Speciale teams gaan vanaf maandag de vuurwerkoverlast in Utrecht aanpakken Speciale teams gaan vanaf maandag de vuurwerkoverlast in Utrecht aanpakken

Speciale teams gaan vanaf maandag de vuurwerkoverlast in Utrecht aanpakken

Speciale teams gaan vanaf maandag de vuurwerkoverlast in Utrecht aanpakken
De vuurwerkteams van Toezicht en Handhaving van de gemeente Utrecht gaan vanaf maandag de straat op. Op basis van meldingen gaan zij de vuurwerkoverlast in de stad aanpakken.

De vuurwerkteams van Toezicht en Handhaving van de gemeente Utrecht gaan vanaf maandag de straat op. Op basis van meldingen gaan zij de vuurwerkoverlast in de stad aanpakken.

Vanwege de schaarse capaciteit is het niet mogelijk deze vuurwerkteams al eerder op pad te sturen. Omdat de gemeente ziet dat er in enkele wijken meer overlast is dan andere jaren rond deze tijd, worden er externe boa’s ingevlogen. Deze mensen gaan met name in de avonduren naar de plekken waar veel overlast is.

Naast deze vuurwerkteams zijn er tijdens de jaarwisseling zelf zo’n 250 vrijwilligers die de straat opgaan. “Ze gaan met jongeren in gesprek over het veilig vieren van oud en nieuw en indien nodig spreken ze hen aan op hun gedrag”, is te lezen in een brief aan de raad.

Jongerenwerkers

Ook jongerenwerkers van Jongerenwerk Utrecht (JoU) zijn in de periode rond oud en nieuw actief. Zij organiseren onder andere allerlei activiteiten en tijdens de jaarwisseling gaan zij net als de 250 vrijwilligers de straat op. Deze jongerenwerkers staan in verbinding met de politie en toezichthouders.

Het optreden van de politie is volgens de gemeente tot slot ‘gericht op een zo veilig mogelijk verloop voor inwoners en hulpverleners’. Hiervoor worden onder meer zoveel mogelijk agenten ingezet. Ook inzet van de Mobiele Eenheid behoort tot de mogelijkheden.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

27 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  Práchtig. Ik wil ze net zoals de voorgaande jaren zien rennen, hollen en vliegen om alles een beetje bij te kunnen houden, zéker naarmate de maand vordert naar het einde toe. Succes.

 2. Geenstijl@Utrecht

  Minder,minder,boa’s, méér,méér politie op straat,dus méér investeren in de politie als organisatie.

 3. piet plezier

  ‘overlast’ hou toch op …………….. onzin. laat toch lekker knallen. hoort erbij misschien drugsdealers aanpakken, lijkt me handiger dan jochies treiteren en mensen alle plezier afpakken. stel ellendelingen

 4. Katja

  Totaalverbod. Je zag met de rellen na de winst van Marokko dat het totaal onbeheersbaar is geworden, allemaal zwaar vuurwerk (explosieven, zei de minister terecht) uit het buitenland. Wat een waanzin.

 5. Hetty

  Claire Obscure, goed gezegd, dat zag ik ook in gedachten voor me. Het is in ieder geval een goede work-out voor diegenen, die deze onaantrekkelijke taak mogen gaan vervullen.

 6. Don

  Goeie timing met dinsdag de wedstrijd Marokko – Spanje.

 7. Lombokker

  @piet plezier

  Even voor de goede orde: op Oudjaarsdag met goedgekeurd vuurwerk hoeft wat mij betreft niet verboden te worden. Maar de jochies waar u het over heeft, lopen met spul dat de kracht heeft van een handgranaat, en als het mis gaat levert dat ernstige verwondingen op. Ook raken huisdieren zwaar in de stress van het (veel te harde) geknal, dat ook nog weken lang duurt. Prima dus, dat er wordt gehandhaafd.

 8. G. de Vries

  Een vuurwerkverbod graag! Ben het ontiegelijk zat. Het geknal begon al twee maanden geleden. Waar? Kanaleneiland- noord.

 9. Pee

  Het zware vuurwerk wat uit het buitenland hierheen word gehaald zorgt er voor dat er een algeheel vuurwerk verbod in de lucht hangt.
  Het is niet alleen de jeugd die er mee rond lopen maar ook volwassen mannen.
  Er word veel geld verdient aan dat zware vuurwerk en word niet opgeslagen zoals het hoort.
  Het is een kwestie van tijd dat het een keer vreselijk fout gaat .

 10. Natte Otter

  @Katja @G. de Vries, er is al 2 jaar en 11 maanden een totaalverbod.

 11. Chrissy

  Vuurwerk EN drugs aanpakken, wat dacht je daarvan?
  Hier in de wijk knalt het al sinds september, vrijwel elke avond. Heel storend, en ook beangstigend voor kinderen en huisdieren. En dan door mensen die ‘arm zijn en geen geld hebben’, maar wel dagelijks vuurwerkoverlast veroorzaken. Idem met drugs, helaas 🙁

 12. Chrissy

  Ook zeer nodig / welkom in Ondiep!

 13. Scherpschutter

  @G de Vries

  Een vuurwerkverbod? Je verbaast je nergens meer over op DUIC. Er geldt al decennia een vuurwerkverbod. Het is op 364 van de 365 dagen per jaar verboden om vuurwerk af te steken. Slechts 8 uur per jaar is het toegestaan.

  Dus ieder rotje dat u nu hoort wordt afgestoken ondanks het verbod. Denkt u nu werkelijk dat dubbele verboden verschil gaan maken? Het mag écht écht niet? LOL

 14. piet plezier

  @lombokker ik had het niet over criminelen. Ik had het over jochies. Met rotjes. Niet over de criminelen die u benoemd.
  Criminelen moet je sowieso aanpakken. dus niet alleen rond oud en nieuw. Maar het probleem is dat vele ‘ambtenaren’ in dit land zelf niet zuiver op de graad zijn. Om het zomaar voorzichtig uit te drukken, en geen moraal meer hebben, en geen inzichtelijke vermogens hebben over hetgeen goed én kwaad is, omdat ze zelf niet meer over deze kennis en dit inzicht beschikken. Zij maken van dezelfde groep namelijk deel uit, als die de criminaliteit veroorzaakt en dat maakt hen hoogst onbetrouwbaar !

 15. G. de Vries

  @ Scherpschutter 4/12/2022 – 15:05
  Een vuurwerkverbod graag!…………. 365 dagen per jaar !

  In veel steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, geldt dit jaar een algeheel vuurwerkverbod.
  Dus ook tijdens de jaarwisseling mag u geen vuurwerk afsteken. (bron:https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/geen-eigen-vuurwerk/ )

 16. Geenstijl@Utrecht

  Dit is gewoon weer symbool politiek van de gemeente Utrecht, hier moet je echte politie op afsturen,geen peppi en kokkie.
  Handhaving opheffen en dit geld aan de politie besteden.

 17. Hans

  Juist, goed punt van Scherpschutter: “ Het is op 364 van de 365 dagen per jaar verboden om vuurwerk af te steken. Slechts 8 uur per jaar is het toegestaan.” Om alles nog praktischer te maken stel ik voor om aan die 364 dagen nog een extra dag toe te voegen zodat we eens en voor altoos van het gelazer af zijn.

 18. Scherpschutter

  @Hans

  Het verbaast me niet dat het je volledig ontgaat dat er wél op 365 van de 365 dagen per jaar vuurwerk wordt afgestoken, ondanks het verbod op 364 2/3e van die dagen dat al geldt. Ofwel; verboden halen niets uit.

  De gedachte dat het verbieden van het afsteken van vuurwerk op het laatste 1/1095e deeltje van het jaar er op magische wijze wél in zal resulteren in dat er geen vuurwerk meer afgestoken wordt, getuigt van een ongekende naïviteit die mogelijk slechts geëvenaard wordt door een brisant gebrek aan vermogen tot rationeel, logisch en consequent redeneren.

  Helaas Hans. Mensen trekken zich niets aan van uw mening en laten zich niet koeioneren. Vuurwerk is here to stay en specifiek door het vuurwerkverbod zal dat bovendien in steeds zwaardere vormen zijn uiteraard. Geniet van de vruchten van je wens, zou ik zeggen.

 19. Dutch van der Linde

  Wat heb ik toch een hekel aan die media zeg, altijd maar de negatieve aspecten van vuurwerk noemen. Maar nooit inzien dat juist het gedrag van de mensen het probleem is. Een verbod gaat niets helpen aan dit probleem omdat het illegale vuurwerk domineert. Hoe verzin je het ook om dan rotjes te verbieden die nog minder hard knallen dan een ballon, hiermee maken ze het alleen maar van kwaad tot erger. Je ziet nu ook al dat jongeren stunten met cat1.

 20. Natte Otter

  Hans, het is nu al 1069 non-stop in heel Nederland een verbod. Als een verbod nuttig was zou niemand nu overlast hebben. Het valt en staat dus gewoon bij het handhaven van het verbod wat er al is. Op die 364 dagen. Waarom goedwillende mensen die ene dag afpakken als het qua overlast 0 effect heeft?

 21. Piet

  Tja is wel lekker laat natuurlijk. In noord-oost Utrecht wordt al een tijdje volop geknald wat natuurlijk gewoon al jaren verboden is. Was misschien handig geweest als ze al een maandje eerder waren begonnen met controleren.

 22. Scherpschutter

  @G de Vries

  Exact. En ook daar heeft iedereen totale lak aan het verbod. Vuurwerkverboden werken niet. Teveel mensen beleven er simpelweg te veel plezier aan. In tegendeel; het enige dat een verder verbod zal bereiken is dat er steeds zwaarder en extremer vuurwerk uit het buitenland afgestoken zal worden.

  U zou er dus verstandig aan doen om in een hutje diep in het Zwarte Woud te gaan wonen, voor zover en indien uw leed door die paar knalletjes werkelijk zo ondragelijk is als u het voorstelt, want vuurwerk is niey alleen ‘here to stay’, maar ook zou een verbod uw leed slechts vergroten.

  Overheidsverboden waarmee mensen tot horigen worden gedegradeerd zijn (zoals de 99.9% van de overheidsverboden) contraproductief. Ze maken de problemen alleen maar groter.

 23. Alain

  Zelf heb ik in West en Zuid-West op verschillende plekken gewoond en was altijd geknal en er was/is vuurwerkoverlast.

  Van goede vrienden en kennissen weet ik dat ook Lunetten, Leidsche Rijn en Oost echt niet verstoken zijn van overbodig geknal.

  De enige plek waar ik geen last heb ervaren is de Binnenstad.

  Goed initiatief, die boa’s dus.

  En waarom dat totaal-verbod:
  a) omdat de illegale handel natuurlijk onder dekmantel van de legale handel gebeurd.
  b) Omdat het illegale knallen ook sociaal gelegimiteerd wordt dat het “erbij hoort” door de nogal dwaze stijl van nieuwjaarsviering.

  Als je het 364 dagen kunt verbieden, dan ook 365 en dan kan geen enkele vuurwerkvondst/handel worden verborgen als “ja maar dit is voor de 31e”

 24. Geenstijl@Utrecht

  Laten we met zijn allen een armbandje omdoen,misschien dat het helpt😜

 25. Mo

  Rond het Griftpark is het hele jaar vuurwerk te horen. De laatste tijd heb ik het idee dat het dagelijks is. En het zijn zware knallen, midden in de nacht!

 26. Natte Otter

  @Alain.

  Klopt absoluut, natuurlijk, helemaal niets van. Verkopers in NL verdienen een goede boterham, hebben veel geinvesteerd, en betrapt worden is sluiting van je zaak, naast de jurische problemen ben je dus je vaste (goede) inkomstenbron kwijt “die het jaar redt”, en mag je je investering afschrijven op je bunker die elk jaar gekeurd wordt door de brandweer.

  Kom maar door enige vorm van structureel bewijs. Want hier is absoluut niets van waar.

 27. Hans

  Met het afsteken van vuurwerk door het publiek zal het vergaan zoals met het roken van tabak. Het zal op den duur verdwijnen als slechte gewoonte. In steeds meer gemeenten wordt het algehele verbod op consumentenvuurwerk van kracht. Het wordt een ouderwetse en achterhaalde gewoonte. Tijden veranderen nu eenmaal. De jaarlijkse schade en ellende die het afsteken van vuurwerk aanricht (vraag het de oogartsen) billijken ruimschoots een algemeen geldend verbod. Kwestie van tijd. De mening van Scherpschutter zal dit tij niet kunnen keren. Mind my words.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).