Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht verkocht voor 690.000 euro Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht verkocht voor 690.000 euro

Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht verkocht voor 690.000 euro

Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht verkocht voor 690.000 euro
Foto: Molenbeek Makelaars
De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. De nieuwe eigenaar is een onderneming uit Arnhem, die 690.000 euro neerlegde voor het unieke gebouw. De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren met de kerk. Eigenaar Roland Verheij weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies: “Want daarvoor gaan we juist eerst in gesprek met omwonenden, wij zijn benieuwd wat zij verwachten.”

De Sint-Josephkerk aan de Draaiweg in Utrecht is verkocht. De nieuwe eigenaar is een onderneming uit Arnhem, die 690.000 euro neerlegde voor het unieke gebouw. De grote vraag is natuurlijk wat er nu gaat gebeuren met de kerk. Eigenaar Roland Verheij weet het zelf eigenlijk ook nog niet precies: “Want daarvoor gaan we juist eerst in gesprek met omwonenden, wij zijn benieuwd wat zij verwachten.”

Voor de kosten van een rijtjeswoning in Utrecht heeft de nieuwe eigenaar een bijzonder kerkgebouw gekocht. Wat de toekomst brengt voor de kerk is dus nog niet precies bekend. Eerst wat over het verleden: de Sint-Joseph is in 1901 gebouwd nadat de groei van de wijken Vogelenbuurt en Lauwerecht de vraag naar een plek voor religieuze samenkomsten vergrootte. De kerk stond toen nog aan de rand van de stad en ligt tegenwoordig in de Staatsliedenbuurt op de grens met Tuinwijk. Het gebouw is ontworpen door Gerardus Adrianus Ebbers, een leerling van de Duitse architect Alfred Tepe.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het interieur van deze neogotische kerk is ontworpen door Otto Mengelberg en zijn zoon. Mengelberg was gespecialiseerd in gebrandschilderd glas en werkte onder andere aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het orgel dat in de Josephkerk staat, is een Rijksmonument en is overigens een stuk ouder dan het gebouw. Het instrument werd namelijk in eerste instantie gebouwd voor de Johanneskirche in het Duitse Barmen in 1792. In 1920 werd het gekocht door de Utrechtse parochie. Omdat kerken niet meer zo drukbezocht worden als voorheen werd besloten om dit kerkgebouw af te stoten. Op 1 juli van dit jaar werd de kerk onttrokken aan de ‘goddelijke eredienst’. Ondertussen werd het pand verkocht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Toekomst
Nu de St. Joseph geen gebedshuis meer is, rijst de vraag wat er wel met het gebouw moet gaan gebeuren. De nieuwe eigenaar is de onderneming Wonen in Arnhem. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, opereert het bedrijf dus ook in Utrecht. Roland Verheij is mede-eigenaar van Wonen in Arnhem, hij vertelt: “We hebben veel ervaring met het transformeren van monumentale gebouwen, waaronder kerken. In de Arnhemse Sint Jozefkerk zijn we nu bezig met een transformatie waarbij we een supermarkt en woningen maken in en rond de kerk.”

Een supermarkt in de kerk in Utrecht, gaat dat gebeuren? “Nee dat zie ik niet voor mij, het gebouw leent zich daar niet voor. Wat er wel gaat komen weten we nog niet precies.” Een ander monumentaal project van Wonen in Arnhem is de transformatie van Lorentz HBS aan de Schoolstraat in Arnhem. Dit is de oude school van de bekende kunstenaar M.C. Escher. In dit pand heeft Wonen in Arnhem studentenwoningen gerealiseerd.

Verheij legt uit dat ze in het najaar gaan beginnen met een uitgebreid participatieproces in Utrecht. “We nodigen de buurt dan uit in de kerk, om het gesprek aan te gaan. We willen weten wat de buurt graag ziet en dan gaan we daarover sparren. Uiteraard gaan we ook met de gemeente kijken wat er mogelijk is. Uiteindelijk willen een klankbord vormen om de plannen verder te bespreken. Elk monumentaal gebouw vraagt om maatwerk. Het is natuurlijk een lastige klus, maar omdat we al veel ervaring hebben en goede specialisten in ons team hebben, heb ik er vertrouwen in.” Het hele proces totdat de transformatie klaar is gaat meerdere jaren duren.

Werken van kunstenaar Steph Uiterwaal

Tekst gaat verder onder afbeelding

Houtsnijwerk van Steph Uiterwaal (foto’s Arjan den Boer)

In het interieur van de St. Joseph zijn veel versieringen en markante beelden te vinden. Zo beschikt de kerk over een bijzonder uitgevoerde lambrisering, kerkbanken en zij-altaren die vervaardigd zijn door de Utrechtse kunstenaar Steph Uiterwaal. Hij werd op 8 januari 1889 in IJsselstein geboren en heeft veel van zijn leven in Utrecht doorgebracht. Hij werd vooral bekend om zijn religieuze beelden. De werken in de kerk zijn aangebracht ter ere van het vijftigjarige bestaan van het gebouw.

Kleindochters Candace en Suïntha Uiterwaal schreven DUIC omdat ze zich zorgen maken over de toekomst van deze werken nu het gebouw verkocht is. De parochie heeft het gebouw verkocht met de werken van Uiterwaal. Het lastige daarbij is dat de werken van Uiterwaal zowel roerende als onroerende goederen betreft die samen een ensemble – iets dat bij elkaar past – vormen.

Candace Uiterwaal klom daarom in de pen en mailde met de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht, het Museum Catharijneconvent als specialist in religieuze kunst en DUIC om haar zorgen te uiten. Het is daarbij vooral van belang om in te schatten of de werken van Uiterwaal bij het monumentale gebouw horen, of los te verwijderen zijn. Enkele beelden – van andere makers – zijn al uit de kerk gehaald en bijvoorbeeld naar het heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg gebracht.

De kleindochters willen vooral dat de werken van hun opa ook goed bewaard blijven. Ze snappen ook dat niet alles in de kerk kan blijven, maar ze zouden wel graag kijken of er een herbestemming mogelijk is. De nieuwe eigenaar van de kerk laat aan DUIC weten ‘natuurlijk open te staan voor contact met de kleindochters’.

Gekoppelde berichten

25 Reacties

Reageren
  1. Léon

    ‘Voor de kosten van een rijtjeswoning in Utrecht heeft de nieuwe eigenaar een bijzonder kerkgebouw gekocht.’ 690.000 euro…

  2. Pee

    Dat is dus een koopje.
    Nu nog afwachten wat ze er van gaan maken.

  3. WillyH

    Ik begreep dat aan de verkoop de voorwaarde was verbonden “een religieuze bestemming” ? Een winkelcentrum met een bidhoekje lijkt me dan niet de bedoeling !

  4. Lombokker

    Mooie plek voor een Slavernijmuseum. Dan blijft de religieuze functie ook behouden.

  5. Massegast

    Ik heb wel een idee: een tapijthal!

  6. Scherpschutter

    @Pee

    Een koopje? Absoluut niet! De risico’s zijn astronomisch. Onderhoud is peperduur, de gemeente heeft er ongetwijfeld allerlei bestemmingsplannen op, de buurt stemt mee en dan mag ook de eigenaar (bisdom) er nog een plasje over doen en het gebouw moet uit het geloof worden getrokken met goedkeuring van het opperwezen.

    Je betaalt 7 ton voor iets waar je defacto geen eigenaar van bent en maar heel beperkt zeggenschap over hebt. Koopje? Dacht het niet. Meestal gaan dit soort gebouwen voor 1 Euro de deur uit.

  7. Hans

    Jammer de gemeente Utrecht het gebouw voor dat luttele bedrag niet verworven heeft. Dat was een uitgelezen kans om het om te vormen tot betaalbare appartementen voor starters, alleenstaanden, studenten, senioren etc.

  8. Probleem

    Deze man wil hier dus gewoon woningen/winkels in maken. Het liefste zoveel mogelijk zodat deze man zoveel mogelijk geld kan verdienen. Wie iets anders gelooft is verschrikkelijk naief. Een andere kop zou dus kunnen zijn: ‘investeerder koopt Sint-Josephkerk aan de Draaiweg voor 690 000 euro”. Ergerlijk hoe wordt gedaan alsof deze man/organisatie een goed doel is.

  9. Humbly

    @Lombokker maak van je slaapkamer lekker een slavernijmuseum .

  10. Moniek

    Op 1 juli van dit jaar werd de kerk onttrokken aan de eredienst.
    Staat in het artikel, Scherpschutter.

  11. jzw

    Ik hoop van harte dat het gebouw een publieke functie behoudt, zodat alle Utrechters ervan kunnen blijven genieten.

  12. JdV

    A la Martinuskerk gewoon ombouwen tot een paar grote appartementen van 1 miljoen plus. Paar parkeerplaatsen in de tuin en prima zo.

  13. RABE

    Ja Hans, goed idee. Gemengd wonen van diverse leeftijden. Een soort woongroep.

  14. Hans

    Hey JdV, dat is vloeken in de kerk: parkeerplaatsen in de tuin en woekerprijzen. Godeverdorie, dat moeten we niet hebben 🤪

  15. Es

    @Leon check ‘zwaardemakerlaan 45’ en je ziet dat het niet veel scheelt.

  16. Koel Hoofd

    Ik voorzie hetzelfde als @JdV
    Deze onderneming heeft voor een fooi aan investering op lange termijn een enorm rendement gescoord.

  17. Leo Motshagen

    Ach wat aardig van die projectontwikkelaar. Het worden gewoon appartementen, hoor! Inspraak…tsss..

  18. Carla Visch

    Gefeliciteerd, tijd dat er iets moois gaat geburen met de kerk. Is al 15 jaar mijn uitzicht. En God heeft veel naar binnen gekeken bij mij. Top woonplek.
    Bijzonder en mooie woningen voor oud en jong lijkt me een toevoegende waarde hebben voor de buurt.
    Mijn zegen heb je amen.

  19. echte Utrechter

    @ scherpschutter
    Vergeet je niet even voor het gemak dat die gasten niet gedwongen waren het gebouw te kopen?
    Risico ingecalculeerd lijkt me en anders oerdom!
    Ik ga ervan uit dat ze de $$$ al in gedachten in de zak hebben zitten.
    Geen enkele medelijden met ze als het fout loopt!

  20. Kadoendra

    Het veel te ver doorgeschoten individualisme is uiteindelijk ook deze kerk noodlottig geworden.

    Het woord religie komt uit het Grieks en betekend verbinding en dat staat weer haaks tegenover het individualisme.

    De gemiddelde Nederlander is diep in zijn hart opzoek naar iets wat verbinding legt met andere mensen, want als het Nederlandse elftal de EK had gewonnen hadden niet 11 Nederlandse voetballers de EK gewonnen maar WIJ alle Nederlanders tezamen hadden de EK gewonnen.

    Heden ten dagen moet je enorm op je hoeden zijn voor de neoliberale en hun politieke regeer vrienden want als ze je organen willen hebben gaan ze het niet meer hebben over het individualisme maar over de verbinding……

  21. Scherpschutter

    echte Utrechter

    Het is een gok he? Deze ondernemer heeft ervaring met dit soort panden, ziet de enorme bende die het college er in Utrecht van maakt op de woningmarkt en gokt overduidelijk op een bestemmingswijziging. Natuurlijk zal de ondernemer zich daarin bewust zijn van alle risico’s, noch zullen ze om medelijden verlegen zitten als het misgaat. Dat is ondernemen he? You can’t win them all…

    Ik hoop dat het de ondernemers lukt en ze zich beloont zullen zien met baggervette winsten. Dat lijkt me toch wel het minste dat ze verdienen met na hun kop en 7 ton vrijwillig in een socialistische krokkodillenbek gestoken te hebben (gemeente Utrecht), want als het ze al lukt om de bestemming gewijzigd te krijgen dan gaat het jaren duren.

  22. Wim

    Er kunnen in ieder geval heel wat spulletjes naar Valkenburg waar de kerk was ondergelopen.

  23. Ton

    Ik hoop voor de ondernemers dat het ze lukt er iets moois van te maken waar ze veel voldoening uit kunnen halen, met blije buren (en een inkomen voor zichzelf en anderen.)

  24. BM

    Iedereen die loopt te piepen over commerciele exploitatie: Wees blij! Het alternatief is namelijk de kerk slopen. Ik ben persoonlijk blij dat deze kerk niet de Ludgerus en de Monica kerk achterna gaat…
    https://degewoneutrechter.nl/mooie-plekkies-die-verloren-zijn-gegaan-in-utrecht/

  25. John

    Een moskee ideale plek ervoor

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).