Ruim 50 bomen op voormalig Befu-terrein worden gekapt zodat sanering kan beginnen Ruim 50 bomen op voormalig Befu-terrein worden gekapt zodat sanering kan beginnen

Ruim 50 bomen op voormalig Befu-terrein worden gekapt zodat sanering kan beginnen

Ruim 50 bomen op voormalig Befu-terrein worden gekapt zodat sanering kan beginnen
Omdat de grond van het voormalige Befu-terrein in Utrecht gesaneerd moet worden, moeten ook de 51 bomen het veld ruimen. Het idee is dat er in het gebied eerst tijdelijke woningen komen en uiteindelijk permanente huizen worden gebouwd.

Omdat de grond van het voormalige Befu-terrein in Utrecht gesaneerd moet worden, moeten ook de 51 bomen het veld ruimen. Het idee is dat er in het gebied eerst tijdelijke woningen komen en uiteindelijk permanente huizen worden gebouwd.

De grond op het Befu-terrein, dat aan de Verlengde Hoogravenseweg ligt, is volgens de gemeente ‘dusdanig verontreinigd’ dat ten minste een meter van de bovenlaag weggehaald moet worden. De 51 bomen moeten hierdoor ook worden gekapt. Verplanten is geen optie omdat onder meer de wortels in deze verontreinigde grond staan. Het idee is wel dat er minstens net zoveel bomen terugkomen op het terrein. Deze staan nu voornamelijk in een strook langs de Liesboswetering en dat moet ook in de toekomst zo zijn.

Naast het saneren moet ook de kade worden vervangen. Het idee is dat er in de zomer van 2023 tijdelijke woningen komen. Hierdoor wordt in januari gestart met de sanering dat ongeveer drie maanden duurt. Daarna wordt het gebied bouwrijp gemaakt.

Urgentie

Het idee is dat die woningen een mix worden van 70 procent reguliere woningzoekenden en 30 procent bijzondere doelgroepen. “Zoals algemeen bekend is de woningnood hoog en voelen wij (samen met uw raad) de urgentie om zo spoedig mogelijk woningen toe te voegen aan onze stad. Het project Befu-terrein levert hier een substantiële bijdrage in”, is te lezen in een raadsbrief.

Op dit moment zitten er nog krakers op het Befu-terrein. Deze moeten plaatsmaken voor de bouwplannen. Uiteindelijk komen er over ongeveer tien jaar permanente huizen op het voormalige Befu-terrein.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Peter van Zoest

  Wat jammer nou toch! Best gezellig nu met die geinige stadsnomaden.

 2. Baliekluiver

  Aha, daar is weer zo’n boterzachte terugplant belofte waarvan vast ook weer niets terecht gaat komen. Want wanneer worden bijvoorbeeld de bomen op de Neude (unaniem raadsbesluit) nou eindelijk geplant?

 3. Statler

  Ik heb geen idee waaruit die verontreiniging bestaat, maar als bedoelde bomen er -vermoedelijk al heel lang- met hun wortels in staan hebben ZIJ er blijkbaar geen hinder van. Is een boombesparende bodemsanering haalbaar? Er zijn meer sanerings technieken dan bot afgraven, te beginnen met “rustig laten zitten”. Het alternatief is weer zo,n verzameling pierige boompjes.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 4. Katja

  Kappen ? Uitgraven en ergens anders neerzetten. Bij voorkeur in Amelisweerd.

 5. Wim

  @ Baliekluiver
  En loop eens langs de singels en werven. Ook een en al boomstronken en open gaten waar nooit herplant voor plaatsgevonden heeft.

 6. JdV

  Pff. Dat geneuzel over die bomen. Gemeente, doe eens slim. Zoek een weiland van 1 hectare ergens aan de rand van Utrecht. Plant dat vol met bomen. Dan heb je de komende jaren meer dan genoeg compensatie. Bij het noodzakelijk kappen voor wegen, wegens boomrot of vanwege woningbouw compenseer je dat met de bomen in dat weiland. Goedkoop, snel en makkelijk.

 7. Wil

  @wim: en terecht. Bomen maken de werven kapot.

 8. Wim

  @ Wil
  Zucht.

 9. Pee

  Ze zijn zo voor groen en willen volgend jaar ook nog de klimaatdoelstellingen halen .
  Dat gaat al niet lukken en met het kappen van bomen overal al helemaal niet .
  Dat gaat ook nog op ons bord komen want dat gaan wij echt moeten bekostigen.
  Dat verhaal over terug planten van bomen kennen we nu wel , dat gebeurt nooit .
  En als het gebeurt duurt het jaren voordat ze dezelfde hoogte hebben , als ze al niet voortijdig weer gekapt zijn voor het 1 of ander.

 10. Koel Hoofd

  De biomassa centrale heeft altijd honger en milieu/klimaat moet er zo snel mogelijk aan, leve de Utrechtse politiek correcte bomenkap!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).