Roofvogelshow op een kinderboerderij in Utrecht; is dat gepast? Roofvogelshow op een kinderboerderij in Utrecht; is dat gepast?

Roofvogelshow op een kinderboerderij in Utrecht; is dat gepast?

Roofvogelshow op een kinderboerderij in Utrecht; is dat gepast?
Woestijnbuizerd. Archieffoto
De gemeente Utrecht vindt het een slecht idee dat er een roofvogelshow plaatsvindt op de kinderboerderij Rotsoord, maar de wethouder laat weten dat ze geen mogelijkheid hebben om die te stoppen. De kinderboerderij laat weten dat de show voorlopig gewoon doorgaat.

De gemeente Utrecht vindt het een slecht idee dat er een roofvogelshow plaatsvindt op de kinderboerderij Rotsoord, maar de wethouder laat weten dat ze geen mogelijkheid hebben om die te stoppen. De kinderboerderij laat weten dat de show voorlopig gewoon doorgaat.

Op 18 december kunnen liefhebbers terecht op de kinderboerderij Nieuw Rotsoord voor een roofvogeldemonstratie. Die dag wordt er een kerstevenement georganiseerd met muziek, eten en een vogelshow. Een valkenier zal daar verschillende grote roofvogels tonen aan het publiek.

Een slecht idee, dieren zouden niet gebruikt moeten worden in shows en tijdens evenementen, zo zegt wethouder Rachel Streefland na vragen van Partij voor de Dieren. “We hebben contact gehad met de kinderboerderij en aangegeven dat een roofvogelshow ongewenst is en afgeraden om de show te houden.” Maar, zo zegt de wethouder ook, formeel hebben ze geen mogelijkheden om de show te stoppen.

Kinderboerderij Nieuw Rotsoord laat weten dat de show voorlopig gewoon doorgaat. “We hebben geen reden om het niet te doen. De demonstratie is educatief bedoeld om mensen respect voor dieren bij te brengen en de valkenier is een professional.” De medewerker van de kinderboerderij benadrukt ook dat er geen wettelijke gronden zijn waarom het niet zou kunnen: “Dat is natuurlijk niet voor niks zo geregeld.”

Is een roofvogelshow een goed idee?

View Results

Loading ... Loading …

36 Reacties

Reageren
 1. Realist

  Is het een goed idee dat de gemeenteraad van een mug een olifant maakt?
  o Ja, dat moet gewoon kunnen, tijd en geld genoeg om hierover te kibbelen.
  o Nee, dat kan echt niet, er zijn belangrijker dingen te doen.

 2. Guus

  Wat een onzin reactie van de gemeente Utrecht. Het inzetten van roofvogels is juist een zeer ecologische methode van overlast bestrijding van bijvoorbeeld ganzen, kauwen, spreeuwen, duiven e.d. In plaats van dit te ontmoedigen zou de gemeente Utrecht juist de inzet van Valkeniers moeten overwegen.

 3. Baliekluiver

  Als deze kinderboerderij zich niets aantrekt van het verzoek van de gemeente neem ik aan dat ze voortaan ook geen subsidie meer aannemen en doorgaan als commercieel circus?

 4. FH

  Dierentuinen en roofvogelshows moeten aardig gedaan worden, maar zijn wel een van de weinige manieren waardoor een westerling bepaalde dieren echt kan zien. Verre reizen zijn belastender.
  Gewetensvraag: Hebben de protesterende raadsleden thuis inderdaad ook geen poes, hond, cavia oid, ook niet ‘omdat het zo leuk en leerzaam is voor de kinderen’?

 5. Robbert

  o Nee, dat kan echt niet, er zijn belangrijker dingen te doen, eerst de gemeentelijke organisatie maar eens op orde brengen: https://www.duic.nl/algemeen/gemeente-utrecht-was-niet-opgewassen-tegen-complex-dossier-en-heeft-nu-930-000-euro-betaald/

 6. Wim

  De groots mogelijke onzin om dit te verbieden, dit is juist educatie van kinderen
  De party van de dieren moet eens om echte problemen gaan vragen stellen. Mensen en dieren worden het zelfde behandelt want ze treden beide op in shows of willen ze ook acrobaten gaan verbieden.

 7. Wim

  Oja PvdD , ook dieren moeten gewoon voor hun kost werken, net als mensen of ze het nu leuk vinden of niet.

 8. Statler

  Als kinderboerderij kinderen dichter bij de natuur willen brengen en dan zoiets…Dit kan alleen in Utrecht.
  En dan gelijk dat verbieden…Wat een verkramping.
  @Guus heeft gelijk.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 9. katja

  Zo worden kinderen wel in contact gebracht met prachtige vogels, en hopelijk krijgen ze daardoor een goede kijk op het belang van natuurbeheer.

 10. Jeroen

  Onder het mom van educatie zo’n show organiseren. Het heeft daar helemaal niets mee te maken. Puur voor de op sensatie beluste bezoeker.
  Voor de vogels uitsluitend een stressvolle aangelegenheid weten we inmiddels.
  Jammer dat de gemeente hier niets tegen kan doen.
  Terug naar vroeger waar het heel normaal was dat dieren kunstjes moesten doen om de mensen te vermaken. De gemiddelde duic-lezer blijkt voor dit soort praktijken te zijn. Had ik ook wel verwacht.

 11. Mark

  Half Utrecht komt nauwelijks rond en zit in de kou. Intussen maakt de politiek zich druk over het welzijn van een paar vogels.

 12. Hans

  Valkeniers hebben een unieke band met hun vogels. Zoals Ankie van Grunsven die had met haar paard Salinero. Zoals de duivenmelker die heeft met zijn duifjes. (En zoals ik die had met mijn hond).
  In dit geval is er sprake van kletskoek van onze gemeente. Dat kan gebeuren. Laat de politiek zich liever druk maken om de bioindustrie, waar, zoals de Partij voor de Dieren terecht zegt, een einde aan gemaakt moet worden.

 13. Yasin

  Educatie snap ik, maar wat heeft een kind er aan om dier dat niet vrij is van dichtbij te laten zien. Met een natuur documentaire geef je een completer plaatje en leer je meer respect.

 14. FH

  Maar zijn ze dan idd ook tegen gewone huisdieren, zoals poezen, honden en cavia’s of zijn die wel leuk en voor kinderen leerzaam?

 15. Len

  Dan maar naar een paardenrace of een viswedstrijd

 16. Miroya

  Dieren zijn er niet zodat we geld over hun rug kunnen verdienen! Als je kinderen echt iets wil leren, neem ze dan mee de natuur waar ze dieren kunnen zien die natuurlijk gedrag vertonen

 17. Sofie

  Beste kinderboerderij,

  Kansloos dit. Hoezo zou een kind hier respect van moeten krijgen voor de natuur?! Pretenderen dat nakweek geen last heeft van hun aangeboren natuurlijke behoeftes? Ben je vogeldeskundigen?

 18. Isis

  Mijn dochter van 8 wil ik niet blootstellen aan dieren die worden gebruikt voor vermaak. Educatie is een mooi argument dat gemakkelijk misbruikt kan worden, zoals je hier maar weer ziet.

  Wij gaan dit negeren en gewoon iets anders daar doen.

 19. Rob

  @jeroen,
  Fijn dat u een bovengemiddelde DUIC lezer bent èn daarnaast ook nog eens weet wat goed is voor dieren. U scoort hoog op de ladder van deug.
  Belachelijk dat de gemeente zich bezig houdt met dit. Het failliet van de politiek.

 20. Koel Hoofd

  @Isis
  Valkenieren is een duizenden jaar oude jachtmethode welke vele mensen van de hongerdood heeft gered. Bijvoorbeeld in het land waarvan jij de naam van een godin gebruikt. Zonder de valkenier kan er op het moderne Schiphol ook niet eens gevlogen worden. Misschien kan je, net zoals de wethouder, zelf nog wat educatie gebruiken voordat het cancelgillen begint?

 21. Frans

  HANS.
  Je hebt het over de unieke band tussen duivenmelkers en hun duifjes.Dat klinkt heel lief. Dat heb ik ook altijd gedacht tot ik er achter kwam dat duivenmelkers hun duiven de nek omdraaien als ze niet goed genoeg presteren bij races

 22. Koel Hoofd

  De onwetendheid van de roofvogel cancellaars is werkelijk stuitend.
  Het modereren van duic ook.

  @Sofie
  Wie zeg dat nakweek geen last heeft van hun aangeboren natuurlijke behoeftes?
  De natuurlijke behoefte van roofvogels is al vliegend jagen, hun prooi in hapklare stukjes scheuren en met smaak verorberen of met hun kleine vogelbabietjes delen. Precies wat de valkenier ze biedt in een beschermde omgeving door ze vooral niet te laten vliegen in de buurt van windmolens die de milieu/klimaat/dierenvrienden kliek zo wild van is.
  Dus je punt is?

 23. Statler

  Wethouder Streefland schijnt nu het subsidie wapen in te willen zetten. Als dat klopt wordt het steeds meer “wie mijn taal niet spreekt die mijn brood niet krijgt” ofwel chantage. Symptoom van een sociale kloof die Linda Voortman niet gesloten gaat krijgen.
  Met vriendelijke grrrrrrr,
  PeterH

 24. Loes

  Dieren inzetten voor ons vermaak, onze zelf gecreëerde/ ingebeelde problemen, educatie, voedsel, kleding, therapie en onze eenzaamheid is niet meer van deze tijd. Laat dieren in hun waarde en geef de natuur de vrije ruimte. Fijn dat er een partij is die opkomt voor diegene die geen stem hebben.

 25. Luuk Upuuk

  De gemeente heeft n.a.v. vragen van de PvdD besloten de rattenbestrijding te staken omdat dit stressvol voor de dieren zou zijn……………………….

 26. Nina

  Heb zelf ooit een roofvogelshow bijgewoond. Het is juist educatief en wekt bij de kinderen ontzag op voor de roofvogels. Dat was mooi om te zien. De eigenaar was idolaat van zijn vogels.

  Benieuwd wanneer er een pleidooi komt om honden, katten, konijnen, hamsters en andere huisdieren uit huis te plaatsen, want niet hun natuurlijke leefomgeving.

  De wolf mag in Nederland ondertussen gewoon doorgaan met vele schapen doden die niet worden opgegeten. Waarom is dit dan niet zielig voor de schapen? Doen schapen er niet toe? Het komt op mij over als selectief geroep voor de bühne.

 27. W

  Wat een bekrompen visie van de gemeente!
  Stop nou eens met die betutteling!
  Jullie willen overal kroegen in de binnenstad van Utrecht! En denken daarbij nooit! aan kinderen!!!
  Maar owee nu die kinderzieltjes!
  Stop due betutteling!

 28. Loes

  @Luuk Alleen door het voedselaanbod van ratten fors te verminderen, kan overlast door ratten worden voorkomen. Bestrijden is anders dweilen met de kraan open.

 29. Luuk Upuuk

  @Loes, het verminderen vam voedselaanbod lijdt tot schrijnend dierenleed, kijk maar naar de Oostvaardersplassen. Maar wellicht had je niet door dat mijn opmerking sarcasties bedoeld was?

 30. Adriaan

  De afstand tussen burgers en ambtenaren/politici wordt weer eens bevestigd….

 31. Heidy

  Het gaat fout bij het woord SHOW
  Het gaat niet om een SHOW maar om een educatieve roofvogel demonstratie
  Deze valkeniers zorgen zeer goed voor hun dieren
  Wat ze laten zien is (nabootsing van) het natuurlijk gedrag van hun dieren
  En ze leren mensen over deze dieren
  Ze zetten zich in veel vormen in voor bescherming en behoud van roofvogel in de natuur
  Waarvan hun educatieve roofvogel demonstratie er 1 van is
  Men zou alvorens te (voor)oordelen eens ernaar moeten komen kijken
  Maar ja dat zou betekenen dat men moeite moet doen
  En toegeven dat je het fout hebt!
  Hopelijk komen er veel mensen kijken en leren deze mensen en kinderen veel van deze valkeniers en hun prachtige uitstekend verzorgde dieren

 32. Nikki

  Zo jammer dat een goede demo nog steeds in verband wordt gebracht met kleine hokjes, vogels die een “kunstje” doen en dieren aan een kettinkje. Met een uil op de foto die heel de dag op een drukke plek aangebonden zit, dat is absoluut niet oké!

  Maar een educatieve demo waarbij de dieren in vrije vlucht te zien zijn, hun natuurlijk gedrag mogen vertonen (jagen op de prooi op de handschoen) waarbij de mens dichtbij de schoonheid van de natuur word gebracht (zonder deze dus te verstoren!) is absoluut niks mis mee en een belangrijk goed.

  Deze dieren komen niets tekort (ooit een marathon loper zien gaan met honger? Uiteraard zal een vogel ook niet op honger gaan vliegen), zitten in ruime volières (daar is namelijk een wetgeving voor) en krijgen ze goede verzorging. Ze vliegen immers tijdens zo’n demo vrij, en kunnen gewoon “joejoe daag!” zeggen als ze weg zouden willen.

 33. Willem put

  Vogels horen vrij te zijn en niet gevangen

 34. Joost

  Heel educatief voor kinderen. Goed initiatief van de kinderboerderij.
  Vooral niet luister naar het gemekker (om in termen van de boerderij te blijven) van mensen die echt alles willen verbieden.
  Laten die hun huis afbreken want dat staat in het leefgebied van vogels..

 35. Gerard

  Ik denk dat als we ons om de vogels echt willen bekommeren we eerder er voor moeten zorgen dat er geen katten meer buitens huis rondlopen te moorden want die richten elk jaar een ware massa slachting aan van miljoenen vogels enz en daar hoor ik heel weinig mensen over?
  Verbaast mij niks want meningen houden hun poes lief buiten en kijken liever de andere kant op terwijl hun lieve minoes het nestje zangvogels uitmoord onder de woorden ach dat is nu eenmaal de natuur.
  Nee beste mensen dat is niet de natuur.
  Net zo goed als de goudvis /hamster /konijnen enz in een kom of hok is mijn mening.

 36. Sarah

  Wij waren hierheen gegaan zonder van dit ophef af te weten. Het was een informatief show met aandacht voor bescherming, biodiversiteit en wat zij doen om de vogels gezond te houden. Het waren mensen met duidelijk veel liefde voor hun vogels en heel educatief voor de aanwezige kids. Ik ben een voorstander van groene beleid, biodiversiteit beschermen etc. maar ik vind dit lichtelijk belachelijk dat er hier zo veel ophef over is geweest. Jammer! En sneu voor de mensen van nieuw rotsoord die dit over zich heen hebben gekregen. Deze organisatie bied ook kinderfeestje aan maar als de gemeente zo doet zal dat straks alleen maar mogelijk zijn in privé achtertuinen en dus alleen toegankelijk voor mensen met grote tuinen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).