Is meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken een goed idee? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant Is meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken een goed idee? Dat is de vraag | De Utrechtse Internet Courant

Is meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken een goed idee? Dat is de vraag

Is meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken een goed idee? Dat is de vraag
Park Lepelenburg. Archieffoto DUIC
In de raadsvergadering van 9 november heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de motie ‘Pils in het park’ van Student & Starter.

In de raadsvergadering van 9 november heeft een meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met de motie ‘Pils in het park’ van Student & Starter.

Met de motie wordt de gemeente opgeroepen om de Regels Standplaatsen 2013 zo aan te passen dat er meer plaatsen beschikbaar komen voor standhouders in parken en op andere recreatieplekken. Oftewel, in de toekomst moeten er meer foodtrucks, bierbakfietsen en koffiekraampjes in de Utrechtse parken zijn. Is dit een goede ontwikkeling – zorgt het voor meer levendigheid en biedt het de juiste ruimte voor ondernemers, of is het een recept voor overlast en verloedering van de Utrechtse parken? Is meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken een goed idee? Dat is de vraag.

Michiel Wijn – voorzitter Stichting Wilhelminapark

“De laatste jaren is het monumentaal groen steeds meer onder druk komen te staan door de toegenomen recreatie en de alsmaar groter wordende evenementen. Wij als stichting proberen het park nog steeds een rustpunt te laten zijn en de monumentale waarde van het  groen in stand te houden. Daarvoor zijn we tenslotte opgericht. Het park is een openbare plek en hoeft niet voor commerciële doeleinden te worden uitgeput. We verbazen ons erover dat het tegenwoordig kennelijk niet meer mogelijk is om te recreëren zonder te consumeren. Stel je voor dat wandelaars in de toekomst langs bospaden ook drankjes en snacks krijgen aangeboden! Zwerfafval is een van de grote problemen van het Wilhelminapark. Na een warme zomerdag is het er vaak een bende. De gemeente ruimt duizenden kilo’s aan flessen, blikjes, wegwerp-BBQ’s, pizzadozen en-wat-al-niet-meer op in alle Utrechtse stadsparken. De komst van extra horeca brengt nog meer afval met zich mee. Waar laten we die? Moeten er naast de extra geplaatste ondergrondse containers nog meer voorzieningen getroffen worden? Ik vind dat het nu erg fijn is in ons park; je kunt er chillen, wandelen, sporten en genieten van de mooie monumentale bomen en planten. Verder is er een paviljoen met een terras waar bezoekers iets kunnen drinken. Voor ons hoeft daar niets meer bij. Vergeet niet, het Wilhelminapark is een van de mooiste stadsparken van Nederland. Dat willen we graag zo houden.”

Zwerfafval is een van de grote problemen van het Wilhelminapark.

Ondernemers Babette en Brechje – van Babes Coffee (koffiebarretjes op locatie)

“Natuurlijk vinden wij het een positieve ontwikkeling als er meer ruimte komt voor mobiele horeca in de stad, en als het verouderde vaste standplaatsenbeleid wordt herzien. Nu zijn de regels rond vergunningen nogal star en onduidelijk. Ook volgen veel handhavers een eigen beleid. Wij staan dolgraag in parken om de bezoekers te voorzien van kwaliteitskoffie met wat lekkers. Het trekt mensen aan en is laagdrempelig bereikbaar. Het saamhorigheidsgevoel is groot bij de foodtrucks, mensen komen gauw voor een gezellig praatje. Wel is het van belang dat de betreffende foodtruck verantwoordelijkheid neemt wat betreft behoud en veiligheidsmaatregelen – dat wil zeggen: dat er brandblussers, blusdekens en een EHBO-box is. De trucks mogen niet op het groen staan, moeten geur- en geluidsoverlast voorkomen en afval moet opgeruimd worden als klanten dat niet zelf doen. Voor ons is een opgeruimd park ook een fijnere werkplek. En wat alcoholverkoop betreft – daar zijn speciale vergunningen, diploma’s en papieren voor nodig. Een goede zaak, want alcoholconsumptie geeft extra risico’s wat betreft overlast. Daarom zeggen wij ‘JA’ op meer ruimte voor foodtrucks in het park. Maar ‘Pils in het park’… daar zijn we niet helemaal van overtuigd.”

‘Pils in het park’… daar zijn we niet helemaal van overtuigd

Tim Homan – gemeenteraadslid Student & Starter

“Student & Starter wil dat mensen volop kunnen genieten van het groen in Utrecht. Voor velen past daar een snack en een biertje bij, daarom hebben wij deze motie ingediend. Op het moment is hier nog weinig ruimte voor binnen de regelgeving, terwijl ondernemers hier graag mee aan de slag gaan. In veel parken laat het voorzieningenniveau nog te wensen over en Student & Starter zou graag de ruimte bieden aan levendigheid. Betekent dit dat er nu elke dag een foodtruckfestival moet komen in elk park? Nee. Maar ruimte voor een paar extra standplaatsen moet toch kunnen? Wat Student & Starter betreft wel, in elk geval. Zo kunnen genieten van groen en genieten van een drankje hand in hand gaan.”

Op het moment is hier nog weinig ruimte voor binnen de regelgeving

Gadiza Bouazani – gemeenteraadslid PvdA Utrecht

“Een park is voor de PvdA Utrecht een ruimte waar bewoners komen om van de rust en het groen te genieten. Degenen die er willen recreëren, nemen al decennialang een eigen picknickmand mee en in sommige parken is het zelfs toegestaan om te barbecueën. Door meer horeca toe te staan verdwijnen niet alleen de rust en het groen, maar vercommercialiseer je de stadsparken die voor alle Utrechters bedoeld zijn. Bewoners die horeca willen, kunnen terecht bij de vele horecagelegenheden die de stad rijk is. Straks zien we door een wildgroei aan eet- en drankkraampjes niet langer het prachtige groen waar onze parken voor bedoeld zijn. Meer ruimte voor foodtrucks en drankkraampjes in Utrechtse parken: een slecht idee.”

Straks zien we door een wildgroei niet langer het prachtige groen

37 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik vind het een uitstekend idee! Al is het maar omdat het enige alternatief (ambtenaren laten beslissen wat toegestaan is of niet) historisch gezien een nog vele malen slechter idee is gebleken…

  Wat mij betreft privatiseren we alle parken in Utrecht. Laat marktpartijen maar inspelen op de vraag van consumenten. Die kunnen dat vele malen beter.

 2. cas

  Foodtruck horen op de straten en pleinen… Niet in de parken. Mariaplaats, Janskerkhof, achter de dom en Neude zijn mooie plaatsen…. Maar dan gaat de horeca natuurlijk weer zeuren.

 3. Levensgenieter

  Van wie is dat groen eigenlijk????? Het is openbare ruimte voor iedereen en niet bestemd voor commercie, tenzij bij een evenement. Gaan we nu van de hele Utrechtse binnenstad een evenement maken? Zoals boven vaker beschreven: de druk op de leefbaarheid wordt wel heel groot, te groot.
  Trouwens, ik dacht dat er een
  verbod was op drinken/dronkenschap op de openbare weg?
  Daarnaast, met dit plan worden alle pogingen om drankgebruik af te remmen teniet gedaan. Waarom moet er zoveel gezpoen worden, want het gaat bij “student” heus niet om een glaaasje melk!
  Het wordt tijd voor veel meer besluit recht neer te leggen bij de bewoners van de binnenstad en wijken daarom heen
  Dat is pas burgerparticipatie en zal leiden tot reele besluiten omtrent leefbaarheid. Gemeente ga eens je licht opsteken bij zeer goed functionerende bestuursvormen van onderaf in het buitenland waar de gemeente alleen faciliterend is (Brazilië, ja ja!, skandinavie, en zelfs Polen)

 4. Cora

  Geen goed idee. Er is voldoende horeca in de stad. Laat het groen groen blijven! Daarvan is altijd te weinig in een stad.

 5. Theo

  Het park is voor mij een plek waar rust is.
  Het is al storend als mensen met fietsen over de wandelpaden rijden, een biertappunt zou het helemaal erg maken.
  Het park is er voor de ruimte, de bomen, de vogels, de vleermuizen, en ook van de mensen die de stadsnatuur kunnen genieten.
  Bier drinken doen de studenten maar in de kroeg, of op een van de vele terrassen die deze stad rijk is.

 6. Scherpschutter

  Uistekend idee, al is het maar omdat het enige andere alternatief bestaat uit een ambtenaar die bepaalt wat zoals verboden is. Laat de markt maar oordelen! Als de behoefte er onder het park bezoekende publiek is dan zullen de zaken floreren en is iedereen tevreden. Zo niet, dan is de markt genadeloos en zullen er snel geen foodtrucks meer staan.

  Heel goed gemeenteraad. Met hoe minder jullie je bemoeien, des te beter. Weg met de regulering!

 7. GG

  Typisch iets voor een referendum. Ik denk dat de meeste bewoners liever wandelen in de parken zonder te struikelen over de troep die zeker zal toenemen als er ook in het park van alles verkocht gaat worden. Mocht alles toch doorgaan dan met een hoog bedrag aan statiegeld voor alle blikjes, flesjes, papieren en plastic zakken waar alles in verkocht wordt, zodat iedereen zijn afval terugbrengt.

 8. R.v.T

  Als mensen zo nodig tijdens het recreëren in het park laat ze dan het eten samen met een plaid van huis en na afloop de rotzooi ook weer mee naar huis nemen. Als je het eten en de koffie in het park kunt krijgen, vinden de meeste mensen, ik heb er voor betaald dus zij zorgen er ook maar voor dat de rotzooi wordt opgeruimd..kortom geen losse kraampjes want als het regende of koud is en je juist behoefte hebt in een warme kop koffie, er zullen toch wel weinig wandelaars in het park zijn.we gaan er toch niet naar toe,terwijl je met vaste tenten weer wel zult gaan omdat je onderhand weet dat er ook nu mensen zullen zíjn, die ondanks de kou even een frisse neus willen halen en dan juist behoefte hebben aan een warme kop koffie of soep met iets erbij.en dus is er er redelijk te verdienen.. Dus student en start er. Het idee is leuk maar niet echt doordacht.Als je nog eens een motie indient denk eerst eens goed na over de gevolgen.Dit geld natuurlijk ook voor de rest van de raad ,die denkt alleen maar aan de komende verkiezingen en hoe ze er voor moeten zorgen dat ze geen zetels zullen kwijtraken. Stom,stom,stom.Dat is niet kiezen voor Utrecht maar voor jezelf.

 9. Isabelle

  Alsjeblieft geen gehoor geven aan pils of foodtrucks in het park. Ieder grasveld wordt in de binnenstad nu al tot evenemententerrein verheven. Overal ligt afval na het feest en ‘s morgens vroeg moet je over de pavement pizzas heenstappen.

  Het is mooi zo. Ik wil niet ook nog een keer uit mijn stadspark gebrald worden.

 10. Barend

  Getverderrie. Alleen die titel al, “Pils in het park”. Moet Utrecht dan echt een groot pretpark worden? Nee, nee, nee. Deze keer helemaal eens met de PvdA.

 11. Cico

  Het ligt er echt helemaal aan wat er wordt verstaan onder ‘snacks in het park’. In Central Park kennen we allemaal de bekende hotdog karren. Ze staan er ook al sinds jaar en dag in het Vondelpark. Maar ik twijfel aan de Utrechtse variant: komt er dan meteen een compleet terras mee? Kleinschalig is okay, maar met oog op rotzooi en de overbodigheid van horeca in een park in het centrum liever niet.
  Ook is alcoholverkoop echt not done om alle voor de hand liggende redenen. Een verbod is rigide, maar het faciliteren met een biertruck is het andere uiterste.

 12. Karla

  Een ijscokar met mooi weer kan ik waarderen. Maar meer vind ik afbreuk doen aan wat een park moet zijn. Groen, beetje rondhangen, zonnetje, boekje lezen, wandelen. Vooral niet te veel georganiseerd vertier.

 13. Lauk

  Alstjeblieft niet! Geen extra fastfood en/of alcoholvoorziening, liever juist terugdringen van alcoholgebruik (studenten: het beschadigt je hersenen of tast toch i.i.g. je leervermogen aan). Central Park en Vondelpark zijn geen vergelijking: veel groter, andere cultuur. En hoezo moet de markt maar beslissen? Gaan we nu ook de rust vermarkten? Moet je straks gaan betalen voor stilte? (business-model?) Van een studentpartij kan ik dit korte termijn belang wel voorstellen: studenten zitten een paar jaar in de stad en vertrekken dan weer, zij bekommeren zich – zo blijkt steeds weer – weinig om de omgeving en het effect op langere termijn. D’66 en VVD gaan maar door op dit verkeerde markt-pad. Niet doen! En reken anders deze partijen hier op af bij de verkiezingen! En trap dan niet vin mooie wooden en vage beloften over ‘handhaving’

 14. Katja

  Nee ! Je krijgt alleen maar méér afval in de parken. Men gooit toch alles maar lukraak op straat. Maar zal wel weer doorgaan, gemeente heeft zijn ziel verkocht aan de horecamaffia.

 15. Sjonnie

  Studenten regeren Utrecht, dat blijkt maar weer, met Groenlinks als vazallenpartij. Geen wonder dat het stadsbestuur zoveel belang hecht aan bouwen voor studenten en starters.

 16. blm

  Geen goed idee… bij elk park in de buurt is wel een supermarkt waar je even wat kunt halen, een snackbar of een ander afhaal tentje… Altijd dichtbij en veel meer keuze…kleedje mee what else do you need?? En je troep weer meenemen of in de prullebak doen. Geniet lekker van in het groen zijn.

 17. Monique

  Niet doen! het is nu al zo een zooi in sommige parken in de zomer… Parken zijn een groene verademing in onze stad! Zuipen doe je maar in de kroeg.

 18. Hetty

  Het lijkt me, dat er in Utrecht genoeg horecagelegenheden in de buurt van de parken zijn. Je kunt ook zelf wat te eten en drinken meenemen. En “Pils in het Park” zal al snel resulteren in “Pis in het Park, als er geen mobiele toiletten geplaatst worden . Alcohol drinken hoort wat mij betreft thuis in de kroeg of thuis, niet op straat en in parken. Als astmapatient heb ik vooral moeite met het nu al optredende fenomeen van het in parken barbequen. De rook zorgt voor extra benauwdheid en jaagt je het park uit.
  Het Lepelenburg lijkt me een uitstekende plek voor festiviteiten, zoals dat nu ook al het geval is. En dan tussen de festiviteiten door hier geen “Pils in het Park” en ook geen barbeques. En laat de andere parken alsjeblieft met rust.

 19. Marco Knol

  En ik maar denken dat het park zelf de voorziening is. Wat mij betreft dus geen goed plan.

 20. wim dekkers

  heel slecht idee, er zijn zoveel kroegen en eettentjes, die hoeven niet ook nog de mooie groene en rustige parken over te nemen

 21. Lia

  Slecht idee. De binnenstad en aanliggende wijken worden al geregeerd door studenten. Gesplitste huizen, geluidsoverlast en veel troep op straat. Alsjeblieft niet nog meer troep en herrie. Bescherm het weinige groen!

 22. Niels Bokhove

  “Moet kunnen”: de walgelijke kern van het ongebreidelde liberalisme en kapitalisme, die onze planeet de afgelopen anderhalve eeuw kapot hebben gemaakt. Overdreven gesteld helpt Student en Starter in hun stuitende kortzichtigheid mee aan het creëren van een onleefbare planeet en dus hun eigen graf. Dan valt er niks meer te Studeren en te Starten, alleen nog maar te Eindigen. Eigen schuld.

 23. Johan

  Letterlijk bezopen besluit van de Raad. En dan nu, B&W, toon uw wijsheid, negeer dit besluit en laat zien dat u staat voor ALLE Utrechters en niet alleen voor het drinkende deel van de stad.

 24. Ouwe henk

  Dat wordt in de zomer een zatte zooi in het park,,plus enorme overlast voor omwonenden
  Als mensen willen drinken,,,cafees zat

 25. JdV

  @Hetty, Ja, want de hele wereld moet veranderen omdat jij astma hebt. Geen open haarden. Geen BBQ. Roken verboten. Geen parfum. Geen uitlaatgassen van vliegtuigen, boten en auto’s. En ga zo maar door.

 26. BdV

  Om het wat internationaler te laten klinken kan het ook pills in the park worden genoemd. Feesten, zuipen, vreten, stevig muziekje er bij, dag in dag uit. Nee, ik ben ook geen voorstander. Zo blijft er van wat onder een park wordt verstaan weinig over. Het is voor een te groot deel van de bezoekers nu ook al ontzettend moeilijk om het netjes achter te laten. Dat wordt hiermee zeker niet opgelost.

  Maar als er behoefte aan is, leg dan ergens een feestpark voor de doelgroep aan.

 27. MOP

  @Scherpschutter:
  “Wat mij betreft privatiseren we alle parken in Utrecht. Laat marktpartijen maar inspelen op de vraag van consumenten. Die kunnen dat vele malen beter.”

  Het op hol geslagen spook van het volslagen mislukte neo-liberalisme van Thatcher (wat in Engeland heeft geleid tot vernietiging van de openbaarheid en uitholling van de maatschappij) duikt ook hier dagelijks op in de commentaren van personen als Scherpschutter en JdV.

  Privatiseren zal betekenen: zo veel mogelijk verdienen aan de parken, dus een hek om elk park, toegang betalen, controle op gepast gedrag, uitbreiding van horeca en commerciële evenementen, alleen nog consumeren in het park wat van de uitbater gekocht wordt, etc
  Als vervolgens het bezoek aan de parken terugloopt is er alle aanleiding en reden om ze op te heffen en vol te bouwen. Dan wordt er pas echt verdiend. Pegida mag nu nog demonsteren in het Moreelse park, waar moeten ze dan heen?
  Onlangs is het Henschoter Meer geprivatiseerd, en daar is als eerste maatregel aangekondigd dat iedereen toegang zal moeten gaan betalen. Er zal uitbreiding van de horeca komen, zal het vervolgens verboden worden zelf eten en drinken mee te nemen? Zullen er straks villa’s aan de waterkant gebouwd worden?
  Openbare ruimte is nodig voor vrijheid en democratie, en dat kan je niet overlaten aan de markt. Overheid en markt moeten elkaar in evenwicht houden en corrigeren. Dat doen we over het algemeen redelijk in Nederland, we hebben het hier prima vindt de meerderheid.

 28. MJPD

  Alstublieft geen verdere festivalisering van de Utrechtse parken! Gelukkig zijn de meesten hierboven het daarmee eens. Behalve natuurlijk beroepsreageerder Scherpschutter. Tegendraads om tegendraads te zijn of gelooft u werkelijk nog in marktwerking en privatisering…? U heeft nu in ieder geval antwoord op uw vraag, “Laat de markt maar oordelen!” Maar u zult dat geheel in lijn der verwachting en in Geenstijl-retoriek wel gooien op reacties van enkel “linkschmenschen”.

 29. Spacekees

  Hoe kan een tijdelijke gemeenteraad eigenlijk dit soort ingrijpende veranderingen op de agenda zetten; dat is de vraag.

  Beste Utrechters stem eens wijs, stem partij voor de dieren.

  Het neo-liberale denken wordt door te veel partijen aangehangen. Alles moet maat geld opleveren. Daar is een park nu net niet voor bedoeld.

  Stem aub geen D’66 en VVD meer en ook geen student en starter. Vreemd genoeg ondersteun Groen Links dit neo-liberale beleid ook deels/ volledig(?).

 30. Scherpschutter

  @MOP 30/11/2017 – 13:15

  Legt u mij eens uit wat neoliberalisme is en wat de manifestatie van dit concept in de werkelijkheid is. Het aandeel van de overheid in de economie is de laatste 30 jaar driest toegenomen (alsook de staatsschulden) en dan kom ik toch altijd weer lieden als u tegen, die het over (Thatcheriaans) ‘neoliberalisme’ hebben….Hoe zit dit?

  Privatiseren betekent helegaar niet zoveel mogelijk verdienen. Het betekent niets anders als een verschuiving van eigendomsrecht vanaf de collectivistische overheid richting het individu. Privatiseren gelijkstellen aan winstmaximalisatie is ronduit ondoordacht. Iemand kan ook een park kopen om dit te vergroenen en gratis publiek beschikbaar te stellen tenslotte. Bovendien ontgaat u dan ook nog een andere tegenstrijdigheid: namelijk dat als winstmaximalisatie het doel is, dat de privé persoon of het bedrijf in kwestie zal moeten leveren waar het grootste deel van de markt om vraagt…!!

  Ook in uw slotalinea gaat het weer mis. Privatisering wil niet zeggen dat de ruimtes niet openbaar toegankelijk meer zijn. Het wil slechts zeggen dat een private eigenaar (of verzamelijk private eigenaren, liefhebbers van groene parken bijvoorbeeld) het voor het zeggen heeft/hebben.

  U zou er misschien verstandig aan doen om daar toch nog eens over na te denken. Al is het maar omdat u nu ook niet krijgt wat u wil van uw geliefde overheid… 😉

 31. Jolanda

  Hou toch op met die festivallisering en verpretparking van Utrecht! Er zijn genoeg koffie- en hipster- en andere eettentjes, laat het park groen blijven!

 32. Bertje

  Waar komt het onzalige idee toch vandaan dat Utrecht maar moet blijven groeien en mee moet doen met Amsterdam????
  De stad is vol, niet op iedere plek appartementjes bouwen van 30 M2 en foodtruckje en bierkarretjes neerpoten, zie grasveld Paardenveld, de gemiddelde Utrechter zet daar geen voet over de drempel, en of je het nu leuk vindt of niet van de gemiddelde Utrechter zijn er toch nog steeds het meest.

 33. Katja

  En zometeen ook nog een dj erbij met infantiele boemboemherrie ?
  Leg een kunstgasveld aan in een verlaten fabriekshal en laat men zich daar maar klemzuipen, maar laat de parken een groene oase van rust blijven in deze herrievolle stad.

 34. Zonnewende

  Ik ben tegen het commercieel gebruiken van parken. Of in ieder geval wanneer dit gratis of voor een laag tarief gebeurt.

  Zoals de vele sportclubs/trainingsgroepen die gratis gebruik maken van de gemeenschappelijk betaalde voorzieningen. Voor een habbekrats zitten ze op de eerste rij en vragen ze met gemak 10 euro per persoon, per training. Terwijl de parken lijden onder het toenemende gebruik.

  En nu dan misschien de foodtrucks.

  Parken zijn om te recreëren, niet om gemakkelijk winst mee te maken. Parken zijn het groen in de stad. Laat het alsjeblieft groen blijven. En niet volgezet met foodtrucks, koffiebarretjes en andere bouwsels.

  En als je het dan toch toe wilt laten, laat de partijen er dan goed voor betalen. Tenslotte huren ze een stukje waardevolle grond.

  Ik vind het oneerlijke concurrentie voor de collega’s die op een vaste locatie zitten. Die moeten grof betalen voor een aantrekkelijk stukje stad.

  Door ze te laten betalen komt er geld binnen voor parkonderhoud en eventueel aanleg/herstel. En je zorgt voor een level playing field t.o.v. andere ondernemers.

 35. Actiegroep Binnenstad 030

  Je kunt de petitie nog tekenen tegen nog meer horeca in de binnenstad:
  https://anderehorecaplanutrecht.petities.nl/
  En op 7 december wordt dit aangeboden aan de loco-burgemeester.

 36. blm

  Kunnen studenten dat uberhaupt wel betalen na het afschaffen van de studentenbeurs??? mmmm blijkbaar wel… toch nog niet zo slecht gesteld met ze.

 37. Juut

  Een park als het Wilhelminapark is een natuurmonument. Ooit was er een ligweide, en kon iedereen , tijdens een wandeling of zittend op een bankje, verder genieten van het mooie groen maar nu ligt iedereen overal, worden er koorden tussen bomen gespannen om evenwichtsoefeningen te doen, mag de muziek aan, kan er gebarbequed worden ( volgende dag zie je geschroeid gras), staan de fietsen tegen bomen of op het grasveld geparkeerd en lijkt het meer een verzamelplaats van studenten dan een natuurmonument. Terug naar de ligweide allemaal en neem zelf je eigen hapjes en drankjes mee of ga op het terras zitten en parkeer je fiets niet middenin het park.Daar zou de gemeente, aan de rand van het park, voorzieningen voor moeten treffen en niet voor zoiets onzinnigs als nu kraampjes met eten en drinken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).