St. Gertrudiskerk aan de Amaliadwarsstraat in Utrecht staat te koop St. Gertrudiskerk aan de Amaliadwarsstraat in Utrecht staat te koop

St. Gertrudiskerk aan de Amaliadwarsstraat in Utrecht staat te koop

St. Gertrudiskerk aan de Amaliadwarsstraat in Utrecht staat te koop
De Sint-Gertrudiskerk, gelegen aan de Amaliadwarsstraat in de Utrechtse Rivierenwijk, staat te koop.

De Sint-Gertrudiskerk, gelegen aan de Amaliadwarsstraat in de Utrechtse Rivierenwijk, staat te koop.

De kerk werd ingewijd op de kerstnacht van 1924, nadat die in ongeveer een jaar tijd werd gebouwd. In 2018 kwam er na 94 jaar een einde aan de diensten in de Sint-Gertrudiskerk. Op 1 april 2018 vierden de Rooms-Katholieke kerkgangers er de Eerste Paasdag voor het laatst.

De kerk en pastorie vormen samen één geheel. Ze zijn vormgegeven door architect Wolter te Riele. Het ontwerp is volgens een laat-negotische bouwstijl. Vanbinnen is de kerk rijk gedecoreerd, schrijft Molenbeek Makelaars over de kerk. Het meeste van de decoratie is pas later in de kerkzaal gekomen. Dat was na de Tweede Wereldoorlog.

Tekst loopt door onder de foto

Bestemming

Ook schrijft de makelaar dat de Sint-Gertrudiskerk zich goed zou lenen voor herbestemming. Binnen het huidige bestemmingsplan kunnen dat verschillende dingen zijn, zoals voorzieningen voor welzijn, cultuur, religie, sport, onderwijs, openbare orde en veiligheid.

De kerk telt ruim 2.311 vierkante meter oppervlakte. Het gebouw wordt door een inschrijving verkocht. De vraagprijs is daarom niet bekend. In december en januari zijn er kijkdagen voor belangstellenden. De inschrijving sluit op 15 februari.

36 Reacties

Reageren
  1. Massegast

    Slopen zou ik zeggen. Dat sombere katholieke gedrocht. Woningen bouwen. De woningnood is weer bijna net zo erg als in jaren 50.

  2. Meike

    Is er een link naar de website?

  3. WV

    @ Massegast
    Geen enkel besef van het belang van cultureel erfgoed.

  4. Erwin

    Sloophamer lijkt me de juiste oplossing. Alle verwijzingen naar machtsmisbruik, vrouwenonderdrukking en sexueel misbruik door de RK kerk kunnen wat mij betreft bij oud vuil.

  5. Sander

    Volgens mij kan het toch allebei? Tegenwoordig genoeg kerken die als woning of andere bestemming dienen. Lijkt me wel tof om in een kerk te wonen als deze

  6. JdV

    @WV: Proest. Cultureel erfgoed. Een kerk uit 1924 die in 1 jaar uit de grond is gestampt, waarvan er nog zeker 50 soortgelijke staan hier in NL. U doet alsof het de Sagrada Familia is in plaats van een 13 in een dozijn buurtkerkje.

  7. Anoniem

    @Meike: de link in “schrijft Molenbeek Makelaars” linkt (nu?) naar de site van de makelaar.

  8. Ton

    @ Meike
    https://molenbeek.nl/bedrijven/aanbod/amaliadwarsstraat-2-a-b-utrecht-b101764

  9. Ton

    @ Erwin
    Je kunt de geschiedenis niet uitwissen.
    Misschien een disclaimer op de deur naar de pastorie en naar de sacristie ?

  10. FrankP

    Het zou zonde zijn als dit pand gesloopt zou worden, cultureel erfgoed. Zie de 86 foto’s op de site van de makelaar.

  11. WillyH

    Als het maar niet dezelfde kant op gaat als de Josephkerk aan de Draaiweg deze zomer. Projectontwikkelaar voor een koopje (690.000 euro) huizen/appartementen. Tel uit je winst….

  12. Moniek

    Ik mis tot mijn verbazing een verwijzing naar herbestemming als horeca.

  13. RABE

    Ombouwen tot een woongroep voor 65+.
    Lijkt me een gezellig vooruitzicht en het is natuurlijk heilige grond.

  14. Kees Truijens

    De makelaar (link in het bericht) schrijft onder meer:
    “Bestemming
    De bestemming van het gebouw is ‘Maatschappelijk’, dit houdt in dat het navolgende gebruik mogelijk is:

    – maatschappelijke voorzieningen (voorzieningen inzake welzijn, volksgezondheid, cultuur, religie, sport, onderwijs,
    openbare orde en veiligheid en daarmee gelijk te stellen sectoren, met uitzondering van
    bioscopen en theaters.);
    – met daaraan ondergeschikte detailhandel en horeca.”

    In tegenstelling tot @Massegast lijkt me dit een betere bestemming dan slopen voor woningen. De Rivierenwijk is niet bepaald bezaaid met

  15. Ron

    Sommige uitlatingen vindt ik jammer, dat men wel moskeeën kan plaatsen maar behoudt van een kerk eigenlijk een monument tegen de grond wil gooien.

  16. Johan

    De barbaren zijn onder ons. @ JdV

  17. Katja

    @Erwin, zo kan ik nog wel wat bedenken aan godsdienstige instellingen met een dubieuze reputatie die weg mogen…

  18. Harm

    Vernietigen is makkelijk, creëren is moeilijk. Deze kerk is het enige bijzondere tussen de standaard rijtjeshuizen. We zijn nu op het toppunt qua huizenprijzen. Als deze kerk enigszins betaalbaar is zie ik op korte termijn een fantastische woning gerealiseerd worden. Wie weet de prijs?

  19. UTRECHTSE JANTJE

    Buiten dat slopen doodzonde is , en een cultureel centrum daar de wijk weer wat toekomst kan bieden … Moet je er als Rivierenwijker niet aan denken , dat je al dat bouw verkeer inclusief hei installatie etc… door die nauwe straten gaat krijgen de komende jaren …….

  20. Scherpschutter

    @Harm

    Los van dat je niet in deze kerk mag wonen (zie bestemmingsplan, de gemeente wil er weer eens economisch onrendabele hobbyisten in hebben), hoop ik dat je gigantisch diepe zakken hebt als je zoiets ooit overweegt. Alleen de onderhoudskosten al aan dit pand van 2300m2 zijn vermoedelijk de Lieve Heer zelf nog te machtig.

    Bestemmingsplan door de shredder, platbulldozeren die kerk en vervangen door woningen. Het is de enige logische uitkomst.

  21. Wim Hunfeld

    God woont in ons als mensen niet in Stenen gebouwen
    Zo. een bejaarden centrum of appartements of een uniek restaurant zou een bestemmings mogelijkheid zijn

  22. JdV

    @Johan: Dank. Ik heb inderdaad, net zoals de barbaren, helemaal niks met dit soort religieuze symbolen van corrupte en misdadige godsdiensten. Ook niet met het koningshuis overigens, maar dat is een andere discussie. Gooi maar plat die afgodenhuizen.

  23. W

    Kerstvoorstelling met de gertrudisschool! Mooie herinneringen. Ik speelde een clowntje. En we zongen dat er in het circus geen tijd was voor het kerstfeest.
    Sneeuwballen gooien vanaf het schoolplein op de toren. Wie kon er het hoogst gooien.
    Bewaar deze mooie kerk maar!

  24. Johanna

    Ik zou zeggen buitenkant zo laten en binnen in appartementen maken

  25. Pieter

    Een moskee is vast een grote optie bij ons fijne linkse bestuur, maak er woningen van,maar verkoop het niet aan uitgekookte projectontwikkelaars zoals al eerder bij de Josephkerk voor bar weinig geld!!

  26. Val

    Rabe lijkt mij een leuk vooruitzicht!

  27. Marianne

    Ik dacht dat de kerk onder Monumentenzorg valt? Dus dan kan het toch niet gesloopt worden?? Ben in die kerk gedoopt en opgegroeid. En mijn ouders zijn daar getrouwd. Ben nog bij de laatste Paasmis geweest ondanks dat ik niet meer in Utrecht woon. En ging daar ook altijd nog naar de Nachtmis.

  28. rob

    de kerk is zeker geschikt als cultuurhuis / poppodium

  29. Fred

    @Marianne: Deze kerk is geen rijksmonument maar een gemeentelijk monument.

    En het is naar mijn weten de laatste kerk in Rivierenwijk die wordt gesloten, na de Julianakerk, de Nieuw Apostolische Kerk en de Dogmatische Unie.

  30. Malle Babbe

    Die kerk grenst aan een school en schoolplein. Hoop dat daarmee wordt rekening gehouden.

  31. Ton

    Kijk, een typische katholieke ‘volkskerk’: een grote open ruimte met een hele grote vrije overspanning; met een bijna vierkante plattegrond (en toch een duidelijke oriëntatie op het altaar).
    Tot in de jaren ’60 waren kerkgebouwen vrijwel altijd van een bijzondere architectuur. Dit waren de gebouwen waar de plaatselijke gemeenschap trots op was !
    Te Riele staat bekend als vernieuwer van de neo-gotiek. Eerlijk gezegd vind ik de Sint-Aloysiuskerk aan de Adriaen van Ostadelaan vele malen boeiender. Deze werd twee jaar eerder gebouwd naar het ontwerp van H. W. Valk, een leerling van Te Riele.
    Daarnaast heeft zo’n kerk niet ook een belangrijke waarde als oriëntatiepunt.

  32. Ton

    aanvullend:
    Gebouwen waar EEN GROOT DEEL van plaatselijke gemeenschap trots op was (laten we de dissidenten niet vergeten).
    En laten we natuurlijk ook het (machts)misbruik van de kerk en een belangrijk deel van haar ambtsdragers niet vergeten. Ik stel een disclaimer voor bij behoud van deze kerk: een bordje op de deur naar de pastorie en de sacristie: ‘achter deze deur vond mogelijkerwijs jarenlang…..’
    En zo kunnen dit soort gebouwen een tastbare herinnering vormen aan andere tijden. En ons dus ook herinneren aan het feit dat we nu verantwoordelijk zijn voor de andere tijden die nog komen.
    ‘Papa, wat is dat voor een raar gebouw ?’ ‘Kind, dat is………..’
    Vertel je verhaal over het verleden voor de toekomst.

  33. Marcel Bruins

    (1)Helaas is het verkoopbeleid van he Aartsbisdom Utrecht misleidend. De actie kerkbalans die de instandhouding van de kerken (kerkgebouwen) mede tot doel heeft, heeft als leus “Wat is de kerk u waard?” en “Geef vandaag voor de kerk van morgen”. Het Aartsbisdom Utrecht wilde de Catharijnekathedraal voor de luttele som van 1 Euro verkopen aan het Catharijneconvent. En nu geven voor een kerk van de toekomst is geven voor een kerkgemeenschap zonder kerkgebouw.. Tja dan zou je gaan denken “de kerk is in de toekomst niets waard voor het doel waarvoor die is opgericht”. Dat is een grondslag voor een failliet beleid..
    (2)Helaas houdt het Aartsbisdom een uitverkoop van kerken en bijbehorende pastorieën. In het algemeen worden deze gebouwen voor een veel te lage prijs verkocht. Vaak zijn de bijgebouwen Pastorieën veel geld waard. Projectontwikkelaars gaan met de winst strijken.
    (3)Een kerkGEBOUW de woonplaats van de kerkGEMEENSCHAP. Bij het herstel van de katholieke hiërarchie in Nederland (1853) werden veel kerken gebouwd met als patroonheilige de namen van kerken die vroeger aan de Protestantse Kerk waren gaan behoren.(in Utrecht de Jacobuskerk in Zuilen (vgl. de Jacobikerk); de Martinuskerk, nu appartementen (vgl. de Dom alias de marinuskerk), De Gertrudiskerk (vgl de Oud katholieke Gertrudiskathedraal).
    (4) Helaas ontbreekt het bij het Aartsbisdom van de R.K. Kerk aan een visie.
    ,

  34. Marcel Bruns

    Is er gedacht aan de tijdelijke huisvesting van vluchtelingen c.q. asielzoekers in leegkomende kerken? Dat sluit aan bij de charitatieve opdracht van de R.K. Kerk.

  35. Herman Wesselink

    Niet afbreken, de kerk is cultuurhistorisch van belang voor de stad. Niet voor niets is het een gemeentelijk monument. En woningen kun je erin en/of eraan bouwen. Vergelijk de Heilig Hartkerk bij het Wilhelminapark. Die is begin jaren 1990 verbouwd tot appartementen.

    Bovendien is de andere kerk van architect Wolter te Riele in Utrecht – aan de Amsterdamsestraatweg – in 1977 gesloopt.

  36. Musie

    Is deze kerkgebouw nog beschikbaar?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).