Het is een project van de lange adem; het nieuwe depot voor de afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht en het Centraal Museum. Er wordt al meerdere jaren over gesproken en in 2020 werd de wens uitgesproken dat er dit jaar gestart zou worden met de bouw. Dat gaat niet meer gebeuren. Een eerder uitgeschreven aanbesteding is ook vroegtijdig beëindigd.
Het huidige depot op de Vlampijpstraat voldoet niet meer aan de normen voor het beheren van museale collecties, daarnaast is het depot ook vol. Zowel het Centraal Museum als de gemeente Utrecht huren ook op andere plekken ruimte om hun spullen onder te brengen. De collectie van het Centraal Museum omvatte in 2020 nog zo’n 60.000 objecten. Ongeveer 38.000 objecten zijn in eigendom van de gemeente.
Lage Weide
Er wordt al meerdere jaren gesproken over de bouw van een nieuwe depot en gezocht naar een nieuwe plek. Meer dan twee jaar geleden werd besloten dat de beste optie zou zijn om een nieuw pand te bouwen op industrieterrein Lage Weide. In die nieuwe locatie zou mogelijk ook het Universiteitsmuseum en Museum Speelklok ruimtes kunnen huren en er is plek voor de afdeling Erfgoed van de Provincie Utrecht.
In februari 2020 werd ook al een datum voor de start van de bouw genoemd, dat was 2022. Maar die streefdatum gaat in ieder geval niet meer gehaald worden, laat de gemeente desgevraagd weten. Een uitgeschreven aanbesteding is vroegtijdig beëindigd omdat volgens de gemeente ‘op basis van de huidige inzichten, een andere aanbestedingsvorm beter past.’
Truckparking
Vorig jaar werd duidelijk dat er nog meer in het gebied aan de Isotopenweg op Lage Weide op de planning staat. Het braakliggende terrein heeft namelijk meer potentie. Naast het depot komt er mogelijk ook een truckparking (een plek waar vrachtwagens langer kunnen parkeren), is er plek voor groen en ligt er nog ruimte die mogelijk gebruikt kan worden voor de fietsroute van Dom tot Dam. Zelfs de mogelijkheid voor een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt omschreven. Er liggen dan ook nog een hoop onderzoeksvragen die uitgezocht moeten worden. De gemeente liet aan DUIC weten dat er na de zomer meer duidelijk moet worden.
Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.
9 Reacties
ReagerenAls ik het woord ‘Depot’ hoor moet ik toch gelijk aan museum Boijmans in Rotterdam denken. Een eyecatcher en nieuwe attractie. Dit zou in Utrecht niet misstaan gezien het beperkte aanbod hier (vind ik). Dus qua locatie zou het goed bereikbaar moeten zijn en op een route moeten liggen waar nog meer te beleven is als op een industrieterrein. Het lijkt me een kans voor Utrecht, maar als ik het artikel lees vrees ik het ergste.
Een goeie fietsbrug langs de spoorbrug aldaar is zeker geen overbodige luxe! Met een hele mooie lange aanloop vanaf de stadskant en natuurlijk aan de Lage Weide kant.
Deze stukken dienen per omgaande per opbod verkocht worden. Wat gaan we nou beleven…Daar liggen dus even 60.000 kostbare objecten zo stof te verzamelen terwijl dat museum verlies op verlies stapelt, waar de belastingbetaler uiteraard voor opdraait.
Niks nieuw depot! In de verkoop ermee en het geld terug naar de rechtmatige eigenaren; de belastingbetalers.
Waarom heeft het Centraal Museum niet geparticipeerd in het collectiecentrum Nederland in Amersfoort?
De gemeentewerf is een prima depot voor al die spullen die niets waar d zijn en waarvan de meeste verreweg nooit in het museum te zien zou zijn, gewoon de moeite niet waard..
@SS
Ondergetekende ‘rechtmatige eigenaar’ heeft liever die objecten dan wat geld dat vooral heel rap minder waard wordt.
Met @de Groot hoop ik dat ze Rotterdam als inspiratie gebruiken voor een mooi en toegankelijk depot.
Een museum zonder depot trekt algauw nauwelijks bezoekers meer. Er is zo een aantal voorbeelden aan te wijzen van kwijnende musea vanwege een heel beperkt bezit. Ik heb liever een openbaar kunstbezit dan tienduizenden stukken die bij particulieren berusten en nooit meer te zien zijn en waar geen onderzoek meer naar kan worden gedaan.Tja, cultuurbezit kost een belastingcent.
Schandalig dat er zoveel in Nederland en hier in Utrecht in Depot gaat en maar een mini fractie van het bezit wordt getoond.!
Rotterdam is een voorbeeld om een slecht principe te maskeren met luxe verpakking !
Utrecht zou met de groei van de stad een 2e centraal museum moeten openen aan het Berlijn plein, met een specifieke collectie deel.
De politiek heeft in Utrecht maar heel weing over voor de musea…. Kostuum museum, Geld museum, Hedendaagse kunst museum, Aboriginal art museum ( was uniek in Europa ) is een deel van een lange lijst van verdwenen museum.
Zelfs een echt Utrecht Historisch Museum bestaat …NIET ! Bijna 2000 jaar historie van ( inter)nationale betekenis…buitlanders snappen het niet..
Waar komt toch deze ongemotiveerde houding vandaan…? Uit de stad van vele Kunstenaars en rietveld,Bruna, etc…?
@Belastingbetaler
“Ondergetekende ‘rechtmatige eigenaar’ heeft liever die objecten dan wat geld dat vooral heel rap minder waard wordt.”
Dat is dan dubbel balen voor je, want je hebt nu geen van beiden.