Schoolbestuur De Klimroos wil schoolgebouw niet delen en stapt naar rechter | De Utrechtse Internet Courant Schoolbestuur De Klimroos wil schoolgebouw niet delen en stapt naar rechter | De Utrechtse Internet Courant

Schoolbestuur De Klimroos wil schoolgebouw niet delen en stapt naar rechter

Schoolbestuur De Klimroos wil schoolgebouw niet delen en stapt naar rechter
Het schoolgebouw van Al Arqam en obs De Klimroos aan de Oosterparklaan in Leidsche Rijn (Beeld: Google Maps)
Het schoolbestuur van obs De Klimroos in Parkwijk stapt naar de rechter om de komst van de islamitische basisschool Al Arqam in het schoolgebouw aan de Eerste Oosterparklaan tegen te houden. Ondertussen worden de gesprekken tussen de besturen van beide partijen en wethouder Anke Klein voortgezet.

Het schoolbestuur van obs De Klimroos in Parkwijk stapt naar de rechter om de komst van de islamitische basisschool Al Arqam in het schoolgebouw aan de Eerste Oosterparklaan tegen te houden. Ondertussen worden de gesprekken tussen de besturen van beide partijen en wethouder Anke Klein voortgezet.

Er is al lange tijd onenigheid over op welke locatie Al Arqam zich moet vestigen. De gemeente is wettelijk verplicht om vóór 1 augustus passende huisvesting te vinden voor de islamitische basisschool. In eerste instantie had de gemeente een leegstaand schoolgebouw in De Meern in gedachten voor Al Arqam. De Stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, die basisschool Al Arqam bestuurt, ging daar niet mee akkoord. Vervolgens wees de gemeente de leegstaand lokalen van het schoolgebouw van De Klimroos toe aan de SIOU.

Het kamp van De Klimroos is niet blij met de gang van zaken. SPO Utrecht, waartoe De Klimroos behoort, start nu een bezwaarprocedure om het besluit terug te draaien. Daarvan schrikt de gemeente niet. “Het lag in de lijn der verwachting”, laat Jochem Hoogenboom, woordvoerder van wethouder Klein, weten. “We vinden het belangrijker dat we als volwassenen ‘on speaking terms zijn’ met beide partijen.

Daarmee doelt hij op het gesprek dat Anke Klein donderdagavond had met beide schoolbesturen. In een terugkoppeling aan de raad gaf Klein vanmorgen aan dat de partijen het er over eens waren dat het belang van de kinderen voorop staat. De situatie vraagt wel de nodige creativiteit en flexibiliteit van alle betrokkenen. Gistermiddag vond ook een spoedberaad plaats, waarbij ouders van betrokken scholen, schoolbesturen en raadsleden aanwezig waren.

De bezwaarprocedure van SPO werkt overigens niet opschortend. De gemeente kan in afwachting van de uitspraak dus doorgaan met de procedure. De rechter kan wel besluiten om de intrek van Al Arqam in het schoolgebouw van De Klimroos tegen te houden. Komende woensdag zal het gesprek tussen de betrokken partijen worden hervat. “We hopen dat het de twee scholen toch lukt om er samen uit te komen”, aldus Hoogenboom.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Ben

  Dat snap ik wel, het wordt geven en inschikken vanaf het eerste moment. Je zou anders wensen, maar dat is niet mogelijk.

 2. katja

  Waarom moet de gemeente huisvesting vinden voor een islamitische school ?
  Elke school op religieuze grondslag moet het zelf maar uitzoeken, de gemeente is er alleen voor een openbare school.

 3. [email protected]

  Zolang wij toestaan dat mensen die hun inspiratie uit een sprookjesboek halen aparte scholen mogen openen, zal je dit soort discussies houden, stoppen met die onzin en gewoon seculier onderwijs in dit land.

 4. Toine Goossens

  @Katja,

  Het is hoog tijd dat je je verdiept in de Nederlandse grondwet en haar uitwerkingen. Zodra je je realiseert wat die voor jouw vrijheden en rechten betekent, dan post je deze onzin niet meer.

  En dat geldt uiteraard ook voor [email protected], maar ik begin te twijfelen of ik uw commentaren nog serieus moet nemen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).