Foto’s: Sloop Utrechtse patatstraat begonnen | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Sloop Utrechtse patatstraat begonnen | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Sloop Utrechtse patatstraat begonnen

Foto’s: Sloop Utrechtse patatstraat begonnen
Bron CU2030
De stationstraverse, oftewel de ‘patatstraat’, wordt gesloopt. Miljoenen en miljoenen mensen liepen over het smalle stukje tussen station Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne. De traverse ging in 1973 open.

De stationstraverse, oftewel de ‘patatstraat’, wordt gesloopt. Miljoenen en miljoenen mensen liepen over het smalle stukje tussen station Utrecht Centraal en winkelcentrum Hoog Catharijne. De traverse ging in 1973 open.

De traverse maakt plaats voor het tweede deel van het Stationsplein en de grootste fietsenstalling ter wereld die onder het plein in aanbouw is. Op 14 februari werd het eerste gedeelte van het plein al geopend en werd de patatstraat afgesloten. Nu is de sloop al flink ver gevorderd. In de loop van dit jaar moet het tweede gedeelte van het nieuwe plein opengaan.

14 Reacties

Reageren
 1. Chantal

  Heeeel jammer, weer een mooi stukje authentiek Utrecht dat verloren gaat. Goeie herinneringen aan deze traverse.

 2. Jeroen

  Ik weet niet wat er authentiek aan is, het heeft er nog geen 45 jaar gestaan. En lelijk dat het was. En koud en ongezellig en smerig. Vieze frieten en nasi in piepschuim, dat was ongeveer het niveau van wat je er haalde.

 3. cas

  Als ze nu doorpakken kunnen ze die gribus van een HC ook gelijk platgooien.

 4. Jason

  Misschien wel het lelijkste stukje HC, en dat is een hele prestatie.

 5. Peter van Zoest

  Schandvlek weg. Een beroerdere entree van Utrecht kon je niet hebben. Opgeruimd staat netjes.

 6. H.GOLSTEIN

  Komt er een andere boekenruimte?

 7. henk

  @ H.Golstein

  In het oude postkantoor aan het neude

 8. A.G. Nebbis

  Hahaha Chantal. Ik neem aan dat je ook zo nostalgisch was over het verdwijnen van de heroïnedealers bij Hoog Catharijne en in de tunnel onder CS.

  Detroit kan weleens helemaal jouw stad zijn, tippie van de dag! Wonen is er ook nog erg goedkoop.

 9. vincentDV

  In zekere zin heeft Chantal wel gelijk: in die anonieme massa van Hoog Catharijne en het station, was de patatstraat iets heel herkenbaars, je was onmiskenbaar in Utrecht.

  Die onbegrijpelijke architectuur, die blokkendoos van stalen balken en golfplaat waarin de patatbakkers hun paviljoentjes hadden, het was spuuglelijk en een onwelkome bottleneck. Maar wel authentiek. Ik denk niet dat je ergens in Nederland een station kunt vinden dat geen enkel smoel heeft, alleen een ‘patatstraat’ als entree.

  En denk aan alle geliefden die daar afspraken. Denk aan de vele uren die mensen hier doorbrachten als de trein weer eens niet reed, dan maar een patatje-met als diner. Denk aan de miljoenen voetstappen.

  Zeker, het was een van Utrechts grootste schandvlekken, maar dat staat nostalgie niet in de weg. Maar desondanks ben ik blij dat ‘ie nu wordt opgeruimd. Weg met die troep. Het station heeft weer een gezicht en er is zowaar weer een echt stationsplein.

  Voor de ouwe garde, zij die het oude station van Sybold van Ravesteyn nog herinneren, zal het nooit meer zo mooi worden als vroeger. En als ik die herinneringen vergelijk met de foto’s, heeft de tijd er wel een erg rooskleurig sausje overheen gegoten. Het was best een mooi station, maar niet zo indrukwekkend als wat we nu hebben.

  Het stationsplein was in 1970 een armzalige vlakte waar bussen af- en aan reden. Gezellig? Alleen als je het vanuit romantisch oogpunt beschouwt want verder was het een zooitje. Het nieuwe plein is alleen voor voetgangers, ligt beschut en heeft iets veel intiemers. Daar gaat de nieuwe romantiek ontstaan!

 10. Pater Piemelot

  Wim s Automatiek en Snack Duck van de Familie Kruys,Dropshop en de bloemen van Anja,hoe Utregs wil je het hebben,er is nu geen reet meer aan HC.

 11. Jelle

  VincentDW, mooi verwoord. Helemaal mee eens!

 12. Dirk

  Blij dat dit verdwijnt. Dit was zo ongeveer het lelijkste stukje hoog catharijne en symboliseerde perfect hoe weinig de gemeente indertijd op de bal zat wat betreft ‘welstand’.

  Dat doen ze nu veel beter en het plein dat we nu krijgen geeft Utrecht een rustige en imposante entree.

 13. Herman

  Bijzonder gebouw, mooi of lelijk maakt allemaal niet zoveel uit, het was een opvallend stukje Utrecht.

  Jammer dat Wimpy er niet meer is, het automatiek en de balie voor patat was altijd een mooie binnenkomer die de toon zette 🙂

 14. Cico

  Over het algemeen hebben de volkse tentjes van Utrechtse ondernemers in Hoog Catharijne plaatsgemaakt voor ketens.

  Ook het aanbod van junkfood is gewoon enorm uitgebreid, alleen veel duurder. Het het nu ‘Gourmet Burger’ en ‘biologisch concept friet’. Het zat eerst allemaal in die patatstraat. Nu zitten ze aan het indoor patatplein in HC, langs de patatallee met flagshipstores van Manneken Pis, Pizza Hut en Wappiejanus of hoe die hippe mensen het ook uitspreken. En in de stationshal kan je gewoon je grauwe Bickey Burger wegwerken met een Burgerking milkshake, no problemo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).