Roltrappen Jaarbeursplein worden eindelijk vervangen Roltrappen Jaarbeursplein worden eindelijk vervangen

Roltrappen Jaarbeursplein worden eindelijk vervangen

Roltrappen Jaarbeursplein worden eindelijk vervangen
Ze leken vaker stil te staan dan daadwerkelijk te werken; de storingsgevoelige roltrappen bij station Utrecht Centraal worden eindelijk vervangen. Donderdagavond en -nacht is begonnen met de twee roltrappen naast de Jaarbeurspleinstalling.

Ze leken vaker stil te staan dan daadwerkelijk te werken; de storingsgevoelige roltrappen bij station Utrecht Centraal worden eindelijk vervangen. Donderdagavond en -nacht is begonnen met de twee roltrappen naast de Jaarbeurspleinstalling.

De vier roltrappen aan het Jaarbeursplein zijn in 2011 geplaatst en begin 2013 in gebruik genomen. Sindsdien zijn er al problemen en de gemeente heeft tussen 2016 en medio 2020 al zo’n 800.000 euro aan onderhoudskosten betaald. Daarom is besloten dat de vier roltrappen, veel eerder dan gepland, worden vervangen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Donderdagavond is gestart met de twee roltrappen naast de fietsenstalling, aan de linkerkant vanaf het jaarbeursplein gezien. De oude roltrappen zijn weggetakeld en de nieuwe zijn er vervolgens ingehangen. De komende vier weken zijn nog nodig om de roltrappen te monteren.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Aansluitend worden ook de twee roltrappen naast het Beatrixgebouw vervangen. De voorbereidende werkzaamheden starten op maandag 15 november. Het eruit hijsen en erin plaatsen gebeurt – afhankelijk van het weer – in de avond en nacht van 18 november waarna ook weer enkele weken nodig zijn voor montage.

Tekst gaat verder onder afbeelding

TK Elevator biedt de komende 23 jaar onderhoud aan. Gedurende deze periode garandeert het bedrijf een ‘zeer hoge netto beschikbaarheid’, aldus de gemeente Utrecht. De roltrappen zullen twaalf keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, worden op vooraf geplande momenten vervangen.

29 Reacties

Reageren
 1. Hetty

  Hehe….Ik hoop wel, dat deze roltrappen overdekt worden, want ik vermoed, dat de overvloedige regen een belangrijke rol in de storingen heeft gespeeld.

 2. Amir

  Absoluut nodig om goed werkende roltrappen te hebben voor mensen die wellicht minder goed ter been zijn op zo’n locatie. Wat ik schrijnender vind is dat er vooral geklaagd werd over het niet functioneren van de roltrappen door mensen die prima de breed uitgelegde trap kunnen nemen. Als die roltrap zo belangrijk voor je is moet je je toch eens afvragen hoe het gesteld is met je fitheid/luiheid.

 3. Herman

  Ben benieuwd! Regen, kou, warmte, sneeuw, stof, vuil, kilo’s mensen, duizenden draaiingen. Deze roltrappen gaan heel wat voor hun kiezen krijgen!

 4. Peet

  Benieuwd ,,hoe lang deze roltrappen het volhouden
  Kost kapitalen zo,n gemeentelijke blunder
  Ach,,de belastingbetalers he

 5. BdV

  ‘Een zeer hoge netto beschikbaarheid’: als dat zo in het contract staat, is er voor TK Elevator geen vuiltje aan de lucht.

 6. wollie

  see you later escalator

 7. Wim

  De gewone zeurpieten zijn ook weer aan het woord.

 8. Moniek

  @Amir
  Ik neem bij voorkeur de stenen trappen om voldoende lichaamsbeweging te krijgen. Maar als ik naar beneden ga, ervaar ik die brede trappen als enigszins hallucinerend, moet ik langs de reling en moet ik me vasthouden.

 9. Scherpschutter

  “Een zeer hoge netto beschikbaarheid”…Klinkt opnieuw alsof de gemeente hier *kuch* opnieuw een waterdichte service level agreement is aangegaan. Gelukkig maar voor 23 jaar. LOL

  Dat Thyssenkrupp lacht zich de ballen uit de broek. De belastingbetaler bloedt verder leeg.

 10. André Veenbrink

  Volgens mij waren de vorige roltrappen afdankertjes uit Nijmegen.

 11. Pee

  @Amir
  Die trappen zijn al een uitdaging op zich.
  Mensen durven niet echt deze hindernis te nemen omdat het een levensgevaarlijk geval is.

  Als ik het goed gelezen heb dan word er dus iedere maand onderhoud aan die roltrap gedaan?

 12. Koel Hoofd

  Komt er ook een ‘preventief’ afdak boven?
  Esthetisch is leuk, maar functioneel is toch echt beter.

  @Amir
  Die trappen zijn gewoon niet fijn, net te stijl en te smal waardoor het lijkt alsof je er vanaf valt. Je ziet mensen ook naar de trap lopen, stoppen en dan naar de roltrap om te kijken of die ‘t doet…

 13. Bart

  Ik lees nergens dat de gemeente de installateur/fabrikant van de roltrappen die nu weggehaald worden voor de rechter sleept ivm een wanprestatie.
  Als ik zakelijk grote uitgaven doe waar beschikbaarheid van enig belang is zorg ik voor een goede SLA waar ik de leverancier aan kan houden. Heeft de gemeente hier hele basis dingen weer eens niet voor elkaar of is er iets anders aan de hand?

 14. Jakob

  Het Godenbaldkwartier had aanvankelijk ook een roltrap buiten, dus waarom zou dat aan het Jaarbeursplein niet kunnen? https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/E62E4CAAF90450D49E97CC6930F6439C

 15. Bea

  Graag de nieuwe liften s.vp. niet al te
  snel afstellen …

 16. Lievers

  Je hoort nooit welke ambtenaren verantwoordelijk zijn voor de ondeugdelijke roltrap of welke misvatting dan ook. De belastingbetalers dokken wel weer.

 17. Koel Hoofd

  @Bart
  De gemeente heeft basis dingen nooit echt voor elkaar, dat is traditie.

  @Jakob
  Daar is iets later ook een overkapping boven de roltrap gekomen.
  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/fc798d98-6d20-5dbd-ad6b-4bc11f71e99a/media/ae9cfcd8-1cd7-8efa-8e0f-2a824a42d7cc?mode=detail&view=horizontal&q=ingang%20van%20het%20Godebaldkwartier&rows=1&page=4
  Toen heeft hij het nog decennia lang relatief probleemloos gedaan.
  Voordeel van die locatie is ook dat het meer beschut is dan het Jaarbeursplein.

 18. Scherpschutter

  @Lievers

  Natuurlijk hoor je dat niet. Ambtenaren zijn volstrekt onaantastbaar sinds de Pikmeer arresten. Op geen enkele manier verantwoordelijk of aansprakelijk voor welke fuck-up dan ook die voortvloeit uit hun werkzaamheden.

 19. Joëlle

  @Amir: en vergeet niet, niet alle handicaps of ziektes of blessures zijn zichtbaar

 20. Jakob

  @Kiel Hoofd, In 1988 was ie nog onoverdekt, dus hij heeft een jaar of 15 lang in de buitenlucht gestaan. https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/69BE6AA7F82E5B23BFDB7B05D159D024

 21. Berend

  Jaja, je kan beter een duurdere roltrap kopen die wel voor buiten bedoeld is. Scheelt over de jaren veel onderhoud en kosten.

 22. Speak Up

  @ Lievers,

  Omdat die ambtenaren ook niet het ondeugdelijke ontwerp hebben geleverd. Ook waren zij zelf niet de aannemer die henzelf heeft opgelicht.

  Bedrijven die intekenen op de aanbesteding beloven dat zij leveren wat zij zeggen te kunnen leveren.

  Het enige dat je de ambtenaren kan verwijten is een gebrek aan de juiste juridische kennis. De schade moet namelijk verhaald worden op diegene die het broddelwerk levert.

 23. Ben

  De trappen hebben hun betrouwbaarheid op verschillende projecten buiten bewezen.

 24. Sunny kroket

  Heb het stil vermoeden,,,dat we zonder Sjoerd de boer,,,nog jaren met de chaos roltrappen hadden gezeten
  De gemeente in het stadskantoor zaten er 50 meter van af
  Er gebeurde nooit wat
  Levensgevaarlijke trappen
  Sjoerd de boer heeft voor nieuwe roltrappen gezorgd
  Niet de gemeente

 25. Meneer Harmsen

  Je kunt ook gewoon de lift nemen-))

 26. Koel Hoofd

  @Jakob
  Je hebt gelijk, ik zie het!
  Tussen 1990 en 1996 waren die roltrappen in iedergeval wel overdekt.
  Ik moest toen dagelijks met de trein, die Albert Hein was een vaste stop want ik kon er toen ook mijn fiets makkelijk en droog parkeren.
  Maar die roltrap is er nu toch nog steeds en werkt toch ook nog?
  Dan heeft die overkapping toch wel nut gehad, al 20 jaar lang.

 27. Els

  Het valt me op dat meneer Scherpschutter zich boos maakt over een hoop zaken maar zich afzijdig van verkiezingen houdt. Mijn oude moeder zei altijd dat als je niet gaat stemmen je ook niet mocht klagen. Ze heeft gelijk.
  Men scherpschutter zou een hoop dingen graag anders zien, zo begrijp ik uit zijn bijdragen aan dit forum. Maar zelf in beweging komen, zelfs minimaal, zit er blijkbaar niet in.
  Overigens begrijp ik dat dhr Scherpschutter helemaal niet woonachtig is in Utrecht. Heeft almere niet een vergelijkbaar forum?

 28. Scherpschutter

  @Els

  “Het valt me op dat meneer Scherpschutter zich boos maakt over een hoop zaken maar zich afzijdig van verkiezingen houdt.”

  Natuurlijk houd ik me afzijdig van verkiezingen. Persoonlijk heb ik theater nooit gewaardeerd.

  “Mijn oude moeder zei altijd dat als je niet gaat stemmen je ook niet mocht klagen. Ze heeft gelijk.”

  Oude volkse wijsheden. Prachtig. Uw moeder was vast een groot liefhebber van theater.

  “Men scherpschutter zou een hoop dingen graag anders zien, zo begrijp ik uit zijn bijdragen aan dit forum.”

  Absoluut. We verdienen beter dan verloren te zijn op zee, op een schip met vrij gemene dronken kapiteins.

  “Maar zelf in beweging komen, zelfs minimaal, zit er blijkbaar niet in.”

  Correct. Nergens voor nodig. Dit schip vaart zichzelf te pletter op de klippen, waarna de opvarenden weer vast land onder de voeten zullen treffen. Het is een kwestie van tijd. Rustig, vredig en afzijdig kijk ik toe vanaf de soevereine klippen.

  “Overigens begrijp ik dat dhr Scherpschutter helemaal niet woonachtig is in Utrecht.”

  In hart en ziel woon ik altijd in Utrecht, mevrouw. Slechts als persoon ben ik inderdaad niet langer inwoner van Utrecht. Te troebel water.

 29. Utrechter

  @ scherpschutter….geen inwoner, uitsluitend klachten, en aan de tijdstippen te zien werkeloos..Dus waarom nog reageren op hem ?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).