Schedel van de Italiaanse heilige Thomas van Aquino komt in april naar Utrecht Schedel van de Italiaanse heilige Thomas van Aquino komt in april naar Utrecht

Schedel van de Italiaanse heilige Thomas van Aquino komt in april naar Utrecht

Schedel van de Italiaanse heilige Thomas van Aquino komt in april naar Utrecht
Bron: St. Catharinakathedraal
Een reliek van de heilige Thomas van Aquino (1225-1274), volgens de St. Catharinakathedraal de grootste denker uit de Middeleeuwen, komt naar Utrecht. Het gaat volgens de kerk om een heel bijzonder reliek: de schedel van Thomas.

Een reliek van de heilige Thomas van Aquino (1225-1274), volgens de St. Catharinakathedraal de grootste denker uit de Middeleeuwen, komt naar Utrecht. Het gaat volgens de kerk om een heel bijzonder reliek: de schedel van Thomas.

Van Aquino werd geboren op Sicilië. In 1246 werd hij een leerling van de Duitse filosoof Albertus Magnus en ongeveer zes jaar later ging hij zelf lesgeven in de Bijbelleer. In 1257 kreeg hij op bevel van de paus een academische graad verleend door de Universiteit van Parijs.

Daarna verbleef Van Aquino onder meer aan verschillende pauselijke hoven, in een klooster, weer in Parijs om uiteindelijk te belanden in Napels waar hij lesgaf aan de universiteit.

Tegen het eind van zijn leven had hij een visioen, waardoor hij alles wat hij tot dan toe had geschreven als onbeduidend beschouwde. Sindsdien heeft hij niets meer op papier gezet.

In 1277 veroordeelde de bisschop van Parijs enkele stellingen van Van Aquino, maar dat werd herroepen toen de paus de Siciliaan in 1323 heilig verklaarde.

Drie jaar herdenken

Wereldwijd wordt Van Aquino nu drie jaar lang herdacht. “In 2023 was het 700 jaar geleden dat hij heilig werd verklaard, in 2024 was het 750 jaar geleden dat hij geboren werd en dit jaar vieren we zijn 800e geboortejaar”, schrijft de St. Catharinakathedraal op haar website. “In het kader van deze festiviteiten reizen zijn relieken de wereld rond. In Utrecht zijn ze op 2 en 3 april.”

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. M.

    Iemand die twee keer geboren is — in 2024 750 jaar geleden en in 2025 800 jaar geleden — moet wel heilig zijn.

  2. Scherpschutter

    Ik geloof er niks van.

  3. Moniek

    Een beetje onsmakelijk, een schedel uitstallen.

  4. S.

    Het verbaast me. Wat is de toegevoegde waarde van zoiets? Past toch niet in deze tijd.

  5. Luuk Upuuk

    Wat een maf gebruik om met de schedel van iemand die al 751 jaar dood is, te gaan slepen.

  6. Koel Hoofd

    Botjes van heiligverklaarden vereeren, dat deed de mens in de vroege middeleeuwen ook al.
    Homo sapiens: 1000 jaar progressie, zero resultaat…

  7. Yoshua

    @M,

    Ongelovige Thomas 🙂
    Waarom zou je in een sprookje niet twee keer geboren kunnen worden?.
    Straks ga je nog denken dat mensen niet op paarden kunnen rondvliegen.

  8. M.

    @Yoshua en Scherpschutter: de ongelovige Thomas was een andere Thomas. Of zou het om reïncarnatie zijn gegaan?
    @Moniek: het is wel een geleerde schedel.
    @S.: in het enigszins verlichte katholicisme, waarin ik ben opgegroeid, moeten we geen beelden vereren, maar ons spiegelen aan het leven van de heiligen. Dat is zo gek nog niet, maar er zijn er heel wat bij die ik niet in het minst als voorbeeld zou willen nemen.
    Overigens is Thomas van Aquino geboren rond 1225, dus circa 800 jaar geleden.

  9. Yoshua

    @M,

    Misschien in het katholicisme is ongelovige Thomas een andere Thomas dan deze Thomas.
    Maar mijn geloof, is het geloof, wij vinden iedere Thomas een ongelovige Thomas.
    Wij geloven niet dat Thomas rond 1225 is geboren, dat vinden we ongeloofwaardig.

  10. Moo

    Wat een tijdreiziger geen wonder dat hij heilig is.

  11. Toine Goossens

    Een schedel is een ding. Dat ding zegt niets over de gedachten die ooit aan die schedel zijn ontsproten. Ook de, veronderstelde, ouderdom zegt niets. Het blijft een ding.

    Geen van de reageerders is ingegaan op de gedachten die in de schedel van Thomas van Aquino zijn ontstaan.

    Dat staat voor de lachwekkende, bespottelijke en belachelijke reacties hier. Nul in houd, maar knokken voor aandacht, maar dat dan wel weer anoniem.

  12. Herman

    Onsmakelijke verheerlijking.
    Museum zal er wel weer een verantwoorde historische betekenis voor bedenken, maar dit is zo middeleeuws. Laat deze flauwekul maar in Italië, daar hechten ze misschien nog wat waarde aan dit ding.

  13. Statler

    Eens met @Toine Goossens. Wat we daar zien is een leeghoofd. Een lege huls. Ontdaan van de bron van gedachten.

  14. M.

    @Toine Goossens: bij deze dan. Thomas van Aquino leerde dat rede en geloof beide nodig zijn om de ware kennis te bereiken.
    @Yoshua: er hoeft niet aan getwijfeld te worden dat Thomas van Aquino rond 1225 is geboren. Daar zijn voldoende betrouwbare bronnen voor.
    Overigens werd mijn filosofieprofessor volgens de statuten van de onderwijsinstelling nog geacht het thomisme te onderwijzen, maar hij deed dat niet. Hij heeft mij wel leren denken en vooral twijfelen, en daar ben ik hem dankbaar voor.

  15. Koel Hoofd

    @Toine
    De gedachten welke de eigenaar later zelf als onbeduidend beschouwde?
    De beste filosofen leefden meer dan 2000 jaar geleden, daar kan de moderne wetenschap nog een fijn puntje aan sabbelen.

  16. Toine Goossens

    @Koelie,

    Dat waren heel goede filosofen. Laten we hen echter niet hemelhoog neerzetten. Zij waren voor slavernij en tegen vrouwenrechten. De Staat van Plato is door de Nederlandse filosofen op de lijst van 10 meest verderfelijke boeken gezet. Hij bepleitte een dictatuur van filosofen. Alleen zij waren namelijk geschikt als bestuurder.

  17. M.

    @Koel Hoofd: u miskent de moderne wetenschap, zoals steeds meer mensen lijken te doen. Ik vind dat niet verstandig.

  18. Michelle

    Thomas van Aquino had geen Nederlandse achternaam; als je niet de volledige naam wilt gebruiken, noemen we hem Thomas of Aquinas. De 750 jaar geleden sloeg natuurlijk op zijn sterfdatum. Hij had een grote invloed voor iemand die nog geen 50 jaar oud is geworden.

  19. Dirk de Koude

    De beste filosoof kan nog geboren worden. “Ga de strijd aan met jezelf en zoek vrede met anderen” vond ik de beste les, al weet ik niet meer van wie. Maar ik vind me ook interessanter een filosofie te bestuderen dan een filosoof te vereren. Want verering zet namelijk niet erg aan tot nadenken.

  20. W

    @michelle: thomas of aquinas?!?!
    Had ie een Engelse naam dan?
    Die gast heette natuurlijk gewoon Tommaso d’Aquino. Gewoon op z’n italiaans.

  21. Moniek

    @M.
    De stelling dat rede en geloof beide nodig zijn om ware kennis te bereiken, kan ik allerminst onderschrijven. Ik gebruik alleen rede en dat is echt voldoende.

  22. M.

    @Moniek: dat u niet gelooft wil ik best aannemen, maar dat u alleen rede gebruikt… Dat geloof ík weer niet.
    @W: “van Aquino” geeft alleen de herkomst aan. In Italië zal hij inderdaad Tomasso d’Aquino worden genoemd, maar in het Nederlandse taalgebied uiteraard Thomas van Aquino. De Engelstaligen zeggen Thomas Aquinas.
    Wie had gedacht dat de komst van zijn schedel naar Utrecht tot dit soort gedachten zou leiden?

  23. Moniek

    @M.
    U hebt het slechts over rede en geloof, naar een uitspraak van Thomas, die man van de schedel. Ik doe niet aan geloof, een van die twee begrippen. Wat zou er dan nog meer overblijven dan rede?

  24. M.

    @Moniek: gevoelens. Die overheersen bij de meeste mensen, soms met positieve gevolgen (begrip, meelevendheid, behulpzaamheid), maar naar ik meen te mogen vaststellen helaas veel vaker met negatieve (de zogenoemde onderbuikgevoelens).

  25. C.

    @Moniek. De mens is niet enkel een rationeel wezen, dat zich laat leiden door de rede. Wat te denken van gevoelens? En dat wat men bij een dier (zoals ook de mens is) het instinct noemt, lijkt me eveneens van belang. En wat te denken van opvoeding, die de mens bepaalt en zonder meer irrationele elementen bevat. Kortom … mensen (dus ook u) gebruiken meer dan alleen de rede.

  26. Moniek

    @M. en @C.
    Maar in de door M. aangehaalde uitspraak van Thomas lees ik dat niet. Bovendien ben ik niet overtuigd van het bestaan van “ware kennis”, zeker niet in deze tijd van misinformatie en complotgeloof. Daar zet ik toch liever slechts de rede tegenover.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).