anderen voldoe je niet, je zult als gemeente iets moeten hebben of doen wat de andere gemeentes nog niet hebben of gedaan en voilà een slimme ambtenaar die waarschijnlijk veel met de trein reist en kettingrookt had een gouden gedachte, wel beetje gejat van de ns maar een kniesoor die er over valt. Rookverbod bij de bushalte. Geniaal, fantastisch, goed voor een vette bewuste beloning. O, jee handhaving hoe doen we dat?? Handhaving? Wat is dat als we het aangeven met posters of zo dan doen de mensen het toch uit zichzelf . . . . . . . Slaap zacht onder uw steen😇😇😉

 11. Marcel

  Compleet belachelijk. De gemeente wil werken aan een rookvrije generatie? Wie is de gemeente? Paar bestuurders? Politiek? Programma? Kan ik stemmen? Heb ik inspaak? Is dit hobbyisme? Ik kan een paar woorden hiervoor nemen/schrijven maar dat laat DUIC niet toe. Wel kan ik zeggen: kan het nog gekker?
  De politiek verbaasd zich over weinig interesse in politiek en geen hoge pet op van bestuurders?

 12. Speak Up

  Het feit dat er gehandhaafd moet worden op meer dan logische regels in het verkeer, op straat; en dat er in het ov en grote groepen en in samenleving zijn die zich niet houden aan het simpele en logische verzoek om zich te houden aan deze regels (namelijk rekening houden met je medemens), laat zien hoe erg kansloos we aan het afglijden zijn als samenleving.

 13. Ptje

  Wat interessante reacties… dus een verbod heeft alleen waarde als het gehandhaafd kan worden?
  Zou het misschien zo zijn dat er mensen zijn die er het nut van inzien en het gewoon doen? Dat het een verbod signaal afgeeft van zaken die we met zijn allen niet willen?
  En dat sociale controle ook helpt?
  Of is het een sport om “lekker te doen wat niet mag”.

  En bij welke verboden ligt dan de grens…..
  Of kan iedereen dat zelf uitmaken.

  Ik pik gewoon een fiets en hé, niemand die me bekeurt dus geen probleem.
  Ik breek ergens in en joepie, geen mens die het zag dus het is oké.

  Wat een mentaliteit.

 14. Erwin

  Moorden is ook verboden. Dan vraag de goegemeente toch ook niet de hele tijd hoe dat gehandhaafd gaat worden..?

 15. Scherpschutter

  Ik begin me wat zorgen te maken. Waar moeten we straks al die auto’s vandaan gaan halen om nog langer aan de vraag te kunnen voldoen?

  Er komen nu al 10.000 auto’s netto per maand bij op de weg in Nederland omdat O.V. klanten gillend wegrennen wegens de afgrijselijke dienstverlening. En nu jaagt het gigantisch verlieslijdende O.V. dus ook nog even de allerlaatste betalende klanten weg met dit soort flauwekul….

  We moeten zo auto’s uit Afrika terug gaan importeren om de enorme vraag een beetje aan te kunnen…Misschien kunnen we ruilen voor trams? LOL

 16. Speak Up

  @ marcel

  Want ongevraagd kankerverwekkende rook (100%) in iemands gezicht blazen, in een slecht geventileerd hok (maar aan 1 zijde open) is een goed idee? Ik heb gewoon het recht om rookvrij droog op een bus te wachten hoor.

  Sowieso raar dat roken (onder flinke druk van die industrie) ooit is toegestaan. Diezelfde industrie weet al sinds de jaren veertig/ vijftig en wellicht al veel eerder) hoe kankerverwekkend hun product is. Echter heeft men dit tot eind jaren tachtig/ begin jaren negentig keihard proberen te verdoezelen, onder andere door belangrijke politici wereldwijd om te kopen> sterker nog, nog steeds staan toonaangevende politici op de loonlijst om te lobby’en voor de tabaksindustrie.

 17. Janah

  @scherpschutter. Ooit in OV gezeten?

 18. GeeWee

  Hihi, scherpschutter, bij het tankstation mag je toch ook niet roken 😜

 19. Scherpschutter

  @Janah

  “@scherpschutter. Ooit in OV gezeten?”

  Jazeker. Lang geleden. Het was afschuwelijk.

  @GeeWee

  Roken in een tankstation lijkt me niet verstandig nee, maar dergelijk ontploffingsgevaar bestaat volgens mij niet op tramstations. 😉

 20. Rottebert Peermans

  Ik voorspel een toename van het aantal bedreigingen en mishandelingen bij bushaltes.

 21. Justin

  Ik voorspel een toename van onzinnige voorspellingen.

 22. Koel Hoofd

  Die rookvrije generatie is er al, dat zijn alle kinderen onder de 12 jaar.
  Kinderen rookvrij houden is de opvoedende taak van de ouders, die dat dus kennelijk verrekken om te doen?
  In plaats van die ouders erop te wijzen dat ze hun kroost moeten opvoeden, moeten nu ook de openbare lucht bij bushokjes rookvrij worden?
  En die bussen maar diesel rijden….

  Nederland is een hysterisch land geworden wat wordt geregeerd door moraalkruisvaarders die zichzelf niet kunnen beheersen en daarom maar vinden dat een ander dat moet doen.
  Wat zijn we toch diep gezonken….

 23. willem

  Zolang jezelf rookt of regelmatig onder rokers bevind heb je niet door hoe smerig tabaksrook is. Een echte NIET-roker, dus iemand die zich zo veel mogelijk van rookgedrag distantieert ruikt die penetrante stank al op 25 meter afstand. Uitsluitend “Zien roken doet roken” en bijna niemand wil dat zijn of haar kinderen gaan roken. Oplossing: Rookverbod in het openbaar met zolang nog nodig uit het zicht gecreëerde rookplekken. Dit geld toch ook voor de sanitaire stop wat altijd nog normaler is dan bewust overlast gevende rook inhaleren en weer uitblazen.

 24. Luuk Upuuk

  Goeie zaak, zijn we in de toekomst uitsluitend nog overgeleverd aan de uitstoot van alle verkeer dat langs de bushaltes rijdt. Dat is een stuk gezonder.

 25. Marcel

  @ speak up, U maakt er een potje van. Rook in je gezicht blazen? Dat doet niemand bij mij. En politici generaliseren is ook een lachertje. Zou maar is aan de bar gaan zitten en de wereld opnieuw bekijken.

 26. Toine Goossens

  Weer een stap gezet naar het volledig onderdrukken van rokers
  Dit verbod gaat niet over een rookvrije generatie. Het treft alle mensen die roken. Een rookvrije generatie creeer je op school en de sportclub.

  Ondertussen is een groot deel van politie en justitie druk met het opsporen van wiet, cocaine, christal meth en de vloed aan roes- en stimulerende middelen.
  Dat kun je wel overal gebruiken, plaatselijke verboden, daar wordt niet eens over nagedacht.
  Het zijn de linkse en rechtse elites die snuiven, slikken en spuiten. Die laat je hun gang gaan, maar de laag opgeleide rokers, ja die pakken we eens stevig aan. Die zijn niet slim genoeg om in verzet te komen. Dst hebben we ook bij het toeslagenschandaal gezien.

  Het verbod is een nieuwe stap in de onderdrukking van laag opgeleiden en laag verdienenden.
  GroenLinks en D66 dwingen deze mensen op Baudet of Wilders te stemmen. Zij creeeren de verrechtsing van Nederland.

 27. Hans

  Het is een prima verbod. De handhaafbaarheid is niet al te relevant. De relevantie ligt in het bevorderen van de abnormaliteit van het roken an sich. Nu kunnen we ons niet meer voorstellen dat ooit doodnormaal gevonden werd dat er in het OV, in de bioscoop, in winkels, op kantoren gerookt werd. Over 10 jaar wekt het bevreemding als er op straat gerookt wordt. Zo werken die dingen.

 28. Bernhard

  Goede zaak. Roken doe je maar lekker in je eigen achtertuintje, ik hoef die stinkzooi niet te inhaleren.

 29. Losse fladder

  SS: “Ik heb 40 jaar geleden in een bus gezeten en het was VERSCHRIKKELIJK. Dus het KAN niet anders dat het nu NOG STEEDS VERSCHRIKKELIJK is. En dat IEDEREEN dat ook vindt en dus de auto pakt als roken verboden wordt.”

  Juist…

 30. BdV

  Gelukkig ook nog een aantal reacties die niet pleiten voor het wettelijk toestaan van alles wat niet (continu) gehandhaafd kan worden.

 31. Jeroen

  Regels en wetten worden vooral nageleefd als men A. het idee heeft dat men hiertoe in staat is. B. het idee heeft dat de meerderheid zich eraan houdt (vooral gezagsdragers moeten het goede voorbeeld geven) en C. men het idee heeft dat het ook iets positiefs oplevert. Dat is de reden waarom een verbod op moord en inbraak goed worden nageleefd over het algemeen, maar wachten voor een rood voetgangerslicht om 03.00 terwijl er geen verkeer is , een stuk minder. Niet mogen roken in de buitenlucht omdat je toevallig bij een geblokte lijn van een bushalte staat zal om deze reden door lang niet iedereen nagevolgd gaan worden, Zeker niet door nicotineverslaafden.

 32. Stadsie

  Kaarsen branden moeten ze ook verbieden. Zeker in huis.

 33. Scherpschutter

  @Losse Fladder

  Uw irrationele gebral verandert de feiten niet. Iedere maand groeit het aantal auto’s in Nederland met meer dan 10.000 exemplaren. Tegelijk loopt het O.V. leeg. Vorig jaar is het aantal O.V. reizigers zelfs gehalveerd! Minus 50%….

  Een feit is ook dat als je rokende klanten discrimineert en zelfs behandelt als op te voeden kleuters van 6 die bijgestuurd moeten worden op gedrag (hoe haal je het in je harses…?), dit natuurlijk niet zal leiden tot meer O.V. klanten. Je jaagt er alleen maar meer en meer klanten mee weg. Klanten willen fatsoenlijk vervoer van een vervoersaanbieder. Geen gedrags-opvoedinstructies.

  Kortom; deze maatregel zal alleen maar meer en meer van het laatste beetje O.V. gebruikers de auto in jagen.

 34. Realist

  Een weldenkend mens voert dit gewoon uit zichzelf uit en heeft toch niet bij elk verbod een handhaver nodig? Wat een onzinreacties. Als dit ingevoerd wordt zal het grootste deel van de mensen zich aan dit verbod houden en een klein deel zal hier kennelijk enorm veel moeite mee hebben.

 35. Johannes

  Helemaal eens met @Ptje. Voordat je een bericht als dit aanklikt wéét je al dat het H-woord weer veelvuldig gaat vallen onder de weledelgestrenge reaguurders….

 36. Jacob Niemeijer

  De overheid laat na regie te nemen op zaken die er echt toe doen, zoals woningmarkt, onderwijs en gezondheidszorg, maar bemoeit zich steeds meer met de persoonlijke levenssfeer van de burger. In deze stad geen poffertjeskraam want obesitas, geen houtkachel of oldtimer want fijnstof en nu geen sigaretje meer roken bij de bushalte. Totaal buiten proportie.

 37. Speak Up

  @ Marcel

  Het feit dat je ongevraagd, in een half dichte ruimte (bushokje> al zou je het in de buitenlucht doen) in iemands buurt een sigaret opsteekt en iemand anders ongevraagd bloot stelt aan 100% bewezen schadelijke en kankerverwekkende stoffen maakt dat je echt een enorme aso bent en zelf verantwoordelijk bent voor de achteruitgang van de beschaving (waar hier de reaguurders altijd zelf zo hard over stennis aan het schoppen zijn). Denk daar maar eens over na. Fijne dag nog.

 38. Len

  Uiteindelijk kies je niet zelf om te blijven roken, je kiest alleen zelf om te stoppen. Zodra je dat beseft, is alle discussie overbodig.

 39. Henk

  Ik als roker kan me echt niet interesseren in wat een ander vindt over dat ik in de open lucht rook tegenover iedereen die in een auto stapt terwijl die ook andere mensen ongewild lastigvallen met hun uitlaatgassen.
  Ik zorg juist dat ik altijd minimaal 10 meter van een ander sta maar die auto’s rijden ook niet 10 meter om iemand heen.
  Waarom zou ik me dan überhaupt nog aanpassen.

  Ik betaal toch al meer belasting.. en mocht ik een boete krijgen betaal ik die gewoon en steek ik nog een peuk op.

  Is natuurlijk vrij makkelijk gezegt en sommige mensen zullen dit aso vinden maar dat maakt me dus ook niet uit.
  Ik maak me niet druk om andermans mening en dat hoeft andersom ook niet voor mij.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).