De Sportcampus in Leidsche Rijn wordt volgens de gemeente Utrecht het eerste grote bestaande gebouw in Nederland dat volledig aardgasvrij en energieneutraal is, zonder dat het netwerk overbelast raakt. Het gebouw krijgt daarnaast drie waterbuffers die zonne-energie opslaan en werken als batterij.
De Sportcampus – een gebouw met een oppervlakte van bijna drie voetbalvelden – biedt onderdak aan het Leidsche Rijn College en sporthal de Sportcampus. De gemeente Utrecht en NUOVO Scholen investeren nu samen in het aardgasvrij en energieneutraal maken van het gebouw.
In de toekomst zijn de waterbuffers waarschijnlijk op meer plekken in het land te vinden, omdat ze helpen om gebouwen van het gas af te krijgen. Energieopslag met waterbuffers zou voordeliger zijn dan andere groene energie. Alleen gebruikmaken van zonnepanelen of windmolens zorgt namelijk voor een tijdelijke piekbelasting van het energienetwerk. Als de zon niet schijnt of het niet hard waait is er juist weer een gebrek aan energie. Waterbuffers kunnen energie opslaan, waardoor die gebruikt kan worden wanneer het nodig is.
De energie voor de Sportcampus wordt opgewekt op het dak van het gebouw. Daar liggen bijna 300 zonnecollectoren en 700 zonnepanelen. De opgewekte energie wordt dus opgeslagen in de waterbuffers. De buffers hebben een grootte van ongeveer twee wedstrijdzwembaden en zijn gevuld met zowel warm als koel water. De energie die nodig is voor de koeling komt ook van de zon en de energie die bij de productie van koeling overblijft, wordt als warmte opgeslagen voor de winter.
‘Nog nergens anders gezien’
Wethouder Eelco Eerenberg gaf maandag het startschot voor de aanleg van de waterbuffers. “Deze waterbuffers werken straks als een soort batterij voor het gebouw”, zegt Eerenberg. “In de zomer wordt er warmte in opgeslagen en in de winter wordt het gebouw er mee verwarmt. Deze nieuwe vorm van energieopslag heb ik op deze schaal nog nergens anders gezien.”
Tekst loopt door onder de foto
De gemeente investeert dus in de waterbuffers, maar maakt ook gebruik van een Smart Building platform. Dat analyseert automatisch het energieverbruik op basis van trends, het gebruikersgedrag en de weersinvloeden. Op die manier wordt er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ruimtes die niet in gebruik zijn ook niet verwarmd worden. Ook weet het systeem dat de kachel minder hard aan hoeft te staan als de zon ergens naar binnen schijnt.
De Sportcampus moet aan het begin van het nieuwe schooljaar volledig aardgasvrij en energieneutraal zijn.
8 Reacties
ReagerenWat leuk om te zien dat een eeuwenoude methode van stal is gehaald als energieoplossing in de 21e eeuw. Het past werkelijk prachtig in de progressieve opmars terug naar een 19e eeuwse paard-en-wagen-stad…
Nu alleen nog alle straten in Utrecht voorzien van twee olympische zwembaden en al onze problemen zijn opgelost.
Dat de wethouder deze vorm van energieopslag nog niet eerder heeft “gezien” siert hem niet, zeker niet gezien zijn portefeuille; deze technologie is zeker niet nieuw, heeft diverse prijzen gekregen en is al op diverse plaatsen in Nederland gerealiseerd. Hopelijk pakken zijn collega wethouders in den landen deze technologie nu wel op. 80% van de benodigde energiebehoefte is in de vorm van warmte, niet elektriciteit. Zonne energie in elektriciteit omzetten en daarna weer in warmte is niet efficiënt, bovendien is het elektriciteitsnet vol.
De reactie van onze onvolprezen “Scherpe”schutter, doet me beseffen dat wat het artikel onvermeld laat is het nut van het “spaceframe”, welke op de foto “gedoopt” wordt: daardoor kan namelijk “het zwembad”, zoals Scherpschutter het noemt, weer overdekt worden en gebruikt als tuin, speelplaats of (en dat zal hem beter aanspreken) parkeerplaats.
En dan zwijg ik even over de zo genaamde phase changing materials. Mooi woord voor vaste zouten die heel veel warmte afgeven als je ze nat/vochtig maakt. Worden dan 60-70 graden. Ze nemen dan water op in hun kristalvorm. In de zomer droog je dat water er met zonnewarmte uit.
Er is een leuke start-up met TU banden op dit vlak.
Mooi project, maar niet helemaal nieuw zoals de wethouder denkt: https://denoordoostpolder.nl/noordoostpolder/Proeftuin-Nagele-voldoet-aan-verwachting-27454844.html
Met betrekking tot energie besparen in Utrecht geldt vooral dat het wat mag kosten, terwijl het energieverbruik en de CO2 uitstoot fors toenemen.
Men kan haast wel stelllen dat het boekhoudkundig energiebesparen in Utrecht werd uitgevonden .
Aardgasvrij is trouwens een mooi woordtruukje, alsof aardgas heel slecht zou zijn. Volgens het Duitsland van Merkel ligt dat anders.
Stond er in het artikel ook bij hoeveel het kost?
@Henk van Zeeland, klopt de pilot in nagelen is ook van het bedrijf van HoCoSto. Het is wel nieuw voor bestaande panden, op deze schaal. Dat is eerder nog niet vertoond, dus wat dat betreft heeft de wethouder weer gelijk 😉