Nieuwe fietsenstallingen Utrecht Centraal komen eraan: 750 extra OV-fietsen | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe fietsenstallingen Utrecht Centraal komen eraan: 750 extra OV-fietsen | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe fietsenstallingen Utrecht Centraal komen eraan: 750 extra OV-fietsen

Nieuwe fietsenstallingen Utrecht Centraal komen eraan: 750 extra OV-fietsen
Beeld van de in aanbouw zijnde Stationspleinstalling, ook wel de grootste fietsenstalling ter wereld genoemd. Foto: CU2030
Met de komst van de grootste fietsenstalling ter wereld in het verschiet hebben de gemeente Utrecht, ProRail en de NS besloten om de samenwerking te versterken rondom bewaakte fietsenstallingen in de stad. 

Met de komst van de grootste fietsenstalling ter wereld in het verschiet hebben de gemeente Utrecht, ProRail en de NS besloten om de samenwerking te versterken rondom bewaakte fietsenstallingen in de stad. 

De drie partijen zijn in 2014 een pilot gestart met de fietsenstalling onder het Jaarbeursplein. Dit is zo goed bevallen dat de samenwerking nu wordt uitgebreid. De partijen hebben evenveel kosten aan de stallingen waar je de eerste 24 uur gratis je fiets kan stallen. Ook het testen van nieuwe beheeroplossingen maakt deel uit van de uitgebreide samenwerking.

Medio 2017 opent het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld, de zogeheten Stationspleinstalling. De stalling telt op dat moment circa 7.000 plaatsen. De Noorderstalling (die al een paar jaar dicht is vanwege de verbouwingen) wordt samengevoegd met de Stationspleinstalling en ingericht voor buitenmodel- en OV-fietsen. Hiermee wordt het huidige aanbod aan OV-fietsen met circa 750 OV-fietsen uitgebreid.

Eind 2017 opent de Knoopstalling nabij de voormalige Knoopkazerne en de nieuwe Moreelsebrug met circa 3.200 plekken. Na de opening van het tweede deel van de Stationspleinstalling in 2018 is er in totaal plek voor zo’n 22.000 fietsen in overdekte openbare stallingen rondom Utrecht Centraal (ten opzichte van 12.000 op dit moment).

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. John

  Heerlijk. Weg met die fietsenchaos op straat.

 2. Beestje

  @John, ik help je het hopen. Gisteravond ging ik naar Vredenburg. Fietsen overal. Aan bomen, bruggen, palen. En nog geen 50 meter verder ettelijke vrije plekken in de stalling. En volgens mij is die nog gratis ook. Hardleers, en handhaven is nauwelijks te doen.

 3. Anne

  Bent u wel eens in die stalling geweest, vlak bij het Vredenburg??
  En stel je dan eens voor dat je slecht ter been bent, en de helllingproef niet haalt??
  Niet zo simpel hoor, die diepe Vredenburgstalling!

 4. herman

  Zodra deze stalling gereed is,is het een mooi moment om zero tolerance in te voeren.
  Dan kun je een fietsparkeerverbod op de openbare weg in een bepaald gebied af te kondigen.

  Dat hebben we tig jaar geleden met auto’s gehad, dat koste ook wat wentijd, nu met fietsen zelfde kunstje. Zal wel weer veel gehuil en gejank opleveren, maar als je een langere tijd alle toch geplaatste fietsen weghaalt dan is het probleem zo verholpen en ziet het er een stuk rustiger uit op straat.

 5. ERwin

  @Herman, dat gebeurt nu al aan de Jaarbeurskant, maar ja vanwege alle bouwwerkzaamheden ziet het er daar niet echt rustiger uit….

  Maar goed, het zal tijd worden dat er plekken bij komen, ik kwam onlangs na negenen bij Centraal aan bij de centrumzijde en dan is er dus nergens een plekje behalve semi illegaal achteraan op het Smakkelaarsveld…..

 6. FD

  Fietsplaatje herinvoeren en vooral handhaven.
  Scheelt duizenden zwerffietsen en al die dure “gratis” stallingen kunnen ook wat minder.

 7. Jolanda

  Dank Anne! Inderdaad fietsenstallingen in Utrecht zijn niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn! Hoe kom ik die schuine helling op en af, en dan ook nog met een fiets in de hand. Leuk hoor al die extra fietsstallingen, maar ik kom er, zeker als het ondergronds is, niet in!

  En houden jullie je domme reacties voor je dat ik dan maar ergens anders moet gaan wonen. Utrecht is toegankelijk voor iedereen! Leest u mee wethouders van Hooijdonk, Everhardt en Diepenveen? Utrecht is een inclusieve stad, daar staat u voor, toch?

 8. Henk

  Joepie, een fietsenstalling met circa 3.200 plaatsen erbij nabij de voormalige Knoopkazerne en de nieuwe Moreelsebrug. Heb je daar netjes je fiets gestald, blijkt het niet mogelijk om vanaf de Moreelsebrug op de perrons van Utrecht Centraal te komen. Gemiste kans van de stadsontwikkelaars, jammer hoor!!

 9. Mia Amram

  Anne en Jolanda. Er zijn wat mobiele bewaakte stallingsmogelijkheden in het centrum: Mariaplaats, Janskerkhof, Vredenburg. Niet dagelijks maar toch. En allemaal op straatniveau dus goed te doen voor u zou ik zeggen.

 10. Frits Goris

  Eerst de auto uit het centrum toen de brommer en de fiets nu alleen nog de mensen uit het centrum en in de file op de stads boulevard en we zijn gelukkig

 11. Arie

  @Henk dat hebben die stadsontwikkelaars wel gezien (daarom is de brug ook voorbereid om die functie ooit te gaan vervullen), maar de macht van de winkeleigenaars is blijkbaar groter – zij lopen geld mis als de klanten niet meer langs hun winkels in de centrale hal komen, maar direct het perron op kunnen als ze vanuit de Mariaplaats de Moreelsebrug nemen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).