‘Spoorwegmuseum medeverantwoordelijk voor gezondheidsschade chroom-6’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Spoorwegmuseum medeverantwoordelijk voor gezondheidsschade chroom-6’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Spoorwegmuseum medeverantwoordelijk voor gezondheidsschade chroom-6’

‘Spoorwegmuseum medeverantwoordelijk voor gezondheidsschade chroom-6’
Het Spoorwegmuseum in Utrecht is net als de gemeente Tilburg en NS-NedTrain verantwoordelijk voor de eventuele gezondheidsschade die mensen opliepen tijdens het werken met oude treinen met het kankerverwekkende chroom-6. Ook zou het Spoorwegmuseum haar verantwoordelijkheden hebben verwaarloosd.

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is net als de gemeente Tilburg en NS-NedTrain verantwoordelijk voor de eventuele gezondheidsschade die mensen opliepen tijdens het werken met oude treinen met het kankerverwekkende chroom-6. Ook zou het Spoorwegmuseum haar verantwoordelijkheden hebben verwaarloosd.

Dat concludeert de onafhankelijke onderzoekscommissie die onderzoek deed naar de omstandigheden op een werkplaats waar 800 werklozen verplicht aan de slag gingen bij een re-integratieproject. Deze mensen moesten onder andere oude verflagen verwijderen van treinen die eigendom waren van het Spoorwegmuseum.

De gemeente Tilburg vroeg in 2016 de commissie onafhankelijk onderzoek te doen naar de gevolgen van werken met chroom-6 op de werkplaats van NS-Nedtrain. Tussen 2004 en 2012 was dit een project van het Tilburgse gemeentelijk re-integratiebedrijf tROM. Aanleiding voor het onderzoek waren eerdere publicaties over het werken met de kankerverwekkende stof chroom-6 bij Defensie. Een oud-trajectbegeleider van het Tilburgse re-integratieproject trok aan de bel. Hij vroeg zich af of zijn eigen ziekte veroorzaakt zou zijn door blootstelling aan chroom-6.

Al eerder waren er geluiden binnengekomen over het ontbreken van beschermingsmiddelen bij het re-integratieproject. Een Arbo-deskundige probeerde in 2005-2006 al aan de bel te trekken. Hij had namelijk gezien dat er op de locatie geen goede werkkleding, mechanische ventilatie, passende adembescherming en geen valbeveiliging voorhanden was bij het project.

Eindrapport

De commissie heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar de omstandigheden waaronder de mensen moesten werken bij het project. Deze commissie oordeelt nu dat er onnodig veel leed is veroorzaakt door het project doordat de mensen zonder de juiste beschermingsmiddelen werkten aan de treinen van het Spoorwegmuseum. In het eindrapport staat: “Mogelijk zijn zij door de blootstelling ziek geworden of lopen ze in de toekomst het risico dat alsnog te worden. Dat geeft voor iedereen onzekerheid, want garanties over hun gezondheid zijn niet te geven.”

Zo’n 800 deelnemers en medewerkers zijn in meer of mindere mate blootgesteld aan chroom-6. Daarvoor houdt de commissie de contractpartners – de gemeente Tilburg, de Nederlandse Spoorwegen en het Spoorwegmuseum – verantwoordelijk. De commissie neemt het de partijen ook kwalijk dat ze hun verantwoordelijkheden hebben verwaarloosd door af te wijken van de afspraken uit hun eigen overeenkomsten. Uit het eindrapport: “Daarom houdt de Commissie met name deze drie verantwoordelijk voor eventueel veroorzaakte gezondheidsschade als gevolg van de blootstelling aan chroom-6.”

De commissie meent dat het Spoorwegmuseum en de twee andere partijen een vergoeding moeten geven aan de iedereen die gewerkt heeft op de betreffende locatie. Het is een genoegdoening van geleden immateriële schade (bijvoorbeeld stress, slapeloze nachten, impact op het psychisch welbevinden) die door langere tijd van onzekerheid over mogelijke schade aan de gezondheid is teweeggebracht. “Deze problemen zijn veroorzaakt door het niet in acht nemen van de wettelijke zorgplicht”, aldus Commissievoorzitter, Peter van der Velden. Verder vindt de commissie een compensatie passend voor de mensen die een chroom-6 te relateren ziekte of aandoening hebben of nog krijgen.

Reactie

Het Spoorwegmuseum laat weten het rapport te gaan bestuderen en volgende week samen met de andere partners met een reactie te komen. Directeur van het museum, Nicole Kuppens, liet na de presentatie van het onderzoeksrapport weten: “Ik ben blij dat het rapport er nu eindelijk is. Ik wil de onderzoekscommissie en het RIVM hiervoor bedanken. De conclusies komen bij mij hard binnen. Het is afschuwelijk dat er onnodig leed is berokkend. Het is afschuwelijk dat er gezondheidsrisico’s zijn gelopen waardoor er mensen ziek kunnen zijn geworden of in de toekomst mogelijk nog ziek worden. Mijn medeleven gaat dan ook uit naar de slachtoffers. Het was een samenwerkingsovereenkomst tussen drie partijen, ik voel me dan ook verantwoordelijk. Ik ga het rapport zorgvuldig lezen en we zullen 6 februari, gezamenlijk als partners, reageren.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).